0% found this document useful (0 votes)
2 views53 pages

Solution

The document contains a series of physics and chemistry problems, including questions on mechanics, electromagnetism, thermodynamics, and chemical reactions. Each question presents multiple-choice answers, requiring the reader to apply their knowledge of the respective subjects. The problems are designed for students preparing for an examination in these scientific fields.

Uploaded by

Mukesh Kumar
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
2 views53 pages

Solution

The document contains a series of physics and chemistry problems, including questions on mechanics, electromagnetism, thermodynamics, and chemical reactions. Each question presents multiple-choice answers, requiring the reader to apply their knowledge of the respective subjects. The problems are designed for students preparing for an examination in these scientific fields.

Uploaded by

Mukesh Kumar
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

22-02-2026

9610ZJA801912250022 JA

PART 1 : PHYSICS

SECTION-I

1) A small ball can move in a vertical plane along a semi–circle of radius r without friction. At what
speed is the ball to launch from point A so that its acceleration is 3g at point B ?

(A) (3gr)1/2
(B) (2gr)1/2
(C) (gr)1/2
(D) 2(gr)1/2

2) A copper wire is wound on a wooden frame, whose shape is that of an equilateral triangle. If the
linear dimension of each side of the frame is increased by a factor of 3, keeping the number of turns
of the coil per unit length of the frame is the same, then the self inductance of the coil :

(A) Decreases by a factor of 9


(B) Increases by a factor of 3
(C) Decreases by a factor of 9
(D) Increases by a factor of 27

3) Given below are two statements; one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason
R.
Assertion A: Electromagnets are made of soft iron.
Reason R: Soft iron has high permeability and low retentivity.
In the light of above, statements, choose the most appropriate answer from the options given below.

(A) A is not correct but R is correct


(B) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
(C) Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A
(D) A is correct but R is not correct

4) The ratio of the average velocity (from t = 0 to t = 5 s) to the instantaneous velocity at t = 2 s is


(A) 5
(B) 1

(C)

(D)

5) If a given mass of an ideal gas taken through the process VT = constant, then which of the
following graph is correct for the process.

(A)

(B)

(C)

(D)

6) A ball is projected horizontally & collides with wall elastically. At what distance from wall ball hits

the ground? (H = 500m, u = 20m/s, D = 100 m)

(A) 50 m
(B) 100 m
(C) 200 m
(D) 150 m

7) Two objects A and B of masses 2 kg and 4kg are connected by a uniform rope of mass 4kg as
shown in the diagram. A force of magnitude 80N acts on A in vertically upward direction. Tension at

mid point of the rope is (g = 10 m/s2) :-

(A) 32 N
(B) 40 N
(C) 42 N
(D) 48 N

8) When 100 V DC is applied across a solenoid a current of 1 A flows in it. When 100 V AC is applied
across the same coil, the current drops to 0.5 A. If the frequency of the AC source is 50 Hz, the
impedance and inductance of the solenoid are:

(A) 100Ω, 0.93 H


(B) 200Ω, 1.0 H
(C) 10Ω, 0.86H
(D) 200Ω, 0.55 H

9) Two identical springs are fixed at one end and masses M and 4M are suspended at the other ends.
They are both stretched down from their mean position and let go simultaneously. If they are in the
same phase after every 4 seconds the springs constant k is :

(A) πM
(B) π2M
(C) 2πM

(D)

10) x–t graph for a uniformly accelerated motion is as shown in the figure. Then find the average
velocity between points J and K

(A) 3m/s
(B) 1.5 m/s
(C) 4 m/s
(D) 2m/s

11) Electric flux is defined as product of magnitude of area given and projection of electric field
along normal of area.

( is unit vector ⊥ to area plane)


Find out the flux through a circular portion of radius 5m in x-y plane and .

(A) ϕ = 5π
(B) ϕ = 15 π
(C) ϕ = 25 π
(D) ϕ = 35 π

12) A helicopter is flying due south with constant velocity 80 km/h and a train is running with the
same speed due east. Direction of velocity of the helicopter relative to the train as observed by the
passengers in the train is

(A) North-west
(B) South-west
(C) North-east
(D) South-east

13) In the circuit, the potential difference between A and B is :

(A) 6 V
(B) 1 V
(C) 3 V
(D) 2 V

14) The average and rms value of voltage for square wave shown in fig. having peak value V0 –
(A)

(B)

(C) V0, V0
(D) Zero, V0

15) A balloon of total mass ‘M’ and a fixed size starts coming down with an acceleration f(f < g). The
fraction of the total mass of the balloon which must be dropped from it so that it starts going up with
an acceleration of ‘f’ (assuming negligible air resistance) is :-

(A)

(B)

(C)

(D)

16) In an experiment, a polychromatic light beam (all wavelength between 960Å and 1000Å are
present) passes through hydrogen gas chamber which is at room temperature. P1 and P2 are

maximum and minimum momentum of photons present in emission spectrum. Find (Take : hc =
12400 eVÅ)

(A) 23.1
(B) 5.33
(C) 1.25
(D) 19.3

17) A ring of radius R is made out of a thin wire of area of cross section A. The ring has a uniform
charge Q distributed on it. A charge q0 is placed at the centre of the ring. If Y is the young’s modulus
for the material of the ring and ΔR is the change in the radius of the ring then,

(A)

(B)
(C)

(D)

18) The circuit shown above shows a steady state with S open. When S is closed :-

(A) No charge/current passes through S.


(B) A steady current of 30 A flows through S.
(C) 90µC of charge flows from B to A.
(D) 120 µC of charge flows from A to B.

19) Choose the incorrect statement :

Centre of mass frame is the frame from where kinetic energy of a system will be observed as
(A)
minimum.
Any rigid body performing free translation as well as rotation motion will be observed as pure
(B)
rotating body, Only if observed from COM frame.
There may be relative motion of a point on rigid body as seen by any other point on the same
(C)
rigid body.
Moment of inertia will be minimum about an axis passing through COM in comparison with
(D)
other parallel axes.

20) A square conducting loop of resistance 1Ω and side 10 cm is moved with a constant velocity
partly inside a magnetic field of 2 Wb/m2, directed into the paper as shown in the figure. The loop is
connected to a network of five resistors, each of resistance 4Ω. A steady current of 0.1 A flows in the

loop. If speed of the loop (v) = . Calculate K.

(A) 2
(B) 3
(C) 5
(D) 8

SECTION-II

1) A rod of length 5m is hinged at its one end, it is released from horizontal position, if angular

acceleration of rod is , then find the value of n ? (Take g = 10 m/s2)

2) Consider a metallic ring of radius 1 m, mass 1 kg and carrying a current of 1A in a gravity free
space in the x-y plane with its centre O at the origin as shown in the figure. If a uniform magnetic
field T is applied, then the instantaneous acceleration of the point P (which is on the y-axis at

the moment) will be C × π m/s2. Find the value of C.

3) Two travelling waves produces a standing wave represented by equation,


y = 1.0 mm cos(1.57 cm–1) x sin(78.5 s–1)t.
The node closest to the origin in the region x > 0 will be at x = ......... cm.

4) Two travelling waves produces a standing wave represented by equation,


y = 1.0 mm cos(1.57 cm–1) x sin(78.5 s–1)t.
The node closest to the origin in the region x > 0 will be at x = ......... cm.

5) The 300 µF capacitor in figure is initially charged to 16 V, the 1200 µF capacitor is uncharged and
the switches are both open. What is the maximum voltage (in V) to which you can charge the 1200
µF capacitor by the proper closing and opening of the two switches.

PART 2 : CHEMISTRY

SECTION-I

1) For the gas phase reaction SO3(g) SO2 (g) + ½ O2 (g) if the gaseous mixture in a closed
container is allowed to come at equilibrium and the degree of dissociation (α) at equilibrium is found
to be 2/3 at 400 K and 1 atm pressure then calculate the vapour density of the equilibrium mixture.

(A) 30
(B) 60
(C) 40
(D) 20

2)

A(g) → 2B (g) + C (g) (first order reaction)


Time (in min) 0 100 ∞
Total pressure (in mmHg) 100 190 280
The half life period of reaction is -

(A) 50 min
(B) 100 min
(C) 70 min
(D) Can not predict

3)
Given

Bond O=O C–H C=O O–H

Bond energy
495 410 800 460
(KJ mol–1)
Resonance energy of CO2 = – 140 KJ mol–1
ΔHvap (H2O, ℓ) = 40 KJ mol–1
The enthalpy of combustion of CH4(g) is :

(A) –990 kJ
(B) –1030 kJ
(C) –950 kJ
(D) –240 kJ

4) A mixture of ethane (C2H6) and ethene (C2H4) occupies 40 L at 1.00 atm and at 400 K. The mixture
reacts completely with 130 g of O2 to produce CO2 and H2O. Assuming ideal gas behaviour, calculate
the mole fraction C2H4 in the mixture. [Given : R = 0.082 L-atm]

(A) 0.34
(B) 0.66
(C) 0.25
(D) 0.75

5)

For the following transformation, reagent(s) which can be used is/are :


(A) LiAlH4
(B) BH3, THF
(C) H2, Raney Ni
(D) NaBH4

6) Which of the following is correctly match :

(I)
Ph–CH2OH + HCOONa

(II) 2HCOONa + CHI3

(III)

(IV)

(A) I & IV
(B) I , II & III
(C) I, II, III & IV
(D) I, II & IV

7) is more basic than

(A) –NO2 in P is poor inductive group


(B) –NO2 in P is stronger inductive group
(C) –NO2 in P is stronger –M group
(D) –NO2 in P is weaker –M group
8) Which reaction sequence is correctly match their final major product :

(A)

(B)

(C)

(D)

9) Correct isomeric relation is?

(A)

and Diastereomers

(B)
and
Enantiomer

(C)
and
Identical

(D)
and
Enantiomer

10) Compound among following produces only oxalic acid as major product on reaction
with O3 / H2O2. is

(A)
(B)

(C) H2C = CH2

(D)

11) If on a strand of DNA the base sequence is ATTGACGCAT then the sequence transcription on
RNA would be -

(A) UAACUGCGUA
(B) AUUCUGCGUA
(C) UAACTGCGUA
(D) TAACTGCGTA

12) Which of the following is INCORRECT characteristics regarding to calcium phosphite

(A) Formula is Ca3(PO3)2


(B) P–H bond is present
(C) Oxidation state of phosphorus is +3
(D) All O – P – O bond angle are same

13)

The calculated spin only magnetic moments of [Cr(NH3)6]3+ and [Ni(H2O)6]2+ in BM, respectively, are

(A) 3.87 and 2.84


(B) 4.90 and 1.73
(C) 3.87 and 1.73
(D) 4.90 and 2.84

14) The bond order and the magnetic characteristics of CN– are :

(A) 3, diamagnetic

(B)
, paramagnetic
(C) 3, paramagnetic

(D)
, diamagnetic

15) Which of the following forms a stable oxidation state ?

(A) Ce3+, Yb2+


(B) Eu2+, Tb4+
(C) Lu3+, Gd2+
(D) Pr5+, Nd2+

16) Calculate the standard cell potential in(V) of the cell in which following reaction takes place :
Fe2+(aq) + Ag+(aq) → Fe3+(aq) + Ag(s)
Given that

(A) x + 2y – 3z
(B) x – z
(C) x – y
(D) x + y – z

17) Match the items given in Column-I with that given in Column-II

Column-I Column-II

(A) Nucleotide (p) Linkage in carbohydrates

(B) Peptide linkage (q) Linkage in proteins

(r) A sugar and


(C) Glycoside linkage
heterocyclic base combination

(D) Nucleoside (s) The monomeric unit in nucleic acids


(A) A → s; B → q; C → p; D → r
(B) A → q; B → p; C → s; D → r
(C) A → p; B → s; C → r; D → q
(D) A → s; B → r; C → q; D → p

18) The major product in the following conversion is :

(A)

(B)
(C)

(D)

19) Expression to evaluate solubility for Hg2Cl2 is

(A)

(B)

(C)

(D)

20) Given, Na(s) Na(g)


Na (g) + e–
+
Na(g)
Cl2(g) 2Cl(g)

Cl(g) + e Cl–(g)
Na+(g) + Cl– NaCl(s)
(Letter above arrow ( ) are energy parameters) ΔHf of NaCl is :-

(A) S + I + D – E – U

(B)
S+I+ +E+U

(C)
S+I+ –E–U

(D)
S+I+ –E+U

SECTION-II

1) 148 gm of a sample of Ca(OH)2 dissolved in 250 ml, 0.6 M HCl solution. The excess of HCl was
titrated with 0.3 M NaOH solution of which 100 ml was used. If the percentage purity of sample is
x%, report x.

2) How many reactions involve syn addition ?


(a) (b) (c)

(d)

(e) (f) (g)

(h)

3) Total number of ligand(s) which forms five membred ring & also contains chiral centre(s).
pn, en, tn, bn, DMG–1, acac–1, EDTA4–

4) At a certain temperature when glucose is dissolved in water lowering in vapour pressure is 0.6
mmHg. What will be the vapour pressure of glucose solution (in mm Hg) if molality is 1/18 ?

5) If rate of reaction becomes double when temperature is increased from 27ºC to 37ºC. Then find
activation energy of reaction in calorie. (R = 2 cal/mol-K) (ln 2 = 0.7)
Fill your answer as sum of digits (excluding decimal places) till you get the single digit answer.

PART 3 : MATHEMATICS

SECTION-I

1) The area (in sq. units) of the smaller of the two circles that touch the parabola, y2 = 4x at the
point (1, 2) and the x-axis is :-

(A)
(B)
(C)
(D)

2) Two curves and intersect at four points P,


Q, R, S lying on a parabola.
Let A be the focus of the parabola, then the value of is

(A) 40
(B) 20
(C) 30
(D) 50

3) The value of the definite integral is equal to :

(A)

(B)

(C)

(D) none of these

4) Let 1, α, α2,......,α9 be the roots of the equation z10=1, then the value of is

(A)

(B)

(C)

(D)

5) Given 8 tanθ = 3 cosθ, then the value of the expression

can be expressed as
where b, c and d are primes then the value of (a + b + c + d) is

(A) 25
(B) 26
(C) 24
(D) 23

6) Let set A contain all the (3 × 3) matrices whose entries are either 0, 1 or –1. Two of these entries
are 1, two are –1 and five are 0. The number of matrices B that belongs to set A for which the

equation, B has non-trivial solution is

(A) 480
(B) 510
(C) 540
(D) 610

7) Let and The value of


(J + K) is equal to

(A)

(B)

(C) 0

(D)

8) If , then

are in :

(A) G.P.
(B) H.P.
(C) A.P.
(D) None of these

9) If p1 = max {||z – ω| – | z – ω2||}, where |z| = 3

and p2 = max {||z – ω| – | z – ω2||}, where |z| = ,

where ω,ω2 are cube roots of unity (ω = – ), then find p1, p2.

(A)
(B)
(C)
(D)

10)
then the value of (m + n) is (where m & n are coprime numbers and C is constant of integration)

(A) 2097
(B) 2839
(C) 2941
(D) 3055
11) Points A, B lie on x + 2y + z – 10 = 0 and respectively. C, D divide OA, OB
in ratio 1 : 2, 1 : 3 respectively (O is origin). Locus of C is P and locus of D is L. Point of intersection
of P and L is

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

12) Let f(x) be a twice derivable function such that , then f"(x)+f(x) is equal
to

(A) (2x + 1) cosx


(B) (2x + 1) cosx2
(C) (2x + 1) sin x2
(D) (2x + 1) sinx

13) Consider two hyperbola H1 and H2 which are conjugate to each other. Area of quadrilateral
formed by foci of H1 and H2 is 12 square units. Equation of H1 is x2 – 2y2 – . If
S1P1 and S2P2 are respectively lengths of perpendiculars from foci S1 and S2 of H1 upon any tangent to
H1, then

(A)

(B)

(C) S1P1 + S2P2 < 2


(D)

14)
C is constant, f (0) = 0, then f (5) =

(A) 5
(B) log 5

(C)

(D) log 6

15)
Points lie on +ve y-axis, and points lie on curve such

that If denotes the x-intercept of line and denotes


the x-coordinate of for all then which of the following is incorrect :-

(A)
(B)

(C)

(D)

16) If then the value of

equals :

(A) e
(B)
(C)
(D)

17) Let ƒ(x) = x + 1, g-1 (x) = x3 + x + 1 and h(x) = g(ƒ(x)), then is


equal to

(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 8

18) Consider two sets A and B, each containing three numbers in A.P. Let the sum and the product
of the elements of A be 36 and P respectively and the sum and the product of the elements of B be
36 and q respectively. Let d and D be the common differences of AP's in A and B respectively such

that If then is equal to

(A) 540
(B) 450
(C) 600
(D) 630
19) Let be a continuous function that
satisfies and The which is TRUE?

(A) f is differentiable in (1,2)


(B) such that
(C) such that
f is non-differentiable for all where
(D)

20) If , n ∈ N, then f(x) is (where [.] represent greatest


integer function)

(A) Continuous at x = 0
(B) Continuous at x = –1

(C)

(D)

SECTION-II

1) If and are two sets of unit vectors such that = 1 and makes equal
angles of 60º with vectors and and acute angle with vector , is equally inclined to and at
an angle of 45º and is equally inclined to all three vectors , and . If the volume of

parallopiped formed by vectors is V and =k , then find the value of k.

2) The general solution of the differential equation

, is (here c is constant) for some m, n, k


∈ natural number then find the value of m + n + k

3) Three circles C1, C2 and C3 with radii r1, r2 and r1 + r2 respectively are such that C1 and C2 touch
each other externally and C3 internally. Another circle with radius r3 touches all the three circles. If

and are in A.P., then find the value of


4) Let . , where A and B are

constants, for m=97 and n=33, equals to____. (where [.] denotes G.I.F and |x| represents
modulus of x)

5) Let ' f ' be a function from the set of all non-negative integers into itself such that
(f(2n + 1))2 – (f(2n))2 = 6f(n) + 1 and f(2n) ≥ f(n), then the value of f(4) – f(3)
ANSWER KEYS

PART 1 : PHYSICS

SECTION-I

Q. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
A. C B B B A B D D B D C B D D B D D C C C

SECTION-II

Q. 21 22 23 24 25
A. 2 8 1 1 8

PART 2 : CHEMISTRY

SECTION-I

Q. 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
A. A B B A D D D C B B A A A A B A A B C C

SECTION-II

Q. 46 47 48 49 50
A. 3 6 2 600 6

PART 3 : MATHEMATICS

SECTION-I

Q. 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
A. B A A B B C D B C B B B B D C A B A A A

SECTION-II

Q. 71 72 73 74 75
A. 2 5 2 8 5
SOLUTIONS

PART 1 : PHYSICS

1) Explain Question: Using conservation of energy between A and B, total acceleration at B


equals centripetal acceleration. Given acceleration is 3g, apply v²/r relation and determine
required launch velocity.
Concept: In vertical circular motion, radial acceleration equals v²/r. Energy conservation
connects initial speed and height difference to compute velocity at specific position.
Solution:

Applying COE at A and B

Final Answer: (C)

2)

Explain Question: Self inductance depends on permeability, turns squared, area and
inversely length. Since turns per unit length constant, increasing side length three times
increases inductance proportionally three times.
Concept: L ∝ μN²A/l. With constant turns density and proportional scaling of dimensions,
inductance varies directly with linear dimension.
Solution:

Number of turns of the coil per unit length of the frame is constant i.e.

= constant ⇒ N ∝ a
Self inductance = μ0n2A
= μ0n2A (3a × n)
⇒ Self inductance ∝ a
So, if a' = 3a then self inductance will become 3 times.

Final Answer: (B)

3) Explain Question: Electromagnets require materials easily magnetized and demagnetized.


Soft iron has high permeability and low retentivity. Thus both assertion and reason correct,
and reason explains assertion properly.
Concept: High permeability ensures strong magnetization. Low retentivity prevents residual
magnetism. Temporary magnets therefore use soft iron.
Solution:
Electromagnets are made of soft iron because it has high permeability and low retentivity.
So, Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
Final Answer: (B)

4) Explain Question: Average velocity equals displacement over total time. Instantaneous
velocity equals slope at given time. From graph values, both are equal; therefore ratio equals
one.
Concept: In uniformly accelerated motion, slope of position-time graph gives velocity. Equal
values produce unity ratio.
Solution:

Average velocity =
Instantaneous velocity = Slope
Final Answer: (B)

5) Explain Question: Given VT constant. Using ideal gas equation, pressure varies inversely
with temperature. Graph must show inverse hyperbolic variation satisfying condition.
Concept: For ideal gas, PV=nRT. If VT constant, P inversely proportional to T.
Solution:

Final Answer: (A)

6) Explain Question: Time to fall from height 500m equals ten seconds. Horizontal
displacement equals velocity multiplied by time giving 200m. Wall at 100m, so remaining
100m traveled after collision.
Concept: Projectile motion separates vertical and horizontal motions. Time from vertical
motion determines horizontal range.
Solution:

R = 20 × 10 = 200m
Final Answer: (B)

7) Explain Question: Total mass equals ten kilograms. Net upward force gives acceleration
two meters per second squared. Applying Newton’s law to upper section gives midpoint
tension forty-eight newtons.
Concept: For connected bodies, calculate system acceleration first, then internal tension
using F=ma.
Solution:
a = 2m/s2( )
60 – T = 12
T = 48 N
Final Answer: (D)
8) Explain Question: DC gives resistance hundred ohms. AC gives impedance two hundred
ohms. Using impedance formula with frequency fifty hertz, inductance calculated as 0.55
henry.
Concept: Impedance combines resistance and inductive reactance. Z²=R²+(ωL)² determines
inductance.
Solution:
When DC applied
100 = 1 (R) ⇒ R = 100 Ω
When AC applied
100 = 0.5 (Z) ⇒ Z = 200 Ω


Lω = Ω


Final Answer: (D)

9) Explain Question: Time period proportional to square root of mass. For same phase every
four seconds, periods two and four seconds possible. Substituting gives required spring
constant.
Concept: T=2π√(m/k). Equal phase recurrence requires LCM of periods
Solution:
The periods will be in a ratio 1 : 2

Since, 4 sec will be the LCM, time periods will be T1 = 2 sec & T2 = 4 sec.
⇒ k = π2M
Final Answer: (B)

10) Explain Question: For uniformly accelerated motion, average velocity equals mean of
initial and final velocities. Using graph data between J and K gives two meters per second.
Concept: Average velocity in constant acceleration equals (u+v)/2.
Solution:

vaverage=

OR
For uniformly acceleration motion

vaverage = = 2ms–1
Final Answer: (D)

11) Explain Question: Electric flux equals area multiplied by electric field component normal
to plane. Only z-component contributes. Area equals 25π giving flux 25π.
Concept: Flux Φ=E·A. Dot product selects perpendicular component.
Solution:
Unit vector ⊥ to x-y plane →

ϕ = 25π
Final Answer: (C)

12) Explain Question: Relative velocity equals helicopter velocity minus train velocity. South
minus east gives resultant direction toward southwest.
Concept: Relative velocity determined by vector subtraction.
Solution:

Final Answer: (B)

13) Explain Question: Circuit behaves as balanced network. Potential difference across AB
equals equivalent division giving two volts.
Concept: Balanced bridge ensures equal potential difference across corresponding nodes.
Solution:
P.D. across AB will be equal to battery equivalent across CD

Final Answer: (D)

14) Explain Question: Symmetric square wave has zero average over full cycle. RMS equals
peak value because magnitude remains constant.
Concept: RMS equals √(mean square value). Constant magnitude gives RMS equal peak.
Solution:

Vaverage =
Vrms =
Final Answer: (D)

15) Explain Question: Applying Newton’s law before and after dropping mass and solving
algebraically gives fraction removed equal 2f divided by (g plus f).
Concept: Force balance using buoyancy and acceleration conditions.
Solution:
Mg – B = Mf
B – (M – CM)g = (M – CM)f
CMg = (2M – CM)f
Cg + Cf = 2f

C=
Final Answer: (B)

16) Explain Question: Photon energy range excites hydrogen to fourth level. Emission
transitions produce maximum and minimum energies. Momentum proportional to energy gives
ratio 19.3.
Concept: Photon momentum p=E/c. Energy difference from hydrogen transitions.
Solution:
Energy of photon is between 12.92 eV and 12.4 eV
⇒ hydrogen atom excited to n = 4
(gap between n = 1 to n = 4 = 12.75 eV)

Now

Final Answer: (D)

17) Explain Question:

Electrostatic repulsion creates tension in ring. Using small angle approximation and Young’s
modulus relation, change in radius expression matches option D.
Concept: Stress equals force per area; strain equals change over original length.
Solution:

θ is small, then

0
2T sinθ = kq
Putting sinθ = θ we get

T=

Now Y =

∴ ΔR = =
Final Answer: (D)

18) Explain Question: Calculating initial and final charge distribution shows ninety
microcoulomb charge flows from B to A to reach equilibrium.
Concept: Charge redistribution occurs until potentials equalize.
Solution:
Charge initially

Charge finally

for this charge arrangement to happen, 90μC charge has to flow upwards.
Final Answer: (C)

19) Explain Question: Rigid body has constant distance between particles. Therefore no
relative motion between its points, making statement C incorrect.
Concept: Rigid body definition prohibits internal relative displacement.
Solution:
Option C is incorrect, because in rigid body distance between 2 points is not changed, so there
will be not relative motion.
Final Answer: (C)

20) Explain Question: Balanced Wheatstone bridge reduces equivalent resistance to five
ohms. Using induced emf BLv equals IR, solving gives constant K equal five.
Concept: Electromagnetic induction ε=BLv. Ohm’s law relates emf and current.
Solution:
Circuit is a balanced wheat stone bridge
∴ R of the whole circuit = 1 + 4 = 5Ω
Induced emf BLV = iR

V=
Final Answer: (C)

21) Explain Question: Torque about hinge equals MgL/2. Moment of inertia equals ML²/3.
Using τ=Iα, solving gives required constant n equals two.
Concept: Angular acceleration equals torque divided by moment of inertia.
Solution:
n=2
Final Answer: (2)

22) Explain Question: Magnetic torque equals IAB. Angular acceleration equals torque
divided by inertia. Linear acceleration equals rα giving coefficient eight.
Concept: Rotational dynamics relates torque and angular acceleration.
Solution:

τ = 1 × π × 12 × 5 =
α = 10π
α = rα
= (1 × sin 53)α = 8π
Final Answer: (8)

23) Explain Question: Node occurs when cosine term zero. Setting kx equal π/2 gives
smallest positive x equal one centimeter.
Concept: Standing wave nodes satisfy cos(kx)=0.
Solution:
For node

Ans. 1.00
Final Answer: (1)

24) Explain Question: Applying same node condition cos(kx)=0 gives nearest positive value
one centimeter.
Concept: Node positions depend on wave number relation.
Solution:
For node

Final Answer: (1)


25)

Explain Question: Maximum voltage occurs when initial capacitor energy fully transfers to
second capacitor. Using energy conservation gives final voltage eight volts.
Concept: Energy stored equals half CV². Conservation determines final voltage.
Solution:
When the total energy stored in 300 μF goes into 1200 µF capacitor its voltage is maximum.
Final Answer: (8)

PART 2 : CHEMISTRY

26) Explain Question: calculate the vapour density of the equilibrium mixture

Concept:
Solution:

Final Answer: (A)

27) Question Explanation: Calculate the half life period of given reaction.
Concept: This question is based on rate of reaction.
Solution:

t1/2 = 100 min


Final Answer: (B)

28) Explain Question: Calculate the enthalpy of combustion of CH4(g)


Concept: –
Solution:
Bond O=O C–H C=O O–H
Energy (kJ/mol) 495 41 800 460
Resonance Energy = –140 kJ/mol
ΔHap(H2O) = 40 kJ/mol
CH4 + 2O2 —→ CO2 + 2H2O
Enthalpy of combustion of CH4 = ??
ΔH (Reaction)
= Σ[B.E. of Reactants] – [Σ Bond Energy of Products – R.E. + 2ΔHvap(H2O(ℓ) )]
⇒ [4 B.E.(C–H) + 2B.E.(O=O)] – [2B.E.(C=O) + 4BE(O–H) – (–140) + 2 × 40]
⇒ [4 × 410 + 2 × 495] – [2 × 800 + 4 × 460 + 140 + 80]
⇒ (2630 – 3660)
= –1030 kJ/mol
Final Answer: (B)

29) Question Explanation: Finding mole fraction in a mixture from combustion data.
Concept: Ideal Gas Law and Stoichiometry.
Solution: Use the ideal gas law to find the total moles of the mixture. Set up a system of two
equations: one for the total moles and one for the total moles of O2​ consumed. Solve to find the
moles of each component and the mole fraction.
Calculation:
For a gaseous mixture C2H6 and C2H4
PV = nRT
∴ 1 × 40 = n × 0.082 × 400
∴ Total mole of (C2H6 + C2H4) = 1.2195
Let mole of C2H6 and C2H4 be a, b respectively.
a + b = 1.2195 ........(i)
C2H6 + (7/2)O2 —→ 2CO2 + 3H2O
C2H4 + 3O2 —→ 2CO2 + 2H2O
∴ Mole of O2 needed for complete reaction of mixture = 7a/2 + 3b = 130/32 ......(ii)
By eq. (i) and (ii)
a = 0.808 ; b = 0.4115
∴ Mole fraction of C2H6 = 0.808/1.2195 = 0.66
and Mole fraction of C2H4 = 0.34
Final Answer:
The correct option is (1).

30) Explain Question: Identify which reagent is carried out given conversion.
Concept: Reduction of selective functional groups.
Solution:
NaBH4 reduces only acyl halide, aldehyde and ketone to alcohol.
Final Answer: (D)

31) Explain Question: Identify the correct watch of given reaction


Concept: Canizzaro, haloform, elimination, wolf-kishner reactions.
Solution:
(2) (1) Cannizzaro reaction.

(3)

(4)
Final Answer: (D)
32) Explain Question: Identify the correct reason of given characterstics
Concept: SIR effect.
Solution:
Due to SIR effect, NO2 moves out of plane of Ph ring.
Final Answer: (D)

33) Explain Question: Which reaction is formed correct final product


Concept: Hydroboration, oxidation, kharasch effect
Solution:
(A)

(B)

(C)
(D)
Final Answer: (C)

34) Explain Question: Identify which is correct match


Concept: Stereo isomerism.
Solution:

(A) Identical (B) ⇒ Emantiomer (C) G.I.


(D) Identical
Final Answer: (B)

35) Explain Question: Identify which Compound among following produces only oxalic acid

Concept: Oxidation ozonolysis


Solution:

(1)

(2)

(3)
Formic acid

(4)
succinic acid
Final Answer: (B)

36) Explain Question: Identify correct transcription of RNA


Concept: DNA and RNA
Solution:
Thymine base of DNA is replaced by uracil in RNA
Final Answer: (A)

37)

Question explanation: Identify the INCORRECT characteristics regarding to calcium


phosphite.
Concept: Structure of calcium phosphite (CaHPO3)
Solution: The correct molecular formula of calcium phosphite is CaHPO3

Formula is Ca3(PO3)2
Final Answer: (A)

38) Explain Question: Calculate spin only magnetic moment of given complexes.
Concept:
Solution:
[Cr(NH3)6]3+

No. of unpaired e– s = 3
M.M. = B.M.
= B.M.
= 3.87 B.M.
[Ni(H2O)6]2+

Ni2+ ⇒ 3d8 ⇒
Number of unpaired e– s = 2
M.M. B.M. = 2.84 B.M.
Final Answer: (A)

39) Explain Question: Calculate B.O. of CN–


Concept: Bond order and magnetic properties.
Solution:
According to MOT (If z is internuclear axis)
The configuration of

Bond order = =3
CN– is diamagnetic due to absence of unpaired electron.
Final Answer: (A)

40) Question Explanation:


Find the pair that forms a stable oxidation state.

Concept:
This question is based on Stable Oxidation States.

Solution:
The electronic configuration of

Which have half filled ‘f’ shell.


Hence form a stable oxidation state.
So choice (B) is correct while (A) is incorrect.
(unstable)
(stable)
C) is incorrect
(stable)
(unstable)
(D) is incorrect

(stable)
(unstable)

Final Answer:
The correct option is (2)

41) Explain Question: Calculate standard cell potential of given cell.


Concept:
Solution:

_________________________________

________________________________

Final Answer: (A)

42) Explain Question: Identify the correct linkage of given molecules


Concept: Types of linkage in carbohydrates, proteins, nucleic acids
Solution:

Column-I Column-II

(A) Nucleotide (s) The monomeric unit in nucleic acids

(B) Peptide linkage (q) Linkage in proteins

(C) Glycoside linkage (p) Linkage in carbohydrates


(D) Nucleoside (r) A sugar and heterocyclic base combination

Final Answer: (A)

43)

Question Explanation:
Excess HBr/heat cleaves the ether and adds to the alkene.

Concept:
This question is based on Ether Cleavage & Markovnikov's Addition

Solution:
This reaction involves two transformations due to the excess HBr and heat:

A. Cleavage of Ether: The alkyl aryl ether (p-methoxy group) is cleaved by HBr. The C(aryl)-O
bond is strong, so the C(methyl)-O bond breaks, converting the -OCH3 group to a phenolic -OH
group.
B. Addition to Alkene: HBr adds across the double bond according to Markovnikov's rule. The
H⁺ adds to the carbon atom that results in the most stable carbocation intermediate (the
benzylic position). The Br⁻ then attacks this benzylic carbocation. Both reactions occur,
leading to the product .

Final Answer: The correct option is (2).

44) Explain Question: Calculate the solubility of Hg2Cl2


Concept: Solubility and solubility product
Solution:

Ksp =

= s(2s)2 = 4s3 s=
Final Answer: (C)

45) Question Explanation: Enthalpy of formation using energy parameters from Born-Haber
cycle.

Concept: Born-Haber Cycle and Hess's Law


Solution:
The formation of NaCl(s) from its elements, Na(s) and Cl2​(g), can be represented as the sum of
several steps (Born-Haber cycle) based on Hess's Law.
The enthalpy of formation (ΔHf​) is the sum of the energies for sublimation (S), ionization
(I), dissociation (D), electron gain (-E), and lattice formation (-U).
Note that the question uses E for electron gain enthalpy (which is negative) and U for lattice
energy (which is exothermic/negative for formation). The given steps: (1) Na(s) Na(g)

(2) Na(g) Na+(g) + e–


(3) Cl2(g) 2Cl(g)

(4) Cl(g) + e Cl–(g) (Electron gain enthalpy is -E)
Na+(g) + Cl– NaCl(s) (Lattice enthalpy is -U)

Final Answer: Option (3)

46) Explain Question: Calculate % purity of sample


Concept: Acid base nectralisation
Solution:
gm eq. of acid = Σ gm eq. of base

% Purity = × 100 = 3.
Final Answer: (3)

47) Explain Question: Identify reaction which shows syn addition


Concept: Addition reaction of alkene.
Solution:
c, d, e, f, g, h
Final Answer: (6)

48) Explain Question: Identify which ligands having chiral centre and forms five membered
ring
Concept: Denticity and chelation
Solution:
Total ligands have five membered ring and also contains chiral centre i.e. "pn" & "bn"02
"pn" = Propylene diamine :

en = Ethylenediamine

"tn" :- trimethylenediamine

bn : - butylenediamine :
Final Answer: (2)

49) Explain Question: Calculate vapour pressure of glucose solution


Concept: RLVP
Solution:

Ps =
= 600 mm Hg
Final Answer: (600)

50) Explain Question: Calculate activation energy


Concept: k = Ae–Ea/RT
Solution:

In

ln 2 =
Ea = 13020 cal
Final Answer: (6)

PART 3 : MATHEMATICS

51) Question Explanation:


Circle tangent to parabola and x -axis.

Concept:
This question is based on geometry of tangency – radius tangent.

Solution:
equation of tangent to the perabola at (1,2) is

equation of normal y = –x + 3
Let center be c(3-r, r)
Now

Final Answer: The correct option is (2).

52) Explain Question : Two given second-degree curves intersect at four points on a
parabola. If A is the focus of this parabola, calculate the sum of the distances from A to each
intersection point.
Concept : Family of curves passing through intersection points ( ), parabola focal
distance properties (r = a + x), and solving for roots.
Solution :
Final Answer : (A)

53) Explain Question : Evaluate the value of a specific definite integral involving exponential
and logarithmic terms from x = 0 to
.
Concept : Definite integration, integration by parts, and substitution methods.
Solution :

I=

I=

I=

=
=

= =
Final Answer : (A)

54) Explain Question : Given that the roots of are , determine the value of
a complex summation expression involving these roots.
Concept : Roots of unity, polynomial factorization, logarithmic differentiation of polynomials,
and summation of series.
Solution :
z10 – 1 = (z – 1) (z – α)(z – α2) .... .(z – α9 )

differentiate both sides with respect to z.

put z = 3.

Final Answer : (B)

55) Explain Question : Given , calculate the value of the sum of all six
trigonometric functions and find the sum of the resulting constants .
Concept : Trigonometric identities, solving quadratic equations in , and basic
trigonometric ratios.
Solution :
8 tan θ = 3 cos θ

3 sin θ – 1 = 0

(not possible)
cosec θ = 3

= = =
⇒ a = 10, b = 11, c = 2, d = 3
Hence a + b + c + d = 26 Ans.
Final Answer : (B)

56) Explain Question : From a set of 3 × 3 matrices containing specific counts of 0, 1, and –1,
count how many result in a system of equations with non-trivial solutions.
Concept : Combinatorics (permutations with repetition), determinants of matrices, and
conditions for non-trivial solutions in homogeneous systems.
Solution :

Total matrices =

Trivial Sol. (D ≠ 0)
a1b2c3 + a2b3c1 + a3b1c2 – a1b3c2 – a2b1c3 – a3b2c1

|B| = 1 ⇒ 3C2 × 6C1 × = 36 × 3 = 108


(one term = 1) (let say a1b2c3 = 1) (3 ways possible)
Similarly |B| = –1 Total cases = 108
No. of possible for non-trivial sol.
= 756 – 216 = 540
Final Answer : (C)

57) Explain Question : Calculate the sum of two definite integrals J and K which feature
complex exponential and logarithmic integrands. Concept : Integration by substitution,
properties of definite integrals, and the fundamental theorem of calculus.
Solution :
In the integral J, substitute x + 1 = t

Hence (J + K)

Final Answer : (D)

58) ...(i)

...(ii)

(i) + (ii) :

59) Explain Question : Find the maximum differences between the distances from a point
z on two different circles to the complex cube roots of unity.
Concept : Geometry of complex numbers, triangle inequality (||z – P| – |z – Q|| |P – Q|), and
properties of cube roots of unity. Solution :
Step-1 : Geometry behind cube roots of unity
⇒ cube roots of unity are at vertices of an equilateral triangle inscribed in unit circle :

1, ω =

So we are essentially asking :


max ||z – ω | – |z – ω2||
This is a maximum difference of distances from any point z (on a given circle) to two fixed
points ω,ω2.
Step-2 : General fact
for any two points P, Q and any point Z :
||z – P| – |z – Q|| < | P – Q|
Here, |ω – ω2| = .
So the maximum possible value is , but we must check if equality is attained for both radii

(|z| = 3 and |z| = ).


Step-3 : Case 1 : |z| = 3
⇒ The circle |z| = 3 is large and contains ω and ω2 (which lie on unit circle).
⇒ Thus, the max difference of distances is exactly the separation :
.

Step-4 : Case 2 :
⇒ Now z lies inside the small circle of radius 1/3.⇒ Both ω,ω2 lie outside (on unit circle).
⇒ Then for any such z, the difference of distances from z to ω,ω2 is strictly less than
.
⇒ Hence :

Final Answer :
so the correct option is (c)
Final Answer : (C)

60) Explain Question : Given the partial fraction expansion of a reciprocal product of ten
linear factors, find the sum of the coefficients ai with alternating signs.
Concept : Partial fraction decomposition, Heaviside cover-up method, and binomial coefficient
summations.
Solution :

Final Answer : (B)

61) Explain Question : Find the point of intersection between two loci P and L, which are
derived from points on a plane and a line divided in specific ratios.
Concept : Section formula in 3D geometry, equations of planes and lines, and finding
intersection points.
Solution :
Final Answer : (B)

62) Explain Question : For a given function f(x) defined by an integral, determine the
expression for f''(x) + f(x).
Concept : Leibniz Rule for differentiation under the integral sign and trigonometric identities.
Solution :

(By Leibnitz rule)

Similarly again differentiating & adding ƒ(x) we get


ƒ''(x) + ƒ(x) = (2x + 1)cosx2
Final Answer : (B)

63) Explain Question : For conjugate hyperbolas with a specific focus-based quadrilateral
area, find the relationship between the lengths of perpendiculars from the foci to any tangent.
Concept : Hyperbola properties, conjugate hyperbolas, area of a quadrilateral formed by foci,
and the AM-GM-HM inequality. Solution :

quadrilateral formed by joining all the focii of H1 and H2 will be square its area
= 2(a2 + b2) = 12
∵ (S1P1). (S2P2) = b2 ∴ (S1P1). (S2P2) = 2
Now, GM ≥ HM

Final Answer : (B)

64) Explain Question : Solve a complex indefinite integral to find f(x), then calculate
f(5) given that f(0) = 0.
Concept : Algebraic simplification of rational functions and integration of logarithmic forms.
Solution :

Final Answer : (D)

65) Explain Question : Identify the incorrect statement regarding the x-intercepts (an) and x-
coordinates (bn) of lines and points associated with the curve .
Concept : Coordinate geometry, distance formula, and properties of sequences and
intercepts.
Solution :

Let

and

Also an = x-intercept of

since
Also
Final Answer : (C)

66) Explain Question : Calculate a specific limit as x approaches infinity and use the result to
find the value of a logarithmic expression.
Concept : Limits of the form and logarithmic properties.
Solution : (A)
Final Answer : (A)

67) Explain Question : Given functions f(x), , and h(x) = g(f(x)), calculate the limit that
represents the derivative of the inverse function at x = 1.
Concept : Inverse functions, composition of functions, and differentiation.
Solution :

Final Answer : (B)

68) Explain Question : Two sets of numbers in Arithmetic Progression have the same sum
but different products (p and q). Calculate p-q using given ratios and common differences.
Concept : Arithmetic Progression (A.P.), properties of sums and products of A.P. terms, and
solving simultaneous equations.
Solution :
Let the terms in A be and in B be
Now

and

Now and

Also

Final Answer : (A)

69) Explain Question : Determine which property is true for a continuous function
f(x) defined by an infinite series of its own values at different roots of x.
Concept : Extreme Value Theorem, continuity, and infinite series properties.
Solution :
Since f is continuous in closed interval [1, 2]. By exterme
value where say a, b is minimum and maximum value of f(x).

So, for each .

Hence

Equality holds iff .

By contunuity =f(1)
Similarly f(b) =1
Hence
Final Answer : (A)

70) Explain Question : Analyze the continuity and limit behavior of a function f(x) defined by
a limit as n approaches infinity.
Concept : Limits at infinity, piecewise functions, and the definition of continuity.
Solution :
Sol. (A,C)
Final Answer : (A)

71) Explain Question : Find k given the volume V of a parallelepiped formed by vectors
at specific angles.
Concept : Scalar Triple Product evaluated using a determinant of dot products.
Solution :
∵ = 1 and | | = | | = | | = 1
∵ are mutually perpendicular vectors

∵ . = . = ∵ , =

∵ . = . =

∵ =

=
= = (1 – )=

∴ Volume of parallopiped = | |=
∴k=2
Final Answer : (2)

72) Explain Question : Find m + n + k for the general solution of a given first-order
differential equation.
Concept : Variable substitution v = x + y to transform the equation into a separable form.
Solution :

+ x(x + y) = x(x + y)3 – 1

⇒ ⇒

⇒ ⇒


Final Answer : (5)

73) Explain Question : Find for circles where radii r1, r2, r3 are in Arithmetic
Progression.
Concept : Applying the Law of Cosines to triangles formed by the centers of touching circles.
Solution :
Now, are in A.P.

Final Answer : (2)

74) Explain Question : Find for the recurrence relation of

.
Concept : Integration by parts to relate I(m, n) to I(m, n – 3).
Solution :

Final Answer : (8)

75) Explain Question : Find f(4) – f(3) for a function defined on non-negative integers.
Concept : Determining recursive rules ( and ) by testing base
cases.
Solution :
Put n = 0
(f(1))2 – (f(0))2 = 6f(0) + 1

x2 – y2 = –8
Only possible solution x = 1, y = 3
f(1) = 1 f(0) = 0

Now,
β – α = 2f(2n)
β = 2f(2n) + α
bmin = 2f(2n) + 1 ≥ 2f(n) + 1
βmin = 2f(n) + 1

α = 2 is not possible (RHS is odd)


α=1
β = 6f(n) + 1
so f(2n + 1) = 3f(n) + 1
f(2n) = 3f(n)
f(3) = 4
f(2) = 3 & f(4) = 9
f(4) – f(3) = 5
Final Answer : (5)

You might also like