Sample Questions
1) Assume that
𝑓(𝑥) − 2𝑔(𝑥)
lim = −2 .
𝑥→ −1 𝑔(𝑥)
Which of the following(s) is/are correct?
𝑓(𝑥)
I. lim =0
𝑥→ −1 𝑔(𝑥)
II. If lim 𝑔(𝑥) exists and equals to a real number then lim 𝑓(𝑥) = 0
𝑥→ −1 𝑥→ −1
𝑓(𝑥)
III. If lim 𝑔(𝑥) does not exist then lim 𝑔(𝑥) lim ≠ lim 𝑓(𝑥)
𝑥→ −1 𝑥→ −1 𝑥→ −1 𝑔(𝑥) 𝑥→ −1
A) I − II B) II − III C) Only I D) I − III E) I − II − III
Answer: E
2𝑥 2 −4
2) Evaluate the limit lim
𝑥→ −∞ 𝑥+2
A) 2 B) -2 C) −∞ D) ∞ E) 0
Answer: C
3
3) Find the derivative of the function 𝑓(𝑥) = √𝑠𝑖𝑛𝑥
3
A) 𝑓′(𝑥) = √𝑐𝑜𝑠𝑥
3 2
B) 𝑓′(𝑥) = ( √𝑐𝑜𝑠𝑥 )
1
C) 𝑓 ′ (𝑥) = 2 3
3 ( √𝑐𝑜𝑠𝑥 )
1
D) 𝑓 ′ (𝑥) = 2 𝑐𝑜𝑠𝑥
3
3 ( √𝑠𝑖𝑛𝑥 )
1
E) 𝑓 ′ (𝑥) = 2
3
3 ( √𝑠𝑖𝑛𝑥 ) 𝑐𝑜𝑠𝑥
Answer: D
1
4) Let 𝑓(𝑥) = .
√16+6𝑥−𝑥 2
Find the correct answer
A) 𝑓(𝑥) is continuous at all points on [−2, 8].
B) 𝑓(𝑥) is continuous at all points on (−2, 8).
C) 𝑓(𝑥) is continuous at all points except 𝑥 = −2 and 𝑥 = 8.
D) 𝑓(𝑥) is continuous at all points except 𝑥 = −2 .
E) 𝑓(𝑥) is continuous at all points on (−∞, −2) ∪ (8, ∞).
Answer: B
5) Let 𝑓(𝑥) = 𝑥 3 − 4𝑥 2 + 4𝑥 − 11.
Which of the following(s) is/are correct?
I. The derivative of 𝑓(𝑥) = 3𝑥 2 − 8𝑥 + 4
II. 𝑓(𝑥) has a vertical tangent line at 𝑥 = 2.
III. The normal line to the curve 𝑓(𝑥) at 𝑥 = 1 has slope −1.
IV. The tangent line to the curve 𝑓(𝑥) at 𝑥 = 2 is parallel to x-axis.
A) I − IV B) I − II − IV C) I − II D) I − II − III E) I − III
Answer: A
6) The length 𝑙 of a rectangle is increasing at a rate of 6 𝑐𝑚/𝑠 while the width 𝑤 is decreasing
at a rate of 6 𝑐𝑚/𝑠. When 𝑙 = 12 𝑐𝑚 and 𝑤 = 5 𝑐𝑚, find the rate of change of the area 𝐴 with respect to
the time 𝑡.
𝑑𝐴
A) = 42
𝑑𝑡
𝑑𝐴
B) = -42
𝑑𝑡
𝑑𝐴
C) = 102
𝑑𝑡
𝑑𝐴
D) = -102
𝑑𝑡
𝑑𝐴
E) =0
𝑑𝑡
Answer: B
7) Let 𝑦 be a curve implicitly defined by
8𝑦 4 + 3𝑥 6 = 7𝑦 + 4𝑥
Find the slope of the curve 𝑦 at the point (1,1)
14 25 14
A) 𝑦 ′ |(1,1) = B) 𝑦 ′ |(1,1) = C) 𝑦 ′ |(1,1) = −
25 14 25
2
D) 𝑦 ′ |(1,1) = − E) 𝑦 ′ |(1,1) = 0
7
Answer: C
7
8) Let a function 𝑓(𝑥) be defined and continuous on [0 , ].
2
The graph of the derivative function 𝑦 = 𝑓′(𝑥) of 𝑓(𝑥) is given below.
Which of the following(s) is/are correct?
7
I. 𝑓(𝑥) is increasing on(0,2) and (3, 2) and decreasing on (2,3).
5 7 5
II. 𝑓(𝑥) is increasing on(0,1) and (2 , 2) and decreasing on (1, 2).
III. 𝑓(𝑥) has local maximum at the point 𝑥 = 2 and local minimum at the point 𝑥 = 3.
5
IV. 𝑓(𝑥) has local maximum at the point 𝑥 = 1 and local minimum at the point 𝑥 = 2.
5
V. 𝑓(𝑥) has inflection points at 𝑥 = 1 and 𝑥 = 2
A) I – III – V B) II – IV C) I – III D) III – V E) II –IV – V
Answer: A
Questions 9-13 are related to the following function:
𝑥−1
𝑓(𝑥) =
𝑥2 − 1
𝑥−1
9) Find the correct answer for the domain and asymptotes of 𝑓(𝑥) =
𝑥 2 −1
A) Domain of 𝑓(𝑥) = 𝑅 − {−1, 1} B) Domain of 𝑓(𝑥) = 𝑅 − {−1}
x-intercept of 𝑓(𝑥) is the point (1,0). There is no x-intercept of 𝑓(𝑥).
y-intercept of 𝑓(𝑥) is the point (0,1). y-intercept of 𝑓(𝑥) is the point (0, −1) .
C) Domain of 𝑓(𝑥) = 𝑅 − {−1, 1} D) Domain of 𝑓(𝑥) = 𝑅 − {−1}
There is no x-intercept of 𝑓(𝑥). x-intercept of 𝑓(𝑥) is the point (1, 0).
There is no y-intercept of 𝑓(𝑥). y-intercept of 𝑓(𝑥) is the point (0, −1).
E) Domain of 𝑓(𝑥) = 𝑅 − {−1, 1}
There is no x-intercept of 𝑓(𝑥)
y-intercept of 𝑓(𝑥) is the point (0, 1)
Answer: E
𝑥−1
10) Find the correct answer for the asymptotes of 𝑓(𝑥) =
𝑥 2 −1
A) 𝑥 = 1 and 𝑥 = −1 are vertical asymptotes B) 𝑥 = −1 is vertical asymptote of 𝑓(𝑥).
of 𝑓(𝑥). 𝑦 = 0 is horizontal asymptote of 𝑓(𝑥).
𝑦 = 0 is horizontal asymptote of 𝑓(𝑥).
C) 𝑥 = 1 and 𝑥 = −1 are vertical asymptotes D) 𝑥 = −1 is vertical asymptote of 𝑓(𝑥).
of 𝑓(𝑥). There is no horizontal asymptote of
There is no horizontal asymptote of 𝑓(𝑥). 𝑓(𝑥).
E) There is no vertical asymptote of 𝑓(𝑥).
There is no horizontal asymptote of 𝑓(𝑥).
Answer: B
𝑥−1
11) Which of the following(s) is/are correct for 𝑓(𝑥) = ?
𝑥 2 −1
I. 𝑓(𝑥) has no local extreme.
II. 𝑓(𝑥) is decreasing on its domain.
III. 𝑓(𝑥) is increasing on its domain.
IV. 𝑓(𝑥) has local minimum at 𝑥 = −1
V. 𝑓(𝑥) has local maximum at 𝑥 = −1.
B) I – III B) II – IV C) I – II D) III – V E) II – V
Answer: C
𝑥−1
12) Which of the following(s) is/are correct for 𝑓(𝑥) = ?
𝑥 2 −1
I. 𝑓(𝑥) is concave up on (−∞, −1) and 𝑓(𝑥) is concave down on (−1, ∞).
II. 𝑓(𝑥) is concave down on (−∞, −1) and 𝑓(𝑥) is concave up on (−1, ∞).
III. 𝑓(𝑥) is concave up on its domain.
IV. 𝑓(𝑥) has inflection point at 𝑥 = −1
V. 𝑓(𝑥) has no inflection point.
A) I – IV B) II – IV C) I – V D) II – V E) III – V
Answer: D
𝑥−1
13) Which of the followings are correct for the given function 𝑓(𝑥) =
𝑥 2 −1
A) B)
C) D)
E)
Answer: A