0% found this document useful (0 votes)
3 views7 pages

Chapter25 Answer Key

The document discusses the role of hormones and the endocrine system in regulating various body functions, including metabolism, growth, and reproductive processes. It highlights the impact of anabolic steroids, endocrine disruptors, and diabetes on health, as well as the functions of specific hormones like insulin, glucagon, and thyroid hormones. Additionally, it addresses the effects of hormonal imbalances and treatments related to hormonal disorders.

Uploaded by

qppnnxhz8p
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
3 views7 pages

Chapter25 Answer Key

The document discusses the role of hormones and the endocrine system in regulating various body functions, including metabolism, growth, and reproductive processes. It highlights the impact of anabolic steroids, endocrine disruptors, and diabetes on health, as well as the functions of specific hormones like insulin, glucagon, and thyroid hormones. Additionally, it addresses the effects of hormonal imbalances and treatments related to hormonal disorders.

Uploaded by

qppnnxhz8p
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

1.

Major League Baseball (MLB) has been plagued by widespread abuse of _____, drugs known to

enhance athletic performance.

-> Answer: anabolic steroids

2. During the so-called "_____" (from approximately the late 1980s to the late 2000s), MLB took no

significant steps to prevent the use of _____.

-> Answer: anabolic steroids, steroids era

3. _____, however, are synthetic _____ that mimic the male sex hormone _____.

-> Answer: anabolic steroids, testosterone, hormones

4. When abused, they are associated with many health risks, such as _____, _____, and _____,

_____, and _____. But proponents point out that _____ are widely prescribed to very ill people,

such as patients recovering from AIDS and cancer.

-> Answer: psychiatric disorders, cardiovascular damage, anabolic steroids, aggression, kidney,
liver

5. In the _____, the signals are primarily electrical and are transmitted via neurons.

-> Answer: nervous system

6. The _____ is a group of glands and tissues that produce and secrete chemicals to initiate and

maintain body functions.

-> Answer: endocrine system

7. _____ are chemical signals released by endocrine cells and carried to all locations in the body,

usually via the blood.

-> Answer: hormones

8. The circulatory system carries _____ throughout the body, but a hormone can only bind to a

_____ with receptors for that specific hormone.

-> Answer: target cell, hormones

9. _____ trigger responses without entering the cell.

-> Answer: water-soluble hormones

10. In contrast, _____ pass through the phospholipid bilayer and trigger responses by binding to
receptors inside the _____.

-> Answer: lipid-soluble hormones, target cell

11. _____-including natural ones such as the sex _____ (_____ and estrogen) as well as artificial

_____-work in this manner.

-> Answer: anabolic steroids, steroid hormones, testosterone, hormones

12. For example, _____ plays a role in regulating metabolism in many vertebrates, yet stimulates

metamorphosis in frogs (the process in which tadpoles become adults).

-> Answer: thyroid hormone

13. _____ are made and secreted mainly by organs called endocrine glands.

-> Answer: hormones

14. Other organs, for example, the stomach and the pancreas of the digestive system, are primarily

non-endocrine but have some cells that secrete _____.

-> Answer: hormones

15. The _____, a gland in the brain, acts as the main control center of the _____.

-> Answer: endocrine system, hypothalamus

16. _____ (_____) stimulates growth and metabolic functions.

-> Answer: human growth hormone, hgh

17. _____ stimulating hormone (TSH) stimulates the _____ to produce _____.

-> Answer: thyroid hormone, thyroid

18. _____ (_____) stimulates the adrenal glands to produce stress _____.

-> Answer: adrenocorticotropic hormone, hormones, acth

19. _____ stimulates contraction of uterus and mammary gland cells.

-> Answer: oxytocin

20. _____ (_____) promotes retention of water by _____s.

-> Answer: antidiuretic hormone, kidney, adh

21. _____ support sperm formation; promote development and maintenance of male secondary sex

characteristics.
-> Answer: androgens

22. _____ stimulates and maintains metabolic processes.

-> Answer: thyroid hormone

23. _____ and _____ raise blood glucose level; increase metabolic activities; constrict certain blood

vessels.

-> Answer: norepinephrine, epinephrine

24. _____ promotes glucose synthesis.

-> Answer: cortisol

25. _____ lowers blood glucose level.

-> Answer: insulin

26. _____ raises blood glucose level.

-> Answer: glucagon

27. _____ stimulate uterine lining growth; development and maintenance of female secondary sex

characteristics.

-> Answer: estrogens

28. _____ promotes uterine lining growth.

-> Answer: progesterone

29. These signals directly control the pituitary gland, a pea-sized structure that hangs down from the

_____.

-> Answer: hypothalamus

30. The _____ maintains homeostasis. For example, when the _____ receives information that the

body tissues are dehydrated, it makes _____ (_____, Figure 25.7).

-> Answer: antidiuretic hormone, endocrine system, hypothalamus, adh

31. _____ is stored and released by the pituitary gland and signals _____ cells to reabsorb more

water, so that less urine is produced, and serious dehydration is prevented.

-> Answer: kidney, adh

32. The posterior pituitary is an extension of the _____, stores _____, and secretes _____ made in
the _____. Two _____ are released by the posterior pituitary.

-> Answer: hypothalamus, hormones

33. _____, as just noted, participates in osmoregulation.

b) _____ stimulates the contraction of the uterus during childbirth and causes the mammary glands

to release milk.

-> Answer: oxytocin, adh

34. The anterior pituitary synthesizes and secretes its own _____ directly into the blood.

-> Answer: hormones

35. The _____ exerts control over the anterior pituitary by secreting two kinds of _____ into short

blood vessels that connect the two glands.

-> Answer: hypothalamus, hormones

36. One of several anterior pituitary secretions is _____ (_____), which promotes development and

enlargement of all parts of the body.

-> Answer: human growth hormone, hgh

37. Too much _____ can produce gigantism. Too little _____ can lead to dwarfism.

-> Answer: hgh

38. The _____ gland is located in the front of your neck and produces _____ in response to _____

stimulating hormone (TSH) released from the anterior pituitary.

-> Answer: thyroid hormone, thyroid

39. _____ affects many functions of the body including metabolic rate (the amount of energy

expended over a period of time), heart rate, blood pressure, tolerance to cold, and the development

and maturation of bone and nerve cells in children.

-> Answer: thyroid hormone

40. Hashimoto's disease is an autoimmune disorder in which the immune system attacks _____

cells.

-> Answer: thyroid

41. Environmental toxins that adversely affect the _____, termed _____, are commonly found in
pesticides and plastic containers.

-> Answer: endocrine disruptors, endocrine system

42. For example, _____ (_____) is an endocrine disruptor found in some plastic water bottles.

-> Answer: bisphenol a, bpa

43. Hyper_____ism (overproduction of _____) is characterized by weight loss, high blood pressure,

rapid heart rate, and increased sensitivity to heat.

-> Answer: thyroid hormone, thyroid

44. To help protect the _____, a stable form of iodine, potassium iodide (KI), is taken in pill form

before or immediately after exposure to nuclear fallout.

-> Answer: thyroid

45. The pancreas secretes two _____, _____ and _____, that play important roles in managing the

body's energy supplies.

-> Answer: glucagon, hormones, insulin

46. As shown in Figure 25.10, _____ and _____ are antagonistic _____, countering each other in a

feedback circuit that precisely manages the level of glucose in the blood.

-> Answer: glucagon, hormones, insulin

47. _____ is a serious hormonal disease that affects about 1 in every 12 Americans.

-> Answer: diabetes mellitus

48. In diabetes, body cells are unable to absorb glucose from the blood, either because

1. there is not enough _____ in the blood (as in type 1, or _____-dependent, diabetes), or

2. because the _____s do not respond normally to the _____ in the blood (as in type 2, or

non-_____-dependent, diabetes). Of those Americans who have diabetes, more than 90% have

type 2.

-> Answer: target cell, insulin

49. A third type of diabetes, called _____, can affect any woman during pregnancy, even one who

has never shown symptoms of diabetes before.

-> Answer: gestational diabetes


50. _____ (also called adrenaline) and _____ are "fight-or-flight" _____, are _____, and can be

activated in seconds and last for minutes or hours.

-> Answer: water-soluble hormones, norepinephrine, epinephrine, hormones

51. The adrenal glands are paired structures resting atop each _____. Each adrenal gland consists

of two glands:

-> Answer: kidney

52. 1. the central adrenal medulla (which makes the "fight-or-flight" _____), and

-> Answer: hormones

53. 2. the outer _____.

-> Answer: adrenal cortex

54. _____ secreted by the _____ can provide a slower, longer-lasting response to stress that can

last for hours or days.

-> Answer: adrenal cortex, hormones

55. The _____ secretes a releasing hormone that stimulates the pituitary to secrete a hormone

called _____ (_____).

-> Answer: adrenocorticotropic hormone, hypothalamus, acth

56. _____ stimulates cells of the _____ to synthesize and secrete a family of lipid-soluble _____

called _____, which includes the hormone _____.

-> Answer: steroid hormones, corticosteroids, adrenal cortex, cortisol, acth

57. _____ helps promote the synthesis of glucose from non-carbohydrates, such as proteins and

fats.

-> Answer: cortisol

58. The _____, or sex glands (ovaries in the female and testes in the male), produce three

categories of sex _____: 1) _____, 2) _____, and 3) _____.

-> Answer: estrogens, androgens, progestin, hormones, gonads

59. _____ and _____ are found in higher concentrations in women than in men.

-> Answer: progestins, estrogens


60. _____ maintain the female reproductive system and promote the development of specific female

features, such as breasts and wider hips.

-> Answer: estrogens

61. _____, such as _____, are primarily involved in preparing the uterus to support a developing

embryo.

-> Answer: progesterone, progestins

62. Men have high levels of _____ (the main one being _____), which stimulate the development

and maintenance of the male reproductive system.

-> Answer: testosterone, androgens

63. _____ affect the _____, but others affect reproductive function by altering the balance of sex

_____.

-> Answer: endocrine disruptors, hormones, thyroid

64. _____ is a drug that inhibits estrogen.

-> Answer: tamoxifen

65. One treatment for the side effects of _____ is _____.

-> Answer: synthetic estrogen, menopause

66. _____, artificial _____ that are similar in structure and function to _____, are sometimes used to

treat the gradual decline of _____ in men.

-> Answer: anabolic steroids, testosterone, hormones

You might also like