0% found this document useful (0 votes)
11 views20 pages

Python File

The document contains a series of Python programming exercises aimed at BSc (Hons) Computer Science students at Bhaskaracharya College of Applied Sciences. Each exercise includes a problem statement, source code, and sample output, covering topics such as quadratic equations, prime numbers, string manipulation, file handling, and object-oriented programming. The exercises are designed to enhance programming skills and understanding of Python concepts.

Uploaded by

Ashwani Baisla
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
11 views20 pages

Python File

The document contains a series of Python programming exercises aimed at BSc (Hons) Computer Science students at Bhaskaracharya College of Applied Sciences. Each exercise includes a problem statement, source code, and sample output, covering topics such as quadratic equations, prime numbers, string manipulation, file handling, and object-oriented programming. The exercises are designed to enhance programming skills and understanding of Python concepts.

Uploaded by

Ashwani Baisla
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

BSC (HONS)

COMPUTER
SCIENCE

PYTHON

BHASKARACHARYA
COLLEGE OF
APPLIED SCIENCES

Amrinder Singh Grewal


2302004

2023-2024
Page 2 of 20

INDEX
[Link] QUESTIONS PAGE
NO.
1. WAP to find the roots of a quadratic equation

2. WAP to accept a number ‘n’ and

a. Check if ’n’ is prime

b. Generate all prime numbers till ‘n’

c. Generate first ‘n’ prime numbers

3. WAP to create a pyramid of the character ‘*’ and a reverse pyramid

4. WAP that accepts a character and performs the following:

a. print whether the character is a letter or numeric digit or a special character

b. if the character is a letter, print whether the letter is uppercase or lowercase

c. if the character is a numeric digit, prints its name in text (e.g., if input is 9, output
is NINE)

5. WAP to perform the following operations on a string

a. Find the frequency of a character in a string.

b. Replace a character by another character in a string.

c. Remove the first occurrence of a character from a string.

d. Remove all occurrences of a character from a string.

6. WAP to swap the first n characters of two strings.


Page 3 of 20

7. Write a function that accepts two strings and returns the indices of all the
occurrences of the second string in the first string as a list. If the second string
is not present in the first string then it should return -1.

8. WAP to create a list of the cubes of only the even integers appearing in the
input list

9. WAP to read a file and

a. Print the total number of characters, words and lines in the file.

b. Calculate the frequency of each character in the file. Use a variable of dictionary
type to maintain the count.

c. Print the words in reverse order.

d. Copy even lines of the file to a file named ‘File1’ and odd lines to another file
named ‘File2

10. WAP to define a class Point with coordinates x and y as attributes. Create
relevant methods and print the objects. Also define a method distance to
calculate the distance between any two point objects.

11. Write a function that prints a dictionary where the keys are numbers between 1
and 5 and the values are cubes of the keys.

12. Consider a tuple t1=(1, 2, 5, 7, 9, 2, 4, 6, 8, 10). WAP to perform following


operations:

a. Print half the values of the tuple in one line and the other half in the next line.

b. Print another tuple whose values are even numbers in the given tuple.

c. Concatenate a tuple t2=(11,13,15) with t1.

d. Return maximum and minimum value from this tuple


Page 4 of 20

13. WAP to accept a name from a user. Raise and handle appropriate exception(s)
if the text entered by the user contains digits and/or special characters.
Page 5 of 20

1. WAP to find the roots of a quadratic equation


SOURCE CODE:-

#program to find roots of quadratic equations

def quad(a,b,c):

#ax^2+bx+c=0

d=(b**2)-(4*a*c)

if d>0:

#two real and distinct roots

x=(-b+(d**0.5))/(2*a)

y=(-b-(d**0.5))/(2*a)

print("real and disinct roots of entered quadratic equation are->>",x,y)

elif d==0:

#one real root

x=-b/(2*a)

print("both roots are equal to->>",x)

else:

#imaginary roots

x=-b/(2*a)

y=((-d)**0.5)/(2*a)

print("roots are",x,"+",y,"i","and",x,"-",y,"i")

a=float(input("enter coefficient of x^2->>"))

b=float(input("enter coefficient of x->>"))

c=float(input("enter coefficient of 1->>"))

quad(a,b,c)

OUTPUT-:
Page 6 of 20

enter coefficient of x^2->>1

enter coefficient of x->>-5

enter coefficient of 1->>6

real and disinct roots of entered quadratic equation are->> 3.0 2.0

2. WAP to accept a number ‘n’ and


a. Check if ’n’ is prime

b. Generate all prime numbers till ‘n’

c. Generate first ‘n’ prime numbers

This program may be done using functions

SOURCE CODE:-

#checking entered number is prime or not

def primecheck(n):

ctr=0

for i in range(1,n+1):

if n%i==0:

ctr+=1

if ctr==2:

return True

#printing all prime number till n

def allprime(n):

print("all prime numbers till",n,"are:")

for i in range(1,n+1):

ctr=0

for j in range(1,i+1):

if i%j==0:
Page 7 of 20

ctr+=1

if ctr==2:

print(i)

def firstprime(n):

print("first",n,"prime numbers are")

num=2

count=0

while count<n:

if primecheck(num):

print(num,end=" ")

count+=1

num+=1

n=int(input("enter number:"))

A=primecheck(n)

print("entered number is prime number:")

allprime(n)

firstprime(n)

OUTPUT-:
enter number:5

entered number is prime number:

all prime numbers till 5 are:

first 5 prime numbers are 2 3 5 7 11


Page 8 of 20

3. WAP to create a pyramid of the character ‘*’ and a reverse pyramid


SOURCE CODE:-

#program to print pyramid of stars

def pyramid(n):

for i in range(1,n+1):

sp=" "*(n-i)

star="*"*(2*i-1)

print(sp+star)

def revpyramid(n):

for i in range(n,0,-1):

sp=" "*(n-i)

star="*"*(2*i-1)

print(sp+star)

n=int(input("enter number of rows->"))

pyramid(n)

revpyramid(n)

enter number of rows->5

***

*****

*******

*********

*******

*****
Page 9 of 20

***

4. WAP that accepts a character and performs the following:

a. print whether the character is a letter or numeric digit or a special character

b. if the character is a letter, print whether the letter is uppercase or lowercase

c. if the character is a numeric digit, prints its name in text (e.g., if input is 9,
output is NINE)

SOURCE CODE:-

#program that print whether the character is a letter or numeric digit or a special character

def chr(n):

if [Link]()==True:

print("ENTERED CHARACTER IS LETTER")

a=cases(n)

elif [Link]()==True:

print("entered character is numeric digit")

a=txt(n)

else:

print("enter charcter is special character")

def cases(n):

if [Link]()==True:

print("LETTER IS UPPERCASE")

else:

print("letter is lowercase")

return n
Page 10 of 20

def txt(n):

if n==1:

print("one")

elif n==2:

print("two")

elif n==3:

print("three")

elif n==4:

print("four")

elif n==5:

print("five")

elif n==6:

print("six")

elif n==7:

print("seven")

elif n==8:

print("eight")

else:

print("nine")

return n

n=input('Enter a charcter->>')

if len(n)<2:

chr(n)

else:

print("enter a single character not a word !!")

OUTPUT
Page 11 of 20

Enter a charcter->>6

entered character is numeric digit

nine

5. WAP to perform the following operations on a string


a. Find the frequency of a character in a string.

b. Replace a character by another character in a string.

c. Remove the first occurrence of a character from a string.

d. Remove all occurrences of a character from a string .

SOURCE CODE:-

#program performing operations on string

def feq(str):

n=input("ENTER A CHARACTER WHOSE FREQUENCY YOU WANT TO DISPLAY--->>>")

if n in str:

ctr=[Link](n)

print("frequency of",n,"is",ctr)

def replace(str):

oldchr=input("enter the charcter you want to replace->>")

newchr=input("enter new character which will replace old character->>")

a=[Link](oldchr,newchr)

print(a)

def remove(str):

firstocc=input("Enter the charcter you want to remove;")

if firstocc in str:

rem=[Link](firstocc,"",1)

print(rem)

def removeall(str):
Page 12 of 20

firstocc=input("Enter the charcter you want to remove;")

if firstocc in str:

rem=[Link](firstocc,"",)

print(rem)

str='Hello pythoon'

feq(str)

replace(str)

remove(str)

removeall(str)

Output:-
ENTER A CHARACTER WHOSE FREQUENCY YOU WANT TO DISPLAY--->>>l

frequency of l is 2

enter the charcter you want to replace->>h

enter new character which will replace old character->>a

Hello pytaoon

Enter the charcter you want to remove;e

Hllo pythoon

Enter the charcter you want to remove;o

Hell pythn

6. WAP to swap the first n characters of two strings.


SOURCE CODE:-

#swaping n characters

def swap():

str1=input("enter first string->>")

str2=input("enter second string->>")

n=int(input("how many numbers you want to swap->>"))


Page 13 of 20

if n<len(str1) and n<len(str2):

newstr1=str2[:n]+str1[n:]

newstr2=str1[:n]+str2[n:]

print(newstr1,newstr2)

swap()

OUTPUT
enter first string->>PYTHON

enter second string->>JAVA

how many numbers you want to swap->>2

JATHON PYVA

>>>

7. Write a function that accepts two strings and returns the indices of
all the occurrences of the second string in the first string as a list. If
the second string is not present in the first string then it should return
-1.
SOURCE CODE:-

str1=input("enter first string->>")

str2=input("enter second string->>")

print([Link](str2))

OUTPUT

enter first string->>notebook

enter second string->>book

>>>

enter first string->>notebook


Page 14 of 20

enter second string->>register

-1

8. WAP to create a list of the cubes of only the even integers


appearing in the input list (may have elements of other types also)
using the following:

a. 'for' loop

b. list comprehension
SOURCE CODE:-

def cubes(lst):

list=[]

for i in lst:

if i%2==0:

[Link](i**3)

return list

n= int(input("how many integers you want to enter::"))

lst=[]

for i in range(n):

x=int(input("enter integer to be entered"))

[Link](x)

print(lst)

a=cubes(lst)

print("list of cubes->>",a)

#LIST COMPREHENSION

def cubes1(lst):

list=[x**3 for x in lst if x %2==0]

print( "list using list comprehension-->>",list)


Page 15 of 20

cubes1(lst)

Output
how many integers you want to enter::5

enter integer to be entered1

enter integer to be entered2

enter integer to be entered4

enter integer to be entered7

enter integer to be entered10

[1, 2, 4, 7, 10]

list of cubes->> [8, 64, 1000]

list using list comprehension-->> [8, 64, 1000]

9. WAP to read a file and


a. Print the total number of characters, words and lines in the file.

b. Calculate the frequency of each character in the file. Use a variable of dictionary
type to maintain the count.

c. Print the words in reverse order.

d. Copy even lines of the file to a file named ‘File1’ and odd lines to another file
named ‘File2’.

[Link]

SOURCE CODE:-

def filereading():

with open("[Link]","r") as fobj:


Page 16 of 20

ctr=[Link]()

char=len(ctr)

words=len([Link]())

lines=[Link]('\n')+1

print("Total characters-->>",char,"Total words-->>",words,"Total lines-->>",lines)

def freq():

with open("[Link]","r") as fobj:

d={}

ctr=[Link]()

for i in ctr:

if i not in d:

d[i]=[Link](i)

print(d)

def rev():

with open("[Link]","r") as fobj:

ctr=[Link]()

x=[Link]()

reversed_words=' '.join(reversed(x))

print("words in reversed order",reversed_words)

filereading()

freq()

rev()

OUTPUT:-
Total characters-->> 46 Total words-->> 7 Total lines-->> 3
Page 17 of 20

{'H': 2, 'e': 2, 'l': 4, 'o': 3, ' ': 5, 'p': 2, 'y': 1, 't': 1, 'h': 2, 'n': 3, '!': 3, '\n': 2, 'T': 1, 'i': 4, 's': 2, 'F':
1, 'a': 2, 'd': 1, 'g': 2, 'r': 2, 'm': 1}

words in reversed order are ->> program Handling File is This python!!! Hello

10. WAP to define a class Point with coordinates x and y as attributes.


Create relevant methods and print the objects. Also define a method
distance to calculate the distance between any two point objects.
import math

class point:

def __init__(self,x,y):

self.x=x

self.y=y

def print_point(self):

print(f"point: ({self.x},{self.y})")

def distance(self,other_point):

dx=self.x-other_point.x

dy=self.y-other_point.y

return [Link](dx**2 + dy**2)

point1=point(1, 2)

point2=point(3, 4)

point1.print_point()

point2.print_point()

distance=[Link](point2)

print(f"Distance between points:{distance}")

output:-
point: (1,2)

point: (3,4)

Distance between points:2.8284271247461903


Page 18 of 20

11. Write a function that prints a dictionary where the keys are
numbers between 1 and 5 and the values are cubes of the keys.
d={}

for i in range(1,6):

d[i]=i**3

print(d)

OUTPUT:-
{1: 1, 2: 8, 3: 27, 4: 64, 5: 125}

>>>

12. Consider a tuple t1=(1, 2, 5, 7, 9, 2, 4, 6, 8, 10). WAP to perform


following operations:
a. Print half the values of the tuple in one line and the other half in the next line.

b. Print another tuple whose values are even numbers in the given tuple.

c. Concatenate a tuple t2=(11,13,15) with t1.

d. Return maximum and minimum value from this tuple

t1=(1,2,5,7,9,2,4,6,8,10)

def half(t1):

a=len(t1)

for i in range(0,a//2):

print(t1[i],end=" ")

print()

for j in range(a//2,a):

print(t1[j],end=" ")

print()

def newtup(t1):

t2=tuple(num for num in t1 if num %2==0)


Page 19 of 20

print("tuple of even numbers:",t2)

def concat(t1):

t2=(11,13,15)

print(t1+t2)

def values(t1):

xmax=max(t1)

xmin=min(t1)

print(xmax,xmin)

half(t1)

newtup(t1)

concat(t1)

values(t1)

OUTPUT:-
12579

2 4 6 8 10

tuple of even numbers: (2, 2, 4, 6, 8, 10)

(1, 2, 5, 7, 9, 2, 4, 6, 8, 10, 11, 13, 15)

10 1

>>>

13. WAP to accept a name from a user. Raise and handle appropriate
exception(s) if the text entered by the user contains digits and/or
special characters.
def errors(name):

if not [Link]():
Page 20 of 20

raise ValueError("Invalid characters in name. PLEASE ENTER ONLY ALPHABETS IN NAME")

try:

name=input("Enter a name->>")

errors(name)

print("accepted",name)

except ValueError as a:

print(f"Error: {a}")

OUTPUT:-

Enter a name->>Amrinder

accepted Amrinder

>>>

================= RESTART: C:\Users\admin\Desktop\python\[Link] ================

Enter a name->>Ammy9

Error: Invalid characters in name. PLEASE ENTER ONLY ALPHABETS IN NAME

>>>

You might also like