Engineering Thermodynamics (CH161)
Tutorial-6
1. Air enters a 28-cm diameter pipe steadily at 200 kPa and 20oC with a velocity of 5 m/s. Air
is heated as it flows and leaves the pipe at 180 kPa and 40oC. Determine (a) the volume flow
rate of air at the inlet, (b) the mass flow rate of air, and (c) the velocity and volume flow rate
at the exit.
Answers: (a) 0.3079 m3/s, (b) 0.7318 kg/s. (c) V2=5.94 m/s and volume flow rate=0.3654
m3/s
2. A house is maintained at 1 atm and 24oC, and warm air inside a house is forced to leave the
house at a rate of 150 m3 /h as a result of outdoor air at 5oC infiltrating into the house through
the cracks. Determine the rate of net energy loss of the house due to mass transfer.
Answer: 0.945 kW
3. Saturated liquid-vapor mixture of water, called wet steam, in a steam line at 1500 kPa is
throttled to 50 kPa and 100°C. What is the quality in the steam line?
Answer: 0.944
4. A thin-walled double-pipe counter-flow heat exchanger is used to cool oil (cp = 2.20
kJ/kg·°C) from 150 to 40°C at a rate of 2 kg/s by water (cp = 4.18 kJ/kg·°C) that enters at
22°C at a rate of 1.5 kg/s. Determine the rate of heat transfer in the heat exchanger and the
exit temperature of water.
Answers: 𝑄̇ =484 kW, Tout= 99.2 °C
5. Air at 300 K and 100 kPa steadily flows into a hair dryer having electrical work input of 1500
W. Because of the size of the air intake, the inlet velocity of the air is negligible. The air
temperature and velocity at the hair dryer exit are 80°C and 21 m/s, respectively. The flow
process is both constant pressure and adiabatic. Assume air has constant specific heats
evaluated at 300 K. (a) Determine the air mass flow rate into the hair dryer, in kg/s. (b)
Determine the air volume flow rate at the hair dryer exit, in m3/s.
Answers: (a) 0.0280 kg/s, (b) 0.0284 m3/s
6. A 0.3-m3 rigid tank initially contains refrigerant-134a at 14°C. At this state, 55 percent of the
mass is in the vapor phase, and the rest is in the liquid phase. The tank is connected by a valve
to a supply line where refrigerant at 1.4 MPa and 100°C flows steadily. Now the valve is
opened slightly, and the refrigerant is allowed to enter the tank. When the pressure in the tank
reaches 1000 kPa, the entire refrigerant in the tank exists in the vapor phase only. At this point
the valve is closed. Determine (a) the final temperature in the tank, (b) the mass of refrigerant
that has entered the tank, and (c) the heat transfer between the system and the surroundings.
Answers: (a) 39.4°C, (b) 2.396 kg, (c) 899 kJ
7. A 4-L pressure cooker has an operating pressure of 175 kPa. Initially, one-half of the volume
is filled with liquid and the other half with vapor. If it is desired that the pressure cooker not
run out of liquid water for 1 h, determine the highest rate of heat transfer allowed.
Answer: 1.163 kW
8. A balloon that initially contains 50 m3 of steam at 100 kPa and 150°C is connected by a valve
to a large reservoir that supplies steam at 150 kPa and 200°C. Now the valve is opened, and
steam is allowed to enter the balloon until the pressure equilibrium with the steam at the supply
line is reached. The material of the balloon is such that its volume increases linearly with
pressure. Heat transfer also takes place between the balloon and the surroundings, and the mass
of the steam in the balloon doubles at the end of the process. Determine the final temperature
and the boundary work during this process.
Answers: 202.5 °C, 3125 kJ
9. Refrigerant-134a enters the condenser of a residential heat pump at 800 kPa and 35°C at a
rate of 0.018 kg/s and leaves at 800 kPa as a saturated liquid. If the compressor consumes
1.2 kW of power, determine (a) the COP of the heat pump and (b) the rate of heat absorption
from the outside air.