0% found this document useful (0 votes)
5 views2 pages

Tutorial 1 Vector Calculus

This document is a tutorial for the Applied Sciences Department at COEP Technological University focusing on Vector Calculus for the academic year 2025-26. It includes various problems and concepts related to vector and scalar fields, derivatives, gradients, divergence, curl, and their physical significance. The tutorial also covers specific examples and proofs related to these concepts, along with practical applications in mechanics and geometry.

Uploaded by

omnarke0527
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
5 views2 pages

Tutorial 1 Vector Calculus

This document is a tutorial for the Applied Sciences Department at COEP Technological University focusing on Vector Calculus for the academic year 2025-26. It includes various problems and concepts related to vector and scalar fields, derivatives, gradients, divergence, curl, and their physical significance. The tutorial also covers specific examples and proofs related to these concepts, along with practical applications in mechanics and geometry.

Uploaded by

omnarke0527
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

COEP Technological University Pune

Department of Applied Sciences (Mathematics Section)


Academic Year 2025-26
Tutorial 1 on Vector Calculus
Course Coordinator: Dr. Aman Jhinga
1. Define a vector field and a scalar field. Give an example of each.

2. Define the derivative of a vector function. What is its significance in mechanics and in
geometry?

3. Define gradient of a scalar function, divergence and curl of a vector function and explain
their physical significance.

4. Let f be a differentiable scalar function that represents a surface S : f (x, y, z) = c. If


the gradient of f at a point P of S is not the zero vector, then prove that it is a normal
vector of S at P .

5. Let f (P ) = f (x, y, z) be a scalar function having continuous first partial derivatives.


Then prove that grad f exists and its length and direction are independent of the
particular choice of Cartesian Co-ordinates in space. If at a point P the gradient of f is
not the zero vector, then prove that it has the direction of maximum increase of f at P .

6. Consider the pressure field given by f (x, y) = 9x2 + 4y 2 . Sketch the isobar for pressure
36. Also find the region in which the pressure varies between 36 and 144.
Ans: ellipse and region between two ellipses.

7. Determine and sketch the isotherms of the temperature fields


(a) T = x2 − y 2 (b) T = x/(x2 + y 2 ).
Ans: (a) y = ±x for T = 0 and hyperbolas for other constant temperatures.
(b) T not defined at origin. Zero temp on y-axis and circles with centers on x-axis for
other constant temperatures.

8. Determine the level surfaces of the scalar fields


(a) f = x2 + y 2 − z (b) f = y 2 − z.
Ans: (a) paraboloids (b) parabolic cylinders

9. Sketch the vector fields given by the vector functions


(a) v = yi − xj (b) v = i + j

10. Let f = xy − yz, v = [2y, 2z, 4x + z], w = [3z 2 , 2x2 − y 2 , y 2 ]. Find


(a) div(grad f) (b) grad(div w) (c) div(curlv) (d) Dw f at (1,1,0) (e) [(curl v) × w] · w

11. Prove the following:


(i) (u · v)′ = u′ · v + u · v′ Hence prove that a non zero vector of constant length is
perpendicular to its derivative.
(ii) (u × v)′ = u′ × v + u × v′

1
12. For f = x2 − y 2 and g = ex+y , verify div (f ∇g)−div (g∇f ) = f ∇2 g − g∇2 f .

13. Find the unit normal vector for the surface x2 + y 2 + 2z 2 = 26 at the point P (2, 2, 3).
Also find√the equation of tangent plane and normal line through that point.
Ans: 1/ 11[1, 1, 3], x + y + 3z = 13, r = [2 + t, 2 + t, 3 + 3t]

14. Find div v and its value at P:


(i)√v = [0, sin x2 yz, cos xy 2 z], P (1, 1/2, −π)
Ans: 2/8
(ii) v = (x2 + y 2 + z 2 )−3/2 [−x, −y, −z]
Ans: 0

15. Find v3 such that div v is greater than zero everywhere if v = [x, y, v3 ]
Ans: v3 = kz, k > −2

16. Find potential field f for given v or state that v has no potential.
(a) [xy, 2xy, 0] (b) [x2 − yz, y 2 − zx, z 2 − xy]
Ans: No potential, f = (x3 + y 3 + z 3 )/3 − xyz + c

17. If u and v are irrotational, then show that u × v is incompressible.

18. Plot the the given velocity field of a fluid flow in a square centered at the origin. Recall
that the divergence measures outflow minus inflow. By looking at the flow near the sides
of the square, can you see whether div v must be positive or negative or zero?
(a) v = xi (b) v = xi + yj (c) v = xi − yj

19. The velocity vector v(x, y, z) of an incompressible fluid rotating in a cylindrical vessel
is of the form v = w × r, where w is the constant rotation vector. Show that div v = 0.

20. The velocity vector v = [x, y, −z] of a fluid motion is given. Is the flow irrotational?
Incompressible?
Ans: Yes, No

You might also like