0% found this document useful (0 votes)
4 views4 pages

Tutorial 4 S

The document contains solutions to various problems related to complex analysis for the MATH3979/4079 course at the University of Sydney. It addresses topics such as piecewise smooth curves, parametrizations, Möbius transformations, and cross ratios of points in the complex plane. Each problem is followed by detailed solutions, illustrating the mathematical concepts discussed.

Uploaded by

kaixin.kang25
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
4 views4 pages

Tutorial 4 S

The document contains solutions to various problems related to complex analysis for the MATH3979/4079 course at the University of Sydney. It addresses topics such as piecewise smooth curves, parametrizations, Möbius transformations, and cross ratios of points in the complex plane. Each problem is followed by detailed solutions, illustrating the mathematical concepts discussed.

Uploaded by

kaixin.kang25
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

The University of Sydney

School of Mathematics and Statistics

Solutions to Week 4 Tutorial and Homework


MATH3979/4079: Complex Analysis (Advanced) Semester 1, 2026
Lecturer: Dmitry Badziahin

1. Let γ : [0, 4π] → C be given by:


(
2eit , t ∈ [0, 2π],
γ(t) = −it
e + 1, t ∈ (2π, 4π].

(a) Show that γ is a piecewise smooth but not smooth curve.


(b) Is γ closed and simple?

Solution: (a) lim γ(t) = lim γ(t) = 2, so γ is continuous, thus it is a curve.


t→2π−0 t→2π+0
γ is smooth on [0, 2π] and [2π, 4π]. On the other hand, lim γ ′ (t) = i ̸= −i =
t→2π−0
lim γ ′ (t), therefore the curve is not smooth.
t→2π+0

(b) γ(0) = γ(4π) = 2, thus the curve is closed. Is is not simple, since the same
value is achieved for t = 2π.

2. Sketch the following curves for t ∈ [0, 1]:

(a) γ1 (t) = 1 + it;


(b) γ2 (t) = e−πit ;
(c) γ3 (t) = eπit ;
(d) γ4 (t) = 1 + it + t2 .

Solution: γ1 is the segment starting at z = 1 and ending at z = 1 + i. γ2 is the


lower half of the unit circle centered at the origin, starting at z = 1 and ending
at the z = −1. γ3 is the upper half of the unit circle centered at the origin, with
the same
√ beginning and end points as γ2 . γ4 is the part of the graph of function
y = x − 1 corresponding to 1 ≤ x ≤ 2.

3. The curve is defined by the parametrization γ : [−1, 1] → C, γ(t) = t2 + t3 i. Find

lim arg γ ′ (t); lim arg γ ′ (t).


t→−0 t→+0

Conclude then that γ does not have a tangent line at zero.


Solution: We have γ ′ (t) = 2t + 3t2 i. For t < 0 that can be rewritten as
|t|(−2 − 3ti). As t tends to zero, the number in the brackets tends to −2, which
argument is π. For t > 0 we get t(2+3ti). As t → 0 the argument of the expression
inside the brackets tends to 0.

Copyright © 2026 The University of Sydney 1


4. Find a differential parametrisation of the curve [0, i] ∪ [0, 1] with the starting point
i and hence verify that the curve is differential. Is it regular?
Solution: Let γ : [−1, 1] → C be defined as γ(t) = u(t) + v(t)i where
 
0 if t < 0; 0 if t ≥ 0;
u(t) = 2 u(t) =
t if t ≥ 0. t2 if t < 0.

On can see that both u and v and hence γ are differentiable one the whole interval
[−1, 1] and that γ([−1, 1]) = [0, i] ∪ [0, 1].
The curve is not regular because it does not have a tangent line at zero.

1
5. For the mapping w = find the images of the following sets:
z
(a) Re z = 1;
(b) |z + 1| = 1;
(c) 0 < Re z < 1 and Im z > 0;
(d) the triangle with vertices 0, i, 1.

Sketch all of these sets and their images!


Solution: (a) That set is the line touching the unit circle |z| = 1 at point z = 1,
which is a fixed point of the mapping. Thus, the mapping will take it to a circle
touching the unit circle from inside at z = 1 and containing the centre, i.e. the
1 1
circle c1 : z − = .
2 2
(b) That set is the circle centered at z = −1 with radius 1. It contains the origin,
√ intersects the unit circle |z| = 1
thus its image will be a line.√Notice that the circle
1 3 1 3
at two points: z1 = − + i and z2 = − − i . The mapping takes those two
2 2 2 2
points into each other, thus the image of the circle will be the line containing z1
1
and z2 , i.e. the line Re z = − .
2
(c) The boundary of that set consists of three parts:

p1 – the segment with endpoints 0 and 1;


p2 – the part of the imaginary axis lying in the upper half plane, i.e. the half line
Re z = 0, Im z ≥ 0; and
p3 – the half line Re z = 1, Im z ≥ 0.

The image of p1 is the half line z ≥ 1 on the real axis. The image of p2 is the
complementary half line Re z = 0, Im z < 0. The image of p3 is the lower half of
the circle c1 .
The image of the set is thus the fourth quadrant without the area within c1 .
(d) The image of the segment with endpoints 0 and 1 is the half line z ≥ 1 on
the real axis, as already determined in part (c). The image of the segment with
endpoints 0 and i is the half line Re z = 0, Im z ≤ −1. The image of the line

2
containing 1 and i will be a circle c2 circumscribed about the triangle with vertices
1, −i and 0, and the image of the segment with endpoint i and 1 will be the arc of
that circle lying outside the unit circle |z| = 1.
The image of the set is thus the fourth quadrant without the area within c2 .

6. Find the Möbius transformation that maps the points −i, 0, i to −1, i, 1 respec-
tively. What is the image of the imaginary axis under this transformation?
−iz + i
Solution: The transformation is φ(z) = . The imaginary axis contains
z+1
points −i, 0, i, thus it will be mapped to the circle containing −1, i, 1, i.e. the unit
circle |z| = 1.

7. Let z1 , z2 , z3 , z4 be four distinct points in C, and φ the Möbius transformation


mapping z1 , z2 , z3 to ∞, 0, 1 respectively. The cross ratio of z1 , z2 , z3 , z4 , denoted
by (z1 , z2 , z3 , z4 ), is defined as φ(z4 ).

(a) Show that z1 , z2 , z3 , z4 lie on a generalised circle if and only if their cross
ratio is real.
(b) Compute (2, −2, 2i, z).

(c) Using (a) and (b), check if points 1+i 3 and 2−i belong to the circle |z| = 2.

Solution: (a) The points lie on a generalised circle if and only if their images in
ϕ lie on a generalised circle. The generalised circle containing ∞, 0, 1 is the real
line, thus the statement follows.
iz + 2i
(b) φ(z) = .
z−2
√ √
(c) φ(1+i 3) = 3 ∈ R, thus the point belongs to the circle. φ(2−i) = −4+i ̸∈ R,
thus the point is not on the circle.

8. Show that any pair of non-intersecting circles can be mapped to a pair of concentric
circles by some Möbius transformation.
Hint: Show that you can find a circle C which is orthogonal to both of them.
Then, show that you can find a Möbius map sending C to the imaginary axis and
the line joining the centres of the two centres to the real axis.
Solution:
If the centres o1 , o2 of two circles C1 and C2 coincide then the identity map does
the job. Let lbe a line going though o1 and o2 .
We first show that there exists a circle which intersects both C1 and C2 at angles
π/2. Pick a point p on C1 which does not belong to L. By an appropriate shift
(which is a Möbius transformation) we transfer p to zero. Then we apply the map
1
z 7→ . Let M : z 7→ (z − p)−1 . This transformation maps C1 to a line L∗1 , C2 to a
z
circle C2∗ and the line L to a circle C ∗ . The line L∗1 does not go through the centre
of C1 because C1 and L1 do not intersect, by the problem conditions. We draw a
line L∗3 which goes through the centre of C2∗ and is orthogonal to L∗1 . Notice that L∗3

3
is orthogonal to both L∗1 and C2∗ and is different from C ∗ , therefore M −1 (C3∗ ) =: C3
is orthogonal to both C1 and C2 and is different from the line L.
Consider the point q of intersection of C3 and L and consider the map M1 : z 7→
(z − q)−1 . It maps the line L and the circle C3 to some lines L◦ and L◦3 . M1 also
maps C1 and C2 to some other circles C1◦ and C2◦ . We know that both L◦ and L◦3
are orthogonal to C1◦ and C2◦ , therefore they go through the centres of these two
circles. Hence C1◦ and C2◦ are concentric.

You might also like