0% found this document useful (0 votes)
2 views3 pages

Untitled Document

The document contains a series of questions and answers related to working capital management, including definitions, strategies, and financial principles. Key concepts discussed include net working capital, the importance of working capital, risk-return tradeoffs, and the matching principle. It also addresses specific scenarios and calculations relevant to working capital policies.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
2 views3 pages

Untitled Document

The document contains a series of questions and answers related to working capital management, including definitions, strategies, and financial principles. Key concepts discussed include net working capital, the importance of working capital, risk-return tradeoffs, and the matching principle. It also addresses specific scenarios and calculations relevant to working capital policies.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

1.

​ Net working capital is a firm's​


a. current assets​
b. current liabilities​
c. current assets less current liabilities​
d. total assets less total liabilities

Answer: C

2.​ Working capital is important for all the following reasons except that it​
a. consists of a large portion of a firm's total assets​
b. affects a firm's liquidity and profitability​
c. consumes a small portion of the financial manager's time​
d. consists of those assets that are most manageable

Answer: C

3.​ The optimal level of working capital depends on all of the following factors
except the​
a. kind of firm​
b. stability of dividends​
c. variability of cash flows​
d. length of the cash cycle

Answer: B

4.​ Which of the following assumptions does not underlie risk-return tradeoffs in
managing working capital?​
a. Fixed assets remain constant​
b. Current assets are less profitable than fixed assets​
c. The yield curve is downward sloping​
d. Short-term financing is less expensive than long-term financing

Answer: C

5.​ A firm following a flexible working capital strategy would​


a. hold substantial amounts of liquid assets​
b. minimize the amount of short-term financing​
c. finance fluctuating assets with long-term financing​
d. minimize the amount of funds held in liquid assets

Answer: D

6.​ Restricted working capital management strategies involve​


a. low-risk, low-return​
b. low-risk, high-return​
c. high-risk, high-return​
d. moderate-risk, moderate-return

Answer: A
7.​ According to the compromise approach, working capital should be financed
with​
a. spontaneously generated funds​
b. short-term financing​
c. short-term and long-term financing​
d. long-term financing

Answer: C

8.​ The probability of technical insolvency is reduced by​


a. financing permanent assets with short-term debt​
b. financing fluctuating assets with long-term debt​
c. maintaining a high level of liquid assets​
d. both b and c

Answer: D

9.​ Which of the following actions would increase risk?​


a. Increase the level of working capital​
b. Change the composition of working capital to include more liquid assets​
c. Increase the amount of short-term borrowing​
d. Increase the amount of equity financing

Answer: C

10.​The matching principle says to​


a. match current assets with current liabilities and match fixed assets with long-term
debt and equity​
b. match temporary current assets with current liabilities and match permanent
current assets and fixed assets with long-term debt and equity​
c. match sales receipts with debt-service payments​
d. match cash inflows with cash outflows

Answer: B

11.​For a retailer with a highly seasonal sales volume, the level of investment in
_____ does not change with changes in seasonal demand.​
a. current assets​
b. total assets​
c. permanent current assets​
d. temporary current assets

Answer: C

12.​For a retailer with a highly seasonal sales volume, the level of investment in
_____ does not change with changes in seasonal demand.​
a. total assets​
b. fixed assets​
c. current assets​
d. inventory

Answer: B

13.​The information shown below reflects Jed Company's current financial


position:
●​ Fixed assets = ₱1,500,000
●​ Long-term debt = ₱1,000,000
●​ Equity = ₱1,200,000
●​ Sales = ₱1,500,000
●​ Earnings after taxes = ₱202,500
●​ Current asset turnover = 1.25

Suppose Jed's financial manager decides to adopt a more aggressive working-capital policy
by liquidating some current assets and using the proceeds to pay off some long-term debt.
Assume that the current assets are perfectly liquid. If the target current ratio is 1.5, then the
amount of current assets that must be liquidated is

a. ₱200,000​
b. ₱750,000​
c. ₱600,000​
d. ₱450,000

Answer: D

14.​A company with a flexible working capital policy would tend to have a current
asset turnover and a current ratio than a similar company with a more
restricted working capital policy.​
a. higher, higher​
b. higher, lower​
c. lower, higher​
d. lower, lower

Answer: C

You might also like