0% found this document useful (0 votes)
7 views42 pages

Net Set Objective Question Bank

The document is a question bank for SET/NET Paper III in Library and Information Science, authored by several individuals with MLIS qualifications. It contains a series of objective questions related to library science concepts, methodologies, and organizations, along with their correct answers. The questions cover various topics, including classification, information dissemination, and library management.

Uploaded by

hitesh Raj
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
7 views42 pages

Net Set Objective Question Bank

The document is a question bank for SET/NET Paper III in Library and Information Science, authored by several individuals with MLIS qualifications. It contains a series of objective questions related to library science concepts, methodologies, and organizations, along with their correct answers. The questions cover various topics, including classification, information dissemination, and library management.

Uploaded by

hitesh Raj
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

[TYPE THE COMPANY NAME]

SET / NET OBJECTIVE QUESTION BANK


(PAPER - III)
(LIBRARY AND INFORMTION SCIENCE)

PINJARI AMJAD KHADARKHAN (MLIS)


GADALWAD SHAILESH GANPATRAO (M.L.I.S, NET)
MAGRE SHIVRAJ (M.L.I.S, NET)
RAGADE DATTARAM RAMJI (M.L.I.S, NET)

[Type the abstract of the document here. The abstract is typically a short summary of the contents of
the document. Type the abstract of the document here. The abstract is typically a short summary of the
contents of the document.]
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

PINJARI AMJAD KHADARKHAN (MLIS)


MGM’S COLLEG OF LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE
NANDED, 431605.
MAHARASHTRA,
INDIA,
Mob. No. 9637866683
Email – amjadkhanpinjari@[Link]

GADALWAD SHIALES GANGPARAO (M.L.I.S, NET)


ASST. LIBRARIAN
SHRI SHIVAJI COLLEGE,
PARBHANI,
MAHARASHTRA,
INDIA.
Mob. No. 8149969350
Email – sggadalwad@[Link]

PINJARI AJMAT KHADARKHAN


JAWAHARLAL NEHARU COLLEGE OF SOCIAL WORK
NANDED,
MAHARASHTRA,
INDIA.
Mob. No. 8857869594
Email – pinjariajmat@[Link]

MAGRE SHIVRAJ (LECTURER)


MGM’S COLLEGE OF LIBRARY AND INFORMATION
SCIENCE,
NANDED,
MAHARASHTRA,
INDIA.
Mob. No. 9325610244
Email –[Link]@[Link]

RAGADE DATTA RAMJI (MLIS, NET)


MGM’S COLLEGE OF LIBRARY AND INFORMATION
SCIENCE,
NANDED,
MAHARASHTRA,
INDIA.
Mob. No. 7385384820
Email – ragadedatta@[Link]

1
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

[Link] (Approach, Skill, Knowledge ) principle is related to


(A) Classification
(B) Management
(C) ICT
(D) Standards
Answer: (B)

[Link] subject of Research Methodology is the outcome of the mode of


formation of subject, known as
(A) Loose Assemblage
(B) Fission
(C) Distillation
(D) Cluster
Answer: (C)

3. IIA founded in U.S.A. in 1968 stands for


(A) Integrated Industry Association
(B) Information Industry Association
(C) Integrated Illiteracy eradication Association
(D) Institute of Information Association.
Answer: (D)

4. BSO in classification stands for


(A) Basic Subject of Organisation
(B) Broad Subject Ordering
(C) Bibliography of Subject Ordering
(D) Bibliographic Subject Organisation
Answer: (B)

5. The concept of Selective Dissemination of Information ( SDI ) was


introduced by
(A) Kaiser
(B) Luhn of IBM
(C) S. R. Ranganathan
(D) Derek Austin.
Answer: (B)

6. The book 'Library Administration' was brought out by Ranganathan in


(A) 1925
(B) 1933
(C) 1931
(D) 1935
Answer: (D)

2
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

7. Among the following which has not been considered as a library of national
importance
(A) Saraswati Mahal Library
(B) Delhi Public Library
(C) Kudha Baksh Oriental Library
(D) The Rampur Raza Library
Answer: (D)

8. The term Lexicography is associated with:


(A) Compilation of Encyclopedia
(B) Compilation of Hand books
(C) Compilation of Dictionaries
(D) None of the above
Answer: (C)

9. A Pre-print is a/an
(C) Article to be presented in a conference
(C) Conference paper to be included in the proceedings
(C) Neither (a) nor (b)
(C) Both (a) and (b)
Answer: (D)

10. Binary system of numbers uses only


(A) Two digits
(B) Four digits
(C) Eight digits
(D) Six digits
Answer: (A)

11. Canon of Characteristics' are part of


(A) Verbal plane
(B) Notational plane
(C) Idea plane
(D) Structural plane
Answer: (C)

12. Xerographic process is categorised under


(A) Photographic process
(B) Reflex method
(C) Silver halide process
(D) Electrostatic process
Answer: (B)

13. The 'Study abroad' is a/an


(A) Encyclopedia
(B) Year book

3
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

(C) Directory
(D) Handbook
Answer: (D)

14. The 'User Profile' is a


(A) List of descriptors
(B) List of useful citations
(C) List of users
(D) Statement of user information
Answer: (D)

15. Phoenix schedules are part of


(A) DDC
(B) BC
(C) UDC
(D) LCC
Answer: (A)

16. "Universal Bibliographical Control' is a programme of:


(A) FID
(B) IFLA
(C) UNISIST
(D) ALA
Answer: (B)

[Link] standard size of a catalogue card is


(A) 12.5 cm X 7.5 cm
(B) 12 cm X 7 cm
(C) 11 cm X 5 cm
(D) 10 cm X 4 cm
Answer: (A)

18. According to General Financial Rules, 2005, loss of how many volumes per
thousand volumes issued / consulted in a year is to be taken as reasonable.
(A) Three
(B) Four
(C) Five
(D) Six
Answer: (C)

19. The standard size of a catalogue card is


(A) 5 inch X 3 inch
(B) 4 inch X 3 inch
(C) 4 inch X 4 inch
(D) 3 inch X 3 inch
Answer: (A)

4
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

20. RDA related to


(A) Classification
(B) Cataloguing
(C) Searching
(D) Browsing
Answer: (B)

21. Which of the following is a Tertiary Sources of Information?


(A) Journal
(B) Bibliography
(C) Encyclopaedia
(D) Bibliography of Bibliographies
Answer: (D)

22. Number of States in India which have enacted Public Library Legislation till
date is
(A) Nineteen
(B) Fourteen
(C) Thirteen
(D) Sixteen
Answer: (A)

23. Information is …
(A) Raw data
(B) Raw knowledge
(C) Input data
(D) Organized data
Answer: (D)

24. BERN CONVENTION (1886) is concerned with:


(A) Translations
(B) Copyright
(C) Patent
(D) Standards
Answer: (B)

25. The invisible web refers to-


(A) The internet, since we cannot see it
(B) That part of the internet, which is hidden from the search engines
(C) The telecommunication signals which are not seen
(D) The failure in accessing the web pages
Answer: (B)

26. Which organisation applied Library and Information Policy in India at


national level?

5
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

(A) NISSAT
(B) INSDOC
(C) UNESCO
(D) RRRLF
Answer: (D)

27. The act enacted in India in 1856 on Intellectual Property Right was based
on.
(A) American Patent Law 1810
(B) British Patent Law 1852
(C) The Patent Bill
(D) The Design Act of 1911
Answer: (B)

28. Whether intellectual property can be sold.


(A) No
(B) Sale is possible
(C) Yes
(D) None of these
Answer: (B)

29. The term communication came from which language?


(A) Greek
(B) Latin
(C) German
(D) French
Answer: (B)

30. To which country the credit is given to coin the term information society?
(A) USA
(B) France
(C) Japan
(D) India
Answer: (C)

31. Today information is regarded as which of the following?


(A) Wealth
(B) Commodity
(C) Products
(D) All the above
Answer: (D)

32. What is the unit of information?


(A) Bit
(B) Byte
(C) Gram

6
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

(D) Hertz
Answer: (A)

33. Now a day’s what is a most important vital resource for societal
development of a country?
(A) Books
(B) Kowledge
(C) Information
(D) Data
Answer: (C)

34. Which Indian University first started [Link]. & [Link] courses
(A) University of Delhi
(B) University of Madras
(C) S.N.D.T. Women University, Bombay
(D) Aligar Muslim University
Answer: (A)

35. Which Commission recommended 10% of the total college budget for
development of Libraries?
(A) Dr. S. R. Ranganathan Committee
(B) Mehrotra Committee
(C) Kothari Committee
(D) Curriculum Development Committee in LIS
Answer: (C)

36. Where did Dr. S. R. Ranganathan put forth his five laws of library science?
(A) Meenakshi College, Annamalainagar
(B) Hindu College, New Delhi
(C) City College, Bangalore
(D) Christ College, Bangalore
Answer: (A)

37. UNISIST is a
(A) Software
(B) A Programme
(C) Welfare association
(D) A committee
Answer: (B)

38. Which association`s tagline is “managing information”?


(A) IFLA
(B) ASLIB
(C) ALA
(D) LC
Answer: (B)

7
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

39. Which association`s tagline is “connecting people and information”?


(A) SLA
(B) IFLA
(C) ALA
(D) COMLA
Answer: (A)

40. Which organization has introduced the concept of “Sister libraries” for
children`s and young adults reading?
(A) UNESCO
(B) IFLA
(C) LC
(D) LA
Answer: (B)

41. Which two organizations jointly publish survey on digitization and


preservation?
(A) IFLA + UNESCO
(B) ALA + UNESCO
(C) IFLA + ALA
(D) IFLA + LC
Answer: (A)

42. Which organization was joined with Library Association to form CILIP in
2002?
(A) Institute of Bibliography
(B) Institute of Information Scientists
(C) Institute of Documentation
(D) Institute of Librarianship
Answer: (B)

43. Who published the journal International classification?


(A) IFLA
(B) UNESCO
(C) ISKO
(D) ALA
Answer: (C)

44. Which association in India awards teachers in LIS?


(A) IATLIS
(B) ILA
(C) IASLIC
(D) SIS
Answer: (A)

8
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

45. Which law of library Science relates to the growth of libraries


(A) Forth law
(B) First law
(C) Second law
(D) Fifth law
Answer: (D)

46. Resource sharing is a part of


(A) Library cooperation
(B)Library Administration
(C)Library Management
(D)Library Cataloging
Answer: (A)

47. Library Technology Report is a publication of


(A) ALA
(B) IASLIC
(C) LA
(D) ILA
Answer: (A)

48. ABGILA is a quarterly publication of


(A) Assam Library Association
(B) Andhra Desa Library Association
(C) Indian Library Association
(D) Raja Ram Mohun Roy Foundation
Answer: (C)

49. The Librarian Day celebrated on


(A) 15th Sep
(B) 24th Nov
(C) 11th Dec
(D) 12th Aug
Answer: (D)

50. Forms of Extension service


(A) Library Websites
(B) Library Orientation
(C) Book fair and Exhibition
(D) All
Answer: (D)

51. The secondary source of information comprised of:


(A) Text books and research monographs.
(B) Subject periodicals and encyclopedias
(C) Indexing and Abstracting periodicals

9
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

(D) Bibliography and patents


Answer: (C)

52. Article published in research journal are…


(A) Reference sources
(B) Secondary sources
(C) Primary sources
(D) Tertiary sources
Answer: (C)

53. What is the Thesaurus?


(A) A collection of selected terminology
(B) Synonymous terms
(C) List of words
(D) All of the above
Answer: (D)

54. What is a Patent?


(A) An agreement to the Government
(B) Document of the library
(C) An agreement between the inventor and the Government
(D) An agreement between library and Publisher
Answer: (C)

55. World of learning is a what source of information


(A) Primary source
(B) Documentary source
(C) Secondary source
(D) Tertiary source
Answer: (C)

56. Facts of File is weekly digest of


(A) Indian events
(B) American events
(C) World events
(D) England events
Answer: (C)

57. Compton year book contains


(A) Political events
(B) Cultural events
(C) Outstanding events
(D) Economic events
Answer: (C)

10
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

58. Online Europa year book has coverage since


(A) 1965
(B) 1975
(C) 1984
(D) 1985
Answer: (D)

59. Which of the following is a specialized information organization online tool?


(A) Mamma
(B) Dogpile
(C) Vivisimo
(D) Entireweb
Answer: (C)

60. Research periodicals are which category of sources?


(A) Primary
(B) Secondary
(C) Tertiary
(D) Non documentary.
Answer: (A)

61. Reference sources are those


(A) Which are large in size?
(B) Which are read at home easily?
(C) Which used to obtain particular information?
(D) Which are costly?
Answer: (C)

62. Which part of new encyclopedia Britannica is useful for ready references?
(A) Macropaedia
(B) Propaedia
(C) Micropaedia
(D) Premedia
Answer: (B)

63. Year book are also known as


(A) Hand book
(B) Annual
(C) Directory
(D) Dictionary
Answer: (B)

64. What is India: A reference annual?


(A) Year Book
(B) Almanac
(C) Gide book

11
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

(D) Hand book


Answer: (A)

65. What is Trade bibliography?


(A) List of Author Bibliography
(B) List of Special Bibliography
(C) List of books in print or for sale compiled by a publisher
(D) List of books of trade Library
Answer: (C)

66. What is the meaning of E-Documents?


(A) All Documents other than printed
(B) Non-Paper documents
(C) In electronic form such as Cassettes, CD-ROMs, etc.
(D) Audio visual tools
Answer: (C)

67. Which of the following is not the documents?


(A) Manuscript
(B) Book
(C) Inscription
(D) Periodical
Answer: (C)

68. Generally the information sources are divided mainly in to following


categories?
(A) Primary and secondary.
(B) Reference and information sources.
(C) Documentary and non-documentary
(D) Books and periodicals
Answer: (C)

69. What are non- documentary sources?


(A) Which are in printed form?
(B) Which are in not printed form?
(C) Which are nor documents
(D) None of these
Answer: (B)

70. Today which type of information sources is most useful?


(A) Reference sources
(B) Documentary source
(C) Non- Documentary source
(D) Both the Documentary and Non-Documentary sources
Answer: (C)

12
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

71. Cover to cover translation is treated as


(A) Selective dissemination service
(B) Current awareness services
(C) On demand services
(D) Anticipatory services
Answer: (B)

72. What is the suitable reference sources to know about the information of a
particular place?
(A) Directory
(B) Gazetteer
(C) Encyclopedia
(D) Year book
Answer: (B)

73. What is the suitable reference sources to find out the list of historical
monuments of Delhi?
(A) Atlas
(B) Gazetteer
(C) Guide book
(D) Globe
Answer: (C)

74. What is world of learning?


(A) Directory
(B) Encyclopedia
(C) Dictionary
(D) Year book
Answer: (A)

75. What do you call a collection of maps, tables, charts, etc.?


(A) Globe
(B) Gazetteer
(C) Atlas
(D) Map
Answer: (C)

76. How many volumes Micropaedia of new Encyclopedia Britannica is


published?
(A) 2
(B) 10
(C) 11
(D) 12
Answer: (C)

13
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

77. Encyclopedia Americana consists of


(A) 20 Volumes
(B) 25 Volumes
(C) 28 Volumes
(D) 30 Volumes
Answer: (D)

78. Which of the following are not the secondary sources?


(A) Encyclopedia
(B) Digest
(C) Thesis
(D) Text book
Answer: (C)

79. What is the publication frequency of books in print?


(A) Monthly
(B) Weekly
(C) Annually
(D) Quarterly
Answer: (C)

80. What is National bibliography?


(A) List of books of National Library
(B) List of books published in a particular Nation
(C) List of books written by National government
(D) List of books on a nation
Answer: (B)

81. What is the frequency of I.N.B.?


(A) Quarterly
(B) Monthly
(C) Weekly
(D) Annual
Answer: (B)

82. ‘ Facts on File’ is a


(A) Weekly list
(B) Fortnightly
(C) Monthly
(D) Quarterly
Answer: (A)

83. The term “Information Service” is an improvised name …


(A) Administration
(B) Documentation
(C) Bibliography

14
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

(D) Reference service


Answer: (D)

84. Abstracting service provides…


(A) Abstract of articles
(B) Whole bibliographic description of articles
(C) Whole bibliographic description along with abstracts of article
(D) Whole bibliographic sources
Answer: (C)

85. Which service demands the creation of a ‘user’ profile?


(A) CAS
(B) Information retrieval
(C) SDI
(D) Reference service
Answer: (C)

86. CAS is defined as


(A) A process of dissemination of information
(B) A process of information
(C) A process of dissemination of current information
(D) A simple information service
Answer: (C)

87. Feedback mechanism is a part of which service?


(A) Reprography service
(B) CAS
(C) Translation service
(D) SDI
Answer: (D)

88. Mobile library is a kind of which service?


(A) Reference service
(B) Extension service
(C) Ready reference service
(D) Long range reference service
Answer: (B)

89. The person who provides reference service is called


(A) Chief librarian
(B) Grade One Librarian
(C) Deputy Librarian
(D) Reference Librarian
Answer: (D)

90. Reading centre, story hours, exhibition and reading to literature are form of

15
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

(A) Extension service


(B) Service of Public library
(C) Both
(D) None
Answer: (A)

91. What is the another name of Added entries?


(A) Main entry
(B) Cross reference entry
(C) Secondary entries
(D) Subject entry
Answer: (C)

92. How many Auxiliary tables are there in DDC 23rd Edition
(A) 16
(B) 6
(C) 7
(D) 8
Answer: (B)

93. Phoenix schedules are part of which classification


(A) CC
(B) DDC
(C) UDC
(D) LCC
Answer: (B)

94. Sear’s List of Subject Headings (SLSH) is mainly useful for


(A) Small and medium libraries
(B) Special libraries
(C) Academic libraries
(D) College libraries
Answer: (A)

95. The word classification comes from the Latin word


(A) Classis
(B) Classes
(C) Clauses
(D) Fiction
Answer: (A)

96. Who is the publishers of Sear’s list of subject headings


(A) Dr. S. R. Ranganathan
(B) Brown
(C) H. W. Wilson
(D) C. A. Cutter

16
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

Answer: (C)

97. MESH is a
(A) Thesaurus
(B) Dictionary
(C) Journal
(D) Library
Answer: (A)

98. The First edition of DDC Consisted of


(A) 144 pages
(B) Four volume
(C) 44 pages
(D) 124 pages
Answer: (C)

99. What are the four entity of FRBR model?


(A) Personality, Matter, Energy, Space
(B) Work, Expression, Manifestation, Item
(C) Book, Form, Availability, Type
(D) Discipline, Entity, Action, Personality
Answer: (B)

100. When was the different typological study towards mode of formation of
subjects done?
(A) 1950
(B) 1960
(C) 1970
(D) 1975
Answer: (A)

101. The Dewey Decimal Classification divides human knowledge into


(A) 10 basic categories.
(B) 100 basic categories.
(C) 1000 basic categories.
(D) 10000 basic categories.
Answer: (A)

103. Call Number of a Book Means


(A) Book Number
(B) Class Number
(C) Both (A) and (B) are true
(D) None of the above
Answer: (C)

17
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

104. Accession Number means


(A) Call Number of a book
(B) Unique Number for a book inside a particular library.
(C) Book Number
(D) Class number
Answer: (B)

105. How many digits have in the ISSN


(A) 10
(B) 8
(C) 13
(D) 15
Answer: (B)

107. Main use of Shelf list is


(A) Cataloging
(B) Circulation
(C) Stock Verification
(D) Book Selection
Answer: (C)

108. Posting the right person at the right place is called ________
(A) Recruitment
(B) Coaching
(C) Deployment
(D) Induction
Answer: (A)

109. TQM is a system of continuous improvement employing participative


management and centered on needs of the ________
(A) Customers
(B) Staff
(C) Organization
(D) Government
Answer: (C)

110. Financial support given to libraries are of two types - Recurring and
(A) Ad-hoc
(B) Endowments
(C) Annual
(D) Non-recurring
Answer: (B)

111. Principle of maximum aggregate benefit is concerned with__


(A) Growth of library
(B) Library use

18
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

(C) Library service


(D) Library fee
Answer: (C)

112. …….. takes items of expenditure for libraries as the working data for
allocation of funds.
(A) Method of details
(B) Per capita method
(C) Principle of economy
(D) Library budget
Answer: (D)

113. A budget which mainly covers items of current revenue and expenditure is
called __.
(A) Programme budget
(B) Welfare economics
(C) Current budgeting
(D) Capital budgeting
Answer: (D)

114. The library budget of a university is passed by the ?


(A) Senate
(B) Executive Council
(C) Academic Council
(D) Research Council
Answer: (B)

115. In fund accounting, _______ fund can not be used for other purposes.
(A) Recurring
(B) Non-recurring
(C) Restricted
(D) Encumbering
Answer: (A)

116. Scrutiny of financial transactions is called


(A) Budgeting
(B) Programming
(C) Accounting
(D) Auditing
Answer: (D)

117. What are the two parts of the annual report of the library
(A) Primary and Secondary
(B) Analytical and Systematic
(C) Upper and Lower
(D) Descriptive and Statistical

19
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

Answer: (D)

118. How many columns are there in the accession register?


(A) 10
(B) 12
(C) 14
(D) 16
Answer: (C)

119. PPBS relates to


(A) Book selection
(B) Journal selection
(C) Budgeting
(D) Library records
Answer: (C)

120. Zero based budget is concerned with


(A) Present
(B) Past
(C) Future
(D) Remote future
Answer: (C)

121. Another term of PERT is


(A) CPM
(B) POSDCORB
(C) MBO
(D) HRM
Answer: (A)

122. POSDCORB is related to


(A) Library cataloguing
(B) Library reference service
(C) Library administration
(D) Library automation
Answer: (C)

123. What are the standard size of the Accession Register is


(A) 16” * 12”
(B) 16” * 13”
(C) 16” * 11”
(D) 16” * 18”
Answer: (B)

124. A good library building is an outcome of librarian and.

20
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

(A) Registrar
(B) Building Corporation
(C) Finance Officer
(D) Architect
Answer: (D)

125. ________ are the storage areas for the various types of documents kept in a
library.
(A) Tasks .
(B). Racks
(C) Stacks
(D) Desks
Answer: (C)

126. Study carrels are exclusive areas meant for


(A) Students
(B) Public
(C) Women
(D) Researchers
Answer: (D)

127. Library catalogue cards are filed in specially designed drawers called …
(A) Charging tray
(B) Catalogue cabinet
(C) Display rack .
(D) Filling equipment
Answer: (B)

128. Information Gatekeepers come under ________ sources.


(A) Documentary
(B) Human
(C) Institutional
(D) Neo-conventional
Answer: (A)

129. ________ is a legal document and can be used as a source of industrial


information.
(A) Report
(B) Law Review
(C) Patent
(D) Specification
Answer: (D)

130. In Encyclopaedia Britianica, ___________ acts as an index to macropaedia.


(A) Bibliography
(B) Introduction Part

21
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

(C) Propaedia
(D) Micropaedia
Answer: (D)

131. One of the book selection principles states that “the best reading for the
largest number at the ……………Cost.”
(A) Maximum
(B) Medium
(C) Least
(D) Zero
Answer: (C)

132. Payments for the books purchased can be made only after
(A) Accessioning
(B) Classification
(C)Cataloguing
(D) Arrangement in the shelve
Answer: (A)

133. The standard size of an accession register is ?


(A) 15” x 13”
(B) 16 x 13”
(C)12” x 5”
(D) 5” x 3”
Answer: (B)

134. Technical section performs mainly two functions namely classification and
(A) Accessioning
(B) Bills payment
(C) Cataloguing
(D) Shelving
Answer: (C)

135. Getting books back from the users and releasing the borrower’s ticket is
known as
(A) Charging
(B) Holding
(C) Reserving
(D) Discharging
Answer: (D)

136. While entering the library, the personal belongings of a reader is kept in
________
(A) Cloak Room
(B) Property Counter
(C) Gate counter

22
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

(D) Store room


Answer: (B)

137. Books misplaced on the shelves by readers are restored. This work is
referred to as.
(A) Shelving
(B) Stock verification
(C) Shelf rectification
(D) Shifting
Answer: (C)

138. Outdated and seldom used books are withdrawn from the library is known
as ___________.
(A) Shelving
(B) Weeding
(C) Circulating
(D) Guiding
Answer: (B)

139. The objective of library binding is ________of the library materials.


(A) Proper organisation
(B) Accessibility.
(C) Durability
(D) Humidity control
Answer: (C)

140. All part and pages of a volume are correctly sequenced in the first stage of
binding process known as?
(A) Sewing
(B) Guard
(C) Pulling
(D) Collation
Answer: (D)

141. Sheets before and after the text of a book are called _________. .
(A) End papers
(B) Attach cover
(C) Head bands
(D) Gilding
Answer: (A)

142. Leather being used as one of the binding materials i.e., _________ is the
strongest leather.
(A) Roan
(B) Imitation
(C) Pig skin

23
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

(D) Sheep skin


Answer: (D)

143. ________ has prescribed certain standards for library binding.


(A) ILA
(B) ALA
(C) BLA
(D) NBT
Answer: (B)

144. A skillful method of providing means mechanism and structural elements


to. streamline organizational work is known as _______
(A) Strategic planning
(B) Role analysis
(C) Work culture
(D) Autonomous planning
Answer: (A)

145. Calcutta Public Library was established during


(A) 15th Century
(B) 16th Century
(C) 19th Century
(D) 20th Century.
Answer: (C)

146. ______ budgeting does not take into account what happened in the past but
emphasizes on current activities.
(A) Formula
(B) Performance
(C) Programme
(D) Zero-base
Answer: (B)

147. The library budget of a university is passed by the?


(A) Senate
(B) Executive Council
(C) Academic Council
(D) Research Council
Answer: (B)

148. In fund accounting, _______ fund cannot be used for other purposes.
(A) Recurring
(B) Non-recurring
(C) Restricted
(D) Encumbering
Answer: (A)

24
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

149. Scrutiny of financial transactions is called


(A) Budgeting
(B) Programming
(C) Accounting
(D) Auditing
Answer: (D)

150. ________ is one of the records of circulation section.


(A) Accession Register
(B) Day book
(C) Catalogue Card
(D) AACR-2 (R)
Answer: (A)

151. The marketing concepts in Library Service include


(A) analysis, planning, implementation and control
(B) advertising, planning, analysis and control
(C) distribution, control, analysis, implementation
(D) indexing, planning, control and implementation.
Answer: (B)

152. There are a few basic factors which may be applied in winning the hearts
of the readers. They are
(A) Psychological factor, environmental factor, social factor
(B) Self factor, psychological factor, service factor
(C) Service factor, philosophical factor, self factor
(Dl Technological factor, service factor, self factor.
Answer: (D)

153. Physical condition of the books should be property maintained. This is


known as
(A) Collation.
(B) Conservation
(C) Shelf-arrangement
(D) Organization
Answer: (B)

154. ________ is an important record of books, which shows the position of any
book on the shelves.
(A) Bay Guide
(B) Authority File
(C) Accession List.
(D) Shelf. .List
Answer: (D)

25
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

155 Three great achievements in U.S.A. were noticed i.e. enunciation of DDC
classification scheme, formation of American Library Association and the
publication of 1st Journal of the librarianship in the year
(A) 1857
(B) 1859
(C) 1876
(D) 1901.
Answer: (C)

156 Books lost from the library are known through ________
(A) Stock verification
(B) Charging and discharging
(C) Shelf list
(D) Accession Register
Answer: (A)

157 LA is the Library Association of


(A) Manipur
(B) Andhra Pradesh
(C) Great Britain
(D) Canada.
Answer: (C)

158 Of the following libraries in India, which one is the oldest library?
(A) Asiatic Society Library, Bombay
(B) Connemara Public Library, Madras
(C) Delhi Public Library, Delhi
(D) National Library of India, Calcutta.
Answer: (D)

159 The first centre to use computer in the library and information activities in
India is
(A) DESIDOC
(B) INSDOC
(C) DRTC
(D) UGC.
Answer: (B)

160 User education may be provided in four interrelated areas which are
(A) User's awareness, user studies, library orientation, bibliographic instruction
(B) User's awareness, library orientation, inter-profiling, bibliographic instruction
(C) Aptitude test of the users, use of cataloguing, inter-profiling, user's awareness
(D) Bibliographic instruction, library orientation, computer literacy, user's
awareness.
Answer: (A)

26
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

161 'Fair use' is the norm for determining the legality of


(A) Producing the second edition of a book
(B) Photocopying an entire book
(C) Making available a book to another library on inter-library loan
(D) Prescribing a book as a text book.
Answer: (B)

162 Generally a reference service of a library in the conventional form is


processed through the stages which are
(A) Preparation, service, assimilation
(B) Indexing, orientation, delivery of the query's reply
(C) Orientation, user's study, photocopy supplied
(D) Preparation, orientation, delivery of the query's reply.
Answer: (A)

163 ________ is a process of helping employees in an organization to acquire new


skills and competence on a continuing basis
(A) Total Quality Management
(B) Management Information System
(C) Financial Resources Development
(D) Human Resources Development.
Answer: (A)

164 PR stands for


(A) Indian Press Registration
(B) Intellectual Property Right
(C) International Property Right
(D) Indian Property Regulations.
Answer: (B)

165 On which of the following technologies semantic web is not based?


(A) RDF
(B) Ontologies
(C) Cloud seeding
(D) URI
Answer: (C)

166 The concept of Artificial Intelligence (AI) belongs to ____________________


(A) Second Generation Computers
(B) Third Generation Computers
(C) Fourth Generation Computers
(D) Fifth Generation Computers
Answer: (D)

167 Computer memory is measured in ____________________


(A) Bytes

27
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

(B) Kilobytes
(C) Megabytes
(D) All of the above
Answer: (D)

168 What are three types of basic languages used in computer programming?
(A) Zero, low and high levels
(B) COBOL, BASIC and PROLOG
(C) FOTRAN, PL/I and SNOWBOL
(D) Machine, Assembly and high level lannguages
Answer: (D)

169 When CD-ROM was prepared and made?


(A) 1985
(B) 1982
(C) 1980
(D) 1977
Answer: (A)

170 In how many ways switching system can be established?


(A) Two
(B) Three
(C) Five
(D) Seven
Answer: (B)

171 Which type of switching system is telephone network?


(A) Circuit switching
(B) Packet switching
(C) Message switching
(D) None of the above
Answer: (A)

172 Which of the following software is useful for word processing?


(A) DBASE
(B) LIBSYS
(C) WordStar
(D) CDS/ISIS
Answer: (C)

173 NICNET and INDONET are the networks of which category?


(A) LAN
(B) MAN
(C) WAN
(D) IN
Answer: (C)

28
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

174 What is a bug?


(A) Computer Virus
(B) Error in Computer Configuration
(C) Error in a Programme
(D) None of these
Answer: (C)

175 Which is not a programming language?


(A) FORTRAN
(B) BASIC
(C) COBOL
(D) ASCII
Answer: (D)

176 ISO-9960 is related with?


(A) Standard for encoding data on CD-ROM
(B) Standard for Computer Hardware
(C) Standard for Information Processing
(D) Standard for Networking
Answer: (A)

177 ASCII has how many codes?


(A) 256
(B) 526
(C) 265
(D) 254
Answer: (A)

178 Raw, unevaluated, unprocessed and unorganized facts is known as:


(A) Data
(B) Information
(C) Knowledge
(D) Wisdom
Answer: (A)

179 Information retrieval is fastest from


(A) Floppy Disk
(B) Magnetic Tape
(C) Hard Disk
(D) None of the above
Answer: (C)

180 An University providing Open Access to Sanskrit dissertations through


Internet
(A) Jawaharlal Nehru University

29
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

(B) Delhi University


(C) Mahatma Gandhi University
(D) University of Madras
Answer: (B)

181 In which of the following the term “Truncation” is used


(A) Budgeting
(B) Search Formulation
(C) Coordination
(D) Classified bibliography
Answer: (B)

182 The CD alphabets in CDS/ISIS stands for


(A) Computerized Documentation
(B) Condensed Disk
(C) Confirmed Disc
(D) Compact Disc
Answer: (A)

183 Electronic telecommunications system joining millions of computers


together.
(A) E-mail
(B) Internet
(C) US Mail
(D) UPS
Answer: (B)

184 Following is not a social bookmarking site:


(A) Digg
(B) Delicious
(C) Sqidoo
(D) Facebook
Answer: (C)

185 Following is not a network protocol:


(A) HTTP
(B) SMTP
(C) TCP/IP
(D) Z39.50
Answer: (D)

186 LOCKOSS (Software) is an international community initiative by:


(A) MIT Libraries
(B) Stanford University

30
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

(C) University of Waikato


(D) University of Southampton
Answer: (B)

187 Identify the odd one from the following:


(A) Koha
(B) VTLS
(C) SLIM++
(D) SOUL
Answer: (A)

188 Following is not a Web 2.0 tool:


(A) Blog
(B) Facebook
(C) UGC-INFONET 2.0
(D) RSS feeds
Answer: (C)

189 Following is an example of microblogging:


(A) Wordpress
(B) Blogspot
(C) Livejournal
(D) Twitter
Answer: (D)

190Now-a-days how many types of Protocol are used ?


(A) 5
(B) 4
(C) 3
(D) 2
Answer: (D)

191 Which type of protocol is used by interface for public data network (PDN)?
(A) X.25
(B) X.12
(C) X.13
(D) X.20
Answer: (A)

192 In Which five year plan the INFLIBNET was established


(A) Fourth five year plan
(B) Fifth five year plan
(C) Sixth five year plan
(D) Seventh five year plan
Answer: (D)

31
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

193 Resource sharing is a part of …


(A) Library cooperation
(B) Library administration
(C) Library management
(D) Library cataloguing
Answer: (A)

194 Which one is a full text e-Resource?


(A) JCCC
(B) ISID
(C) Science finder scholar
(D) ACS
Answer: (D)

195 Which one is E-Bibliographic database?


(A) Nature
(B) Blackwell
(C) ISID
(D) Springer
Answer: (C)

196 Virtua accommodates Different version of the MARC Standard?


(A) USMARC
(B) UKMARC
(C) CANMARC
(D) SWEMARC/All of above
Answer: (D)

197 Which is the journal of Library and Information Science?


(A) Abacus
(B) Acta numerica
(C) Interlending and Document supply
(D) All of above
Answer: (C)

198 The Electronic Library is......................


(A) A Magazine
(B) A Journal Name
(C) A LIbrary
(D) An Encyclopeadia
Answer: (B)

199 Which two is a Library Management Software for small libraries?


(A) Library Solution and Follet
(B) Follet and MSN

32
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

(C) MSN and Tar


(D) LYCOS and Live Search
Answer: (A)

200 What is APS?


(A) A Search Engine?
(B) A Full-text e-resource
(C) Bibliographic database
(D) Library Management Software
Answer: (B)

201 Which one is Library and Information Science Journal name?


(A) Reference Reviews incorporating ASLIB Book Guide
(B) Reference Reviews incorporating ASLIB Book journals
(C) Reference Reviews incorporating ASLIB Book Review
(D) Reference Reviews incorporating ASLIB E-Book
Answer: (A)

202Questionnaire is a :
(A) Research method
(B) Measurement Technique
(C) Tool for data collection
(D) All the above
Answer: (C)

203 Mean, Median and Mode are :


(A) Measures of deviation
(B) Ways of sampling
(C) Measures of control tendency
(D) None of the above
Answer: (D)

204 Research is
(A) Searching again and again
(B) Finding solution to any problem
(C) Working in a scientific way to search for truth of any problem
(D) None of the above
Answer: (C)

205 Which of the following is the first step in starting the research process?
(A) Searching sources of information to locate problem.
(B) Survey of related literature
(C) Identification of problem
(D) Searching for solutions to the problem
Answer: (C)

33
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

206 A common test in research demands much priority on


(A) Reliability
(B) Useability
(C) Objectivity
(D) All of the above
Answer: (D)

207 Action research means


(A) A longitudinal research
(B) An applied research
(C) A research initiated to solve an immediate problem
(D) A research with socioeconomic objective
Answer: (C)

208 A reasoning where we start with certain particular statements and


conclude with a universal statement is called
(A) Deductive Reasoning
(B) Inductive Reasoning
(C) Abnormal Reasoning
(D) Transcendental Reasoning
Answer: (B)

209 Which of the following variables cannot be expressed in quantitative


terms?
(A) Socio-economic Status
(B) Marital Status
(C) Numerical Aptitude
(D) Professional Attitude
Answer: (C)

210 The essential qualities of a researcher are


(A) Spirit of free enquiry
(B) Reliance on observation and evidence
(C) Systematization or theorizing of knowledge
(D) All the above
Answer: (D)

211 In the process of conducting research ‘Formulation of Hypothesis” is


followed by
(A) Statement of Objectives
(B) Analysis of Data
(C) Selection of Research Tools
(D) Collection of Data
Answer: (C)

212 A research paper is a brief report of research work based on

34
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

(A) Primary Data only


(B) Secondary Data only
(C) Both Primary and Secondary Data
(D) None of the above
Answer: (C)

213 One of the following is not an open source software:


(A) DSpace
(B) Windows
(C) Green-stone
(D) Linux
Answer: (B)

214 Classification of all types of libraries has been made by-


(A) IFLA
(B) UNISIST
(C) UNESCO
(D) INSDOC
Answer: (C)

215 Reading centre’s, story hours, exhibitions and reading to literature are
forms of …
(A) Extension service
(B) Service of a public library
(C) Both
(D) None
Answer: (C)

216 Informal self education is possible in what kind of library?


(A) National Library
(B) Public Library
(C) Specific Library
(D) College Library
Answer: (B)

217 ……………………. Is a process of information


(A) Books
(B) CD-ROM
(C) Computers
(D) None of the above
Answer: (B)

218 Feedback mechanism is a part of which service?


(A) Reprography
(B) CAS
(C) Translation service

35
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

(D) SDI
Answer: (D)

219What is the collection of terms or records in MARC called?


(A) System
(B) Network
(C) Website
(D) Database
Answer: (D)

220What is Bibliometry?
(A) Function of Library Network
(B) Information Management Service
(C) Information Management Tool
(D) Library Service
Answer: (C)

221 Microchip was invented by…..


(A) Microsoft
(B) IBM
(C) DELL
(D) Intel
Answer: (D)

222 Information is…..


(A) Raw Data
(B) Processed Data
(C) Input data
(D) Organized data
Answer: (D)

223 Conference proceedings are considered as..................documents.


(A) Conventional
(B) Primary
(C) Secondary
(D) Tertiary
Answer: (B)

224 RSS feed is a tool of :


(A) Graphic design
(B) Web 1.0
(C) Web 2.0
(D) Architecture
Answer: (C)

225 An appropriate source to find out descriptive information is................ .

36
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

(A) Bibliography
(B) Directory
(C) Encyclopedia
(D) Dictionary
Answer: (C)

226 One of the following search engine is exclusively meant for scientific
information :
(A) Google
(B) Yahoo
(C) SCIRUS
(D) Altavista
Answer: (C)

227 Technological Gatekeeper is :


(A) A formal method of giving current awareness service
(B) A method of technology assessment and evaluation
(C) A process of transfer of technology
(D) An informal mechanism of keeping user informed of relevant development
Answer: (D)

228 The Farmington plan is associated with :


(A) Library Legislation
(B) Library Cataloguing
(C) Library Cooperation
(D) Library Indexing Service
Answer: (C)

229 UNESCO assisted Model Public Library in India is located at :


(A) Kolkata
(B) Delhi
(C) Mumbai
(D) Chennai
Answer: (B)

230 Mark the ‘odd one out’ :


(A) Cow-Calf principle
(B) Principle of osmosis
(C) Wall picture principle
(D) Whole organ principle
Answer: (B)

234 Shelf list facilitates................ .


(A) Classification
(B) Weeding out
(C) Stock verification

37
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

(D) Documentation
Answer: (C)

235 Questionnaire is a :
(A) Research method
(B) Measurement technique
(C) Tool for data collection
(D) Data analysis technique
Answer: (C)

236 A periodical evaluation of an employee is done through........... .


(A) Job rotation
(B) Performance appraisal
(C) Refresher course
(D) Work guide
Answer: (B)

237 “Controlled Group” is a term used in.............. .


(A) Survey research
(B) Historical research
(C) Experimental research
(D) Descriptive research
Answer: (C)

238 ‘Noise’ in Information Retrieval is due to............. .


(A) Precision
(B) Recall
(C) Relevant information
(D) Redundant information
Answer: (D)

239 What is the relationship between ISBD and cataloguing codes ?


(A) They are not related at all
(B) Cataloguing codes will include bibliographic description
(C) ISBD includes cataloguing rules
(D) ISBD can replace cataloguing rules
Answer: (B)

240 Tagging in web 2.0 application is called :


(A) Taxonomy
(B) Folksonomy
(C) Syndication
(D) Directory
Answer: (B)

241 Inductive logic proceeds from :

38
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

(A) General to General


(B) Particular to General
(C) General to Particular
(D) Particular to Particular
Answer: (B)

242 Which of the following is not a “Graphic representation” ?


(A) Pie Chart
(B) Bar Chart
(C) Table
(D) Histogram
Answer: (C)

243 The oldest and the largest Library Association in the world is............. .
(A) ALA
(B) LA
(C) IFLA
(D) IASLIC
Answer: (A)

244 Which of the following is not covered under Intellectual Property Rights ?
(A) Copyrights
(B) Patents
(C) Trade Marks
(D) Thesaurus
Answer: (D)

245 Ontology is................. .


(A) An Indexing Method
(B) Classification of Internet based documents
(C) Cataloguing of Internet based documents
(D) Documentation service
Answer: (B)

246 High Level Language is.................. .


(A) Disk space dependent
(B) O. S. dependent
(C) Machine independent
(D) Machine dependent
Answer: (C)

247 The transmission of receiver’s reaction back to the sender is known


as................. .
(A) Noise
(B) Feedback
(C) Medium

39
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

(D) Source
Answer: (B)

248 Protocol means............... .


(A) Interchange of data between two devices
(B) Interchange of data between two computers
(C) Linkage between two computers
(D) Linkage between two devices
Answer: (D)

249 Which of the following is an ‘Acronym’ ?


(A) UNESCO
(B) UNO
(C) UNDP
(D) UGC
Answer: (A)

250 A set of rules that govern overall data communications system is popularly
known as............... .
(A) Protocol
(B) Agreement
(C) Pact
(D) Memorandum
Answer: (A)

251 Staffing is concerned with providing and maintaining................resources.


(A) Physical
(B) Technical
(C) Human
(D) Financial
Answer: (C)

252 Which of the following is not true about e journals ?


(A) They are distributed through digital methods
(B) They also have editors or editorial boards
(C) They are publications of serial nature
(D) They are always free of cost
Answer: (D)

253 What is the meaning of 'Translation Pools' ?


(A) Details about the names of translation experts
(B) Details about the addresses of the translators
(C) Agency of the names of translation experts
(D) None of these.
Answer: (C)

40
SET/NET PAPER III OBJECTIVE QUESTION……………..…… PINJARI AMJAD KHADARKHAN
CELL NO. 9637866683

254 How is stochastic equation of information solved ?


(A) By statistical rules
(B) By dynamic rules
(C) By statistical and dynamic rules
(D) None of these.
Answer: (C)

255 Whether Library is a system?


(A) Yes, it has various sections as sub-systems coordinating each other forming a
system
(B) No, it cannot be a system
(C) It is quite impossible
(D) Library is separate from a system.
Answer: (A)

PINJARI AMJAD KHADARKHAN (MLIS)


MGM’S COLLEG OF LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE
NANDED, 431605.
MAHARASHTRA,
INDIA,
Mob. No. 9637866683
Email – amjadkhanpinjari@[Link]

Thanking You ………… !

All Library and Information Science Friends

41

You might also like