0% found this document useful (0 votes)
6 views6 pages

Classifications

The document discusses the concept of classification, which involves grouping objects based on common properties and identifying the odd one out. It includes solved questions and practice questions that test the reader's ability to identify items that do not belong to a specific category. Examples cover various categories such as animals, measurements, numbers, and professions.

Uploaded by

bsithub1606
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
6 views6 pages

Classifications

The document discusses the concept of classification, which involves grouping objects based on common properties and identifying the odd one out. It includes solved questions and practice questions that test the reader's ability to identify items that do not belong to a specific category. Examples cover various categories such as animals, measurements, numbers, and professions.

Uploaded by

bsithub1606
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

TOPIC: Classification

Classification is the process of grouping various objects on the basis of their common properties like
shape, size, category, colour, trait, etc. and finding the odd object from the group.

Solved Questions
Question 1: Choose the word which is least like the other words in the group.

1. Tiger
2. Lion
3. Leopard
4. Cow

Solution: In this group of words, all animals are carnivorous but cows are herbivorous.

Hence, the correct answer is Cow.

Question 2: Choose the odd pair.

1. Volume : Liter
2. Time : Second
3. Length : Meter
4. Pressure : Barometer

Solution: In all options, the second pair is the unit to measure the first one but in option 4, the
barometer is the instrument to measure pressure.

Hence, the correct answer is Pressure : Barometer.

Question 3: Choose the number which is different from others in the group.

1. 13
2. 17
3. 23
4. 27

Solution: All numbers from all the options are prime numbers except option 4.

Hence, the correct answer is 27.


Question 4: Choose the number pair which is different from others in the group

1. 14 – 7
2. 24 – 3
3. 37 – 5
4. 42 – 2

Solution: The first number is the multiple of the second term except for the third term.

Hence, the correct answer is 37 – 5.

Question 5: Choose the letter pair which is different from others in the group.

1. BD
2. IK
3. PN
4. SU

Solution: Clearly, all the groups consist of two alternate letters in order, while in the group they are in
reverse order.

Hence, the correct answer is PN.

Question 6: Choose the pair of words which are different from others in the group.

1. Length : Extend
2. Duration : Period
3. Time : Span
4. Expanse : Stretch

Solution: Here, in all options, the first word is the synonyms of the second word except the last one.

The last one is the antonyms of the first one.

Hence., the correct answer is Expanse : Stretch.

Question 7: In the following question, find the odd one from the given alternatives.

1. Linen
2. Cotton
3. Iron
4. Silk

Solution: Linen, Cotton and Silk are types of clothes.

Hence, Iron is the odd one from the given alternative.


Question 8: In the following question, find the odd one from the given alternatives.

1. Netherlands
2. Brunei
3. Croatia
4. Serbia

Solution: The Netherlands, Croatia and Serbia are European countries.

Hence, Brunei is the odd one from the given alternative.

Question 9: In the following question, find the odd one from the given alternatives.

1. Electrician
2. Paediatrician
3. Oncologist
4. Cardiologist

Solution: Pediatrician, Oncologist and Cardiologist are Doctors.

Hence, Electrician is the odd one from the given alternative.

Question 10: Select the odd number pair from the given alternatives.

1. 13, 169
2. 17, 269
3. 14, 196
4. 16, 256

Solution: Here

1. 13, 169 → (13)2 = 169


2. 17, 269 → (17)2 = 269 ≠ 289
3. 14, 196 → (14)2 = 196
4. 16, 256 → (16)2 = 256

Practice Questions

1. Choose the word which is least like the other words in the group.
A. Rose
B. Lotus
C. Lily
D. Mango
2. Choose the odd pair.
A. Mass : Kilogram
B. Length : Meter
C. Temperature : Thermometer
D. Time : Hour
3. Choose the number which is different from others in the group.
A. 29
B. 31
C. 35
D. 37
4. Choose the number pair which is different from others in the group.
A. 20 – 4
B. 32 – 8
C. 45 – 9
D. 54 – 6
5. Choose the letter pair which is different from others in the group.
A. CE
B. FH
C. KM
D. PR
6. Choose the pair of words which are different from others in the group.
A. Begin : Start
B. End : Finish
C. Large : Huge
D. Tall : Short
7. In the following question, find the odd one from the given alternatives.
A. Table
B. Chair
C. Sofa
D. Shirt
8. In the following question, find the odd one from the given alternatives.
A. Mercury
B. Venus
C. Earth
D. Moon
9. In the following question, find the odd one from the given alternatives.
A. Pilot
B. Sailor
C. Driver
D. Painter
10. Select the odd number pair from the given alternatives.
A. 9, 81
B. 7, 49
C. 8, 54
D. 6, 36
11. Choose the word which is least like the other words in the group.
A. Triangle
B. Square
C. Circle
D. Cube
12. Choose the odd pair.
A. Eye : See
B. Ear : Hear
C. Nose : Smell
D. Tongue : Touch
13. Choose the number which is different from others in the group.
A. 64
B. 81
C. 100
D. 121
E. 144
14. Choose the number pair which is different from others in the group.
A. 15 – 3
B. 28 – 7
C. 36 – 6
D. 40 – 5
15. In the following question, find the odd one from the given alternatives.
A. January
B. March
C. July
D. Sunday

You might also like