STUDY MODULE FOR THAL SENA CAMP
2022
1. Write any five methods of estimating distance :-
Ans :- (a) Unit method (b) Appearance method
(c) Section averaging method (d) range method
(e) bracketing method (f) Howing method
2. Why do things appear ?
Ans :- Due to not using 6 S and 1 M Correctly, Things look like :-
(i) Shape (ii) Shadow (iii) Shine
(iv) Surface (v) Spacing (vi) Silhouette
& (i) Movement
3. State five types of section formation :-
Ans :-
(i) File Formation (ii) Single File Formation
(iii) Diamond Formation (iv) Spear-Head Formation
(v) Aero-Head Formation (vi) Extended Line Formation
4. Fill in the blanks :-
(i) _____ land and weapons to our advantage The art of using
Ans :- FC ( Field Craft )
(ii) Four ground is at a distance of ________ Yards.
Ans :- 300 Yards
(iii) The distance when looking for a hill is _________.
Ans :- More than real
(iv) When measuring the angle with the palm open to the ground ______ And the
closed fist measures ______ .
Ans :- 19° and 8°
5. When is the distance visible more than the actual ?
Ans :-
(i) low light
(ii) Sun is in front of the beholder
(iii) Looking through the valley
(iv) the size of the target when smaller than the nearest object
(v) When the beholder is looking from top to bottom
(vi) Raised ground between the observer and the target
6. When does the distance appear less than the original ?
Ans :-
(i) when the sun is behind the beholder
(ii) when the size of the target is greater than that of the near object
(iii) the ground between the observer and the target is buried
(iv) When the observer is looking up from the bottom
(v) having more light
7. What is the procedure for land details ?
Ans :-
(i) Fore Ground (ii) Middle Ground (iii) Near Ground
8. Write about different types of petrol :-
Ans :- It is of two types :-
(a) Reiki Patrol
(i) Collecting enemy identification
(ii) geographical and technical information
(iii) To collect information about the tendency and nature of the enemy
(b) Protective Patrol
(ii) sending advance notice of the enemy’s arrival and to tangle
(iii) Own land ( No Man’s Land ) retain possession
9. Write Field Craft and Battle Craft in detail.
Ans :- To get success in the fight it is necessary to know about FC, by hiding your
movements from the enemy, after reaching close to the enemy, camouflage your body
and equipment in the same way according to the area and camouflage in every area.
Before Chandi one thing should be kept in mind; According to the area like :-
(i) Taking care of sand in the local area
(ii) of snow in a snowy area
(iii) Grass or green leaves in the area where there is a dense forest is used
Advantages from BC :-
(i) Statement of ground marks (ii) Field Signal
(iii) Platoon Formation etc.
10. Fields used during night time Name ?
Ans :- (i) With the hand/weapon at the visible place
(ii) by sound in an invisible place
(iii) radio sets, ropes, cables and any other facility
11. Tell the types of moves :-
Ans :- Two types –
(i) without a weapon (ii) with weapons
6 types of without Weapons :-
(i) the movement of the monkey (ii) the speed of the cat
(iii) the speed of the kitten (iv) Cheetah’s speed
(v) lying on the stomach (vi) by rolling
with Weapons 4 types :-
(i) the movement of the monkey (ii) the speed of the cat
(iii) by rolling (iv) normal speed
12. Who is called Ambush ?
Ans :- Hiding on a moving or stationary enemy ambush It is called ambush I made a
sudden attack and left immediately Have to go Best to ambush Misleading and
attacking the Law Enemy Have to do
13. State the objectives of the ambush :-
Ans :-
(i) Collecting confidential information
(ii) reducing the number of enemies
(iii) troubling the enemy more and more
14. Tell the types of Ambush :-
Ans :- Two types –
(i) Opportunity Ambush and (ii) Deliberate Ambush
15. How many parties does ambush have ?
Ans :- Four parties — (i) Scouts (ii) Covering
(iii) stops and (iv) Reserve Party
16. Write the characteristics of Ambush ?
Ans :-
(i) Surprise (ii) Maximize use of control fire power
(iii) Simplicity (iv) firm intention
(v) Self Defense (vi) high standard of education and
17. Advantages of Section Formation Drill and Tell me the damage ?
Ans :- Advantage :–
(i) Mobility easy (ii) Easy Flexibility
(iii) saving time (iv) easy control commands
(v) Facilitation in completing the task (vi) more fire power
Loss :-
(i) Lack of surprise (ii) Difficult to adapt to the times
(iii) Decrease in attack plan (iv) Air Hazard
18. What are the targets of Ambush ?
Ans :-
(i) Vehicles carrying Ammunition
(ii) Cars carrying ration to the next position
(iii) Roadie or Pool Protection Party
(iv) Signal line or repairing party
(v) One Way Patrol Party
(vi) Parties going to Water Point
(vii) Parties referred to LP or OP
19. Ambush is used for what purpose ?
Ans :-
(i) Enemy soldiers and vehicles as much as possible to harm
(ii) To get the necessary news
(iii) To harass or intimidate the enemy in such a way that he reply to the entire army
on the ground to defend itself Do it
20. What do you understand by cover ?
Answer :- Those figures or places where from the eyes of the enemy And his fire can be
avoided and the enemy’s top can be easily fired.
Or
There is a place where soldiers in time of war The ship of the picture can hide and hide
easily on the enemy able to attack and be captured or killed Could be saved This is a
place where activities can be operated easily and where accommodation and rest
arrangements can be made can. Upper Mare Straight When In Cover Can avoid sight
and attack.
21. What are the types of cover ?
Ans :- Two types :-
(i) Cover From View (ii) Cover From Fire
(i) Cover From View – Those figures which protect from the eyes of the enemy Where is
the secret surveillance over the enemy to be kept and kept out of his sight can go use of
cover to think carefully Should, such as: – bush, vegetable or broken Broken ground
cover.
(ii) Covered by fire – Those figures which are used to protect the enemy’s fire and
Protects from sight, such as :- wall, big Trees etc.
22. State the characteristics of a good Cover ?
An Ans :-
(i) Where the enemy can be kept secretly and put fire on it
(ii) From where enemy surveillance and fire can be avoided
(iii) from where it can be carried forward easily
(iv) where being in resting position for a long time Can it
23. What is Camoflage ?
Ans :-
It is the use of artificial goods ( Man Made ). The art of hiding.
24. What is Concealment ?
Ans :- It is natural scene and shape. hide from enemy sight and firing with the help of is
art. Main Objective of Concealment in Battle to suddenly attack or attack oneself is to
be saved.
25. Keep in mind while doing camouflage and concealment What are the things to keep
?
Ans :-
(i) Size (ii) Shadow picture (iii) Mutual distance
(iv) movement (v) brightness position (vi) asymmetry
(vii) sound, noise etc.
What is the main principle of Camouflage and Concealment ?
Ans :-
(i) the brightness of the uniform, weapons and vehicles and reshape outline
(ii) Using shadow
(iii) avoiding the horizon line
(iv) walking slowly
(v) matching the color of the surrounding land
(vi) not to act unnecessarily
(vii) Do not let your shadow fall in the water
(viii) The items of the Conciliation shall be disposed of with respect to time
and circumstances. keep changing
26. Write the types of land ?
Ans :- 6 types –
(i) Flat Ground (ii) High Ground (iii) Low Ground
(iv) Dead Ground (v) Slopy Ground (vi) Broken Ground
27. What is Field Craft ?
Ans :- Field craft is the art by which we can fight Make good use of available time
learn. Soldier cleverness using this art Effectively attack the enemy while defending him
self from can attack. We by Field Craft all natural and man- made located on land Make
full use of structures and kill the enemy Learn to inflict maximum damage.
28. What are the main objectives of Field Craft ?
Ans :- It has 5 main purposes, also known as 5 F. Is known :-
(i) Finding – Finding the enemy secretly get closer
(ii) Follow Doing
(iii) To fool – to deceive the enemy
(iv) Fix – Enveloping the enemy
(v) Shooting ( Fire ) – Finish by shooting the enemy Doing
29. What is the importance of Field Craft ?
Answer :- If you are proficient in field craft in painting Only then will you be able to
proceed towards the goal on the ground and Can destroy the enemy. this art you makes
you so skillful that in any way you of land, plain, forest, mountain, valley, snow, river,
Will be able to overcome the enemy in the desert etc. Battlefield Structure and soldiers’
Fieldcraft decisive on the outcome of the war effect occurs.
30. Factors affecting section formation Which are ?
Ans :-
(i) Ground
(ii) Section work
(iii) the need for the control of the section Commander ( Command & Control )
(iv) to fire as much as possible in the shortest possible time required ( Quick Fire Power )
31. What do you understand by Battle Process, What are its important things ?
Ans :- All the actions of the commander and of the troops deployment at least through
decrees and To hurry up is called Battle Process. This is a drill from getting the warning
order till the deployment in the Forming Up Place ( FUP ).
Important things about it:-
(i) Big news and urgent help to the commander meet so that the next course of action
can be decided
(ii) to the Commander as his Junior and Senior Commander must be mixed
(iii) The younger commander is closer to the higher commander and Head Quarters
and Sub Units should be be divided into groups to issue orders and Deployment should
be done without delay.
32. What do you understand by ORF ?
Ans :-
O ( Objective ) : – The land which is required to be occupied is planned to
R ( Route ) : – As far as the way of reaching the objective It is possible to have a cover
and there should be less blockage
F ( Fire Plan ) :- Supporting weapon mounted in this way Let them kill the attacking
troops maximum damage and get fire support till objective Can I.
33. Main Parts Of Field Craft ?
Ans :-
(i) Judging Distance (ii) Taking Cover
(iii) Camouflage & Concealment
(iv) Identifying and indicating the target
(v) Firing & Movement
(vi) Field Signals
34. How many types of fire orders are there ?
Ans :- It is of 3 types –
(i) Plan Order – Plan Order
(ii) Fire Direction Order
(iii) Fire Control Order
35. What is the type of fire ?
Ans :- It is of four types –
(i) Grouping Fire (ii) zeroing fire
(iii) Application Fire (iv) Classification Fire
36. What is Order of Fire Control Order ?
Ans :-
We remember it by the name of GRIT.
(i) G ( Group ) – name of the firing group
(ii) R ( Range ) – Range of firing
(iii) I ( Indication Of Target ) – Indication of target
(iv) T ( Type Of Fire ) – Firing Type
37. What are the types of Fire Control Order ?
Ans :- It is of 4 types –
(i) Full Fire Order (ii) Delayed Fire Order
(iii) Opportunity Fire Order (iv) Free Fire Order
38. What do you understand by Field Signal ?
Ans :- During the war, various signs are often spoken in the field. instead of paying tax
without making a sound or whistling in the speech of symbolic birds go. Shaking hands
mostly in various ways Rifles are shown.
It is of 3 types :-
(i) With Hand (ii) With Weapons (iii) With Whistle
39. What do you understand by Section Formation ?
Ans :- Maximum firing on enemy forces during war to identify the direction of their
firing and defending him complete on his section different types of control Knowing how
to create section formation Necessary . Days in almost all section formations 15 to 25
yards between the soldiers at the time of There should be a distance, along with this, the
soldiers should Not walking in a straight line but in a crooked line Must walk.
40. Explain the structure of Platoon Formation ?
Ans :-
(i) One Up Formation – Platoon is used in this formation one section forward and
two Sections go back. This to move forward is perfect for.
(ii) Two Up Formation – Two sections in this formation front and one section back
This formation runs best for attack.
(iii)Three Up Formation – In this structure all three sections go together Huh .
this structure is big to invade is excellent. his firing power happens more.
41. What do you understand by Battle Process ?
Answer :- There is a method of preparing for war. Under this An army commander
makes a plan by doing Reiki, Issues orders and performs combat tasks Generates a list.
42. What do you understand by Battle Drill ?
Answer :- Assigned to each soldier under Battle Drill The tendency to work is indicated.
time of war It is divided into 4 groups to maintain mobility. Is divided into :-
Recce Group – Platoon Commander in this group And they have 1 runner work site
tracking it happens .
Order Group – Three sections in this group Commander and Mortar Commander
Rocket Launcher There are commanders and runners.
Fighting Group – Platoon in this group Remaining staff of Headquarters and all
three sections are young.
Transport Group – Military in this group transport related workers and young Huh .
43. What is the importance of Battle Drill ?
Ans :-
(i) Information Appreciation (ii) Fire & Movement
(iii) Verbal Orders
44. What is the principle of Fire and Movement ?
Ans :-
Principle of firing –
(i) One bullet, one jawan
(ii) Aim at the head of the enemy
(iii) Minimum interval between covering fire and attack
Principle of Movement –
(i) walk in organized group
(ii) build a proper structure
(iii) While walking, keep only one foot on the ground at a time
45. Section battle drill is divided into how many parts ?
Ans :- It is divided into 4 parts –
(i) to act when fired by the enemy
(ii) Detecting and neutralizing the enemy
(iii) to attack
(iv) Reconstitution of the section
46. What do you understand by Field Defense ?
Ans :- Its main purpose is to provide soldiers and weapons in this to organize the
activity of the enemy and effectively end the attack or can be controlled.
It is of two types :-
(i) Quick Defense
(ii) Deliberate Defense
47. What is patrolling ?
Ans :- Walking or roaming on a light vehicle patrolling to monitor an area it is said .
48. What is the purpose of patrolling & What are the three main stages of Patrolling ?
?
Ans :- The purpose of patrolling is information about the enemy. receiving and patrolling
your army from the enemy To defend the unit. enemy in war Information about the
number of soldiers, weapons, etc. has great importance and this information is
patrolling is obtained by.
The three main stages of Patrolling:
(i) Preparation
(ii) Conduct
49. What is Fire Control Order ?
Ans :- To use the power of fire properly Use of fire control orders is a must. Fire Control Order
and Correct Fire order The responsibility rests with the Fire Unit Commander. But these orders
were taught to all the soldiers. should be given so that :-
(i) any casualty of the Fire Unit Commander The young man could work in his place.
(ii) If there is a shortage of Group Commander, then it is only for the soldiers. You have
to do duty.
(iii) Targets to take advantage of the Fire Control Order correct statement of and taught
to recognize them Must be of very high standard.
50. What is a fire unit ?
Ans :- Fire unit is an armed group which Fires on the orders of a commander. usually But
there is a group of sections.
51. Who is the Fire Unit Commander ?
Ans :- This is the commander who directs the fire to the fire unit. commands and
controls his fire
52. What is Field of Fire ?
Ans :- It is called the area on which in any direction To put out effective fire of
any weapon.
53. What is Fire Direction Order ?
Ans :- This is the order that the fire unit commander receives from the commander above
him. In these orders, it is told that at what time, with which weapon and how much fire
should be fired. The Section Commander gets the Fire Direction Order from his Platoon
Commander.
54. What is a Fire Control Order ?
Ans :- This is the order that a fire unit commander to put out and control fire Gives to
the fire unit.
55. What is Arc of Fire ?
Ans :- This is the area within which the target has to be the responsibility of wasting
would be given to one unit Is . This area is visible from the left and right boundaries is
done .
56. What are the charges of Fire Control Order ?
Ans :-
(i) Fire is always intended to kill the enemy,to frighten him For
(ii) Care should be taken to save the Ammunition
(iii) Special care should be taken of fire discipline.
57. How to place Fire Control Order ?
Ans :-
(i) The order should be given clearly and in short words.
(ii) the sound is loud enough to be easily heard
(iii) should be given as a command
(iv) The order should be given intermittently so that the young man can To practice with
meditation.
58. What is called Aamrukh ?
Ans :- The fake / imaginary line given The area of responsibility is divided into
approximately 2 equal parts distributes.
59. How to choose Aamrukh ?
Ans :- The object is chosen as the face which –
(i) be away (ii) be famous and
(iii) be forced to walk
60. How to find the target ?
Ans :-
(i) By choosing Aamrukh (ii) by dividing it into small pieces
(iii) by ground mark (iv) By degree ( Using Compass )
(v) by hand
61. What is a map called ?
Ans :- The picture made of paper, cloth or cardboard on which definite part of the earth
on a certain scale by symbols displays or maps It is called.
62. State the types of maps ?
Ans :- 7 types :-
(i) Geomorphic Map (ii) Geographical Map
(iii) Political Map (iv) Historical Map
(v) Statistical Map (vi) Economic Map
(vii) Military Map
63. Write different types of North :-
Ans :-
(i) True North (ii) Magnetic North (iii) Grid North
64. Name the 10 parts of compass.
Ans :-
(i) Tongue (ii) Tongue Notch (iii) Glass window
(iv) Glass protector (v) Hair line (vi) Lead
(vii) Luber Line (viii) setting vane (ix) clamping screw
(x) Arrow Head (xi) Dial (xii) Rotary Glass
(xiii) Eye Hole (xiv) Thumb Ring (xv) Ring Notch
(xvi) Direction Mark
65. Fill in the blanks :-
(i) Bearing on the map through _______ Is measured .
Ans :- Service Protector
(ii) The R.F of the meter map used is _______.
Ans :- 1/50,000
(iii) Pink/white running vertical and horizontal on the map Red lines are ________ lines.
Ans :- Grid
(iv) Correct answer without compass at night through _____ can be found from.
Ans :- Pole Star
(v) Cultivable land is shown on the map in _________.
Ans :- Yellow Color
(vi) If the bearing is 30 degree then the back bearing is _______.
Ans :- 210°
(vii) An isolated hill is called ________.
Ans :- Knoll
(viii) Height on the map through brown lines It is shown which is called _____.
Ans :- Countout Line
(ix) Distance on a map is measured through _______.
Ans :- Service Protractor
(x) The top part of the hill is Called _____ .
Ans :- Peak
(xi) The difference between true north and magnetic north is __________.
Ans :- M.V ( Magnetic Variation )
66. Write the different functions of Compass ?
Ans :-
(i) in measuring degrees (ii) Route in March
(iii) in map reading (iv) Finding Own Position
(v) In finding the direction
67. Write the usage of Service Protector ?
Ans :-
(i) Finding Own Position (ii) to calculate GR
(iii) Finding the distance on the map (iv) Scale work
68. What are the benefits of reading a Map ?
Or
What information can you get from the Map ?
Ans :-
(i) Finding your position
(ii) Finding the enemy’s position and distance
(iii) without visiting any object its geographical position detection
(iv) Getting information about any locality
(v) forward and backward degree of any place Find out
(vi) Can know the different nature of the land
(vii) choose the proper path to merge
(viii) can plan the activities of two places mutually visible especially during the time of
war
69. What is Global Positioning System ( GPS ) ?
Ans :- It is a system of satellites and receiving instruments which people and equipment
their presence on earth provides accurate information about general 24 satellites used in
GPS operating system Which completes the orbit of the earth in 12 hours Huh .
70. How to find the north direction in night and day ?
Ans :-
Day night
(i) by wires (i) clock method
(ii) Idgah (ii) Surya Vidhi
(iii) Masjid (iii) By the leaves of the tree
(iv) by GPS
(v) by compass
71. Draw traditional sign/weapon sign :-
(a) Temple –
(b) Idgah –
(c) Fort –
(d) Church –
(e) electric wire –
(f) Mosque –
(g) LMG –
(h) MMG –
(i) HMG –
(j) 51 inch motor –
Answer :- ( You will remember the answer of all these from the book or ask your PI
Staff )
72. Make Military Signs :-
(a) Survey Tree –
(b) Bridge –
(c) Battalion Headquarters –
(d) Infantry Platoon –
73. What is the composition of the Navigation Party ?
Ans :- The structure is as follows –
(i) Guide – It is carried with a bright stick and set compass leads the way
(ii) Auxiliary guide – It is done by tying white cloth on the back. Measuring the depth of
pit and drain to another place with a stick walks
(iii) Recorder – This is another compass and pebble in pocket Whom it takes to
measure the distance uses
(iv) Scouts – Scouts follow behind Number of works to be done in route ranges from 2 to
4 according to
74. Optional Questions :-
(i) To what degree can the compass be read ?
Ans :- 0° to 360°
(ii) PO stands for ?
Ans :- Post Office
(iii) What does LG mean ?
Ans :- Landing Ground
(iv) Which color is used to represent the road on the Map is used ?
Ans :- Red colour
75. State the drawbacks of the map :-
Ans :-
(i) No map can be up to date
(ii) Map is made by taking a scale on paper Therefore, it is impossible to see all
the guests of the land. Not there .
76. What is Navigation Party ? By Navigation party Write the items used ?
Ans :- Navigation party is a small group, in which There are mainly three persons. this
party is big From a place showing the way to big parties Takes it to another place and
brings it back. this Many to reach the goal passes through the border.
Goods used by the Navigation Party :-
(i) Different Compass set up
(ii) glow stick
(iii) White Fabric or Shining Plywood
(iv) Different marching torches
(v) Pebble stone or rope
(vi) Blacked out torch
(vii) Black blanket
(viii) stick for measuring the pit
77. Define the following :-
Easting Line :- The vertical line on the map of which The serial number should be from
left to right.
Northing Line :- The line lying on the map ( Horizontal line ) whose serial number
from bottom to top
78. Use of different colors on the map :-
(i) Green color – for vegetation
(ii) Black/Red color – for man made things
(iii) Blue color – for water figures
(iv) Brown color – for surface figures
(v) Yellow color – for agricultural land
79. Define the following :-
(a) Service Protractor :- Is a rectangular instrument made of ivory, plastic, wood or belt,
etc., which is mainly used to draw and measure the scale on the map. It is 6 inches long
and 2 inches wide. At present, there is more circulation of Income Tax Service Protector
Mark-lll A and Mark-4 A in the army.
(b) Romer :- Romer is a card made of plastic / cellulite or carton, on both sides of the
right angled corner, the length of the side of the grid square is divided into 10 equal
parts and marks are marked. Whose number starts from the right angled corner where
the end of the arrow is marked.
(c) Prismatic compass :- It is a round bibiano my differential whose needle always points
towards magnetic north. There are two types, dry and liquid army mainly uses liquid
prismatic compass whose full name is
80. How to set up the map, write in detail ?
Answer :- First of all put down the map and lift the compass and draw his hairline on the
black line of the map Keep straight and slowly turn the map to your right Rotate until
the black line on the map hairline and compass needle which is the real answer shows
that when all three of these do not come in a straight line If you come in a straight line,
then understand that your map set done . Straight talk TN, MN and GN into one Doing it
in a straight line is called a Map set.
81. How to calculate 4 Figure and 6 Figure ?
Ans :-
(i) 4 Figure = no. of Column + no. of Row
(ii) 6 Figure = no of Column & no of line left to right + no of Row & no of line down to
up
82. Write the full name of the following :-
(i) Compass :- Liquid Prismatic Compass Mark-lll A
(ii) Service Protector :- Service Protector A Mark-llll
(iii) GPS :- Global Positioning System
83. What is the length and width of the Service protector ?
Ans :- Length = 6″ width = 2″
84. Which line number is first while calculating GR is taken ?
Ans :- Easting Line
85. To what degree can we forgive by hand ?
Ans :- Up to 19°
86. Which chart should be used for marching at night use ?
Ans :- Night March Chart
87. What is called Dead Ground ?
Ans :- To the ground buried between the target and the viewer
88. Fill in the blanks :-
(i) Rabies is caused by the bite of _______ ?
Ans :- Dog
(ii) DTL _______ means ?
Ans :- Deep Trench Latrine
(iii) RMO is ________ ?
Ans :- Regimental Medical Officer
(iv) Heart beat of a healthy and normal person _____ per minute ?
Ans :- 72 times
(v) The blood test for AIDS is ________ ?
Ans :- HIV
89. Write the names of five waterborne diseases :-
Ans :-
(i) dysentery (ii) Jaundice (iii) Diarrhea
(iv) Ulcers (v) Allergy (vi) Fever
90. Write the full form of AIDS, its main Causes show cause ?
Ans :- AIDS – Acquired Immune Difficiency Syndrome
reason :-
(i) unprotected sex
(ii) By taking HIV infected blood
(iii) Taking HIV infected needles
(iv) giving birth to an infant of an HIV – infected mother
(v) shaving with an HIV infected blade
91. Which organ is affected by Kovid-19 ?
Ans :- Lungs
92. Write the measures to prevent Kovid-19 ?
Ans :-
(i) Keeping hands clean ( Wash frequently )
(ii) Avoid touching the face ( nose, lips,eyelids )
(iii) Take care of cleanliness ( apply mask )
(iv) Change clothes ( wash hands ) after coming home from outside
(v) Eat good food ( rice, lentils, green vegetables, milk, Yogurt, meat, fruit etc. )
93. Write the qualities of a good nurse ?
Ans :-
(i) The nature of the nurse should be kind
(ii) Ability to work in harsh conditions needed
(iii) Must have stamina
(iv) Ability to work for long hours without breaks should be
(v) Must have patience
(vi) Must have good communication skills
(vii) Nurse should be disciplined
[Link] will you ensure the cleanliness of the kitchen ?
Ans :-
(i) Wash the utensils with hot water
(ii) Will keep the cooked food covered
(iii) any disease of the person working in the kitchen shouldn’t be
(iv) Put the remaining vegetable peels etc. in the dustbin. will put
(v) Every month to the person working in the kitchen medical examination should be
done
(vi) Daily cleaning of the kitchen needed
(vii) Will not allow water to accumulate around the kitchen
95. Match the pair :-
(i) INJ. Rabiees (a) Polio
(ii) INJ. Tab (b) Rabiees
(iii) INJ. Hepatitis (c) Typhoid
(iv) INJ. TT (d) Hepatitis B
(v) INJ. Polio (e) Tetnas
Ans :-
(i) —- (b) , (ii) —- (c) , (iii) — (d) , (iv) —- (e) , (v) — (a)
96. Write first aid for snake bite ?
Ans :-
(i) Increase the morale of the snake bite person
(ii) Tie it tightly with a rope over the cut area
(iii) Toxic blood by slitting the bitten area with a blade remove
(iv) Take the person bitten by a snake & go to a private hospital immediately.
97. Fill in the blanks :-
(i) Human body is made up of ________ bones ?
Ans :- 206
(ii) Human skull saves ________ ?
Ans :- brain
(iii) Heart is located on ________ chest ?
Ans :- Left
(iv) Nervous system is ________ and ________ organ ?
Ans :- Brain and Sushumna
98. What do you do to stop the outbreak of malaria ? Will you take
preventive measures ?
Ans :-
(i) Will not allow water to accumulate around itself
(ii) Will spray kerosene/DDT on frozen water
(iii) Will take care of cleanliness
(iv) Install nets in the windows
(v) put a fish net while sleeping
(vi) Odomash,All Out,Good Night Fast Card etc. will be used.
99. Write five methods of purification of water ?
Ans :-
(i) Boiling —– Boiling
(ii) Filtration by Purifier
(iii) Chlorinisation by —– Chlorinisation
(iv) Sedimentation by —– Sedimentation
(v) Distillation by —– Distillation
100. Write about any six asanas of Yogasana ?
Ans :-
(i) Surya Namaskar (ii) respiration (iii) Trikonasana
(iv) Chakrasana (v) Headstand (vi) Sarvangasana
101. What do you understand by first aid ?
Ans :- suffering from any accidental event or disease from the arrival of the person to
the doctor or to the hospital First aid is the treatment given till now.
102. Write first aid for the bite of a mad dog ?
Ans :-
(i) Tolia around the village to stop bleeding put
(ii) To keep the bitten part raised slightly try
(iii) Wash the injured area carefully with soap and water. clean up
(iv) If there is an antibiotic cream, apply it on the injury
(v) Apply a clean bandage to the wound
(vi) Quickly take the victim to a private hospital
103. What is the type of bandage, write the name ?
Ans :-
(i) Roller Bandage (ii) Craps Bandage (iii) T Bandage
(iv) suspensory bandage (v) Field Strip (vi) Spica Strip
(vii) octagonal belt (viii) Inverted screw bar
104. Write the names of any four Obstacles :-
Ans :-
(i) Straight Balance (ii) High Jump
(iii) Gate Vault (iv) Double Stride Jump
(v) Zig-Zag Balance (vi) Right Hand Vault
(vii) Left Hand Vault (viii) Ramp
(ix) Clear Jump (x) Straight Balance
105 Optional Questions :-
(i) What is the length and breadth of the Obstructive wall ?
Ans :- 6 × 12 feet
(ii) Obstetrical constraints approximately from one obstacle to another What is the distance ?
Ans :- About 30 feet
(iii) What are the common obstacles in obstetrical training lives ?
Ans :- 10 Obstacles
106. To give handicap training to NCC Cadets What is the purpose/benefit ?
Ans :-
(i) There is character development of the cadets.
(ii) The capacity to bear suffering is developed in the cadets.
(iii) Patience, tolerance and spirit of courage in the cadets Awakens.
(iv) Many human qualities are developed in the cadets.
(v) To inculcate team spirit and leadership qualities in the cadets development takes place.
(vi) The personality of the cadets is developed.
(vii) The spirit of cooperation is developed in the cadets
(viii) Cadets develop their mind and thoughts Openness ensues.
107. Give an example of a natural Obstruction ?
Ans :-
(i) Lake (ii) River
(iii) Swamps (iv) Soft Soil
(v) Rocks (vi) Marshes
108. What is Men Obstacles ?
Ans :-
(i) Zig-Zag Balance (ii) High Wall
(iii) 9 Fit Ditch (iv) Monkey Rope
(v) Vertical Rope
109. What are the constraints in the Standard handicap curriculum ?
Ans :-
(i) Mine (ii) Wire Obstacle
(iii) OP ( Observer Post ) (iv) LP ( Leasing Post )
(v) HHMT (vi) BOP ( Border Obsver Post )
(vii) Ditch (viii) Petrolling ( Protective Petrol )
110. What are the types of NGO ?
Ans :- It is of four types–
(i) INGO – International Non-Governmental Organization
(ii) BINGO – Business Oriented International Non-Government Organization
(iii) Ringo – Religious International Non-Governmental Organization
(iv) ENGO – Environmental Non-Governmental Organization
PREPARED BY: JUO ARSH KASHYAP
TEAM DELTA