0% found this document useful (0 votes)
7 views32 pages

Control Systems - Objective Questions

The document contains a series of objective type questions related to control systems, covering topics such as open loop and closed loop systems, feedback mechanisms, stability, and system responses. Each question is followed by multiple-choice answers, with the correct answer indicated. The questions aim to assess knowledge in electrical and electronics engineering, specifically in control systems.

Uploaded by

swathi arshakota
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
7 views32 pages

Control Systems - Objective Questions

The document contains a series of objective type questions related to control systems, covering topics such as open loop and closed loop systems, feedback mechanisms, stability, and system responses. Each question is followed by multiple-choice answers, with the correct answer indicated. The questions aim to assess knowledge in electrical and electronics engineering, specifically in control systems.

Uploaded by

swathi arshakota
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

ACE

ENGINEERING COLLEGE
An Autonomous Institution
DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING
(Approved by AICTE, New Delhi & Affiliated to JNTUH) Accredited with NBA & NAAC ‘A’ Grade
CONTROL SYSTEMS
OBJECTIVE TYPE QUESTIONS

1. In an open loop control system


(a) Output is independent of control input
(b) Output is dependent on control input
(c) Only system parameters have effect on the control output
(d) None of the above
Ans: a

2. For open control system which of the following statements is incorrect?


(a) Less expensive
(b) Recalibration is not required for maintaining the required quality of the output
(c) Construction is simple and maintenance easy
(d) Errors are caused by disturbances
Ans: b

3. A control system in which the control action is somehow dependent on the output is
known as
(a) Closed loop system
(b) Semiclosed loop system
(c) Open system
(d) None of the above
Ans: a

4. In closed loop control system, with positive value of feedback gain the overall gain of
the system will
(a) decrease
(b) increase
(c) be unaffected
(d) any of the above
Ans: a

5. Which of the following is an open loop control system?


(a) Field controlled D.C. motor
(b) Ward Leonard control
(c) Metadyne
(d) Stroboscope
Ans: a

6. Which of the following statements is not necessarily correct for open control system?
(a) Input command is the sole factor responsible for providing the control action
(b) Presence of non-linearities causes malfunctioning
(c) Less expensive
(d) Generally free from problems of non-linearities
Ans: b

7. In open loop system


(a) the control action depends on the size of the system
(b) the control action depends on system variables
(c) the control action depends on the input signal
(d) the control action is independent of the output
Ans: d

8 has tendency to oscillate.


(a) Open loop system
(b) Closed loop system
(c) Both (a) and (b)
(d) Neither (a) nor (b)
Ans: b

9. A good control system has all the following features except


(a) good stability
(b) slow response
(c) good accuracy
(d) sufficient power handling capacity
Ans: b

10. A car is running at a constant speed of 50 km/h, which of the following is the feedback
element for the driver?
(a) Clutch
(b) Eyes
(c) Needle of the speedometer
(d) Steering wheel
(e) None of the above
Ans: c

11. The initial response when the output is not equal to input is called
(a) Transient response
(b) Error response
(c) Dynamic response
(d) Either of the above
Ans: a

12. A control system working under unknown random actions is called


(a) computer control system
(b) digital data system
(c) stochastic control system
(d) adaptive control system
Ans: c
13. An automatic toaster is a loop control system.
(a) open
(b) closed
(c) partially closed
(d) any of the above
Ans: a

14. Any externally introduced signal affecting the controlled output is called a
(a) feedback
(b) stimulus
(c) signal
(d) gain control
Ans: b

15. A closed loop system is distinguished from open loop system by which of the following
?
(a) Servomechanism
(b) Feedback
(c) Output pattern
(d) Input pattern
Ans: b

16 is a part of the human temperature control system.


(a) Digestive system
(b) Perspiration system
(c) Ear
(d) Leg movement
Ans: b

17. By which of the following the control action is determined when a man walks along a
path?
(a) Brain
(b) Hands
(c) Legs
(d) Eyes
Ans: d

18 is a closed loop system.


(a) Auto-pilot for an aircraft
(6) Direct current generator
(c) Car starter
(d) Electric switch
Ans: a

19. Which of the following devices are commonly used as error detectors in instruments?
(a) Vernistats
(b) Microsyns
(c) Resolvers
(d) Any of the above
Ans: d

20. Which of the following should be done to make an unstable system stable ?
(a) The gain of the system should be decreased
(b) The gain of the system should be increased
(c) The number of poles to the loop transfer function should be increased
(d) The number of zeros to the loop transfer function should be increased
Ans: b

21 increases the steady state accuracy.


(a) Integrator
(b) Differentiator
(c) Phase lead compensator
(d) Phase lag compensator
Ans: a

22. A.C. servomotor resembles


(a) two phase induction motor
(b) Three phase induction motor
(c) direct current series motor
(d) universal motor
Ans: a

23. As a result of introduction of negative feedback which of the following will not
decrease?
(a) Band width
(b) Overall gain
(c) Distortion
(d) Instability
Ans: a

24. Regenerative feedback implies feedback with


(a) oscillations
(b) step input
(c) negative sign
(d) positive sign
Ans: d

25. The output of a feedback control system must be a function of


(a) reference and output
(b) reference and input
(e) input and feedback signal
(d) output and feedback signal
Ans: a

26 is an open loop control system.


(a) Ward Leonard control
(b) Field controlled D.C. motor
(c) Stroboscope
(d) Metadyne
Ans: b

27. A control system with excessive noise, is likely to suffer from


(a) saturation in amplifying stages
(b) loss of gain
(c) vibrations
(d) oscillations
Ans: a

28. Zero initial condition for a system means


(a) input reference signal is zero
(b) zero stored energy
(c) ne initial movement of moving parts
(d) system is at rest and no energy is stored in any of its components
Ans: d

29. Transfer function of a system is used to calculate which of the following?


(a) The order of the system
(b) The time constant
(c) The output for any given input
(d) The steady state gain
Ans: c

30. The band width, in a feedback amplifier.


(a) remains unaffected
(b) decreases by the same amount as the gain increase
(c) increases by the same amount as the gain decrease
(d) decreases by the same amount as the gain decrease
Ans: c

31. On which of the following factors does the sensitivity of a closed loop system to gain
changes and load disturbances depend?
(a) Frequency
(b) Loop gain
(c) Forward gain
(d) All of the above
Ans: d

32. The transient response, with feedback system,


(a) rises slowly
(b) rises quickly
(c) decays slowly
(d) decays quickly
Ans: d

33. The second derivative input signals modify which of the following?
(a) The time constant of the system
(b) Damping of the system
(c) The gain of the system
(d) The time constant and suppress the oscillations
(e) None of the above
Ans: d
34. Which of the following statements is correct for any closed loop system?
(a) All the co-efficients can have zero value
(6) All the co-efficients are always non-zero
(c) Only one of the static error co-efficients has a finite non-zero value
(d) None of the above
Ans: c

35. Which of the following statements is correct for a system with gain margin close to
unity or a phase margin close to zero?
(a) The system is relatively stable
(b) The system is highly stable
(c) The system is highly oscillatory
(d) None of the above
Ans: c

36. Due to which of the following reasons excessive bond width in control systems should
be avoided?
(a) It leads to slow speed of response
(b) It leads to low relative stability
(c) Noise is proportional to band width
(d) None of the above
Ans: c

37. In a stable control system backlash can cause which of the following ?
(a) Underdamping
(b) Overdamping
(c) Poor stability at reduced values of open loop gain
(d) Low-level oscillations
Ans: d

38. In an automatic control system which of the following elements is not used?
(a) Error detector
(b) Final control element
(c) Sensor
(d) Oscillator
Ans: d

39. In a control system the output of the controller is given to


(a) final control element
(b) amplifier
(c) comparator
(d) sensor
(e) none of the above
Ans: a

40. A controller, essentially, is a


(a) sensor
(b) clipper
(c) comparator
(d) amplifier
Ans: c

41. Which of the following is the input to a controller?


(a) Servo signal
(b) Desired variable value
(c) Error signal
(d) Sensed signal
Ans:

42. The on-off controller is a system.


(a) digital
(b) linear
(c) non-linear
(d) discontinuous
Ans:

43. The capacitance, in force-current analogy, is analogous to


(a) momentum
(b) velocity
(c) displacement
(d) mass
Ans: d

44. The temperature, under thermal and electrical system analogy, is considered
analogous to
(a) voltage
(b) current
(c) capacitance
(d) charge
(e) none of the above
Ans: a

45. In electrical-pneumatic system analogy the current is considered analogous to


(a) velocity
(b) pressure
(c) air flow
(d) air flow rate
Ans: d

46. In liquid level and electrical system analogy, voltage is considered analogous to
(a) head
(b) liquid flow
(c) liquid flow rate
(d) none of the above
Ans: a

47. The viscous friction co-efficient, in force-voltage analogy, is analogous to


(a) charge
(b) resistance
(c) reciprocal of inductance
(d) reciprocal of conductance
(e) none of the above
Ans: b

48. In force-voltage analogy, velocity is analogous to


(a) current
(b) charge
(c) inductance
(d) capacitance
Ans: a

49. In thermal-electrical analogy charge is considered analogous to


(a) heat flow
(b) reciprocal of heat flow
(c) reciprocal of temperature
(d) temperature
(e) none of the above
Ans: d

50. Mass, in force-voltage analogy, is analogous to


(a) charge
(b) current
(c) inductance
(d) resistance
Ans: c

51. The transient response of a system is mainly due to


(a) inertia forces
(b) internal forces
(c) stored energy
(d) friction
Ans: c

52 Signal will become zero when the feedback signal and reference signs are equal.
(a) Input
(b) Actuating
(c) Feedback
(d) Reference
Ans: b

53. A signal other than the reference input that tends to affect the value of controlled
variable is known as
(a) disturbance
(b) command
(c) control element
(d) reference input
Ans: a
54. The transfer function is applicable to which of the following?
(a) Linear and time-in variant systems
(b) Linear and time-variant systems
(c) Linear systems
(d) Non-linear systems
(e) None of the above
Ans: a

55. From which of the following transfer function can be obtained?


(a) Signal flow graph
(b) Analogous table
(c) Output-input ratio
(d) Standard block system
(e) None of the above
Ans: a

56 is the reference input minus the primary feedback.


(a) Manipulated variable
(b) Zero sequence
(c) Actuating signal
(d) Primary feedback
Ans: c

57. The term backlash is associated with


(a) servomotors
(b) induction relays
(c) gear trains
(d) any of the above
Ans:

58. With feedback _ increases.


(a) system stability
(b) sensitivity
(c) gain
(d) effects of disturbing signals
Ans: a

59. By which of the following the system response can be tested better ?
(a) Ramp input signal
(b) Sinusoidal input signal
(c) Unit impulse input signal
(d) Exponentially decaying signal
Ans: c

60. In a system zero initial condition means that


(a) The system is at rest and no energy is stored in any of its components
(b) The system is working with zero stored energy
(c) The system is working with zero reference signal
Ans: a
61. In a system low friction co-efficient facilitates
(a) reduced velocity lag error
(b) increased velocity lag error
(c) increased speed of response
(d) reduced time constant of the system
Ans: a

62. Hydraulic torque transmission system is analog of


(a) amplidyne set
(b) resistance-capacitance parallel circuit
(c) motor-generator set
(d) any of the above
Ans:

63. Spring constant in force-voltage analogy is analogous to


(a) capacitance
(b) reciprocal of capacitance
(c) current
(d) resistance
Ans: b

64. The frequency and time domain are related through which of the following?
(a) Laplace Transform and Fourier Integral
(b) Laplace Transform
(c) Fourier Integral
(d) Either (b) or (c)
Ans: a

65. An increase in gain, in most systems, leads to


(a) smaller damping ratio
(b) larger damping ratio
(c) constant damping ratio
(d) none of the above
Ans: a

66. Static error co-efficients are used as a measure of the effectiveness of closed loop
systems for specified input signal.
(a) acceleration
(b) velocity
(c) position
(d) all of the above
Ans: d

67. A conditionally stable system exhibits poor stability at


(a) low frequencies
(b) reduced values of open loop gain
(c) increased values of open loop gain
(d) none of the above
Ans: b
68. The type 0 system has at the origin.
(a) no pole
(b) net pole
(c) simple pole
(d) two poles
(e) none of the above
Ans: a

69. The type 1 system has at the origin.


(a) no pole
(b) net pole
(c) simple pole
(d) two poles
Ans: c

70. The type 2 system has at the origin.


(a) no net pole
(b) net pole
(c) simple pole
(d) two poles
Ans: d

71. The position and velocity errors of a type-2 system are


(a) constant, constant
(b) constant, infinity
(c) zero, constant
(d) zero, zero
Ans: c

72. Velocity error constant of a system is measured when the input to the system is unit
function.
(a) parabolic
(b) ramp
(c) impulse
(d) step
Ans: b

73. In case of type-1 system steady state acceleration is


(a) unity
(b) infinity
(c) zero
(d) 10
Ans: b
74. If a step function is applied to the input of a system and the output remains below a
certain level for all the time, the system is
(a) not necessarily stable
(b) stable
(c) unstable
(d) always unstable
(e) any of the above
Ans: a

75. Which of the following is the best method for determining the stability and transient
response?
(a) Root locus
(b) Bode plot
(c) Nyquist plot
(d) None of the above
Ans: a

76. Phase margin of a system is used to specify which of the following ?


(a) Frequency response
(b) Absolute stability
(c) Relative stability
(d) Time response
Ans: c

77. Addition of zeros in transfer function causes which of the following?


(a) Lead-compensation
(b) Lag-compensation
(c) Lead-lag compensation
(d) None of the above
Ans: b

78. technique is not applicable to nonlinear system?


(a) Nyquist Criterion
(b) Quasi linearization
(c) Functional analysis
(d) Phase-plane representation
Ans: a

79. In order to increase the damping of a badly underdamped system which of following
compensators may be used?
(a) Phase-lead
(b) Phase-lag
(c) Both (a) and (b)
(d) Either (a) and (b)
(e) None of the above
Ans: a

80. The phase lag produced by transportation relays


(a) is independent of frequency
(b) is inverseh'proportional to frequency
(c) increases linearly with frequency
(d) decreases linearly with frequency
Ans: c

81. In a stable control system saturation can cause which of the following?
(a) Low-level oscillations
(b) High-level oscillations
(c) Conditional stability
(d) Overdamping
Ans: a

82. Which of the following can be measured by the use of a tacho-generator?


(a) Acceleration
(b) Speed
(c) Speed and acceleration
(d) Displacement
(e) None of the above
Ans: b

83 is not a final control element.


(a) Control valve
(b) Potentiometer
(c) Electro-pneumatic converter
(d) Servomotor
Ans: b

84. Which of the following is the definition of proportional band of a controller ?


(a) The range of air output as measured variable varies from maximum to minimum
(b) The range of measured variables from set value
(c) The range of measured variables through which the air output chan¬ges from
maximum to minimum
(d) Any of the above
(e) None of the above
Ans: c

85. In pneumatic control systems the control valve used as final control element
converts
(a) pressure signal to electric signal
(b) pressure signal to position change
(c) electric signal to pressure signal
(d) position change to pressure signal
(e) none of the above
Ans: b

86. Pressure error can be measured by which of the following?


(a) Differential bellows and strain gauge
(b) Selsyn
(c) Strain gauge
(d) Strain gauge and potentiometer
Ans: a

87. Which of the following devices is used for conversion of co-ordinates?


(a) Microsyns
(b) Selsyn
(c) Synchro-resolver
(d) Synchro-transformer
Ans: c

88. The effect of error damping is to


(a) provide larger settling lime
(b) delay the response
(c) reduce steady state error
(d) any of the above
(e) none of the above
Ans: c

89 technique gives quick transient and stability response


(a) Root locus
(b) Bode
(c) Nyquist
(d) Nichols
Ans: a

90. A phase lag lead network introduces in the output


(a) lag at all frequencies
(b) lag at high frequencies and lead at low frequencies
(c) lag at low frequencies and lead at high frequencies
(d) none of the above
Ans: c

91. Which of the following is the non-linearity caused by servomotor?


(a) Static friction
(b) Backlash
(c) Saturation
(d) None of the above
Ans: c

92 can be extended to systems which are time-varying?


(a) Bode-Nyquist stability methods
(b) Transfer functions
(c) Root locus design
(d) State model representatives
Ans: d

93. When the initial conditions of a system are specified to be zero it implies that the
system is
(a) at rest without any energy stored in it
(b) working normally with reference input
(c) working normally with zero reference input
(d) at rest but stores energy
Ans: d

94. Which of the following is an electromechanical device?


(a) Induction relay
(b) Thermocouple
(c) LVDT
(d) Any of the above
(e) None of the above
Ans: c

95. A differentiator is usually not a part of a control system because it


(a) reduces damping
(b) reduces the gain margin
(c) increases input noise
(d) increases error
Ans: c

96. If the gain of the critical damped system is increased it will behave as
(a) oscillatory
(b) critically damped
(c) overdamped
(d) underdamped
(e) none of the above
Ans: d

97. In a control system integral error compensation steady state error


(a) increases
(b) minimizes
(c) does not have any effect on
(d) any of the above
Ans: b

98. With feedback reduces.


(a) system stability
(6) system gain
(c) system stability and gain
(d) none of the above
Ans: b

99. An amplidyne can give which of the following characteristics?


(a) Constant current
(b) Constant voltage
(c) Constant current as well as constant voltage
(d) Constant current, constant voltage and constant power
(e) None of the above
Ans: d

100. Which of the following can be measured byLVDT?


(a) Displacement
(b) Velocity
(c) Acceleration
(d) Any of the above
Ans: d

101 directly converts temperature into voltage.


(a) Thermocouple
(b) Potentiometer
(c) Gear train
(d) LVDT
(e) None of the above
Ans: a

102. The transfer function technique is considered as inadequate under which of the
following conditions?
(a) Systems having complexities and non-linearities
(b) Systems having stability problems
(c) Systems having multiple input disturbances
(d) All of the above
Ans: d

103. Which of the following is the output of a thermocouple?


(a) Alternating current
(b) Direct current
(c) A.C. voltage
(d) D.C. voltage
(e) None of the above
Ans: d

104. A.C. servomotor is basically a


(a) universal motor
(b) single phase induction motor
(c) two phase induction motor
(d) three phase induction motor
Ans: c

105. The first order control system, which is well designed, has a
(a) small bandwidth
(b) negative time constant
(c) large negative transfer function pole
(d) none of the above
Ans: c

106. Which of the following is exhibited by Root locus diagrams?


(a) The poles of the transfer function for a set of parameter values
(b) The bandwidth of the system
(c) The response of a system to a step input
(d) The frequency response of a system
(e) None of the above
Ans: a

107. The steady-state error of a feedback control system with an acceleration input becomes finite
in a
(a) type 0 system.
(b) type 1 system.
(c) type 2 system.
(d) type 3 system.
Ans: (c)

108. The Laplace transform of e−2t sin 2t is _.


2𝑠
(a) 2
(𝑠+2) +2𝜔2
2𝜔
(b) 2
(𝑠−2) +4𝜔2
2𝜔
(c) 2
(𝑠+2) +4𝜔2
2𝑠
(d) 2
(𝑠+2) −2𝜔2
Ans: (c)

109. Considering the root locus diagram for a system with


𝐾(𝑠+5)
G(s) = the meeting point of the asymptotes on the real axis occur at ________.
𝑠(𝑠+2)(𝑠+4)(𝑠2 +2𝑠+2)
(a) -1.2
(b) -0.85
(c) -1.05
(d) -0.75
Ans: (d)

110. Figure 1 shows a circuit for which switch S is kept open for a long time and then closed at t = 0. The
dynamic equation governing the circuit will then be _____________.
(a) 9i + 4ƒ i dt = 180
i(0) = 10
𝑑𝑖
(b) 12i + 4 = 180
𝑑𝑡
i (0) = 25
𝑑𝑖
(c) 9i + 4𝑑𝑡 = 180
i (0) = 15

(d) 12i + 4 ƒ i dt = 180


i(0) = 15
Ans: (c)

111. Considering the unity feedback system of Fig. 2,the settling time of the resulting second order system
for 2% tolerance band will be
(a) 3.33
(b) 4.5
(c) 2.25
(d) 2.84
Ans: (a)

112. If for a control system, the Laplace transform of error e(t) is given as
8(𝑠+3)
then the steady state value of the error works out as ________________.
𝑠(𝑠+10)

(a) 3.6
(b) 1.8
(c) 3.2
(d) 2.4
Ans: (d)

113. The impulse response of a LTI system is a unit step function, then the correspondingtransfer
function is ___________.
(a) 1/s
(b) 1/s2
(c) 1
(d) S
Ans: (a)

114. For a type one system, the steady – state error due to step input is equal to
(a) infinite.
(b) zero.
(c) 0.25.
(d) 0.5.
Ans: (b)

115. The equation 2 s4 + s3 + 3 s 2 + 5 s + 10 = 0 has _________ roots in the left half of s–plane.
(a) One
(b) two
(c) three
(d) four
Ans: (b)

116. If the Nyquist plot of the loop transfer function G(s) H(s) of a closed-loop systemencloses the (− 1,
jo) point in the G(s) H(s) plane, the gain margin of the system is
(a) zero.
(b) greater than zero.
(c) less than zero.
(d) infinity.
Ans: (c)
5
117. Consider the function 𝐹(𝑠) = 𝑠(𝑠2 +𝑠+2) Where F(s ) is the laplace transform of f(t) lim 𝑓(𝑡) is equal
𝑡→∝
to
(a) 5
(b) 5/2
(c) Zero
(d) Infinity
Ans: (b)

0 1
118. If the system matrix of a linear time invariant continuous system is given by 𝐴 = , its
−3 −5
characteristic equation is given by___________.
(a) s 2 + 5 s + 3 = 0
(b) s 2 + 3 s + 5 = 0
(c) s 2 − 3 s - 5 = 0
(d) s 2 + s + 2 = 0
Ans: (a)

119. The transfer function of a phase-lead controller is given by_________


1+aTs
(a) , a  1, T  0
1+Ts

1+aTs
(b) , a  1, T  0
1+Ts

1−aTs
(c) , a  1, T  0
1+Ts

1−aTs
(d) , a  1, T  0
1+Ts
Ans: (a)

𝐾
120. Given a unity feedback control system with G(s)= 𝑠(𝑠+4) , the value of K for damping ratio of 0.5
is_______
(a) 1
(b) 16
(c) 32
(d) 64
Ans: (b)

121. Given L f (t) = F(s), L f(t) e−at  is equal to


(a) F(s+a)
𝐹(𝑠)
(b) 𝑠+𝑎

(c) eas F(s)

(d) e-as F(s)


Ans: (a)
122. The state-variable description of a linear autonomous system is 𝑋⃐=AX Where X is a two-dimensional state
0 2
vector and A is a matrix given by A = the poles of the system are located at
2 0
(a) -2 and +2
(b) -2j and +2j
(c) -2 and -2
(d) +2 and +2
Ans: (a)

123. The LVDT is primarily used for the measurement of


(a) displacement
(b) velocity
(c) acceleration
(d) humidity
Ans: (a)

124. A system with gain margin close to unity or a phase margin close to zero is
(a) highly stable
(b) oscillatory.
(c) relatively stable
(d) unstable.
Ans: (c)
16𝐾
125. The overshoot in the response of the system having the transfer function
𝑠(𝑠2 +2𝑠+16)
for a unit step
input is____
(a) 60%.
(b) 40%.
(c) 20%.
(d) 10%.
Ans: (b)

126. The damping ratio of a system having the characteristic equations


s2 + 2s + 8 = 0 is
(a) 0.353
(b) 0.330.
(c) 0.300
(d) 0.250.
Ans: (a)

127. The input to a controller is


(a) sensed signal.
(b) desired variable value.
(c) error signal.
(d) servo-signal.
Ans: (c)

10
128. If the transfer function of a first-order system is G(s) = then the time constant of the
1+2𝑠
system is
(a) 10 secs
(b) 1/10 secs
(c) 2 secs
(d) ½ secs
Ans: (c)

129. The unit-impulse response of a system starting from rest is given by C(t) = 1− e−2t for
t  0 The transfer function of the system is
1
(a) 1+2𝑠
2
(b) 𝑠+2
2
(c) 𝑠(𝑠+2)

1
(d) 𝑠+2

Ans: (c)

130. Closed-loop transfer function of a unity-feedback system is given by


𝑌(𝑠) 1
= . Steady-state error to unit-ramp input is
𝑅(𝑠) 𝜏𝑠+1

(a) ∞
(b) 𝜏
(c) 1
(d) 1/𝜏
Ans: (b)

131. Electrical time-constant of an armature-controlled dc servomotor is


(a) equal to mechanical time-constant.
(b) smaller than mechanical time-constant.
(c) larger than mechanical time-constant.
(d) not related to mechanical time-constant
Ans: (b)

132. In the system of Fig, sensitivity ofM(s) = Y(s) R(s) with respect toparameter K1 is
1
(a) 1+𝐾 𝐾
1 2

1
(b) 1+𝐾 𝐺(𝑠)
1

(c) 1

(d) None of the above

Ans: (c)
𝐾
133. The open-loop transfer function of a unity feedback system is G(s) = 𝑠2(𝑠+5); K>0 the system is unstable for
(a) K>5
(b) K<5
(c) K>0
(d) All the above
Ans: (d)

134. Peak overshoot of step-input response of an underdamped second-order system isexplicitly indicative
of
(a) settling time.
(b) natural frequency.
(c) rise time.
(d) damping ratio.
Ans: (d)

4
135. A unity feedback system with open-loop transfer function G(s) = 𝑠(𝑠+𝑝) is critically damped. The value of
the parameter p is
(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 1
Ans: (a)

136. Consider the position control system of Fig.2. The value of K such that the steady-state error
is 10 for input 0r = 400t rad/sec, is
(a) 104.5
(b) 114.5
(c) 124.5
(d) None of the above.
Ans: (b)

1
137. Polar plot of G (j𝜔) =
𝑗𝜔(1+𝑗𝜔𝜏)
(a) crosses the negative real axis.
(b) crosses the negative imaginary axis.
(c) crosses the positive imaginary axis.
(d) None of the above.
Ans: (d)

138. A given control system yields a 0.20 steady-state error for a unit step input. We cascade a unit
integrator to this system and then apply unit ramp input to this modified system. For this modified system,
what would be the actual value of steady-state error?
(a) 0.20
(b) 0.10
(c) 0.25
(d) 0.15
Ans: (c)

139. To which of the following does a major part of the automatic control theory apply?
(a) Time variant systems
(b) Casual systems
(c) Linear time invariant systems
(d) Nonlinear systems
Ans: (c)

140. In an open loop control system


(a) Output is independent of control input
(b) Output is dependent on control input
(c) Only system parameters have effect on the control output
(d) None of the above
Ans: (a)

141. For open control system which of the following statements is incorrect ?
(a) Less expensive
(b) Recalibration is not required for maintaining the required quality of the output
(c) Construction is simple and maintenance easy
(d) Errors are caused by disturbances
Ans: (b)

142. 3. A control system in which the control action is somehow dependent on the output is known as
(a) Closed loop system
(b) Semiclosed loop system
(c) Open system
(d) None of the above
Ans: (a)

143. In closed loop control system, with positive value of feedback gain the overall gain of the system will
(a) decrease
(b) increase
(c) be unaffected
(d) any of the above
Ans: (a)

144. Which of the following is an open loop control system?


(a) Field controlled D.C. motor
(b) Ward Leonard control
(c) Metadyne
(d) Stroboscope
Ans: (a)

145. Which of the following statements is not necessarily correct for open control system?
(a) Input command is the sole factor responsible for providing the control action
(b) Presence of non-linearities causes malfunctioning
(c) Less expensive
(d) Generally free from problems of non-linearities
Ans: (b)

146. In open loop system


(a) the control action depends on the size of the system
(b) the control action depends on system variables
(c) the control action depends on the input signal
(d) the control action is independent of the output
Ans: (d)

147. __________ has tendency to oscillate.


(a) Open loop system
(b) Closed loop system
(c) Both (a) and (b)
(d) Neither (a) nor (b)
Ans: (b)

148. A good control system has all the following features except
(a) good stability
(b) slow response
(c) good accuracy
(d) sufficient power handling capacity
Ans: (b)

149. 10. A car is raining at a constant speed of 50 km/h, which of the following is the feedback element for
the driver?
(a) Clutch
(b) Eyes
(c) Needle of the speedometer
(d) Steering wheel
(e) None of the above
Ans: (c)

150. The output is said to be zero state response because ______conditions are made equal to zero.
(a) Initial
(b) Final
(c) Steady state
(d) Impulse response
Ans: (a)

151. By equating the denominator of transfer function to zero, which among the following will be obtained?
(a) Poles
(b) Zeros
(c) Both a and b
(d) None of the above
Ans: (a)

152. The output signal is fed back at the input side from the _________point
(a) Summing
(b) Differential
(c) Take-off
(d) All of the above
Ans: (c)

153. If a pole is located at s = -5 in left-hand plane (LHP), how will it be represented in Laplace domain?
(a) 1/ s + 5
(b) 1/ s – 5
(c) s/ s + 5
(d) s/ s – 5
Ans: (a)

154. In second order system, which among the following remains independent of gain (k)?
(a) Open loop poles
(b) Closed loop poles
(c) Both a and b
(d) None of the above
Ans: (a)

155. Root locus specifies the movement of closed loop poles especially when the gain of system ________
(a) Remains constant
(b) Exhibit variations
(c) Gives zero feedback
(d) Gives infinite poles
Ans: (b)

156. Which condition is used to verify the existence of a particular point on the root locus?
(a) Amplitude
(b) Frequency
(c) Magnitude
(d) Angle
Ans: (d)

157. The magnitude & phase relationship between _________input and the steady state output is called as
frequency domain.
(a) Step
(b) Ramp
(c) Sinusoidal
(d) Parabolic
Ans: (c)

158. If a linear system is subjected to an input r(t) = Asin(ωt), what output will be generated?
(a) c(t) = B sin (ωt + Φ)
(b) c(t) = B cos (ωt + Φ)
(c) c(t) = B tan (ωt + Φ)
(d) c(t) = B cot (ωt + Φ)
Ans: (a)
159. In an octave frequency band, the ratio of f2 / f1 is equivalent to ________
(a) 2
(b) 4
(c) 8
(d) 10
Ans: (a)

160. In polar plots, what does each and every point represent w.r.t magnitude and angle?
(a) Scalar
(b) Vector
(c) Phasor
(d) Differentiator
Ans: (c)

161. In polar plots, if a pole is added at the origin, what would be the value of the magnitude at Ω = 0?
(a) Zero
(b) Infinity
(c) Unity
(d) Unpredictable
Ans: (b)

162. Conventional control theory is applicable to ______ systems


(a) SISO
(b) MIMO
(c) Time varying
(d) Non-linear
Ans: (b)

163. State space analysis is applicable even if the initial conditions are _____
(a) Zero
(b) Non-zero
(c) Equal
(d) Not equal
Ans: (b)

164. If an error signal e(t) of an ON-OFF controller is found to be greater than zero, what would be its
output?
(a) 10%
(b) 50%
(c) 80%
(d) 100%
Ans: (d)

165. Which time is responsible for introducing an error in the temperature regulation of applications
associated with ON-OFF controllers?
(a) Rise time
(b) Dead time
(c) Switching time
(d) Decay time
Ans: (b)

166. Which controller has the potential to eliminate/overcome the drawback of offset in proportional
controllers?
(a) P-I
(b) P-D
(c) Both a and b
(d) None of the above
Ans: (a)

167. In P-I controller, what does an integral of a function compute?


(a) Density of curve
(b) Area under the curve
(c) Volume over the curve
(d) Circumference of curve
Ans: (b)

168. Into which energy signal does the position sensor convert the measured position of servomotor in
servomechanisms?
(a) Mechanical
(b) Electrical
(c) Thermal
(d) Light
Ans: (b)

169. What is the value of steady state error in closed loop control systems?
(a) Zero
(b) Unity
(c) Infinity
(d) Unpredictable
Ans: (a)

170. A good control system should be sensitive to __________


(a) Internal disturbances
(b) Environmental parameters
(c) Parametric variations
(d) Input signals (except noise)
Ans: (a)

171. For the transfer function given below, where does the zero of the system lie?
G(s) = 5s -1 / s2 + 5s + 4
(a) s = -1 & s = -1/4
(b) s = -4 & s = -1
(c) s = 1/5
(d) s = -1/5
Ans: (c)

172. If a signal is passed through an integrator, it _____the amplitude of noise signal.


(a) Enhances
(b) Reduces
(c) Stabilizes
(d) Factorizes
Ans: (b)
173. Laplace transform of an impulse response is regarded as _____function of the system
(a) Analytic
(b) Parabolic
(c) Transfer
(d) Hypothetical
Ans: (c)

174. In a signal flow graph method, how is an overall transfer function of a system obtained?
(a) Poisson’s equation
(b) Block diagram reduction rules
(c) Mason’s equation
(d) Lagrange’s equation
Ans: (c)

175. While solving signal flow graph using Mason’s gain equation, what does the second letter in two
subscript notation of ‘L’ stand for?
(a) Serial number of loop
(b) Parallel number of loop
(c) Number of touching loops
(d) Number of non-touching loops
Ans: (d)

176. For which systems are the signal flow graphs applicable?
(a) Causal
(b) Invertible
(c) Linear time invariant system
(d) Dynamic
Ans: (c)

177. If a type 0 system is subjected to step input, what is its effect on steady state error?
(a) It increases continuously
(b) It remains constant
(c) It decreases monotonically
(d) It gets subjected to another input
Ans: (b)

178. In accordance to relative stability, the settling time exhibits inversely proportional nature to
________parts of roots
(a) Real positive
(b) Real negative
(c) Imaginary positive
(d) Imaginary negative
Ans: (b)

179. For drawing root locus, the angle of asymptote yields the direction along which _________branches
approach to infinity.
(a) p + z
(b) p – z
(c) p / z
(d) p x z
Ans: (b)
180. Which point on root locus specifies the meeting or collision of two poles?
(a) Centroid
(b) Break away point
(c) Stability point
(d) Anti-break point
Ans: (b)

181. If the system is specified by open loop transfer function G(s)H(s) = k / s(s+3) (s + 2), how many root
loci proceed to end at infinity?
(a) 2
(b) 5
(c) 3
(d) 6
Ans: (c)

182. Which plots in frequency domain represent the two separate plots of magnitude and phase against
frequency in logarithmic value?
(a) Polar plots
(b) Bode plots
(c) Nyquist plots
(d) All of the above
Ans: (b)

183. If a pole is located at origin, how does it get represented on the magnitude plot?
(a) -10 log (ω) dB
(b) -20 log (ω) dB
(c) -40 log (ω) dB
(d) -60 log (ω) dB
Ans: (b)

184. Due to an addition of pole at origin, the polar plot gets shifted by ___ at ω = 0?
(a) -45°
(b) -60°
(c) -90°
(d) -180°
Ans: (c)

185. Consider the system represented by the equation given below. What would be the total phase value at
ω = 0? 200/ [s3 (s + 3) (s + 6) (s + 10)]
(a) -90°
(b) -180°
(c) -270°
(d) -360°
Ans: (c)

186. If the system is represented by characteristic equation s6 + s4 + s3 + s2 + s + 3 = 0, then the system


is_________
(a) Stable
(b) Unstable
(c) Marginally stable
(d) Unpredictable
Ans: (b)

187. If the phase angle at gain crossover frequency is estimated to be -105°, what will be the value of phase
margin of the system?
(a) 23°
(b) 45°
(c) 60°
(d) 750
Ans: (d)

188. The system is said to be marginally stable, if gain margin is ______


(a) 0
(b) 1
(c) +∞
(d) None of the above
Ans: (c)

189. If the constant ‘k’ is positive, then what would be its contribution on the phase plot?
(a) 0°
(b) 45°
(c) 90°
(d) 180°
Ans: (a)

190. If the system is represented by G(s) H(s) = k (s+7) / s (s +3) (s + 2), what would be its magnitude at ω
= ∞?
(a) 0
(b)
(c) 7/10
(d) 21
Ans: (a)

191. According to Nyquist stability criterion, where should be the position of all zeros of q(s) corresponding
to s-plane?
(a) On left half
(b) At the center
(c) On right half
(d) Random
Ans: (a)

192. Consider a feedback system with gain margin of about 30. At what point does Nyquist plot crosses
negative real axis?
(a) -3
(b) -0.3
(c) -30
(d) -0.03
Ans: (b)

193. For Nyquist contour, the size of radius is _______


(a) 25
(b) 0
(c) 1
(d) ∞
Ans: (d)

194. If a Nyquist plot of G (jω) H (jω) for a closed loop system passes through (-2, j0) point in GH plane, what
would be the value of gain margin of the system in dB?
a) 0 dB
b) 2.0201 dB
c) dB
d) 6.0205 dB
Ans: (d)

195. Which principle specifies the relationship between enclosure of poles & zeros by s-plane contour and
the encirclement of origin by q(s) plane contour?
(a) Argument
(b) Agreement
(c) Assessment
(d) Assortment
Ans: (b)

196. State model representation is possible using _________


(a) Physical variables
(b) Phase variables
(c) Canonical state variables
(d) All of the above
Ans: (d)

197. Which mechanism in control engineering implies an ability to measure the state by taking
measurements at output?
(a) Controllability
(b) Observability
(c) Differentiability
(d) Adaptability
Ans: (b)

198. According to the property of state transition method, e0 is equal to _____


(a) I
(b) A
(c) e-At
(d) -eAt
Ans: (a)

199. Which among the following is a disadvantage of modern control theory?


(a) Implementation of optimal design
(b) Transfer function can also be defined for different initial conditions
(c) Analysis of all systems take place
(d) Necessity of computational work
Ans: (d)

200. Which among the following is a unique model of a system?


(a) Transfer function
(b) State variable
(c) Both a and b
(d) None of the above
Ans: (a)

Faculty Signature HOD EEE


G.V. Swathi [Link] Kuchibhatla
Assistant Professor Associate Professor

You might also like