0% found this document useful (0 votes)
5 views4 pages

New Indian Model School, Sharjah: Topic: If Grade: 11 KB

The document discusses the poem 'If' by Rudyard Kipling, focusing on its themes of self-confidence, patience, honesty, and the qualities of a perfect man. It emphasizes the importance of maintaining virtue in the face of adversity and the balance between dreams and actions. The poem serves as a guide for achieving success and happiness through self-control and moral integrity.

Uploaded by

SHITHA K BALARAM
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOC, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
5 views4 pages

New Indian Model School, Sharjah: Topic: If Grade: 11 KB

The document discusses the poem 'If' by Rudyard Kipling, focusing on its themes of self-confidence, patience, honesty, and the qualities of a perfect man. It emphasizes the importance of maintaining virtue in the face of adversity and the balance between dreams and actions. The poem serves as a guide for achieving success and happiness through self-control and moral integrity.

Uploaded by

SHITHA K BALARAM
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOC, PDF, TXT or read online on Scribd

NEW INDIAN MODEL SCHOOL, SHARJAH

TOPIC: IF

GRADE : 11 KB

1. The first stanza of ‘If’ speaks about the need for self-confidence. Do you
agree? Why?

Answer: Yes, I agree. Without self-confidence, nothing worthwhile can be achieved.

2. What does the poet say about patience?

Answer: Successful people exercise patience. Without patience, nothing can be got.
In English they say, “Slow and steady wins the race’ and ‘Haste makes waste’.

3. Explain the poet’s views on honesty and fortitude of character.

Answer: The poet says that even if people tell lies to you, never follow their
examples and start telling lies. A liar is not respected in the society. A liar may
succeed temporarily but in the long run he is bound to fail and will be put to shame.

4. Lines 5-7 speak about the need for righteous behaviour in the face of
unrighteousness. How far do you agree?

Answer: I fully agree with the view that in the face of unrighteous behaviour, we
should face it with righteous behaviour. If somebody is bad, we don’t have to
become bad and follow his ways. We should learn to conquer hatred with love.

5. What is the poet’s approach to dreams and longings?

Answer: It is good to dream but we should not let dreams become our master. We
can have longings, but we should never take crooked paths achieve them. We can
think — but thinking is not our aim. Our aim is to act and achieve.

6. The poet believes that success comes from self control and a true sense of the
value of things. Express your views on this.

Answer: I fully agree with the poet’s views on these aspects. Success comes from
self-control and a true sense of the value of things. We should know that all that
glitters is not gold. Without self-control we will go astray. Unless we know the true
value of things, we may spend our time and energy trying to get things that have no
true value. Appearances can be deceptive.

7. ‘Never breathe a word about your loss. ’ What impression do you get about
the poet when you read this?

Answer: I feel that the poet is a strong-willed person. He can keep his secrets. He
does not want people’s sympathies. He has fortitude and courage to suffer his
adversities without sharing them with others.

8. What is the message conveyed in the last stanza of the poem?

1
Answer: You can talk with the crowds, but you should not become one of them and
lose your virtue. Even when you walk with kings, you should not lose sight of the
ordinary people. You should be beyond getting hurt by your enemies or friends. All
kinds of people should be able to count upon you for help. You should forgive and
never rush to punish the offender. If you can do all these things you can enjoy on
this earth as if you are its master.

Activity – II (Read and Reflect)

1. What is the central theme of the poem?

Answer: The central theme of the poem is the qualities of greatness or the traits of a
perfect man.

2. What, according to the poem, are the two impostors of life?

Answer: According to the poem the two impostors of life are Triumph and Disaster.

3. What, according to the poet, should be one’s attitude to unexpected loss?

Answer: According to the poet one’s attitude to unexpected loss should be one of
indifference. Triumphs and Tragedies are part of life. Don’t be overjoyed at the
successes and don’t be dejected at the failures. If you happen to have a loss, don’t
tell anyone. Accept it with fortitude.

4. What is the poem about? (Consider the speaker, theme, symbols,


comparisons, contrasts and conflicts.)

Answer: The speaker here is a father. He is speaking to his son about the qualities
that are needed to become a successful man, a perfect man. The theme is the
attainment of perfection. To make his ideas clear, the speaker has used many
symbols. There are symbols like ‘pitch-and-toss’ (suggesting gambling), ‘force heart,
nerve and sinew’ (suggesting gathering of strength) and ‘sixty seconds worth of
distance run’ (suggesting delayed reaction). There are fine contrasts in ‘triumph and
disaster’, ‘kings and common people’ and ‘friends and foes’. There are conflicts in
‘risking it on one turn of pitch-and-loss’ and ‘loving friends hurting you’.

5. Identify the poetic form, figurative language and poetic structure.

Answer:It is a lyrical poem with four stanzas consisting of four octaves (a group of
eight lines). The poem is in rhyme although the rhyming scheme is different in
various stanzas. In the first stanza it is aaaa, bcbc. The poet has figurative language
with a lot of metaphors, personification, parallelisms, climaxes, etc. It is a didactic
poem telling us what to do and what not to do to enjoy life and to be a perfect man.

6. When the poet says, ‘If you can dream – and not make dreams your master,
he is personifying dreams, i.e. dreams are spoken of as masters who can
control our lives. In this case, dreams assume a human role/qualjfy.

Answer: Personification.

a) Triumph and disaster treated as impostors.

b) Will which says ‘Hold on’.

2
‘Unforgiving minutes’ is a metaphoric expression as it refers to time that waits for
no man; it is like a race where every second is important. Other metaphoric
expressions used in the poem are Deal in lies, twisted by knaves, one heap of all
your winnings, breathe a word, unforgiving minute, sixty second’s worth of distance

7. What do knaves represent?

Answer: Knaves represent dishonest people.

8. What other symbols are used in the poem ‘If’?

Answer:a) Deal in lies

b) Making one heap of all your winnings

c) Risk it on one turn of pitch-and-toss

d) Breathe a word

e) Force your heart, nerve and sinew

Notes:

Personification : Speaking of things and animals as if they are persons with human
traits and qualities. Example: Death steals our life; he is very cruel.

Metaphor: A metaphor is a figure of speech in which one thing or person is spoken as


another. Example: K.S. Chitra is a nightingale.

Symbol : A symbol is an object that represents an idea, image or an action. We see


different symbols on our roads to warn us. Example: Red Light is the symbol of
danger.

Activity – III (Appreciation)

Based on the responses you have got, prepare an appreciation of the poem ‘If ’
(Consider theme, language, style, figures, symbols, relevance)

Answer:

The poem ‘If is written by Rudyard Kipling. Kipling is an English short-story writer,
poet and novelist. He is chiefly known for his stories and poems about the British
soldiers in India. He also wrote stories for children.

In the poem a father tells his son how to be happy and how to be a perfect man. So
many conditions have to be fulfilled if one is become perfect man. He should not lose
his head, even when others around him have lost theirs. He has to trust himself
when all people doubt him. He should wait and shouldn’t be tired of waiting. When

3
people tell him lies, he should not follow their example. People may hate him but he
should not hate them. He should not try to look too good and try to talk too wise.

He should dream, but should not make dreams his master. He should think but
shouldn’t make thoughts his aim. He should view Success and Failure equally. Even
when the results of his hard work are destroyed, he should get ready to build them.
He should not tell others about his losses. He should persevere, always being
optimistic. He should keep talking with the crowds but maintain his virtue. He can
walk with kings but shouldn’t lose the common touch. Neither his friends nor his
enemies should be able to hurt him. All men should be able to count on his help. He
should forgive people who have offended him. If he can do all these things the Earth
and everything in it is his and he will then be a man.

The poem is in rhyme and it has good sound effects. It has fine imagery, The mood is
one of joy and optimism. The language used is simple. There are a lot of symbols
and figures of speech in the language, especially personification.

The message of the poem is to be happy and successful in life. The poem talks of
conditional fulfilment. If certain conditions, as specified in the poem, are fulfilled, one
can be a perfect man, enjoying his life. ‘If is the most famous poem of Kipling. It
attracted nation-wide attention. It soon became a very popular anthem.

You might also like