0% found this document useful (0 votes)
11 views6 pages

Updated - Assignment 0

The document is an assignment for an NPTEL course on Cycloaddition, taught by Prof. Krishna P Kaliappan at IIT Bombay. It includes questions and answers related to pericyclic reactions, Diels-Alder reactions, orbital energies, and various reaction sequences. The assignment tests knowledge on identifying products and understanding mechanisms in organic chemistry.

Uploaded by

Chemist dutt
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
11 views6 pages

Updated - Assignment 0

The document is an assignment for an NPTEL course on Cycloaddition, taught by Prof. Krishna P Kaliappan at IIT Bombay. It includes questions and answers related to pericyclic reactions, Diels-Alder reactions, orbital energies, and various reaction sequences. The assignment tests knowledge on identifying products and understanding mechanisms in organic chemistry.

Uploaded by

Chemist dutt
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

NPTEL Course on Cycloaddi4on

Instructor: Prof. Krishna P Kaliappan


Department of Chemistry, IIT Bombay
(Teaching Assistant: Animesh Sau)
Assignment 0

1. The arrow used in a pericyclic reaction refers to-


(i) Nucleophilic attack
(ii) Electrophilic attack
(iii)Peripheral flow of electrons
(iv) Radical coupling

Answer:
(iii) Peripheral flow of electrons

2. Identify the major product in the following Diels-Alder reaction.


O
Δ
A

O O

(i) (ii)

O O

(iii) (iv)

Answer:
O

(ii)
3. Identify the major cycloaddition adduct from the following reaction.

H Δ
P

OHC
O

(i) CHO (ii) CHO

O O CHO OHC CHO


O
(iii) (iv) (v)

Answer:

O CHO

(iv)

4. Which one of the following is the correct combination of orbital energy of butadiene
and ethene?

(i) EHOMO (butadiene) > EHOMO (ethene) and ELUMO (butadiene) > ELUMO (ethene)
(ii) EHOMO (butadiene) > EHOMO (ethene) and ELUMO (butadiene) < ELUMO (ethene)
(iii) EHOMO (butadiene) < EHOMO (ethene) and ELUMO (butadiene) < ELUMO (ethene)
(iv) EHOMO (butadiene) < EHOMO (ethene) and ELUMO (butadiene) > ELUMO (ethene)

Answer:
(ii) EHOMO (butadiene) > EHOMO (ethene) and ELUMO (butadiene) < ELUMO (ethene)

5. Identify the structures of A and B from the following sequence of reactions.

O
CO2Me
H2, Pd/C Δ
A B
CO2Me
O
CO2Me
O
A= B=
(i) CO2Me

O
CO2Me MeO2C
A= B= O
(ii) CO2Me MeO2C

O
CO2Me MeO2C
A= B= O

(iii) CO2Me MeO2C

O
CO2Me
A= B= O

(iv) CO2Me

Answer:
O
CO2Me MeO2C
A= B= O
(ii) CO2Me MeO2C

6. Identify the correct combination of the products from the following


reaction-

N
Ph C
O
R NO2 Products

(i) R N O PhNH2 CO2

R H
N O N OH
Ph
(ii) O
H
N OH
R N O Ph
(iii) O

R
PhNH2 CO2
(iv) N O

Answer:
(i) R N O PhNH2 CO2

7. Which of the following condition will not deliver benzyne?

F Mg

(i) Br

TBS TBAF

N2
(ii)

N Δ
N
S
(iii) O2

(iv)

Answer:
Δ

(iv)

8. The major products formed in the following reaction sequence are-

i. CBr4, PPh3 PhN3


CHO P Q
CuSO4
ii. excess nBuLi sodium ascorbate
Br N3
and Q=
(i) P= Br N3

P= and Q=
Br N3
(ii)

Q= N
P= C and N
N
(iii) Ph

P= N
and Q= N
N
(iv) Ph

Answer:

P= N
and Q= N
N
(iv) Ph

9. Identify the major products in the following reaction sequence -

O
Δ
O
P Q

H O

O
P= Q=
H O
(i)

H O

O
P= Q=
H O
(ii)
H O

Q= O
P=
H O
(iii)

H O

P= Q= O

H O
(iv)

Answer:
H O

Q= O
P=
H O
(iii).

You might also like