0% found this document useful (0 votes)
14 views4 pages

Random Variables Problems Unit II

The document contains a series of problems related to discrete and continuous random variables, focusing on probability distributions, mass functions, and density functions. Each problem includes a specific random variable and asks for calculations such as determining constants, probabilities, means, variances, and cumulative distribution functions. The answers to each problem are provided, demonstrating the application of probability theory concepts.

Uploaded by

rajubist224
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
14 views4 pages

Random Variables Problems Unit II

The document contains a series of problems related to discrete and continuous random variables, focusing on probability distributions, mass functions, and density functions. Each problem includes a specific random variable and asks for calculations such as determining constants, probabilities, means, variances, and cumulative distribution functions. The answers to each problem are provided, demonstrating the application of probability theory concepts.

Uploaded by

rajubist224
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

MAN202-Unit-II: Problems Random Variables and Probability Functions

1. If X is a discrete random variable having the probability distribution:


X=x 1 2 3
P(X=x) k 2k k

Determine the value of k and P(X<=2).


Ans: ¼, ¾

2. If X is a discrete random variable having the probability mass function:


X=x -1 0 1
P(X=x) k 2k 3k

Determine the value of k and P(X>=0).


Ans: 1/6 , 5/6

3. If X is a discrete random variable having the probability mass function:


X=x 1 2 3 4
P(X=x) a 2a 3a 4a

Determine the P(2< X < 4).


Ans: 3/10
4. If X is a discrete random variable having the probability mass function:
X 1 2 3 4
P(x) 0.4 0.3 0.2 0.1

1 7
Determine the 𝑃(2 < 𝑋 < 2 / 𝑋 > 1).
Ans: 5/6.
5. If X is a random variable having the probability function:
X -2 -1 0 1
P(x) 0.4 k 0.2 0.3

Determine the value of k and mean of X.


Ans: 0.1, -0.6
6. If X is a discrete random variable having the probability function:
X 0 1 2 3 4
P(x) k 3k 5k 7k 9k

Determine the (i) k , (ii) P(X<3) and P(0 < X < 4), (iii) Distribution function of X.
Ans: 1/25, 15/25
7. If X is a discrete random variable having the probability mass function:
𝑃(𝑋 = 𝑟) = 𝑘𝑟 3 ; 𝑟 = 1, 2, 3, 4
1 5
Determine the value of (i) k, (ii) 𝑃(2 < 𝑋 < 2 / 𝑋 > 1) , (iii) mean and variance of X, (iv)
Distribution function of X.
Ans: 1/100, 8/99, 3.54, 0.4684
8. A random variable X takes the values -2, -1, 0, 1, 2 such that P(X = 0) = P(X > 0) = P(X < 0).
Obtain the probability distribution and probability distribution function of X.
9. A continuous random variable X follows the probability density function 𝑓(𝑥) = 𝑎𝑥 2 ; 0 ≤
1 1
𝑥 ≤ 1 . Determine the constant ‘a’ and 𝑃(4 < 𝑥 < 2 ).
Ans: 3, 7/64.

1 1
2
𝑥3 𝑎
𝐻𝑖𝑛𝑡 ∶ ∫ 𝑎𝑥 𝑑𝑥 = 𝑎 [ ] = = 1
0 3 0 3

𝑥
10. A continuous random variable X follows the probability density function 𝑓(𝑥) = 2 ; 0 ≤ 𝑥 ≤
2 . Determine the 𝑃(𝑋 > 1.5/𝑋 > 1 ).
Ans: 0.5833
2 2
1 1 𝑥2
𝐻𝑖𝑛𝑡 ∶ 𝑃[𝑋 > 1.5] = ∫ 𝑥 𝑑𝑥 = [ ]
1.5 2 2 2 1.5

11. If probability density function 𝑓(𝑥) = 𝑘𝑥 2 ; 0 ≤ 𝑥 ≤ 3 . Determine the constant k.


Ans: 1/9.

12. A continuous random variable X has the cumulative distribution function


𝑥 3 +1
𝐹(𝑥) = 9
; −1 ≤ 𝑥 ≤ 2 𝑎𝑛𝑑 0 𝑜𝑡ℎ𝑒𝑟𝑤𝑖𝑠𝑒. Find 𝑃(0 < 𝑥 < 1 ).
Ans: 1/9.
𝑃(0 < 𝑥 < 1 ) = F(1) – F(0)
𝑥2
13. A continuous random variable X has the CDF, 𝐹(𝑥) = ; 0 ≤ 𝑥 ≤ 4 𝑎𝑛𝑑 0 𝑜𝑡ℎ𝑒𝑟𝑤𝑖𝑠𝑒. Find
16
𝑃(𝑋 > 1/𝑋 < 3).
Ans: 8/9.

14. A continuous random variable X follows the probability density function


𝑓(𝑥) = 𝑐 (4𝑥 − 2𝑥 2 ); 0 ≤ 𝑥 ≤ 2 𝑎𝑛𝑑 0 𝑜𝑡ℎ𝑒𝑟𝑤𝑖𝑠𝑒. Determine the value of constant c and
𝑃(𝑋 > 1 ).
Ans: 3/8, 1/2.

2 2
2
4𝑥 2 2𝑥 3 𝑐8
𝐻𝑖𝑛𝑡 ∶ ∫ 𝑐(4𝑥 − 2𝑥 )𝑑𝑥 = 𝑐 [ − ] = =1
0 2 3 0 3

𝑥2
15. Show that the function 𝑓(𝑥) = 3
; −1 < 𝑥 < 2 𝑎𝑛𝑑 0 𝑜𝑡ℎ𝑒𝑟𝑤𝑖𝑠𝑒 is a probability density
function.
3
16. If probability density function 𝑓(𝑥) = 𝑥, 𝑓𝑜𝑟 0 ≤ 𝑥 ≤ 1 ; 𝑓(𝑥) = 2 (𝑥 − 1)2 , 𝑓𝑜𝑟 1 ≤ 𝑥 ≤
2 𝑎𝑛𝑑 𝑓(𝑥) = 0 𝑜𝑡ℎ𝑒𝑟𝑤𝑖𝑠𝑒. Find the cumulative distribution function F(x) and use it to find
3 5
the 𝑃(2 < 𝑋 < 2).
Ans: 7/16
𝐻𝑖𝑛𝑡 ∶ 𝐹(𝑥) = 𝑃(𝑋 ≤ 𝑥)
𝑥 𝑥
𝑥2 𝑥2
𝐹(𝑥) = ∫ 𝑥 𝑑𝑥 = [ ] = ;0 ≤ 𝑥 ≤ 1
0 2 0 2
1 𝑥 1 𝑥
3 𝑥2 3 𝑥3 2𝑥 2
𝐹(𝑥) = ∫ 𝑥 𝑑𝑥 + ∫ (𝑥 − 1)2 𝑑𝑥 = [ ] + [ + 𝑥 − ]
0 1 2 2 0 2 3 2 1
𝑥 3 3𝑥 2 3𝑥
= − + ;1 ≤ 𝑥 ≤ 2
2 2 2
𝐹(𝑥) = 1 ; 𝑥 ≥ 2

17. A continuous random variable has a PDF 𝑓(𝑥) = 3𝑥 2 ; 0 < 𝑥 < 1. Find a and b such that (i)
𝑃(𝑋 ≤ 𝑎) = 𝑃(𝑋 > 𝑎), and 𝑃(𝑋 > 𝑏) = 0.05.
1
Ans: 𝑎3 = 2 , 𝑏 3 = 0.95
(𝑥+1)
18. A continuous random variable X follows the probability density function 𝑓(𝑥) = 2
; −1 ≤
𝑥 ≤ 1 . Determine the mean and variance of X.
Ans: 1/3, 2/9
19. Let X be a continuous random variable with probability density function 𝑓(𝑥) = 𝑥 2 ; 1 ≤ 𝑥 ≤
2 . Determine the 𝐸(log 𝑋).
8 7
Ans: 3 log 2 − 9

∞ 2 2
𝑥32
2 3
𝑥 1
𝐻𝑖𝑛𝑡 ∶ 𝐸(log 𝑋) = ∫ log 𝑥 𝑓(𝑥) 𝑑𝑥 = ∫ 𝑥 log 𝑥 𝑑𝑥 = [log 𝑥 ( )] − ∫ 𝑑𝑥
−∞ 1 3 1 1 3 𝑥

2
23 1 2 2
𝑥 8 1 𝑥3 8 7
log 2 ( ) − log 1 ( ) − ∫ 𝑑𝑥 = log 2 − 0 − [ ] = log 2 −
3 3 1 3 3 3 3 1 2 9

20. If X has the probability density function 𝑓(𝑥) = 𝑘 𝑒 −3𝑥 ; 𝑥 > 0 𝑎𝑛𝑑 0 𝑜𝑡ℎ𝑒𝑟𝑤𝑖𝑠𝑒. Find k,
𝑃(0.5 < 𝑥 < 1) and the mean of X.
Ans: 3, 0.1733, 1/3.
∞ ∞
−3𝑥
𝑒 −3𝑥 𝑘
𝐻𝑖𝑛𝑡 ∶ ∫ 𝑘 𝑒 𝑑𝑥 = 𝑘 [ ] = =1
0 −3 0 3
1 1
𝑒 −3𝑥 3(𝑒 −1.5 − 𝑒 −3 )
∫ 𝑘 𝑒 −3𝑥 𝑑𝑥 = 3 [ ] = = 0.17331
0.5 −3 0.5 3
∞ ∞
−3𝑥
𝑒 −3𝑥 𝑒 −3𝑥 3(0 + 1) 1
𝐸(𝑋) = ∫ 𝑥 𝑘 𝑒 𝑑𝑥 = 𝑘 [ 𝑥 ( )− 1( )] = =
0 −3 9 0
9 3

21. A continuous random variable X follows the probability density function


𝑥
𝑓(𝑥) = 2 ; 0 ≤ 𝑥 ≤ 2 . Determine the first four raw moments and hence first four central
moments. Also find the coefficients of skewness and kurtosis.

2
𝐻𝑖𝑛𝑡 ∶ 𝜇1 = 0 ; 𝜇2 = 𝜇2′ − 𝜇1′
3
𝜇3 = 𝜇3′ − 3𝜇2′ 𝜇1′ + 2 𝜇1′
2 4
𝜇4 = 𝜇4′ − 4𝜇3′ 𝜇1′ + 6 𝜇1′ 𝜇2′ − 3 𝜇1′

22. If X represents the outcome when a fair die is tossed, find the Moment Generating Function
(MGF) of X and hence , E(X) and Variance of X.
Ans: 7/2, 35/12
1
𝐻𝑖𝑛𝑡 ∶ 𝑀𝑋 (𝑡) = 𝐸(𝑒 𝑡𝑥 ) = ∑ 𝑒 𝑡𝑥 𝑝(𝑥) = (𝑒 𝑡 + 𝑒 2𝑡 + 𝑒 3𝑡 + 𝑒 4𝑡 + 𝑒 5𝑡 + 𝑒 6𝑡 )
6
𝑥
𝑑 1
𝐸(𝑋) = 𝐸[𝑋]𝑡=0 = { [𝑀𝑋 (𝑡)]} = { [𝑒 𝑡 + 2𝑒 2𝑡 + 3𝑒 3𝑡 + 4𝑒 4𝑡 + 5𝑒 5𝑡 + 6𝑒 6𝑡 ]}
𝑑𝑡 𝑡=0 6 𝑡=0

𝑑2 1
𝐸(𝑋 2 ) = { 2
[𝑀𝑋 (𝑡)]} = { [𝑒 𝑡 + 2.2𝑒 2𝑡 + 3.3𝑒 3𝑡 + 4.4𝑒 4𝑡 + 5.5𝑒 5𝑡 + 6.6𝑒 6𝑡 ]}
𝑑𝑡 𝑡=0
6 𝑡=0

23. A continuous random variable X follows the probability density function


𝑥
𝑓(𝑥) = 2 ; 0 ≤ 𝑥 ≤ 2 . Find MGF of distribution of X.

𝐻𝑖𝑛𝑡 ∶ 𝑀𝑋 (𝑡) = 𝐸(𝑒 𝑡𝑥 ) = ∫ 𝑒 𝑡𝑥 𝑓(𝑥) 𝑑𝑥
−∞
2
1 𝑒 𝑡𝑥 𝑒 𝑡𝑥 1 2𝑒 2𝑡 𝑒 2𝑡 1 1
= [𝑥( ) − (1) ( 2 )] = ( − 2 + 2 ) = 2 ( 1 + 2𝑡𝑒 2𝑡 − 𝑒 2𝑡 )
2 𝑡 𝑡 0
2 𝑡 𝑡 𝑡 2𝑡

24. Find the MGF of a random variable whose moments are 𝜇𝑟′ = (𝑟 + 1)! 2𝑟 .
Ans: 1/(1 − 2𝑡)2

∞ ∞
r
t ′ tr
𝐻𝑖𝑛𝑡 ∶ 𝑀𝑋 (𝑡) = ∑ 𝜇𝑟 = ∑ (𝑟 + 1)! 2𝑟
𝑟! 𝑟!
𝑟=0 𝑟=0
= 1 + 2(2𝑡) + 3(2𝑡)2 + ⋯ = (1 − 2𝑡)−2

3
25. If a random variable X has the MGF 𝑀𝑋 (𝑡) = . Find the mean variance and standard
3−𝑡
deviation of X.
Ans: 1/3, 1/9, 1/3.
3 𝑡 −1 𝑡 𝑡 2
𝐻𝑖𝑛𝑡 ∶ 𝑀𝑋 (𝑡) = = (1 − ) = 1 + + ( ) + ⋯
3−𝑡 3 3 3

You might also like