0% found this document useful (0 votes)
7 views17 pages

Science Mixed Questions

The document consists of a series of mixed questions and answers covering various scientific topics, including geology, physics, chemistry, biology, and meteorology. Key concepts addressed include types of lenses, geological deposits, laws of motion, energy types, and atmospheric conditions. The format is a straightforward Q&A style, providing concise information on each topic.

Uploaded by

eunice.eula
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
7 views17 pages

Science Mixed Questions

The document consists of a series of mixed questions and answers covering various scientific topics, including geology, physics, chemistry, biology, and meteorology. Key concepts addressed include types of lenses, geological deposits, laws of motion, energy types, and atmospheric conditions. The format is a straightforward Q&A style, providing concise information on each topic.

Uploaded by

eunice.eula
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

MIXED QUESTIONS

1. What type of lens is used to diverse light rays?

Answer: Concave lens

2. Name the deposits left by a melted glacier.

Answer: til!

3. The deposits left by windblown dust.

Answer: loess

4. What do you call death caused by electric

current?

Answer: electrocution

5. Name the long, narrow deposit of sand formed where a shoreline changes direction?

Answer: spit

6. The structure made by deposits left by


windblown sand.

Answer: dunes

7. Anorthosite is from what primary rock

classification?

Answer: Igneous rocks

8. The science that deal with the development of the universe.

Answer: cosmogony

9. Where can the lowest point on the earth's crust be found?

Answer: Marianas Trench

10. It is the deepest part of the earth.. Answer: Marianas Trench

11. What season is characterized with the most amount of leaves falling from trees?

Answer: autumn

12. What is we call the breaking of white light into all the colors of the visible spectrum?
Answer: diffraction

13, 128 ounces is equivalent to one what?

Answer: gallon

14. What is created when an electron is added

to a proton?

Answer: neutron

15. The study of phenomena at very low

temperature.

Answer: Cryogenics

16. The branch of science which is concerned with the study of disease as it affects a community of
people.

Answer: Epidemiology

17. What number is neutral measured at on


the PH Scale?

Answer: 7

18. To split an atom is

Answer: fission

19. To clash an atom is called

Answer: fusion

20. What is the most common element found in the Earth's atmosphere?

Answer: nitrogen

21. What type of paper is used to indicate

acids and alkalis?

Answer: Litmus paper

22. Energy produced inside the Earth.

Answer: geothermal energy


23. It is the center of an atom.

Answer: nucleus

24. Amperes measures what current?

Answer: electrical current

25. It is a large group of wind turbines..

Answer: wind farm

26. What is the name of the lightest

substance?

Answer: hydrogen

27. What is the chemical symbol for iron?

Answer: Fe

28. Which is the only metal that is liquid at room temperature?

Answer: Mercury
29. Global warming is caused by too much of which type of gas?

Answer: Carbon dioxide

30. Which element has atomic number of 2?

Answer: Hellum

31. Which metals make the strongest magnets?

Answer: Iron

32. What device is used to measure air

pressure?

Answer: barometer

33. What two elements made up water?

Answer: Hydrogen and oxygen

34. Which gas has the chemical formula CO?


Answer: carbon monoxide

35. Who invented the gramophone?

Answer: Thomas Edison

36. What vitamin does sunlight provide to human?

Answer: Vitamin D

37. What two metals combined to make

bronze?

Answer:

copper and tin

38. Who invented the telephone?

Answer: Alexander Graham Bell

39. Who invented telescope?

Answer: Galileo Galilel


40. Who discovered penicillin in 1928?

Answer: Alexander Fleming

41. What is the lightest metal?

Answer: Lithlum

42. Scientists that devise the three laws of

motion.

Answer: Isaac Newton

43. What is the name of the device used to convert sound to electricity?

Answer: microphone

44. What is needed to change the velocity of an object?

Answer: force

45. What do the letters Ph stand for?

Answer: Power of Hydrogen


46. It is the branch of biology that study about relationship between living things and their environment.

Answer: Ecology

47. It has the longest wave length.

Answer: Infrared radiation

48. Bacteria that converts atmospheric

nitrogen into nitrogen compound. Answer: Nitrogen Fixing Bacteria

49. At constant temperature, the product of pressure and volume of a given amount of gas is constant,
whose law is this?

Answer: Boyle's Law

50. What degree does water boils?

Answer: 100 degrees Celsius

51. In what degree that water becomes solid.

Answer: 0 degree Celsius


52. In which enzyme is Urea converted into ammonia and carbon dioxide?

Answer: Urease

53. What is addictive poisonous substance can be found in tobacco leaves?

Answer: Nicotine

54. Who discovered the law of gravity?

Answer: Isaac Newton

55. Cumulus, cirrus and stratus are kinds of

Answer: Clouds

56. What do DNA means?

Answer: Deoxyribonucleic acid

57. What is the freezing point of water?

Answer: 0 degrees Celsius or 32 degrees

Celsius
58. What does an anemometer measure?

Answer: Speed of Wind

59. What is the largest flower in the world?

Answer: Rafflesia

60. What is the process by which plants release water from their leaves?

Answer: Transpiration

61. It is the process by which the condensed water vapor falls back on the earth's surface in the forms of
rain, hail, snow and sleet.

Answer: Precipitation

62. The process of changing water vapor in

liquid water.

Answer: Condensation

63. It is the process of changing liquid water

into gas or water vapor


Answer: Evaporation

64. How do sun's heat and light reaches the surface of the earth?

Answer: radiation

65. What do you call when food makes their own foods.

Answer: photosynthesis

66. The device used in telling the direction of

the wind?

Answer: wind vane

67. What is used to measure air temperature?

Answer; thermometer

68. It is the hotness and coldness of the air

around us.
Answer: Temperature

69. What do you call the water part of the earth

or "water sphere"?

Answer: hydrosphere

70. The process in which water continuously moved in the earth's surface.

Answer: Water cycle

71. What kind of water is found beneath the earth's surface?

Answer: Groundwater

72. What kind of water is called hard water?

Answer: Seawater

73. What kind of water is also called surface

water?

Answer: Freshwater
74. It is the uppermost layer of the soil.

Answer: Topsoll

75. What is the lowest layer of the soil?

Answer: Bedrock

76. It is a system in which energy and matter from the sun, the atmosphere and living organisms
penetrate and interact.

Answer: soll

77. It is the type of soil that is a mixture of

sand and clay.

Answer: Loam

78. It is a blanket of air that surrounds the earth.

Answer: atmosphere

79. It is the primary source of energy.

Answer: sun
80. The sound that is reflected or returned sound.

Answer: Echo

81. It is the softness and loudness of sound.

Answer: volume

82. What type of energy made by vibrations?

Answer: Sound

83. It is the transfer of heat from one place to another by movement of fluids.

Answer: Convection

84. It is the transfer of heat through solid

materials.

Answer: Conduction

85. It is the push and pull of magnets.


Answer: magnetism

86. It is the ability to do work.

Answer: energy

87. The energy from electromagnetic waves.

Answer: Radiant energy

88. It is the energy of a moving object.

Answer: Kinetic energy

89. The energy that is stored in a substance.

Answer: Potential energy

90. It is also called as heat energy.

Answer: thermal energy

91. Energy that stored in the bonds of chemical compounds like atom and molecules.

Answer: Chemical energy


92. It is the amount of moisture in the air.

Answer: humidity

93. It is a weather condition of a place over a

period of time.

You might also like