0% found this document useful (0 votes)
6 views2 pages

Tutorial 2 2

The document is a tutorial for Vector Calculus from COEP Technological University, detailing various problems related to directional derivatives, gradients, and heat flow in temperature fields. It includes specific examples with solutions, such as finding directional derivatives at given points and determining the direction of steepest ascent. The tutorial is coordinated by Dr. Aman Jhinga for the academic year 2025-26.

Uploaded by

omnarke0527
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
6 views2 pages

Tutorial 2 2

The document is a tutorial for Vector Calculus from COEP Technological University, detailing various problems related to directional derivatives, gradients, and heat flow in temperature fields. It includes specific examples with solutions, such as finding directional derivatives at given points and determining the direction of steepest ascent. The tutorial is coordinated by Dr. Aman Jhinga for the academic year 2025-26.

Uploaded by

omnarke0527
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

COEP Technological University Pune

Department of Applied Sciences (Mathematics Section)


Academic Year 2025-26
Tutorial 2 on Vector Calculus
Course Coordinator: Dr. Aman Jhinga

1. Define Directional Derivative of a scalar function f at point P in the direction of a.


1
Derive the formula Da f = a · grad f .
|a|
2. Find the directional derivative of f at P in the direction of a where
2 2
√ + y ), P : (4, 0), a = i − j
(a) f = ln(x
Ans: 1/2 2
(b) f = xyz, P : (−1, 1, 3), a = i − 2j + 2k
Ans: 7/3
3. Find the direction and magnitude of the force in an electrostatic field f at the point P :
f = ln(x2 +√ y 2 ); P (4, 2)
Ans: [2/5, 1/5], 5/5
f = 2x2 + 4y 2 + 9z 2
√ ; P (−1, 2, −4)
Ans: [−4, 16, −72], 1/ 341[−4, 16, −72]
4. For what points P (x, y, z) does gradient of f = 25x2 + 9y 2 + 16z 2 have the direction
from P to origin?
Ans: Points along the coordinate axes
2 2
5. The flow of heat in a temperature field T = ex −y sin 2xy takes place in the direction of
maximum decrease of temperature T . Find the direction of the flow in general and at
the point P (1, 1).
Ans: -grad(T) and -grad(T) at P
6. If on a mountain the elevation above sea level is z(x, y) = 1500 − 3x2 − 5y 2 [meters], what
is the direction of steepest ascent at P (−0.2, 0.1)?
Ans: Ans: [1.2, −1]
7. What is the directional derivative of f = xy 2 +yz 3 at the point (2, −1, 1) in the direction
2
√ to the surface (x ln z) − y = −4 at (-1,2,1)?
of the normal
Ans: 15/ 17
8. Find the angle between the surfaces x2 + y 2 + z 2 = 9 and z = x2 + y 2 − 3 at the point
(2,-1,2). √
Ans: cos−1 (1/ 6)
9. Find the values of the constants a,b,c so that the directional derivative of f = axy 2 +
byz + cz 2 x3 at (1,2,-1) has a maximum of magnitude 64 in a direction parallel to z-axis.
Ans: -6, -24, 8 or 6, 24, -8
10. Find the directional derivative of f = e2x cos(yz) at (0,0,0) in the direction of tangent
to the curve x = a sin t, y = a cos t, z = at at t = π/4.
Ans: 1

1
11. In what directions is the derivative of f (x, y) = (x2 − y 2 )/(x2 + y 2 ) at P (1, 1) equal to
zero?
Ans: [1, 1]

12. Is there a direction u in which the rate of change of f (x, y) = x2 − 3xy + 4y 2 at P (1, 2)
equals 14 ? Give reasons to your answer. √
Ans: No since directional derivative can be at most 185

13. The derivative of f (x, y) at point P0 (1, 2) in the direction of i + j is 2 2 and in the
√ −2j is -3. What is derivative of f in the direction of −i − 2j?
direction of
Ans: −7/ 5

14. We know that the gradient of differentiable function of two variables at a point is always
normal to the function’s level curve through that point. Further, the line through a point
P0 (x0 , y0 ) normal(perpendicular) to a vector Ai + Bj has the equation A(x − x0 ) + B(y −
2
y0 ) = 0. Using these facts, find an equation for the tangent to the ellipse x4 + y 2 = 2 at
the point (-2,1).
Ans: 2y − x = 4

15. A differentiable scalar field f has at the point (1, 2), directional derivative +2 in the
direction toward (2, 2) and -2 in the direction toward (1, 1). Determine the gradient
vector at (1, 2) and compute the directional derivative in the direction toward (4, 6).
Ans: [2, 2],14/5

**************

You might also like