0% found this document useful (0 votes)
7 views2 pages

Tutorial 1

The document contains tutorial exercises and practice questions related to measuring systems, sensitivity, accuracy, and shielding effectiveness. It includes calculations for various electrical components and scenarios, providing answers for each exercise. The focus is on understanding the principles of measurement and error analysis in electrical engineering contexts.

Uploaded by

satwik204
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
7 views2 pages

Tutorial 1

The document contains tutorial exercises and practice questions related to measuring systems, sensitivity, accuracy, and shielding effectiveness. It includes calculations for various electrical components and scenarios, providing answers for each exercise. The focus is on understanding the principles of measurement and error analysis in electrical engineering contexts.

Uploaded by

satwik204
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

M&I January – May 2026 Tutorial Set 1 Date: 10.01.

2026
Exercise Questions (To be solved in class)
1. Consider a measuring system consisting of a transducer, amplifier, and a recorder, with
sensitivity for each equipment given below:
Transducer sensitivity 0.2 mV/°C
Amplifier gain 2.0 V/mV
Recorder sensitivity 5.0 mV/V
Determine the overall sensitivity of the system. Ans: 2.0 mV/°C

2. Two pressure gauges (pressure gauge A and B) have a full-scale accuracy of ± 5%. Sensor A
has a range of 0-1 bar and Sensor B 0-10 bar. Which gauge is more suitable to be used if the
reading is 0.9 bar?
Ans: Sensor A is more suitable to use at a reading of 0.9 bar because the error percentage (± 5.6%)
is smaller compared to the percentage error of Sensor B (± 55%).

3. A resistance manufacturer constructs a resistance anywhere between 1.14 kΩ and 1.26 kΩ


and classifies them to be 1.2kΩ resistance. Determine the tolerance to be stated. If the
resistance values are specified at 25°C, Determine the maximum resistance possible at 75°C,
given temperature coefficient of +500 ppm/°C
Ans: Maximum resistance @ 75°C = 1.29 kΩ

4. Calculate the maximum % error in determining the voltage difference between two
measured voltages (V1-V2), given V1=100V±1% and V2=80V ±5% .
Ans: Max error = 20V±25%

5. A 820Ω resistance with an accuracy of ± 10% carries a current of 10mA. The current was
measured by an analog ammeter on a 25mA range with an accuracy of ±2% of full scale.
Calculate the power dissipated in the resistor and determine the accuracy of the result.
Ans: 𝑃 = 82 𝑚𝑊; 𝑒𝑟𝑟𝑜𝑟 𝑖𝑛 𝑃 = ±20%

6. Calculate the shielding effectiveness of a sheet of 2mil copper foil, σ = 5.7x10 S/m, at 100
MHz. (1mil = 0.0254 mm)
Ans: 𝑆. 𝐸. ≅ 154𝑑𝐵

7. A transformer generating primarily a magnetic field is located 10 cm from a shielding


structure. The shielding structure is made from a 1cm thick sheet of copper. Estimate the
shielding effectiveness of this structure at 1.5 kHz.
Ans: 𝑆. 𝐸. ≅ 77𝑑𝐵

ELE 3221 M&I Tutorial 1 1


Practice Questions (To be solved by students)

1. Determine the shielding effectiveness in dB for a 20 mil thick sheet of copper (σ = 5.8 x 107
S/m) at 1 MHz due to the following
a. Reflection loss from the sheet surface
b. Multiple reflections within sheet
c. Absorption loss within sheet
d. All possible shielding mechanisms
Ans: 𝑅 = 108.1 𝑑𝐵; 𝑀 = 0 𝑑𝐵; 𝐴 = 66.8 𝑑𝐵; 𝑇𝑜𝑡𝑎𝑙 𝑆. 𝐸. = 174.9 𝑑𝐵

2. Determine the shielding effectiveness in dB for a 20 mil thick sheet of copper (σ = 5.8 x 107
S/m) at 1 MHz due to the following
a. Electric source at distance of 1m from the shield
b. Magnetic source at distance of 1m from the shield
Ans: (a) S.E. = 208.5 dB
(b) S.E. = 141.4 dB

3. The Resistance of copper wire is given by 𝑅 = 𝑅0 [1 + 𝛼(𝜃 − 20)] and Resistance of wire
measured at 200 C is 4Ω ±0.2%. The value of temperature coefficient 𝛼 is 0.004 Ω/ 0 C ±1%
and temperature is 𝜃 = 25 ± 1% 0 C. Find the resistance R and its probable error.
Ans: Rmeasured = 4.093Ω, R=4.08Ω & Error = 0.32%

ELE 3221 M&I Tutorial 1 2

You might also like