0% found this document useful (0 votes)
6 views7 pages

Chain Rule

The document contains a series of mathematical problems involving indirect and direct proportions, with solutions provided for each problem. Each problem presents a scenario requiring the calculation of time, cost, or quantity based on given parameters. The answers are provided along with explanations for the calculations involved.

Uploaded by

hagimi3958
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
6 views7 pages

Chain Rule

The document contains a series of mathematical problems involving indirect and direct proportions, with solutions provided for each problem. Each problem presents a scenario requiring the calculation of time, cost, or quantity based on given parameters. The answers are provided along with explanations for the calculations involved.

Uploaded by

hagimi3958
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

Chain Rule

1. 3 pumps, working 8 hours a day, can empty a tank in 2 days. How many hours a day must 4 pumps
work to empty the tank in 1 day?

A. 9 B. 10

C. 11 D. 12

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Let the required number of working hours per day be x.

More pumps, Less working hours per day (Indirect Proportion)

Less days, More working hours per day (Indirect Proportion)

Pump
4 : 3
s
:: 8 : x
Days 1 : 2

4x1xx=3x2x8

(3 x 2 x 8)
x=
(4)
x = 12.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

2. If the cost of x metres of wire is d rupees, then what is the cost of y metres of wire at the same rate?
xy
A. Rs. B. Rs. (xd)
d

y
C. Rs. (yd) D. Rs. d
x
Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Cost of x metres = Rs. d.

d
Cost of 1 metre = Rs.
x
y
Cost of y metres = Rs. d . y = Rs. d
x x .
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

3. Running at the same constant rate, 6 identical machines can produce a total of 270 bottles per minute.
At this rate, how many bottles could 10 such machines produce in 4 minutes?

A. 648 B. 1800

C. 2700 D. 10800

Answer & Explanation


Answer: Option B

Explanation:

Let the required number of bottles be x.

More machines, More bottles (Direct Proportion)

More minutes, More bottles (Direct Proportion)

Machines 6 : 10
:: 270 : x
Time (in minutes) 1 : 4

6 x 1 x x = 10 x 4 x 270

(10 x 4 x 270)
x=
(6)
x = 1800.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

4. A fort had provision of food for 150 men for 45 days. After 10 days, 25 men left the fort. The number of
days for which the remaining food will last, is:
1 1
A. 29 B. 37
5 4

C. 42 D. 54

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

After 10 days : 150 men had food for 35 days.

Suppose 125 men had food for x days.

Now, Less men, More days (Indirect Proportion)

125 : 150 :: 35 : x 125 x x = 150 x 35

150 x 35
x=
125
x = 42.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

5. 39 persons can repair a road in 12 days, working 5 hours a day. In how many days will 30 persons,
working 6 hours a day, complete the work?

A. 10 B. 13

C. 14 D. 15

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:
Let the required number of days be x.

Less persons, More days (Indirect Proportion)

More working hours per day, Less days (Indirect Proportion)

Persons 30 : 39
:: 12 : x
Working hours/day 6 : 5

30 x 6 x x = 39 x 5 x 12

(39 x 5 x 12)
x=
(30 x 6)
x = 13.

6.
A man completes of a job in 10 days. At this rate, how many more days will it takes him to finish the
job?

A. 5 B. 6

1
C. 7 D. 7
2
Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

5
Work done =
8
Balance work 5 3
1- =
= 8 8
Let the required number of days be x.

5 3 5 3
Then, : = :: 10 : x xx= x 10
8 8 8 8
3 8
x= x 10 x
8 5
x = 6.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

7. If a quarter kg of potato costs 60 paise, how many paise will 200 gm cost?

A. 48 paise B. 54 paise

C. 56 paise D. 72 paise

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Let the required weight be x kg.

Less weight, Less cost (Direct Proportion)

250 : 200 :: 60 : x 250 x x = (200 x 60)


(200 x 60)
x=
250
x = 48.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

8. In a dairy farm, 40 cows eat 40 bags of husk in 40 days. In how many days one cow will eat one bag of
husk?
1
A. 1 B.
40

C. 40 D. 80

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Let the required number of days be x.

Less cows, More days (Indirect Proportion)

Less bags, Less days (Direct Proportion)

Cow
1 : 40
s
:: 40 : x
Bags 40 : 1

1 x 40 x x = 40 x 1 x 40

x = 40.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

9. A wheel that has 6 cogs is meshed with a larger wheel of 14 cogs. When the smaller wheel has made 21
revolutions, then the number of revolutions mad by the larger wheel is:

A. 4 B. 9

C. 12 D. 49

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Let the required number of revolutions made by larger wheel be x.

Then, More cogs, Less revolutions (Indirect Proportion)

14 : 6 :: 21 : x 14 x x = 6 x 21

6 x 21
x=
14
x = 9.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

10. If 7 spiders make 7 webs in 7 days, then 1 spider will make 1 web in how many days?
7
A. 1 B.
2

C. 7 D. 49

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Let the required number days be x.

Less spiders, More days (Indirect Proportion)

Less webs, Less days (Direct Proportion)

Spiders 1 : 7
:: 7 : x
Webs 7 : 1

1x7xx=7x1x7

x = 7.

11. A flagstaff 17.5 m high casts a shadow of length 40.25 m. The height of the building, which casts a
shadow of length 28.75 m under similar conditions will be:

A. 10 m B. 12.5 m

C. 17.5 m D. 21.25 m

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Let the height of the building x metres.

Less lengthy shadow, Less in the height (Direct Proportion)

40.25 : 28.75 :: 17.5 : x 40.25 x x = 28.75 x 17.5

28.75 x 17.5
x=
40.25
x = 12.5

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

12. In a camp, there is a meal for 120 men or 200 children. If 150 children have taken the meal, how many
men will be catered to with remaining meal?

A. 20 B. 30

C. 40 D. 50

Answer & Explanation

Answer: Option B
Explanation:

There is a meal for 200 children. 150 children have taken the meal.

Remaining meal is to be catered to 50 children.

Now, 200 children 120 men.

120
50 children x 50 = 30 men.
200
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

13. An industrial loom weaves 0.128 metres of cloth every second. Approximately, how many seconds will it
take for the loom to weave 25 metres of cloth?

A. 178 B. 195

C. 204 D. 488

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Le the required time be x seconds.

More metres, More time (Direct Proportion)

0.128 : 25 :: 1 : x 0.128x = 25 x 1

25 25 x 1000
x= =
0.128 128
x = 195.31.

Required time = 195 sec (approximately).

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

14. 36 men can complete a piece of work in 18 days. In how many days will 27 men complete the same
work?

A. 12 B. 18

C. 22 D. 24

E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Let the required number of days be x.

Less men, More days (Indirect Proportion)

27 : 36 :: 18 : x 27 x x = 36 x 18

36 x 18
x=
27
x = 24.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

15. 4 mat-weavers can weave 4 mats in 4 days. At the same rate, how many mats would be woven by 8
mat-weavers in 8 days?

A. 4 B. 8

C. 12 D. 16

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Let the required number of bottles be x.

More weavers, More mats (Direct Proportion)

More days, More mats (Direct Proportion)

Waver
4 : 8
s
:: 4 : x
Days 4 : 8

4x4xx=8x8x4

(8 x 8 x 4)
x=
(4 x 4)
x = 16.

You might also like