Average
1. In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the
remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?
A. 6.25 B. 6.5
C. 6.75 D. 7
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
282 - (3.2 x 10) 250
Required run rate = = = 6.25
40 40
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
2. A family consists of two grandparents, two parents and three grandchildren. The average age of the
grandparents is 67 years, that of the parents is 35 years and that of the grandchildren is 6 years. What
is the average age of the family?
4 year 5 year
A. 28 B. 31
7 s 7 s
1 year
C. 32 D. None of these
7 s
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
Required 67 x 2 + 35 x 2 + 6 x 3
=
average 2+2+3
134 + 70 + 18
=
7
222
=
7
5
= 31 years.
7
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
3. A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months.
How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?
A. Rs. 4991 B. Rs. 5991
C. Rs. 6001 D. Rs. 6991
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
Total sale for 5 months = Rs. (6435 + 6927 + 6855 + 7230 + 6562) = Rs. 34009.
Required sale = Rs. [ (6500 x 6) - 34009 ]
= Rs. (39000 - 34009)
= Rs. 4991.
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
4. The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?
A. 0 B. 1
C. 10 D. 19
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation:
Average of 20 numbers = 0.
Sum of 20 numbers (0 x 20) = 0.
It is quite possible that 19 of these numbers may be positive and if their sum is athen 20th number is (-
a).
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
5. The average weight of 8 person's increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them
weighing 65 kg. What might be the weight of the new person?
A. 76 kg B. 76.5 kg
C. 85 kg D. Data inadequate
E. None of these
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
Total weight increased = (8 x 2.5) kg = 20 kg.
Weight of new person = (65 + 20) kg = 85 kg.
6. The captain of a cricket team of 11 members is 26 years old and the wicket keeper is 3 years older. If
the ages of these two are excluded, the average age of the remaining players is one year less than the
average age of the whole team. What is the average age of the team?
A. 23 years B. 24 years
C. 25 years D. None of these
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
Let the average age of the whole team by x years.
11x - (26 + 29) = 9(x -1)
11x - 9x = 46
2x = 46
x = 23.
So, average age of the team is 23 years.
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
7. The average monthly income of P and Q is Rs. 5050. The average monthly income of Q and R is Rs.
6250 and the average monthly income of P and R is Rs. 5200. The monthly income of P is:
A. 3500 B. 4000
C. 4050 D. 5000
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
Let P, Q and R represent their respective monthly incomes. Then, we have:
P + Q = (5050 x 2) = 10100 .... (i)
Q + R = (6250 x 2) = 12500 .... (ii)
P + R = (5200 x 2) = 10400 .... (iii)
Adding (i), (ii) and (iii), we get: 2(P + Q + R) = 33000 or P + Q + R = 16500 .... (iv)
Subtracting (ii) from (iv), we get P = 4000.
P's monthly income = Rs. 4000.
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
8. The average age of husband, wife and their child 3 years ago was 27 years and that of wife and the
child 5 years ago was 20 years. The present age of the husband is:
A. 35 years B. 40 years
C. 50 years D. None of these
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
Sum of the present ages of husband, wife and child = (27 x 3 + 3 x 3) years = 90 years.
Sum of the present ages of wife and child = (20 x 2 + 5 x 2) years = 50 years.
Husband's present age = (90 - 50) years = 40 years.
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
9. A car owner buys petrol at Rs.7.50, Rs. 8 and Rs. 8.50 per litre for three successive years. What
approximately is the average cost per litre of petrol if he spends Rs. 4000 each year?
A. Rs. 7.98 B. Rs. 8
C. Rs. 8.50 D. Rs. 9
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
Total quantity of petrol = 4000 4000 4000
+ + litres
consumed in 3 years 7.50 8 8.50
2 1 2
= 4000 + + litres
15 8 17
76700
= litres
51
Total amount spent = Rs. (3 x 4000) = Rs. 12000.
12000 x 51 6120
Average cost = Rs. = Rs. = Rs. 7.98
76700 767
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
10. In Arun's opinion, his weight is greater than 65 kg but less than 72 kg. His brother doest not agree with
Arun and he thinks that Arun's weight is greater than 60 kg but less than 70 kg. His mother's view is
that his weight cannot be greater than 68 kg. If all are them are correct in their estimation, what is the
average of different probable weights of Arun?
A. 67 kg. B. 68 kg.
C. 69 kg. D. Data inadequate
E. None of these
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
Let Arun's weight by X kg.
According to Arun, 65 < X < 72
According to Arun's brother, 60 < X < 70.
According to Arun's mother, X <= 68
The values satisfying all the above conditions are 66, 67 and 68.
20
Required average = 66 + 67 + 68 = 1 = 67 kg.
11. The average weight of A, B and C is 45 kg. If the average weight of A and B be 40 kg and that of B and C
be 43 kg, then the weight of B is:
A. 17 kg B. 20 kg
C. 26 kg D. 31 kg
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation:
Let A, B, C represent their respective weights. Then, we have:
A + B + C = (45 x 3) = 135 .... (i)
A + B = (40 x 2) = 80 .... (ii)
B + C = (43 x 2) = 86 ....(iii)
Adding (ii) and (iii), we get: A + 2B + C = 166 .... (iv)
Subtracting (i) from (iv), we get : B = 31.
B's weight = 31 kg.
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
12. The average weight of 16 boys in a class is 50.25 kg and that of the remaining 8 boys is 45.15 kg. Find
the average weights of all the boys in the class.
A. 47.55 kg B. 48 kg
C. 48.55 kg D. 49.25 kg
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
Required 50.25 x 16 + 45.15 x 8
=
average 16 + 8
804 + 361.20
=
24
= 1165.20
24
= 48.55
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
13. A library has an average of 510 visitors on Sundays and 240 on other days. The average number of
visitors per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is:
A. 250 B. 276
C. 280 D. 285
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation:
Since the month begins with a Sunday, to there will be five Sundays in the month.
Required 510 x 5 + 240 x 25
=
average 30
8550
=
30
= 285
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
14. If the average marks of three batches of 55, 60 and 45 students respectively is 50, 55, 60, then the
average marks of all the students is:
A. 53.33 B. 54.68
C. 55 D. None of these
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
Required 55 x 50 + 60 x 55 + 45 x 60
=
average 55 + 60 + 45
2750 + 3300 + 2700
=
160
8750
=
160
= 54.68
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
15. A pupil's marks were wrongly entered as 83 instead of 63. Due to that the average marks for the class
got increased by half (1/2). The number of pupils in the class is:
A. 10 B. 20
C. 40 D. 73
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
Let there be x pupils in the class.
1 x
Total increase in marks = xx =
2 2
x x
= (83 - 63) = 20 x= 40.
2