MSU-OFFICE OF THE ASSISTANT VICE CHANCELLOR FOR ACADEMIC AFFAIRS
[EXTERNAL UNITS]
SASE BOOSTER REVIEW CLASSES 2025
MATHEMATICS
Module No. 2 – ARITHMETIC 2 – KEY ANSWER
Directions: Choose the letter that best corresponds to your answer. Write your answer on a separate sheet of
paper.
1. The ratio of avocado to mangoes is 3:7 and the ratio of mangoes to pineapple is 1:2. What is the ratio
of pineapple to avocado?
A. 2:3 B. 14:3 C. 3:2 D. 3:14 E. 5:3
Soln. Let A --→ Avocado
M--→Mangoes
P--→Pineapple
𝐴 3
From the given, 1) 𝐴: 𝑀 − −> 3: 7 ----→ = (eqn 1)
𝑀 7
𝑀 1
2) M:P = 1:2 --→ = (eqn 2)
𝑝 2
𝐴 3 3
Express A in term of P, that is from 1, = − −→ 𝐴= 𝑀 (eqn 3)
𝑀 7 7
𝑀 1 1
Then, from 2, = − −→ 𝑀 = 𝑝 − −→ 𝑠𝑢𝑏𝑠𝑡𝑖𝑡𝑢𝑡𝑒 𝑡ℎ𝑖𝑠 𝑡𝑜 𝑒𝑞𝑛. 3.
𝑝 2 2
3
𝐴= 𝑀
7
3 1
= ( )𝑝
7 2
14 3 14
(𝐴 = 𝑝)
3𝐴 14 3𝐴
14 𝑃 𝑃 14
= OR =
3 𝐴 𝐴 3
From this, we get 𝑃: 𝐴 = 14: 3
2. 𝑦 varies directly as the square of x but inversely proportional to z. What would be the best
mathematical representation for the relationship between x, y, and z as stated?
𝒌𝒙𝟐 𝑘𝑥 𝑥2
A. 𝒚 = B. 𝑦 = C. 𝑦 = D. 𝑦 = 𝑥 2 𝑧 E. 𝑦 = z𝑥 2
𝒛 𝑧 𝑧
Soln.
Given that k is the constant of proportionality, “y varies directly to the square of x” implies that the
𝑘
equation is y = kx2 (direct variation) while “ y is inversely proportional to z” implies that y = (inverse
𝑧
𝒌𝒙𝟐
variation). Combining the two, we get y =
𝒛
3. Evaluate: {12 ÷ (6 𝑥 3) + 2 𝑥 (8 ÷ 4)}
2 3 1 1 𝟏𝟒
A. B. C. D. E.
3 2 96 6 𝟑
Soln. {12 ÷ (6 𝑥 3) ÷ 2 𝑥 (8 ÷ 4)} = 12 ÷ 18 + 2 𝑥 2
12
= + 4
18
2
= +4
3
𝟏𝟒
=
𝟑
4. What is the quotient when (5 𝑥 6 − 8 + 2) is divided by (42 − 5 𝑥 2) ?
A. 18 B. 12 C. 6 D. 4 E. 3
(5 𝑥 6 − 8 + 2) 30−6 24
B. Soln. = = =𝟒
(42 −5 𝑥 2) 16−10 6
5. Which of the following has the largest value?
2 2 0.2 2 𝟐
A. B. C. D. E.
0.05 0.5 5 5 .𝟎𝟎𝟓
2 2 0.2 2 𝟐
Soln. = 40 =4 = 0.04 = 0.4 = 𝟒𝟎𝟎
0.05 0.5 5 5 .𝟎𝟎𝟓
6. What is the average of all the multiple of 10 from 10 to 1000, inclusive?
A. 10 B.100 C. 505 D. 510 E. 1010
𝑎1 + 𝑎𝑛 10+1000
Soln. Average = = = 𝟓𝟎𝟓
2 2
7. What is the product of the two numbers having LCM of 150 and a GCF of 25?
A. 3,750 B. 2,500 C. 1,250 D. 1, 125 E. 750
Soln. For any two positive integers a and b,
𝑎𝑥 𝑏 = gcd(𝑎, 𝑏) × 𝑙𝑐𝑚(𝑎, 𝑏)
𝟑𝟕𝟓𝟎 = 25 𝑥 150
8. Which one of the following is an irrational number?
A. 3.14 B. 0 C. √121 D. √𝟏𝟎 E. 0.2̅
9. What is the value of (0.05)2?
A. 0.5 B. 0.25 C. 0.025 D. 0.00025 E. 0.0025
1 1
10. Simplify: −
511 512
1 𝟒 5 −5 1
A. B. C. D. E.
5 𝟓𝟏𝟐 512 512 512
1 1 5 −1 𝟒
Soln. − = =
511 512 512 𝟓𝟏𝟐
11. Which of the following is equivalent to 0.002025 ?
A. 2.025x103 B. 0.2025 x 102 C. 20.25x10-4 D. 2.025 x 10-3 E. 20.25x10-2
12. What is the sum of all the positive odd integers between 50 and 100?
A. 7500 B. 3750 C. 1875 D. 1800 E. 1776
Soln. 𝑎1 = 51 − −→ 𝑖𝑟𝑠𝑡 𝑡𝑒𝑟𝑚 , 𝑎𝑛 = 99 − −→ 𝑙𝑎𝑠𝑡 𝑡𝑒𝑟𝑚, 𝑑 = 2 − −→ 𝑐𝑜𝑚𝑚𝑜𝑛 𝑑𝑖𝑓𝑓𝑒𝑟𝑒𝑛𝑐𝑒
Find the n which is the number of terms,
𝑎 −𝑎
𝑛 = 𝑛 1+1
2
99−51
= + 1
2
= 25
𝑛 25 25
𝑆= (𝑎1 + 𝑎𝑛 ) = (51 + 99)= (150) = 𝟑, 𝟕𝟓𝟎
2 2 2
3
13. Rationalize:
√7+2
3√7−6 √7−2
A. B. √𝟕 - 2 C. √7 + 2 D. E. 3
11 3
3 √7 −2 3√7−6 3(√7−2)
Soln. 𝑥 = = = √𝟕 − 𝟐
√7+2 √7−2 7−4 3
14. How many digits does 1002025 have?
A. 2025 B. 2026 C. 4050 D. 4051 E. 202,500
2
Soln. Based on 100 = 10 ---→ 2 + 1 = 3digits
1002025 = 102(2025) = 104050 ----→ 4050 + 1 = 4051
15. Out of 50 students, 37 are taking General Mathematics and 29 are taking Physical Science. If 21
students are taking up both subjects, how many students are not taking either of the two subjects?
A. 5 B.10 C. 16 D. 19 E. 29
Soln. Let G -→ student taking up General Mathematics
P -→ student taking up Physical Science
G = 37, P = 29, 𝐺 ∩ 𝑃 = 21
G ∪ 𝑃 = 𝐺 + 𝑃 − ( 𝐺 ∩ 𝑃)
= 37 + 29 – 21
= 45
Since 45 students are taking at least one subject, s0 50 – 45 = 5 are students who are not taking either
of the two subjects.
̅̅̅̅?
16. Which of the following is the lowest form of 0.45
9 11 𝟓 1 9
A. B. C. D. E.
20 20 𝟏𝟏 2 19
45 𝟓
̅̅̅̅ =
Soln. 0.45 =
99 𝟏𝟏
2
17. Find the simplest form of 2+ 2 ?
2+ 1+1
2 2 𝟏 2 1
A. B. 1 C. 2 D. 2 E. 3
3 3 𝟑 3 2
2 2 8 𝟐
Soln. 2+ 2 = 2+ = =𝟐 .
2+ 1+1 3 3 𝟑
18. When n = 22025 + 22025 + 22025 +22025, then n is
A. 162025 B. 82025 C. 88100 D. 22025 E..22027
Soln. n = 22025 + 22025 + 22025 +22025
= 4(22025)
= 22(22025)
= 22027
19. (182 − 82 )(182 + 82 ) = ___________?
A. 96,800 B. 99,200 C. 100,880 D. 102, 400 E.104,400
Soln. (182 − 82 )(182 + 82 ) = (18 − 8)(18 + 8)(182 + 82 )
=10(26)(324 + 64)
= 260(388)
=100,880
0.5
20. Simplify: 0.5
√𝟐
A. B.√2 C. 0.5 D. 0.25 E. 1
𝟐
1
1 2 1 2 √𝟐
Soln. 0.50.5 = ( ) = √ 𝑥 =
2 2 2 𝟐
21. Simplify: (−3𝑥 2 )(2𝑥 3 )-2 =
3𝑥 6 3 3𝑥 8 𝟑 3𝑥 8
A. B. C. D. − E.-
4 4𝑥 4 4 𝟒𝒙𝟒 4
𝟑
Soln. (−3𝑥 2 )(2𝑥 −3 )2 = (- 6x2)(4x-6) = −
𝟒𝒙𝟒
22. Amer can do the job in 10 hours, alone. Ali can do the same job in 15 hours. How many hours can
they finish the job if they work together?
A. 3 hours B. 4 hours C. 5 hours D. 6 hours E. 7 hours
Soln. Let x--→ be the total hours if Amer and Ali work together
1 1 1
+ =
10 15 𝑥
3+2 1
=
30 𝑥
5x = 30
X=6
23. Which of the following is the smallest unit of length?
A. Meter B. Centimeter C. Millimeter D. Kilometer E. Decimeter
24. H. Mohammad distributed his agricultural land to his children and my mother inherited 1 hectare which
is equal to
A. 1000 m2 B. 10,000 m2 C. 100 m2 D. 1 m2 E. 10m2
25. Bacteria multiplies exponentially in a second. How many seconds are there in 3 hours?
A. 3,600 𝑠𝑒𝑐. B.7200 𝑠𝑒𝑐. C. 10800 𝑠𝑒𝑐. D. 18,000 𝑠𝑒𝑐. E. 180,000 𝑠𝑒𝑐.
60 𝑚𝑖𝑛 60 𝑠𝑒𝑐
Soln. 3 ℎ𝑟𝑠 ( )( ) = 10,800 𝑠𝑒𝑐.
1ℎ𝑟 1 𝑚𝑖𝑛
26. Hamima is baking for a school event and needs 2.5 liters of milk to prepare all her recipes. She wants
to measure the milk using a measuring cup that shows millimeters. How many millimeters of milk
does Hamima need?
A. 0. 025 ml B.25ml C. 250 ml D. 2500 ml E. 250,000 ml
1000 𝑚𝑙
Soln. 2.5 L ( ) = 2.500 𝑚𝑙
1𝐿
27. A man borrowed Ᵽ 5, 000 at a 10% simple interest per year. How much interest will he pay after 2
years?
A. Ᵽ500 B. Ᵽ800 C. Ᵽ1,000 D. Ᵽ1,200 E. Ᵽ1,400
Soln. I = prt
= 5,000(0.10)(2)
= 1,000
28. The tuition fee in a private school increased by 20% to Ᵽ36,000 this year. What was the previous
yearly tuition fee?
A. Ᵽ28,000 B. Ᵽ29, 000 C. Ᵽ30,000 D. Ᵽ31,000 E. Ᵽ32,000
Soln. Let 𝑥 --→ be the previous tuition pay
After a 20% increased, 𝑥 + .20𝑥 = 1.2𝑥
1.2𝑥 = 36, 000
36,000
𝑋 = = 30,000 − −→ 𝑝𝑟𝑒𝑣𝑖𝑜𝑢𝑠 𝑦𝑒𝑎𝑟𝑙𝑦 𝑡𝑢𝑖𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑓𝑒𝑒
1.2
29. Sally is shopping for school supplies such as backpack for Ᵽ1,200, set of notebook for Ᵽ500 and a
book cost Ᵽ300. The store is offering a 20% discount on purchases over Ᵽ1,800. Additionally, there
is a 7% VAT applied after the discount. How much will Sally pay?
30. Ᵽ1,472. 50 B. Ᵽ1,456.00 C. Ᵽ1,498.40 D. Ᵽ1,524. 80 E. 1712.00
Soln. 1,200 + 500+ 300 = 2000
Since 2000 is greater than 1800, so Sally qualifies to 20% discount
2000 x .20 = 400 ---→discount
2000 - 400 = 1600
1600 x 0.07 = 112 ---→ VAT
1600 + 112 = 1712 --→ payment of Sally
1
31. A water tank is filled using three pipes, the first pipe fills of the tank per hour, second pipe fills ½
3
1
of the tank and the third pipes drains of the tank per hour. I f all three pipes are open together,
12
how much of the tank is filled in 1 hour?
5 2 𝟑 7 1
A. B. C. D. E.
12 3 𝟒 12 2
1 1 1 4+6 −1 9 𝟑
Soln. + − = = =
3 2 12 12 12 𝟒
Prepared by: NORAINA BONSALAGAN BULA
MSU - TARAKA