Question Bank for Multiple Choice Questions
02 –Energy Resources Marks:-16
Content of Chapter:-
2.1 Natural Resources - Forest Resources, Water Resources, Energy Resources, Land
resources, Mineral resources.
2.2 Renewable, Non-renewable
and Cyclic
Resources.
2.3 Causes and effects of depletion of resources.
2.4 Energy forms (Conventional and non-conventional).
2.5 Present global energy use and future demands.
2.6 Energy conservation.
2.7 Over use of natural resources and its impacts on environment
1. Energy resources derived
from natural organic materials are called .
a) geothermal energy sources
b) fossil fuels
c) Biomass
d) All of the
above Answer:-
D
Explanation:-Energy resources derived from natural organic materials are called natural resources.
2. Transfe
r of energy from source of plants through a series of organism is known as
a) Food web
b) Energy cycle
c) Food chain
d) Biological
system Answer:-
D
Explanation:-Transfer of energy from source of plants through a series of organism is known as
Biological system
3. Which of the following is a disadvantage of renewable energy?
a) High pollution
b) Available only in few places
c) High running cost
d) Unreliable
supply Answer:
d
Explanation: Renewable energy often relies on the weather for its sources of power. Hydro
generators
need rain to fill dams and thereby provide electricity. Wind turbines need wind to turn the
blades. Solar collectors need clear skies and sunshine.
4. A Solar cell is an electrical device that converts the energy of light directly into
electricity by the
a) Photovoltaic effect
b) Chemical effect
c) Atmospheric effect
d) Physical
effect Answer:
a
Explanation: The photovoltaic effect was first discovered in 1839 by Edmond Becquerel.
The hotovoltaic effect is a process that generates voltage or electric current in a
photovoltaic cell when it is exposed to sunlight.
5. In hydroelectric power, what is necessary for the production of power throughout the year?
a) Dams filled with water
b) High amount of air
c) High intense sunlight
d) Nuclear
power
Answer: a
Explanation: Dams are used for power generation. The reservoir water is stored at a higher
level than the turbines, which are housed in a power station. The dam feed water directly
to the turbines in the power station.
6. The main composition of biogas is
a) Methane
b) Carbon dioxide
c) Nitrogen
d) Hydrog
en
Answer: a
Explanation: Biogas is one of the types of bio fuel that is produced from the decomposition
of organic waste. Biogas is known as the environmentally-friendly energy source since it is
converting organic waste into energy. The composition of biogas is as follows: – Methane 50-
75%, Carbon dioxide 25-50%, Nitrogen 0-10%, Hydrogen 0-1%.
7. Which Ministry is mainly responsible for research and development in renewable energy
sources such as wind power, small hydro, biogas and solar power?
a) Human Resource Development
b) Agriculture and Farmers Welfare
c) Ministry of New and Renewable Energy
d) Health and Family
Welfare Answer: c
Explanation: Ministry of New and Renewable Energy is a ministry of the Government of India.
The ministry is working to develop renewable energy for supplementing the energy
requirements of India. It is headquartered in Lodhi Road, New Delhi.
8. Which among the following have a large amount of installed grid interactive renewable
power capacity in India?
a) Wind power
b) Solar power
c) Biomass power
d) Small Hydro
power Answer: a
Explanation: Wind power having capacity 29000 MW holds 56.8%, Solar power having capacity
9500 MW holds 18.5%, Biomass power having capacity 8200 MW holds 16%, Small Hydro
power having capacity 4400 MW holds 8.5%.
9. The world‟s first 100% solar
powered airport located at
a) Cochin, Kerala
b) Bengaluru, Karnataka
c) Chennai, Tamil Nadu
d) Mumbai,
Maharashtra Answer:
a
Explanation: Cochin International airport, the fourth-largest airport in India in terms of
international traffic, now runs entirely on solar power. Cochin International Airport became
the world‟s first fully solar powered airport on 18 August 2015.
10. Which of the following is not under the Ministry of New and Renewable Energy?
a) Wind energy
b) Solar energy
c) Tidal energy
d) Large
hydro
Answer: d
Explanation: According to a recent survey large hydro installed capacity was 44.41 GW. The large
hydro is administered separately by the Ministry of Power and not included in Ministry of
New and Renewable Energy.
11. Where is the largest Wind Farm located in India?
a) Jaisalmer Wind Park, Rajasthan
b) Muppandal Wind Farm, Tamil Nadu
c) Vaspet Wind Farm, Maharashtra
d) Chakala Wind Farm,
Maharashtra Answer: b
Explanation: Muppandal Wind Farm produces 1500 MW of current capacity. Muppandal Wind Farm
is the second largest onshore wind farm in the world. This Wind Farm supplies power to
many regions in Tamil Nadu.
12. Which Indian enterprise has the Motto “ENERGY FOREVER”?
a) Indian Renewable Energy Development Agency
b) Indian Non-Renewable Energy Development
c) Indian Agricultural Development
d) Indian Biotechnology
Development Answer:a
Explanation: Indian Renewable Energy Development Agency established in 1987 as
Non-Banking Financial Institution. It is engaged in promoting, developing and extending
financial assistance for setting up projects which are relating to new and renewable
sources of energy.
13. The primary composition of coal is
a) Nitrogen
b) Carbon
c) Oxygen
d) Hydrog
en
Answer: b
Explanation: Coal is a naturally found fossil fuel formed by the anaerobic decay of plant life
taking place over millions of years. It is extracted from the underground by coal mining. The
primary composition of coal is carbon while nitrogen, oxygen, and hydrogen comes under
secondary composition.
14. Which Ministry is mainly responsible for refining, distribution, import, export of
petroleum products and natural gas in India?
a) Ministry of Petroleum and Natural Gas
b) Ministry of Fossil Fuel
c) Ministry of Non-Renewable Energy
d) Ministry of
Oil Answer: a
Explanation: Ministry of Petroleum and Natural Gas is a ministry of the Government of India. The
ministry is working to develop the exploration and exploitation of petroleum resources for
supplementing the energy requirements of India. At present the ministry is headed by the
Cabinet Minister Dharmendra Pradhan (2014-Incumbent).
15. Where is the first oil well drilled in Asia?
a) Karachi, Pakistan
b) Assam, India
c) Tokyo, Japan
d) Kandy, Sri
Lanka Answer: b
Explanation: Oil deposits were first discovered in Assam-Arrakan Basin at Digboi in 1889. In
1901, Asia‟s first oil refinery was set at Digboi in Assam. Digboi is the oldest oil well
operating in India. In order to look after the oil business in this area, Assam Oil Company
was formed in 1899.
16. The most abundantly available
fossil fuel in India is
a) Coal
b) Natural Gas
c) Petroleum
d) Oil
Answer:
a
Explanation: Coal is the most abundantly available fossil fuel in India. There are different
forms of coal available they are, 1) Peat: Peat is produced by the decaying of plants in
swamps. 2) Bituminous: It derives its name after liquid called bitumen. 3) Lignite: This form is
used to produce electricity. 4) Anthracite: It has more than 90% carbon content per kg and it
is the best quality coal.
17. What is Palar pani?
a) Spring
b) Milk
c) River water
d) Rain
water
Answer: d
Explanation: Palar Pani is the commonly used name for rain water. This term is mainly used in
Rajasthan. In Rajasthan Palar Pani means “Meetha Panni” which mainly stored and used
for household works like working and drinking.
18. Which of the following is the major source of fresh water which is available in India?
a) Ocean water
b) River water
c) Pond water
d) Ground
water
Answer: d
Explanation: Ground water is the major source of fresh water in India. Ground water can‟t
see or can‟t access easily. The important role of ground water sources play in the
water cycle is that they are the primary sources for human consumption.
19. At what time usually rainfall is recorded in India?
a) 4 P.M.
b) 6 P.M.
c) 8 P.M.
d) 10 P.M.
Answer: c
Explanation: We can record the amount of rainfall by the device called as a rain gauge.
The usual time of recording for rainfall is 8 A.M in Indian time. Different countries have different
rainfall recording timings. The some total of all the measurements during the previous 24
hours is register at 8 A.M in the morning.
20. The total surface of water in the
earth surface is
a) 65%
b) 69%
c) 71%
d) 75%
Answer: c
Explanation: The total surface of the water in the earth surface is 71%, while the other
29% consists of Continents and Islands. The oceans hold about 96.5% of all Earth‟s water. The
remaining 3.5% of water is stored in other water bodies.
21. Which planet is also known as blue planet?
a) Mercury
b) Venus
c) Earth
d) Mars
Answer:
c
Explanation: About 71% of the earth‟s surface is covered in water, which appears blue from
space. Earth is known as blue planet because of its blue visibility when we see it from outer
space. No other planet is having such a large amount of water this is also the reason for its
blue color.
22. Ground water is accessed by
a) Drilling wells
b) Drip irrigation
c) Check bunds
d) Constructing
canals Answer: a
Explanation: Ground water is commonly accessed either through a bore or well. A well is a
vertical shaft which is dug into the ground. In order to drill a well we need to have a
permission from the government. Government provide „take and use license‟ in most
cases.
23. Which Indian state is the largest producer of gold?
a) Karnataka
b) Kerala
c) Assam
d) Goa
Answer:
a
Explanation: Karnataka is the largest producer of gold in India. The Kolar Gold Fields which
is located in Kolar which was one of the largest producers of gold in India was shut down.
Presently there are two main gold mines located in Karnataka they are Hutti and Raichur
gold mines which produce almost 84% of India‟s gold.
24. For the policy level guidelines for mineral sector, which policy is formed?
a) National Resources Policy
b) National Mineral Policy
c) National Regulation Policy
d) National Legislation
Policy Answer: b
Explanation: National Mineral Policy was started in 1993. The main aim of this policy is
liberalization of the mining sector and to encouraging the flow of investment especially in
private investment and mining. In the 2008 reform it address in the areas of mining sector.
25. Which state in India is the largest producer of diamond ores?
a) Karnataka
b) West Bengal
c) Rajasthan
d) Madhya
Pradesh Answer:
d
Explanation: Madhya Pradesh is the only state in India which produce diamond. The unit used to
measure diamond is Carats. Diamond is classified under non-metallic mineral. The largest
project of diamond in India is the Bunder project which is located in Madhya Pradesh.
26. The copper production in
India to that of world‟s production is about %
a) 10%
b) 2%
c) 0.5%
d) 0.2%
Answer: d
Explanation: Copper production in India is just about 0.2% in the world. But still, in the
production rate it is still within the top 20 countries in the world. Copper mining production
is about 0.2% but refined copper production is 4% of word‟s production.
27. The position of India in terms of
production of Aluminium is
a) 4th
b) 3rd
c) 2nd
d) 1st
Answer:
a
Explanation: India stands 4th position in the aluminium production in the world. China stands 1st
position in the aluminium production in the world. Russia in 2nd place. Canada stands in
3rd place. The aluminium production in India is around 2750 tonnes.
28. Kudremukh hills which
is known for iron ore deposit is situated in
a) Kerala
b) Karnataka
c) Goa
d) Tamil
Nadu
Answer: b
Explanation: Kudremukh which is known as an iron ore mining town is located in
Chikkamagaluru district in Karnataka state. The government runs an iron ore company
known as Kudremukh Iron Ore Company Ltd(KIOCL).
29. continuous are of land surrounded by ocean is called
a) Seashore
b) Beach
c) Landmass
d) Wetla
nd
Answer:
c
Explanation: Landmass may be often written as one word to distinguish it from the usage
„landmass‟ which means a measure of land. Landmass includes super continents,
continents. Hence a land surrounded by oceans continuously is called as landmass.
30. How many major continuous landmass are there?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
Answer:
d
Explanation: On earth, there are four major continuous landmasses are there. They are, Afro-
Rurasia, the Americans, Antarctica and Australia. A part from the above four major
continuous landmasses there are many minor landmasses also present.
31. Land capable of
being ploughed and used to grow crops is called as
a) Domestic land
b) Arable land
c) Un arable land
d) Dry
land
Answer:
b
Explanation: Arable land is land that can be used for growing crops. Country with the most
arable land in the world is United States having the share of 10.5% of the world‟s arable land.
India stands in the second position with the production of 9.22%.
32. Out of the total land area, how many million hectares of land suffer from degradation?
a) 150
b) 175
c) 200
d) 225
Answer: b
Explanation: 175 million hectares of land area suffer from degradation. Land degradation is
caused largely by soil erosion but also by water logging and excessive salinity. The high
degree of degradation will affect the existing land resources.
33. Wearing away of a field‟s topsoil by the natural physical forces of
water and wind is known as
a) Wind erosion
b) Soil erosion
c) Water erosion
d) Sand
erosion
Answer: b
Explanation: Along with water and wind there is one more factor that determines the soil
erosion and that is through forces associated with farming activities such as tillage, erosion,
whether it is by water or wind.
34. Estimate of the ability of soils to resist erosion, based on the
physical characteristics of each soil is known as
a) Soil erodibility
b) Soil erosion
c) Soil potentiality
d) Soil
neutrality
Answer: a
Explanation: Texture is the principle characteristic affecting erodibility. Generally, soils with
faster infiltration rates, higher levels of organic matter and improved soil structure have a
greater resistance to erosion.
35. Low lying tract of land enclosed by dikes that forms an artificial
hydrological entity is known as
a) Polder
b) Resign
c) Derelict
d) Catchm
ent
Answer: a
Explanation: A polder has no connection with outside water other than through manually
operated device used. There are three types of the polder. They are, Land reclaimed,
flood plains and the last one is marshes.
36. Hydroponics is a technique
of growing crops without
a) Water
b) Air
c) Soil
d) Sunlig
ht
Answer:
c
Explanation: Hydroponics is the technique of growing plants in a soil less medium, or an
aquatic based environment. Hydroponics is a subset of hydro culture. Hydroponic growing
uses mineral nutrient solutions to feed the plants.
37. The thin
layer of grainy substance covering the surface of the earth is called as
a) Mineral
b) Soil
c) Sand
d) Chemical
fertilizers Answer:
b
Explanation: Soil is the material found on the surface of the earth that is composed of organic
and inorganic
material. Soil varies in its composition and the structure of its particles. Soil is a vital
important to the sustainability of an ecosystem.
38. Process
of conversion of productive land to arid or semi arid lands is known as
a) Deforestation
b) Deformation
c) Landform
d) Desertificat
ion Answer: d
Explanation: Desertification is classified into two types, moderate desertification in which 10 to
25% drop in productivity and one more is serious desertification in which there is more
than a 50% drop in the productivity. This desertification leads to depletion of ground
water.
39. In which forest we can see deforestation to large extent?
a) Atlantic forest
b) Amazon forest
c) Borneo forest
d) Sumatra
forest Answer:
b
Explanation: According to World Wildlife report Amazon forest is the region where we
can see more number of deforestation than any other region. Amazon forest which is the
world‟s largest forest is also the site of the biggest projected loss due to deforestation.
40. The biggest driver of deforestation is
a) Agriculture
b) Forest fire
c) Volcanic activities
d) Soil
erosion
Answer: a
Explanation: The biggest driver of deforestation is Agriculture. This is due to, farmers cut forests
to provide more space for planting crops. The other reason is grazing livestock. The process
of burning of trees by cutting them is known as slash agriculture.
41. Identify the uses of water
a) Domestic
b) Industrial
c) Agricultural
d) All the
above
Answer: d
42. Which metals are used for making Jewellery?
a) Sodium, Potassium
b) Zinc, Tungsten
c) Iron, Copper, Aluminium
d) Gold, silver,
platinum Answer: d
43. Write example of Non-metallic
minerals a)Lime
b) Haematite
c) Cupr
ite
d)Bauxit
e
Answer:
a
43. Resources that
can be replenished naturally in the course of time are called
a) cyclic resources
b) Renewable Resources.
c) non-renewable Resources.
d) None
Answer:
b
44. Solar
energy is form of
energy a)conventional
b) nonconventional
c) both a
and b
d)none
Answer: b
45. Productive functions of forest
includesavailability of
a) Timber
b) Bamboo
c) Medicines
d) all the
above
Answer: d
46. nuclear fission, nuclear decay and
nuclear fusion are
a) general processes
b) special processes
c) nuclear processes
d) non
e
Answer:
c
47. Minerals such as Gasoline, Copper, and Zinc production are estimated to
decline in the next
years.
a) 5
b) 10
c) 15
d) 20
Answer: d
48. About % of the earth‟s water is strong saline.
a) 50
b) 25
c) 97
d) 100
Answer: c
49. Private companies misuse for getting more profit.
a) Natural resources
b) Money
c) Manpower
d) None
Answer:
a
50. In 2018 the total world energy came from %
fossil fuels
a) 64
b) 60
c)74
d) 70
Answer: a
51. Deregulation and privatization of energy
sector is a strategyfor sustainability.
a) Medium-term strategy
b) Long – term strategy
c)Immediate term strategy
d) non
e
Answer:
b
52. Dams are constructed across the
river is used for generating
a) Thermal power
b) wind power
c) tidal power
d) Hydro
electricity
Answer: d
53. Which one among the following covers the highest percentage of forest area in the
world?
a) Temperate Coniferous forests
b) Temperate Deciduous forest
c) Tropical Monsoon forests
d) Tropical Rain
forests Answer: a
54. Plants get their nitrogen from–
a) Rain
b) Soil
c)Air
d) bed
rock
Answer:
b
55. Forest is responsible for
a) water shedprotection
b) land erosion control
c) providing economic and environmental benefits
d) All of the
above Answer:
d
56.--- is the perpetual source of energy.
a) nuclear reactor
b) Hydropower
c) solar energy
d) None of the
above Answer: c
57. which of the following is not renewable resources?
a) Coal
b) wind power
c) Geo thermal energy
d) thermal
energy Answer:
a
58. The main causes of
deforestation is a)overgrazing
b) Agriculture industry and other developmental project
c) Timber extraction
d) all of the
above
Answer: d
59. water logging and soil salinity are the outcomes of…
a) over- irrigation
b) Mining
c)soil erosion
d) acid
rain
Answer:
a
59.-------------------------------------------Wind energy is harnessed as energy with the help
of windmill .
a) Mechanical
b) Solar
c) Electrical
d) Heat
Answer:
a
60. Any material that can be transform into more valuable and useful product for all
service is called as
a) Resource
b) Minerals
c) Product
d) None of the
above Answer: a
61. Burning of fossil fuels
a) decreases green house gases
b) increases green house gases
c) increase level of oxygen
d) increase level of
ethane Answer: b
63. All forms of water that comes down on Earth, including rain, show,
hailetc. is a)precipitation
b)Calcification
c)Fixation
d)None of the above
Answer: a
64. when the water is ejected from earth‟s interior in the form of hot
water it is called a)Geyser
b) hot springs
c) both( a) and (b)
d) None of the
above Answer: b
65. Green revolution is associated with ---------------
a) Sericulture
b) Agriculture
c) fish culture
d) None of the
above Answer: b
66. Which gas is likely to be reduced in the atmosphere by deforestation?
a) Carbon dioxide
b) Nitrogen
c)Oxygen
d) All of the
above Answer:
c
67. Which of the following enhances soil fertility ?
a) Improved methods of agriculture
b) crop rotation
c)Using new seed verities
d) Irrigatio
n Answer:
b
68. Forest is an example of
a) Marine ecosystem
b) Limnic ecosystem
c) Artificial
Ecosystem
d)Terrestial
Ecosystem Answer:
d
69. The resources that can be replaced by natural ecological cycle is called
a) renewable
b) non renewable
c) exhausti
ble
d)natural
Answer: a
70. The amount of oil that may
become available foruse is called oil .
a) Reserves
b) Reservoir
c)Resources
d) Trap
Answer:
c
71. A coal
deposit that is not economical to mine today would be considered part of our
a) coal reserves
b) coal resources
c) coal reservoir
d) None of the
above Answer: b
72. What is the leading source of energy used in the UnitedStates today?
a) Coal
b) oil resources
c) natural gas
d) nuclear
power Answer:
b
73. Energy resources derived
from natural organic materials are called .
a) geothermal energy sources
b) fossil fuels
c)Biomass
d) All of the
above Answer:
b
74. All oil traps contain
a) an impermeable layer
b) an anticline
c) Fault
d) All of the
above Answer:
a
75. The world has the least amount of which of the following
fuel types. a)oil
b)coal
c)urenium
d)there are roughly equal amounts of each of these fuels
Answer: a
76. Burning of which of the following fuels produces the least amount of carbon dioxide per unit
of energy?
a) Coal
b) Oil
c) natural gas
d) all of these produce the same amount of carbon
dioxide. Answer: c
77. Nuclear energy is derived by .
a) combustion of atoms of U 235
b) fission of atoms of U 235
c) fusion of atoms of U 235
d) the breaking of U 235
bonds Answer: b
78. Solar
energy stored in material such as wood, grain, sugar, and municipal waste is called .
a) fossil fuels
b) Biomass
c) geothermal energy
d) natural
gas Answer:
b
79. The most nuclear fuel used in the world
is
a) Thorium – 232
b) Uranium – 238
c) Uranium – 235
d) Plutonium –
239 Answer: c
80. What type of energy is derived from heated groundwater?
a) Solar
b) Geothermal
c) hydro electrical
d) Nuclea
r
Answer:
b
81. The world faces an energy crisis because
a) world demand for energy will increase
b) world oil production will peak and begin to decline
c) shortages and the resulting escalation of prices can shock the economic and political order
d) All of the
above Answer:
d
82. Fossil fuels are rich in carbon and
a) Nitrogen
b) Hydrogen
c) Oxygen
d) Nitrit
e
Answer:
b
83. Wind is beneficial resource of energy as it doesn't cause
a) Pollution
b) Echo
c)Noise
d) Sou
nd
Answer:
a
84. Fossils fuel is an important source of energy for
a) Transport
b) Homes
c) Industries
d) all of
them
Answer: d
85. Energy is released from fossil
fuels when they are
a) Pumped
b) Cooled
c) Burnt
d) Pressurize
d Answer: c
86. Black painted panels which are hanged at roofs to trap heat and energy from sun, are
a) solar cell
b) solar heater
c) solar furnace
d) solar
battery
Answer: b
87. As per energy outlook
2019 world energy consumption will grow by nearly between 2018 to 2050.
a) 50 %
b) 60 %
c)70 %
d) 80 %
Answer: a
88. What are necessary conditions for socio-economic change for sustainable world
a) satisfaction of basic needs
b) economic viability
c)harmony with environment
d) All of the
above Answer:
d
89. A tidal barrage is a barrier built over a
a) River bed
b) River estuary
c) River end
d) River
starting
Answer: b
90. The blades in wind turbines are
connected to
a) Nacelle
b) Tower
c) Foundation
d) Strin
g
Answer:
a
91. In order to produce solar energy during sunlight, where the energy is stored in the batteries?
a) Nickel Sulfur
b) Zinc Cadmium
c) Nickel Cadmium
d) Nickel
Cadmium
Answer: c
92. Trapped heat inside the earth is known as
a) Heat energy
b) geo thermal energy
c) kinetic energy
d) thermal
energy Answer:
b
93. SI unit for energy is
a) Joule
b) Watt
c) Kilogram
d) Newto
n
Answer:
a
94. Common energy source in Indian villages is:
a) Electricity
b) Coal
c) Sun
d) Wood and animal
dung Answer: d
95. Photovoltaic cell converts solar energy into
a) heat energy
b) mechanical energy
c) electrical energy
d) chemical
energy Answer:
c
96. Biomass can be converted to
a) methane gas
b) Ethanol
c)Biodiesel
d) All of the
above Answer:
d
97. In which of the following region winds are stronger and constant
a) Deserts
b) Offshore
c) low altitudes site
d) All of the
above Answer:
b
98. Which of the following is a disadvantage of renewable energy?
a) High pollution
b) Available only in few places
c)High running cost
d) Unreliable
supply Answer:
d
99. In hydroelectric power, what is necessary for the production of power throughout the year?
a) Dams filled with water
b) High amount of air
c)High intense sunlight
d) Nucl
ear
power
Answer
:a
100. Which Ministry is mainly responsible for research and development in
renewable energy sources such as wind
a) Human Resource Development
b) Agriculture and Farmers Welfare
c) Ministry of New and Renewable Energy
d) Health and
Family Welfare
Answer: c