Assignment – IV
Z
1. Evaluate z̄ dz, where C is given by x = 3t, y = t2 , −1 ≤ t ≤ 4.
C
Ans. (195 + 65i)
Z 1+i
2. Evaluate (x − y + ix2 ) dz along:
0
(a) The straight line z = 0 to z = 1 + i.
(b) The imaginary axis z = 0 to z = i.
(c) A line parallel to the real axis z = i to z = 1 + i.
Ans. (a) (i − 1)/3, (b) −i/2 and (c) (2i − 3)/6.
I
dz
3. Evaluate 2
, where C is the circle |z| = 4.
C z +1
Ans. 0.
Z
dz
4. Using Cauchy’s theorem, evaluate , where C is any rectangle enclosing the
C z(z + 2)
points z = 0 and z = −2.
Ans. 0.
e3z
Z
5. Evaluate dz, where C is the square with vertices at ±1 ± i.
C (z − log 2)4
Ans. 72πi.
6. Evaluate the integral of f (z) where f (z) is given by
I
dz
2
C z +9
over (a) C1 : |z + 3i| = 2 and (b) C2 : |z| = 5.
Ans. (a) −π/3 and (b) 0.
7. Evaluate using the Cauchy Integral formula,
Z
log z
3
dz
C (z − 1)
1
where C is |z − 1| = .
2
Ans. −πi.
1
Figure 1: Figure 1.
Z
1
8. Evaluate dz, where C is the contour shown in Figure 1.
C z
2 π
Ans. log + i
3 2
9. Let the function f (z) be analytic inside and on C : |z − 2| = 3 taken in positive
direction. If the maximum value of |f (z)| on C is 2, then find the upper bound of
f (4) (2) .
Ans. 16/27.
10. Using the Cauchy’s integral formula, evaluate the integral:
e2z
Z
dz where C is the circle |z| = 3.
C (z − 1)(z − 2)
Ans. 2πi (e4 − e2 ).
11. State only the Morera Theorem, Cauchy’s Estimate, and Fundamental Theorem of
Algebra.
z̄
12. Let f (z) = , z ∈ C. Show that f (z) is not analytic using Morera’s theorem.
1 + |z|2
sin(z̄)
13. State Moreora Theorem and hence show that f (z) = is not analytic in C \ {0}.
z
14. Verify fundamental theorem of algebra for P (z) = z 4 + 4.
∞
X 1
15. Show that f (z) = is analytic in the domain D = C\{−1, −2, −3, . . .}.
n=1
(z + n)2