0% found this document useful (0 votes)
10 views2 pages

Problem Set p3

The document consists of two problem sets related to differential equations and applications of exponential decay. Problem Set 1 provides specific differential equations with their general solutions, while Problem Set 2 includes real-world applications involving rates of change, temperature decay, and substance conversion, with provided answers. Each problem in both sets is designed to illustrate concepts in differential equations and their practical implications.

Uploaded by

sn7gv6gtnf
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
10 views2 pages

Problem Set p3

The document consists of two problem sets related to differential equations and applications of exponential decay. Problem Set 1 provides specific differential equations with their general solutions, while Problem Set 2 includes real-world applications involving rates of change, temperature decay, and substance conversion, with provided answers. Each problem in both sets is designed to illustrate concepts in differential equations and their practical implications.

Uploaded by

sn7gv6gtnf
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

PROBLEM SET 1

Determine what case of Coefficient Linear in two variables of DE and obtain the general
solution.

1. ( x +2 y−1 ) dx+ ( 3 x +6 y −5 ) dy=0 ans. x +3 y+ 2 ln ( x +2 y−3 )=C


2. ( x + y ) dx+ ( 2 x +2 y−4 ) dy=0 ans. x +2 y+ 4 ln ( x + y−4 )=C
3. ( 3 x+ 4 y −2 ) dx+ ( 6 x+8 y −5 ) dy=0 ans. 2 x+ 4 y + ln ( 6 x +8 y−7 )=C
4. ( y−2 ) dx −( x− y−1 ) dy=0 ans. x−3=( y−2 ) [ C−ln ( y−2 ) ]
5. ( 2 x+3 y −5 ) dx+ ( 3 x − y−2 ) dy=0 ans. 2 2
2 x +6 xy − y −10 x−4 y=C

Problem Set 2
Solve the following:
1. In a certain chemical reaction, the rate of conversion of a substance at
time t is proportional to the quantity of the substance still
untransformed at that instant. If 1/3 of the original mount of the
substance has been converted when t=4 min and if an amount of 500
has been converted when t=8 min, find the original amount of the
substance. Ans. 900
2. The temperature inside a refrigerator is maintained at 5 °C. An object
at 100 °C is placed in the refrigerator to cool. After 1 minute, its
temperature drops to 80 °C. How long would it take for the
temperature to drop to 10 °C? ans. 12.46 mins
3. At 6 a.m. the temperature of a corpse is 13 °C and 3 hours later it falls
to 9 °C. The living body has a temperature of 37 °C. Assuming the
temperature of the room in which the body rests is 5 °C, and estimate
the time of death. Ans. 12 midnight
4. Water evaporates from a lake at a rate proportional to the volume of
water remaining. If 50% of the water evaporates in 20 days, find the
percentage of the original water remaining after 50 days without rain.
Ans. 17.68%
5. The bacteria in a certain culture increase at a rate proportional to the
number present.
a. If the number triples in 8 hours, how many are there in 12 hours?
b. In how many hours will the original number quadruple? Ans. 5.196
times as many, 10 hours, 6 mins
6. The half-life of a substance is 3 minutes. Of an initial amount of 100
grams, how much will remain after 20 minutes? Ans. 0.984 grm
7. Polonium 210 decays into lead with a half-life of 138 days. How long
will it take for 90% of the radioactivity in a sample of Polonium 210 to
dissipate? 458.4 days
8. If half the substance A has been converted at the end of 10 sec, find
when nine-tenths of the substance will have been converted. Ans. 33
sec.

You might also like