0% found this document useful (0 votes)
4 views28 pages

Transformers Design - Tutorial

The document outlines various transformer design problems, including calculations for core cross-sectional area, turns, and conductor area for different transformer types such as single-phase, three-phase, and flyback transformers. It also discusses efficiency, losses, and the advantages of ferrite cores in high-frequency applications. Additionally, it covers protection current transformers and their specifications, including knee-point voltage and CT saturation checks.

Uploaded by

Ali Altahir
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
4 views28 pages

Transformers Design - Tutorial

The document outlines various transformer design problems, including calculations for core cross-sectional area, turns, and conductor area for different transformer types such as single-phase, three-phase, and flyback transformers. It also discusses efficiency, losses, and the advantages of ferrite cores in high-frequency applications. Additionally, it covers protection current transformers and their specifications, including knee-point voltage and CT saturation checks.

Uploaded by

Ali Altahir
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Example: Design the core cross-sectional area of a single-phase 1 kVA, 230/115 V, 50 Hz transformer.

1 kVA, 50 Hz,
Find:
1. Core cross-sectional area
2. Voltage per turn
3. Number of turns in primary and secondary
Solution
Transformer EMF equation:

Where:
Thus:
Voltage per turn:

Step 1 Estimate core area


For 1 kVA transformers:

Convert:
Step 2 Voltage per turn

Step 3 Primary turns

Page | 1
Step 4 Secondary turns

Problem 2: For the transformer in Problem 1, determine the conductor cross-sectional


area of primary and secondary windings. Given:

Current density
Step 1 Secondary current

Step 2 Primary current

Step 3 Conductor area

Primary conductor area

Secondary conductor area

Page | 2
Problem 4: Design a 100 W, 50 kHz flyback transformer.

Input: , , Frequency = 50 kHz, , Core area

Find:
1. Primary turns
2. Secondary turns
Step 1 — Primary turns
High Frequency transformer formula:

Convert:

Step 2 — Turns ratio

Choose:
Problem 5 : A transformer core has: Mass = 6 kg, Core loss = 1.4 W/kg
Find total core loss.
Solution

Page | 3
Problem 6 : A transformer delivers: Output power = 4 kW, Copper loss = 120 W, Core
loss = 80 W
Find efficiency.
Solution

Total loss:

Input power

Efficiency , ,

Problem 7: Explain why ferrite cores are preferred in high-frequency transformers


instead of laminated steel cores.
Solution
1. Low eddy current loss
o Ferrite has very high electrical resistivity.
2. Low hysteresis loss at high frequency
3. Small core size
Core flux equation:

Higher frequency → smaller flux → smaller core.


4. Higher efficiency in kHz–MHz range
5. Reduced weight and size

Problem 6: Design a high-frequency transformer for a forward converter power supply with the
following specifications:

Page | 4
Parameter Value

Input voltage 48 V DC

Output voltage 12 V DC

Output power 120 W

Switching frequency 50 kHz

Maximum flux density 0.2 T

Core effective area

Efficiency 90 %

Find:

1. Primary turns

2. Secondary turns
3. Primary current
4. Secondary current
5. Conductor cross-section area
Step 1 : Calculate Input Power

Step 2 — Calculate Input Current

Page | 5
Step 3 — Convert Core Area

Step 4 — Calculate Primary Turns


High-frequency transformer equation:

Substitute values:

Step 5 — Determine Turns Ratio


Voltage ratio:

Step 6 — Secondary Current

Page | 6
Step 7 :Select Current Density
For high-frequency transformers

Step 8 : Conductor Area


Primary conductor:

Secondary conductor:

Step 9 — Skin Depth Check (Important in High Frequency Design)


Skin depth formula:

Approximate practical rule for copper:

For 50 kHz:

Page | 7
Thus, litz wire or multi-strand wire must be used.

Q1: Design a single-phase core-type transformer with the following specifications:


Rated power = 10 kVA

Primary voltage = 2200 V

Secondary voltage = 220 V

Frequency = 50 Hz
Power factor = 0.8

Maximum flux density = 1.2 T

Current density = 2.5 A/mm²

Page | 8
Efficiency ≈ 0.9

Utilization factor
Solution:
Step 1 — Apparent Power

Step 2 — Maximum Flux

Step 3 — Core Area

Step 4 — Voltage per Turn

Step 5 — Number of Turns


Primary turns

Page | 9
Secondary turns

Step 6 — Currents
Primary current

Secondary current

Step 7 — Conductor Cross-Section


Primary conductor

Secondary conductor

Page | 10
Q2: Design a 3-phase distribution transformer has the followings:
Power rating = 500 kVA
Primary voltage = 11 kV
Secondary voltage = 400 V
Frequency = 50 Hz
Core type

Flux density

Current density
Connection: Δ–Y
Solution:
Step 1 Power per Phase

Step 2 — Phase Voltage


Primary (Delta)

Secondary (Star)

Step 3 — Flux Estimation


Using design empirical relation:

Page | 11
Step 4 — Voltage per Turn

Step 5 — Turns
Primary:

Secondary:

Step 6 — Line Currents


Primary:

Secondary:

Step 7 — Conductor Area


Primary:

Secondary:

Page | 12
Q3: Design a single – phase autotransformer: Input voltage = 240 V
Output voltage = 120 V
Load power = 5 kVA
Frequency = 50 Hz
Flux density = 1.2 T
Solution:
Step 1 — Equivalent Power

Step 2 — Flux
Assume

Step 3 — Voltage per Turn

Step 4 — Turns
Primary turns

Secondary tap

Page | 13
Step 5 — Currents

Q4: Design a single-phase toroidal power transformer with the following


specifications:

Rated apparent power

Primary voltage

Secondary voltage

Frequency

Maximum flux density

Current density

Efficiency ≈
Solution: Step 1 — Output Current
Secondary current

Primary current

Page | 14
Step 2 — Core Cross-Sectional Area
Typical toroidal core design formula:

where in VA and in .

Step 3 — Maximum Flux

Step 4 — Voltage per Turn

Step 5 — Number of Turns


Primary turns

Secondary turns

Page | 15
Step 6 — Conductor Area
Primary winding

Secondary winding

Q5: Design a ferrite toroidal transformer for a switch-mode power supply.


Power = 500 W
Input voltage = 325 V DC
Output voltage = 48 V

Switching frequency

Maximum flux density

Core area
Solution: Step 1 — Flux

Step 2 — Voltage per Turn

Page | 16
Step 3 — Primary Turns

Step 4 — Secondary Turns

Step 5 — Output Current

Step 6 — Conductor Area


Assume

Q6: Design a toroidal transformer for high-end audio amplifier. Specifications:


Power = 800 VA
Primary voltage = 230 V
Secondary voltage = ±35 V
Frequency = 50 Hz
Page | 17
Flux density

Current density
Solution: Step 1 — Core Area
Empirical toroidal formula

Step 2 — Flux

Step 3 — Voltage per Turn

Step 4 — Turns
Primary

Secondary

(two identical windings)


Step 5 — Current
Total current

Page | 18
Each secondary ≈ 5.7 A
Step 6 — Conductor Section

Summary of the Three Toroidal Designs

Transformer Power Primary Turns Secondary Turns

Toroidal power transformer 2 kVA 148 16

SMPS toroidal 500 W 49 7

Audio toroidal 800 VA 291 44

Q7: Design a 3-phase core-type power transformer with the following


specifications:

Rated apparent power

Primary voltage

Secondary voltage

Frequency
Connection: Δ–Y

Maximum flux density

Window utilization factor

Current density
Solution: Step 1 — Power per Phase

Page | 19
Step 2 — Phase Voltages
Primary (Delta)

Secondary (Star)

Step 3 — Core Flux


Assume typical design coefficient for large transformers:

Step 4 — Core Area

Equivalent circular diameter:

Page | 20
(This large value indicates scaling assumptions and normally optimization follows in real
design.)
Step 5 — Voltage per Turn

Step 6 — Turns
Primary turns

Secondary turns

(Large power transformers often use few turns with large conductors.)
Step 7 — Line Currents
Primary current

Secondary current

Step 8 — Conductor Area


Primary conductor

Page | 21
Secondary conductor

Q8: For the 50 MVA transformer, determine leakage reactance required to obtain:
Short-circuit impedance and System voltage
Solution: Step 1 — Base Impedance

Step 2 — Required Leakage Reactance

Step 3 — Leakage Inductance

Q9: Given Loss components: Copper loss = 220 kW, Core loss = 90 kW. Total loss:
and Cooling method: ONAF (Oil Natural Air Forced)
Solution:Step 1 — Heat Dissipation Requirement

Page | 22
Heat to be removed:

Step 2 — Oil Temperature Rise


Assume allowable rise:

Heat transfer coefficient for radiators:

Step 3 — Required Cooling Surface Area

Step 4 — Number of Radiator Panels


If one radiator panel area = 8 m²

Final Cooling Design

Parameter Value

Total loss 310 kW

Cooling method ONAF

Required cooling area 704 m²

Radiator panels 88

Page | 23
Q10: Design a protection current transformer (CT) for a 132 kV transmission line with
the following specifications:

Rated primary current

Rated secondary current


Accuracy class: 5P20

Knee-point voltage required

Frequency

Maximum flux density

Core mean magnetic path length


Determine the number of turns and core cross-sectional area.
Solution: Step 1 — CT Turns Ratio

For a CT:

Primary turns normally

Step 2 — Knee-Point Voltage Equation


Knee point voltage relation:

Solve for flux:

Page | 24
Step 3 — Core Cross-Sectional Area

Step 4 — Magnetizing Current Estimation


Magnetic field strength:

Assume magnetizing current ≈ 0.05 A

This ensures operation before saturation for protection relays.

Q11: Given A protection CT has: Ratio = 1000/1


Secondary burden = 10 Ω
System fault current = 20 kA
DC offset factor = 1.8
Secondary resistance = 1 Ω
Determine whether CT saturation occurs?
Step 1 — Secondary Fault Current

Page | 25
Step 2 — Secondary Voltage
Total resistance:

Voltage required:

Step 3 — Including DC Offset

Step 4 — Saturation Check, If

CT saturates.
If CT knee point = 350 V

Therefore:
CT will saturate during the fault transient.
Engineering Interpretation
Protection relay may experience:
• waveform distortion
• incorrect differential protection operation

Page | 26
Solution:
increase core size
increase knee point voltage
Q12: Given Two CTs are used for transformer differential protection.
Transformer rating: 50 MVA, 132 / 33 kV
CT ratios selected:
HV side: 600/1
LV side: 2000/1
Connection: Transformer: Δ–Y
CT compensation required.
Step 1 — Line Currents
HV current

LV current

Step 2 — Secondary Currents


HV CT secondary

LV CT secondary

Page | 27
Step 3 — Compensation
Because transformer is Δ–Y, CTs must be connected: HV side CT → star

, LV side CT → delta. Delta connection multiplies current by


Adjusted LV current

Step 4 — Matching Error

This is unacceptable.
Correct Design
Choose CT ratios:

HV side:
LV side

Then differential currents match within ±5% protection tolerance.

Page | 28

You might also like