Topic 3- Bangladesh in the Global Geographical Environment
Broad Questions: (3/5 marks)
1. Explain the importance of Ocean and sea in international trade and commerce?
2. Explain the importance of Bay of Bengal?
3. Write the importance of the Atlantic Ocean.
4. Write about the tourist spot of Bangladesh.
5. Write about the religion of Asia.
6. Write about the economy of Asia.
7. Write about the Physiography of Asia.
8. Write about the climate of Asia.
9. Write the difference between Gulf and Bay?
10. Why does the Asia consider a remarkable continent?
Short question: (1 marks)
1. What is a continent? Ans: Any large, even-unbroken territory in the world is called a continent which
is generally isolated from one another by mass of water.
2. What is ocean? Ans: A very large expanse of sea which is divided geographically.
3. Write the name of continents? Ans: Asia, Africa, Australia, Europe, North America and South America
and Antarctica
4. Write the name of ocean? Ans: The pacific Ocean, The Indian ocean, The Atlantic, North and South
Ocean
5. What is the size of landmass and water mass of the world? Ans: Landmass-29% and watermass-71%.
6. What is the area (KM) of Asia? Ans: 44614000 SKM
7. What is the size of population of Asia? Ans: 4560667000
8. Which is the longest river in the world? Ans: Yangtze
9. What is the height of Mount Everest? Ans: 8859m
10. Who was Sir George Everest? Ans: Chief of the British-India Survey Department.
11. Who ascended first in the peak of Mount Everest? Ans: Tenjing Sherpa (Nepal) and Edmund
Hillary( New Zealand)
12. Write the name of Bangladeshi who ascended the peak of Mount Everest? Ans; Musa Ibrahim, M.A.
Muhit, Nishat majumdar and wasfia Nazreen
13. How many people live in Asia? Ans: 3/4th of the world population.
14. What is the land area of Asia? Ans: 3% of the world.
15. In which crop production, Asia is in the top? Ans: Paddy
16. Which country produce the highest jute in the world? Ans: India
17. Which country produce the highest tea in the world? Ans: China
18. Why does Jerusalem city famous for? Ans: Holy place for Muslims-Christians-Jews
19. Which country is known as ‘Rising sun’? Ans: Japan
20. Which country is known as ‘Riverine country’? Ans: Bangladesh
21. Which country is known an ‘Country of six seasons’? Ans: Bangladesh
22. Write the name of sea-ports of Bangladesh? Ans: Chattagram, Mongla, Payara
23. Which is the longest sea-beach in the world? Ans: Cox’s Bazar
24. Which is the highest mountain peak of Bangladesh? Ans: Tajingdong (Bijoy)
25. How many area added with Bangladesh territory with mutual exchange of enclave with India? Ans:
10041.25 acres
26. Who named the pacific ocean? Ans: Portuguese sailor Ferdinand Magellan
27. Why does the pacific consider the largest ocean? Ans; in term of water, depth and area
28. How many Islands does have the pacific? Ans: 25000
29. What percentage of area occupies by the Atlantic? Ans: 20%
30. What percentage of water mass is contained by the Indian Ocean? Ans: 20%
31. What is the area of the Bay of Bengal? Ans:22 lakh SKM
32. Where does the Payara sea-port situate? Ans: Patuakhali district
33. What industry develops in cox’s bazar? Ans: Oyster
34. When did Arabian trader ‘arrive in Bangladesh’? Ans: 8th Century
35. What is the name of only coral island of Bangladesh? Ans: Saint Martins
1 | Md. Ziaul Alam, H O D , E c o n o m i c s a n d B a n g l a d e s h s t u d i e s