0% found this document useful (0 votes)
3 views5 pages

Yt Invention & Inventors

The document contains a quiz format listing various inventions and their inventors, covering topics such as computers, communication technology, and medical advancements. Each question is followed by multiple-choice answers, with the correct answers indicated. It serves as an educational resource to test knowledge on significant technological contributions and their creators.

Uploaded by

surendramah2590
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
3 views5 pages

Yt Invention & Inventors

The document contains a quiz format listing various inventions and their inventors, covering topics such as computers, communication technology, and medical advancements. Each question is followed by multiple-choice answers, with the correct answers indicated. It serves as an educational resource to test knowledge on significant technological contributions and their creators.

Uploaded by

surendramah2590
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

1. “Father of Computer” refers to- 8.

Wi-Fi was developed by-


a) Alan Turing a) John O’Sullivan Team
b) Charles Babbage b) Andy Rubin
c) John Mauchly c) IBM Simon Team
d) Federico Faggin d) Robert Noyce
Ans: b) Charles Babbage Ans: a) John O’Sullivan Team

2. ENIAC, the first electronic computer, was invented 9. Bluetooth technology was developed by-
by- a) Ted Hoff
a) Ted Hoff & Faggin b) Jaap Haartsen
b) Eckert & Mauchly c) Martin Cooper
c) John von Neumann d) Ray Kurzweil
d) Charles Babbage Ans: b) Jaap Haartsen
Ans: b) Eckert & Mauchly
10. The first microprocessor was invented by-
3. The world’s first laptop computer was introduced a) Jack Kilby
by- b) Ada Lovelace
a) Steve Jobs c) Ted Hoff & Federico Faggin
b) Adam Osborne d) Charles Babbage
c) Douglas Engelbart Ans: c) Ted Hoff & Federico Faggin
d) Andy Rubin
Ans: b) Adam Osborne 11. The world’s first smartphone (IBM Simon) was
created by-
4. Who invented the computer mouse? a) Andy Rubin
a) Tim Berners-Lee b) Frank Canova’s team
b) Larry Page c) Steve Jobs
c) Douglas Engelbart d) Jeff Bezos
d) Ajay Bhatt Ans: b) Frank Canova’s team
Ans: c) Douglas Engelbart
12. Android OS was invented by-
5. WWW (World Wide Web) was invented by- a) Steve Jobs
a) Ray Tomlinson b) Andy Rubin
b) Tim Berners-Lee c) Bill Gates
c) Alan Turing d) Larry Page
d) Larry Page Ans: b) Andy Rubin
Ans: b) Tim Berners-Lee
13. The iPhone was created under the leadership of-
6. Email was created by- a) Bill Gates
a) Andy Rubin b) Sergey Brin
b) Douglas Engelbart c) Steve Jobs
c) Ray Tomlinson d) Elon Musk
d) Charles Babbage Ans: c) Steve Jobs
Ans: c) Ray Tomlinson
14. Google Search Engine was created by-
7. USB technology was led by which Indian-origin a) Mark Zuckerberg
technologist? b) Larry Page & Sergey Brin
a) Satya Nadella c) Tim Cook
b) Ajay Bhatt d) Jeff Bezos
c) Vinod Dham Ans: b) Larry Page & Sergey Brin
d) Sundar Pichai
Ans: b) Ajay Bhatt
15. ChatGPT was developed by- 22. Microwave oven was invented by-
a) Google a) Percy Spencer
b) OpenAI b) Nikola Tesla
c) Microsoft c) Robert Goddard
d) IBM d) Karl Benz
Ans: b) OpenAI Ans: a) Percy Spencer

16. Alternating Current (AC) system was developed 23. The first satellite Sputnik was developed by-
by- a) NASA
a) Thomas Edison b) ISRO
b) Nikola Tesla c) USSR (Korolev team)
c) Albert Einstein d) ESA
d) Watt Ans: c) USSR (Korolev team)
Ans: b) Nikola Tesla
24. GPS was developed by-
17. Integrated Circuit (IC chip) was co-invented by- a) NASA
a) Kilby & Noyce b) U.S. Department of Defence
b) Tesla & Edison c) ISRO
c) Bell & Marconi d) Russia
d) Hopper & Turing Ans: b) U.S. Department of Defence
Ans: a) Kilby & Noyce
25. The Hubble Telescope was developed by-
18. LED was invented by- a) ESA
a) Nick Holonyak b) NASA & ESA
b) Robert Noyce c) ISRO
c) Thomas Edison d) Roscosmos
d) Nikola Tesla Ans: b) NASA & ESA
Ans: a) Nick Holonyak
26. Space Shuttle program was led by-
19. Who invented the television? a) ISRO
a) John Logie Baird b) NASA
b) Alexander Bell c) ESA
c) Edison d) JAXA
d) Lumière Brothers Ans: b) NASA
Ans: a) John Logie Baird
27. Chandrayaan mission technology belongs to-
20. The telephone was invented by- a) NASA
a) Nikola Tesla b) SpaceX
b) Alexander Graham Bell c) ISRO
c) Marconi d) ESA
d) Edison Ans: c) ISRO
Ans: b) Alexander Graham Bell
28. Reusable rockets technology was innovated by-
21. The first mobile phone was invented by- a) Jeff Bezos
a) Martin Cooper b) NASA
b) Mark Zuckerberg c) Elon Musk (SpaceX)
c) Thomas Edison d) Roscosmos
d) Tesla Ans: c) Elon Musk (SpaceX)
Ans: a) Martin Cooper
29. X-rays were discovered by-
a) Roentgen
b) Curie c) Watson
c) Bohr d) Doudna
d) Einstein Ans: a) Willem Einthoven
Ans: a) Roentgen
37. MRI was invented by-
30. First nuclear reactor was built by- a) Jenner
a) Max Planck b) Raymond Damadian
b) Enrico Fermi c) Banting
c) Heisenberg d) Hargobind Khurana
d) Oppenheimer Ans: b) Raymond Damadian
Ans: b) Enrico Fermi
38. Insulin treatment was discovered by-
31. Laser was invented by- a) Jenner & Watson
a) Louis Pasteur b) Banting & Best
b) Theodore Maiman c) Doudna & Charpentier
c) J.J. Thomson d) Fleming
d) Rutherford Ans: b) Banting & Best
Ans: b) Theodore Maiman
39. Smallpox vaccine was invented by-
32. Quantum computing theory was proposed by- a) Alexander Fleming
a) Stephen Hawking b) Edward Jenner
b) Albert Einstein c) Louis Pasteur
c) Richard Feynman d) Robert Koch
d) Planck Ans: b) Edward Jenner
Ans: c) Richard Feynman
40. DNA double-helix structure was discovered by-
33. Higgs Boson theory was developed by- a) Fleming
a) Peter Higgs b) Watson & Crick
b) Oppenheimer c) Doudna
c) Schrödinger d) Banting
d) Rutherford Ans: b) Watson & Crick
Ans: a) Peter Higgs
41. CRISPR gene-editing technology was invented
34. Atomic bomb design (Manhattan Project) was led by-
by- a) Watson & Crick
a) Nikola Tesla b) Jenner
b) Peter Higgs c) Doudna & Charpentier
c) J. Robert Oppenheimer d) Oppenheimer
d) Albert Einstein Ans: c) Doudna & Charpentier
Ans: c) J. Robert Oppenheimer
42. Artificial heart (Jarvik-7) was developed by-
35. Stethoscope was invented by- a) Raymond Damadian
a) Edward Jenner b) Robert Jarvik
b) René Laennec c) Watson
c) Banting d) Banting
d) Crick Ans: b) Robert Jarvik
Ans: b) René Laennec
43. COVID-19 mRNA vaccine was created by-
36. ECG machine was developed by- a) ISRO
a) Willem Einthoven b) Pfizer-BioNTech & Moderna teams
b) Raymond Damadian c) NASA
d) WHO 51. Motion picture camera was invented by-
Ans: b) Pfizer-BioNTech & Moderna teams a) Edison
b) Lumière Brothers
44. Modern automobile (first car) was invented by- c) Niépce
a) Tesla d) Bell
b) Karl Benz Ans: a) Edison
c) Henry Ford
d) Rudolf Diesel 52. Cinema projection was invented by-
Ans: b) Karl Benz a) Edison
b) Tesla
45. Modern electric car revolution was led by- c) Lumière Brothers
a) Ford Motors d) Niépce
b) Tesla Inc. Ans: c) Lumière Brothers
c) Suzuki
d) Toyota 53. Facebook was founded by-
Ans: b) Tesla Inc. a) Larry Page
b) Mark Zuckerberg
46. Bullet train was introduced by- c) Jeff Bezos
a) China d) Steve Jobs
b) USA Ans: b) Mark Zuckerberg
c) Japan (Hideo Shima)
d) Germany 54. WhatsApp was created by-
Ans: c) Japan (Hideo Shima) a) Jan Koum
b) Jeff Bezos
47. Modern metro rail system inventor- c) Elon Musk
a) Frank Sprague d) Tim Cook
b) Karl Benz Ans: a) Jan Koum
c) Tesla
d) Edison 55. Bitcoin and blockchain were created by-
Ans: a) Frank Sprague a) Jeff Bezos
b) Elon Musk
48. Printing press was invented by- c) Satoshi Nakamoto
a) Edison d) Jack Dorsey
b) Gutenberg Ans: c) Satoshi Nakamoto
c) Bell
d) Baird 56. Modern e-commerce revolution (Amazon) was led
Ans: b) Gutenberg by-
a) Bill Gates
49. The first camera was made by- b) Jeff Bezos
a) Lumière Brothers c) Mark Cuban
b) Niépce d) Page & Brin
c) Edison Ans: b) Jeff Bezos
d) Bell
Ans: b) Niépce 57. Cloud computing concept was proposed by-
a) Ajay Bhatt
50. Photography was developed by- b) Licklider
a) Louis Daguerre c) Zuckerberg
b) Edison d) Raymond Damadian
c) John Baird Ans: b) Licklider
d) Mark Zuckerberg
Ans: a) Louis Daguerre
58. UPI platform in India was developed by-
a) ISRO
b) Nandan Nilekani & NPCI
c) Google
d) RBI alone
Ans: b) Nandan Nilekani & NPCI

59. Paytm Wallet was introduced by-


a) Sundar Pichai
b) Vijay Shekhar Sharma
c) Nandan Nilekani
d) Elon Musk
Ans: b) Vijay Shekhar Sharma

60. AK-47 rifle was designed by-


a) Ernest Swinton
b) Mikhail Kalashnikov
c) Abraham Karem
d) Watson
Ans: b) Mikhail Kalashnikov

61. Radar was invented by-


a) Nikola Tesla
b) Sir Robert Watson-Watt
c) Oppenheimer
d) Shima
Ans: b) Sir Robert Watson-Watt

62. Modern drone technology was developed by-


a) Abraham Karem
b) Elon Musk
c) Nikola Tesla
d) Edison
Ans: a) Abraham Karem

You might also like