0% found this document useful (0 votes)
6 views4 pages

Multiple Choice Question

The document consists of a series of multiple-choice questions and answers regarding challenges and indicators related to water sufficiency in rural villages. It covers topics such as infrastructure, funding, community involvement, and targets for water supply and sanitation. The responses indicate a mix of correct and incorrect answers provided by the respondent.

Uploaded by

deepak
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
6 views4 pages

Multiple Choice Question

The document consists of a series of multiple-choice questions and answers regarding challenges and indicators related to water sufficiency in rural villages. It covers topics such as infrastructure, funding, community involvement, and targets for water supply and sanitation. The responses indicate a mix of correct and incorrect answers provided by the respondent.

Uploaded by

deepak
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

Multiple Choice Question

Q1.
Q. What are the main challenges to providing access to clean water in rural villages?

a.a) Lack of Infrastructure


b.b) Lack of funding
c.c) Lack of awareness
d.d) All of the above
Your Response : (d) d) All of the above
Correct Answer : (d) d) All of the above
Q2.
Q. Which of the following is NOT a key indicator of a water sufficient village?

a.a) The drinking water source is well-maintained and protected from contamination.
b.b) The village has a high per capita supply of water.
c.c) All households have access to functional household water tap connections.
d.d) Schools. Anganwadis and public institutions have access to water.
Your Response : (c) c) All households have access to functional household water
tap connections.
Correct Answer : (b) b) The village has a high per capita supply of water.
Q3.
Q. Which of the following is NOT a benefit of having a water sufficient village?

a.a) Improved health and well-being


b.b) Increased productivity.
c.c) Protection of the environment.
d.d) Reduced poverty.
Your Response : (b) b) Increased productivity.
Correct Answer : (c) c) Protection of the environment.
Q4.
Q. Which of the following is NOT a challenge of achieving water sufficiency in rural
villages ?

a.a) The village is not located near a water source.


b.b) The cost of water projects can be high.
c.c) It can be difficult to reach remote villages with water infrastructure.
d.d) there may be cultural resistance to change.
Your Response : (d) d) there may be cultural resistance to change.
Correct Answer : (a) a) The village is not located near a water source.
Q5.
Q. Which of the following is NOT a lesson learned from the work that has been done
to make villages more water sufficient ?

a.a) It is important to involve the community in the planning and implementation of


water projects.
b.b) It is important to use a variety of approaches to water conservation.
c.c) The village must have a strong economy.
d.d) It is important to provide education and training about water management.
Your Response : (d) d) It is important to provide education and training about water
management.
Correct Answer : (c) c) The village must have a strong economy.
Q6.
Q. What is the target for per capita supply of water in a water sufficient village?

a.55 liters per capita per day (LPCD)


b.65 liter per capita per day (LPCD)
c.45 liter per capita per day (LPCD)
d.35 liter per capita per day (LPCD)
Your Response : (b) 65 liter per capita per day (LPCD)
Correct Answer : (a) 55 liters per capita per day (LPCD)
Q7.
Q. What is the target for percentage of functional IHHL toilets in a water sufficient
village?

a.a) 100 %
b.b) 50 %
c.c) 60 %
d.d) 70%
Your Response : (b) b) 50 %
Correct Answer : (a) a) 100 %
Q8.
Q. What is the target for percentage of community and institutional toilets with water
facilities and soap for hand washing in a water sufficient village?

a.a) 50%
b.b) 100%
c.c) 60 %
d.d) 40%
Your Response : (b) b) 100%
Correct Answer : (b) b) 100%
Q9.
Q. What is the target for percentage of household with grey water discharge facilites
in a water sufficient village?

a.a) 60%
b.b) 50%
c.c) 40%
d.d) 45%
Your Response : (b) b) 50%
Correct Answer : (b) b) 50%
Q10.
Q. What is the target for percentage of institutions/ buildings having grey water
drainage line?

a.a) 50%
b.b) 55%
c.c) 60%
d.d) 65%
Your Response : (b) b) 55%
Correct Answer : (a) a) 50%
Q11.
Q. What is the target for percentage coverage of Water supply in School,
Anganwadis and public institutions?

a.a) 100%
b.b) 80%
c.c) 75%
d.d) 60 %
Your Response : (b) b) 80%
Correct Answer : (a) a) 100%
Q12.
Q. What is the target for percentage of drinking water source well-maintained and
protected from contamination?

a.a) 100%
b.b) 80%
c.c) 75%
d.d) 80%
Your Response : (d) d) 80%
Correct Answer : (a) a) 100%
Q13.
Which Theme is directly linked to Water Sufficient Village?

[Link] 4 – Quality Education


[Link] 6 – Clean Water and Sanitation
[Link] 9 – Industry & Infrastructure
[Link] 11 – Sustainable Cities
Your Response : (b) SDG 6 – Clean Water and Sanitation
Correct Answer : (b) SDG 6 – Clean Water and Sanitation
Q14.
Agriculture consumes approximately how much of total water usage?

a.30%
b.40%
c.50%
d.70%
Your Response : (d) 70%
Correct Answer : (d) 70%
Q15.
Which renewable energy source is promoted at Gram Panchayat level?

[Link]
[Link]
[Link] Energy
[Link]
Your Response : (b) Diesel
Correct Answer : (c) Solar Energy
Q16.
Gram Swaraj refers to:

[Link] governance
[Link] development
[Link]-sufficient and autonomous villages
[Link] infrastructure
Your Response : (b) Industrial development
Correct Answer : (c) Self-sufficient and autonomous villages
Q17.
Which body approves the Gram Panchayat Development Plan (GPDP)?

[Link] Panchayat
[Link] Planning Committee
[Link] Sabha
[Link] Department
Your Response : (d) Line Department
Correct Answer : (c) Gram Sabha
Q18.
Which activity supports climate action at GP level?

[Link] fossil fuel use


b. Local climate monitoring systems
[Link] of mining
[Link] promotion
Your Response : (b) Local climate monitoring systems
Correct Answer : (b) Local climate monitoring systems
Q19.
Which of the following is a key responsibility of Gram Panchayats in achieving a
Water Sufficient Village?

[Link] constructing new water assets


[Link] equitable access to safe and adequate water
[Link] entirely on State departments
[Link] water use to households only
Your Response : (b) Ensuring equitable access to safe and adequate water
Correct Answer : (b) Ensuring equitable access to safe and adequate water
Q20.
Clean & Green Village vision mainly focuses on:

[Link] growth
[Link]
[Link] sustainability and climate resilience
[Link] generation
Your Response : (b) Urbanization
Correct Answer : (c) Environmental sustainability and climate resilience

You might also like