Science Questions
1. The main technique included in agricultural biotechnology is-
* (A) Tissue culture
* (B) Transformation
* (C) Plant breeding
* (D) DNA replication
Right Answer: Tissue culture
2. The fertility of the soil increases with which commercially
produced chemical substance-
* (A) Herbicides
* (B) Insecticides
* (C) Pesticides
* (D) Fertilizers / Manure
Right Answer: Fertilizers / Manure
3. The daily food of broiler chickens is rich in protein and fat.
Which of the following is kept at a high level in poultry feed-
* (A) Vitamin A and K
* (B) Vitamin B and C
* (C) Vitamin C and D
* (D) None of these
Right Answer: Vitamin A and K
4. The place where beekeeping is done is called-
* (A) Aviaries
* (B) Apiaries
* (C) Aquarium
* (D) None of these
Right Answer: Apiaries
5. For what purpose is crop rotation used by farmers-
* (A) Soil fertility
* (B) Increase of nitrogenous elements in the soil
* (C) Increase of organic elements in the soil
* (D) All of the above
Right Answer: Soil fertility
6. Which of the following is milk of magnesia?
* (A) NH_4OH
* (B) Mg(OH)_2
* (C) NH_4OH
* (D) Ca(OH)_2
Right Answer: Mg(OH)_2
7. Which of the following acids is used in photography?
* (A) Formic acid
* (B) Oxalic acid
* (C) Citric acid
* (D) Acetic acid
Right Answer: Oxalic acid
8. Which acid is found in the most abundant amount in grapes?
* (A) Malic acid
* (B) Tartaric acid
* (C) Oxalic acid
* (D) Sulfuric acid
Right Answer: Tartaric acid
9. Why is a magnesium ribbon rubbed before burning, because it
has a layer of which of the following?
* (A) Basic magnesium carbonate
* (B) Basic magnesium oxide
* (C) Basic magnesium chloride
* (D) None of these
Right Answer: Basic magnesium oxide
10. What type of reaction is the equation given below?
Pb(NO_3)_2+2KI \rightarrow PbI_2+2KNO_3
* (A) Combination
* (B) Decomposition
* (C) Double displacement
* (D) None of these
Right Answer: Double displacement
11. Which of the following is not an olfactory indicator?
* (A) Vanilla
* (B) Onion
* (C) Sweet potato
* (D) Clove oil
Right Answer: Sweet potato
12. What is the current basis for the classification of elements?
* (A) Mass of elements
* (B) Atomic number of elements
* (C) Physical state of elements
* (D) Valency of elements
Right Answer: Atomic number of elements
13. Which of the following elements is more stable?
* (A) Ca
* (B) O
* (C) Ar
* (D) Be
Right Answer: Ar
14. Which of the following is not the electronic configuration of an
inert gas?
* (A) 2, 8, 18, 8
* (B) 2, 8, 18, 2
* (C) 2, 8
* (D) 2, 8, 18, 18, 8
Right Answer: 2, 8, 18, 2
15. What is done to protect iron from rusting?
* (A) By painting
* (B) Galvanization
* (C) By applying grease
* (D) All of these
Right Answer: All of these
16. Which of the following is the IUPAC name for C_2H_5OH?
* (A) Ethanol
* (B) Propanol
* (C) Methanol
* (D) Butanol
Right Answer: Ethanol
17. The given hydrocarbon is, CH_3-CH_2-CH_2-CH_2-CH_3
* (A) Butane
* (B) Pentene
* (C) Pentane
* (D) Pentyne
Right Answer: Pentene
18. When ethanol reacts with sodium, which of the following
gases is released?
* (A) CO_2
* (B) H_2
* (C) O_2
* (D) N_2
Right Answer: H_2
19. Butane, whose molecular formula is C_4H_{10}, has how
many covalent bonds?
* (A) 10 covalent bonds
* (B) 13 covalent bonds
* (C) 9 covalent bonds
* (D) 8 covalent bonds
Right Answer: 13 covalent bonds
20. Which of the following statements is incorrect regarding the
effect of humidity on evaporation?
* (A) The rate of evaporation decreases as humidity increases.
* (B) Humidity sometimes increases and sometimes decreases
the rate of evaporation.
* (C) Humidity does not affect evaporation.
* (D) The rate of evaporation decreases as humidity decreases.
Right Answer: Humidity sometimes increases and sometimes
decreases the rate of evaporation.
21. Which of the following materials is a good conductor of heat-
* (A) Plastic
* (B) Thermocol
* (C) Sawdust
* (D) Glass
Right Answer: Thermocol
22. Thermal energy is -
* (A) equal to the temperature of 1 Kelvin of water
* (B) equal to 100 Celsius
* (C) equal to the latent heat of vaporization absorbed by the
body
* (D) None of these.
Right Answer: equal to 100 Celsius
23. A gas can be converted into a liquid by -
* (A) Increasing pressure
* (B) Decreasing temperature
* (C) Both
* (D) None.
Right Answer: None.
24. 0 degree Celsius temperature is equal to -
* (A) 0 K
* (B) 273° C
* (C) 273 K
* (D) 300 K
Right Answer: 273° C
25. The value of solar energy received per second per square
meter from the Earth's surface is,
* (A) 0.3 kJ/s
* (B) 1.36 kJ/s
* (C) 2.36 kJ/s
* (D) 1.76 kJ/s
Right Answer: 1.36 kJ/s
26. Gases can be liquefied at-
* (A) High pressure, low temperature
* (B) Low pressure, high temperature
* (C) Low pressure, low temperature
* (D) None of these.
Right Answer: Low pressure, low temperature
27. The motion of particles in a gaseous substance is-
* (A) Random
* (B) Linear
* (C) Circular
* (D) Vibrational
Right Answer: Circular
28. Butter is separated from milk by-
* (A) Fractional distillation
* (B) Sublimation
* (C) Centrifugation method
* (D) Magnetic separation
Right Answer: Centrifugation method
29. Tritium is an isotope of which of the following?
* (A) Carbon
* (B) Hydrogen
* (C) Oxygen
* (D) Uranium
Right Answer: Hydrogen
30. By which method is salt obtained from seawater?
* (A) Evaporation
* (B) Sedimentation (precipitation)
* (C) Filtration
* (D) Hand-picking
Right Answer: Hand-picking
31. The number of neutrons in an atom of Na_{11}^{23} is -
* (A) 23
* (B) 11
* (C) 34
* (D) 12
Right Answer: 12
32. Which of the following is a monovalent radical?
* (A) Chloride
* (B) Hydroxide
* (C) Nitrate
* (D) All of these
Right Answer: Nitrate
33. An alpha particle is charged -
* (A) Negatively charged particle
* (B) Positively charged particle
* (C) Neutral particle
* (D) Massless positively charged particle
Right Answer: Negatively charged particle
34. Aristotle classified plants into herbs, shrubs, and trees based
on-
* (A) Anatomical features
* (B) Morphological characters
* (C) Physiological characters
* (D) Biochemical characters
Right Answer: Physiological characters
35. Which of the following are examples of fungi?
* (A) Toadstool
* (B) Puccinia
* (C) Yeast
* (D) All of these
Right Answer: Toadstool
36. Double fertilization is unique to.......
* (A) Pteridophytes
* (B) Bryophytes
* (C) Gymnosperms
* (D) Angiosperms
Right Answer: Angiosperms
37. The water vascular system is found in-
* (A) Porifera
* (B) Mollusca
* (C) Echinodermata
* (D) Coelenterata
Right Answer: Coelenterata
38. The DNA in a prokaryotic cell is -
* (A) Surrounded by a nuclear membrane
* (B) Lacking altogether
* (C) Not the genetic material
* (D) Not surrounded by a nuclear membrane
Right Answer: Not surrounded by a nuclear membrane
39. Which of the following is surrounded by a single membrane?
* (A) Lysosome
* (B) Mitochondria
* (C) Nucleus
* (D) Chloroplast
Right Answer: Nucleus
40. Mitochondria is the site of...
* (A) Breakdown of macromolecules
* (B) Protein synthesis
* (C) Phosphorylation of flavoproteins
* (D) Aerobic respiration
Right Answer: Aerobic respiration
41. Ribosomes are the centers (sites) for...
* (A) Respiration
* (B) Protein synthesis
* (C) Photosynthesis
* (D) Lipid synthesis
Right Answer: Respiration
42. Aerenchyma is helpful to plants by...
* (A) Providing buoyancy in hydrophytes
* (B) Promoting photosynthesis
* (C) Giving mechanical strength to plants.
* (D) Giving flexibility to plants.
Right Answer: Promoting photosynthesis
43. Which of the following is the causative organism of African
Sleeping Sickness-
* (A) Amoeba
* (B) Plasmodium
* (C) Trypanosoma
* (D) Paramecium
Right Answer: Trypanosoma
44. Varicella virus causes-
* (A) Chickenpox
* (B) Dengue
* (C) Malaria
* (D) Rabies
Right Answer: Malaria
45. How do carbon dioxide and oxygen move in and out of
mesophyll cells-
* (A) Active transport
* (B) Diffusion
* (C) Respiration
* (D) Transpiration
Right Answer: Transpiration
46. The life processes found in living beings are-
* (A) Respiration
* (B) Nutrition
* (C) Reproduction
* (D) All of these
Right Answer: Nutrition
47. Where is the phloem located in leaves?
* (A) Between the lower and upper epidermis
* (B) On the dorsal side of the vascular bundle
* (C) Towards the lower epidermis of the leaves
* (D) Around the xylem
Right Answer: Towards the lower epidermis of the leaves
48. By which process can biodegradable waste be converted into
compost?
* (A) By composting
* (B) By recycling
* (C) By reusing
* (D) By wasting
Right Answer: By composting
49. Depletion in the ozone layer is caused by which of the
following?
* (A) Carbon dioxide
* (B) Nitrous oxide
* (C) Methane
* (D) Chlorofluorocarbons
Right Answer: Nitrous oxide
50. What is the meaning of environmental protection?
* (A) Conservation of economic resources
* (B) Conservation of natural resources
* (C) Conservation of cultural resources
* (D) All of the above
Right Answer: All of the above
51. What is included in the natural environment?
* (A) Biotic
* (B) Abiotic
* (C) Both A and B
* (D) None of these
Right Answer: None of these
52. Which is the main waste produced by the human body -
* (A) Carbon dioxide
* (B) Urea
* (C) Both A and B
* (D) None of these
Right Answer: Both A and B
53. Which of the following parts of the human brain is the center
of intelligence and cleverness?
* (A) Cerebrum
* (B) Medulla
* (C) Cerebellum
* (D) Hypothalamus
Right Answer: Cerebrum
54. From which part of the flower is the fruit formed-
* (A) Stamen
* (B) Stigma
* (C) Ovary
* (D) Ovule
Right Answer: Stigma
55. Where does fertilization take place in the human female?
* (A) Cervix
* (B) Vagina
* (C) Uterus
* (D) Fallopian tube
Right Answer: Fallopian tube
56. In women around the age of 45, menstruation stops. What is
this stage called?
* (A) Menopause
* (B) Menarche
* (C) Pregnancy
* (D) Childbirth
Right Answer: Menopause
57. Who is the father of genetics?
* (A) Charles Darwin
* (B) Gregor Johann Mendel
* (C) Robert Hooke
* (D) James Watson
Right Answer: James Watson
58. Which of the following traits did Mendel select for his study?
* (A) Stem length, flower position
* (B) Flower color, seed shape
* (C) Pod color, seed color
* (D) All of the above
Right Answer: Stem length, flower position
59. Select the group that has the maximum similar
characteristics-
* (A) Two individuals of the same species
* (B) Two individuals of a genus
* (C) Two individuals of the same order
* (D) Two individuals of a family
Right Answer: Two individuals of a genus
60. For a moving object, the ratio of displacement to distance will
be-
* (A) Always less than 1
* (B) Always more than 1
* (C) Less than or equal to 1
* (D) Equal to or more than 1
Right Answer: Always more than 1
61. The speed of an object increases from 36 km/h to 72 km/h in
10 seconds, then its acceleration is-
* (A) 15 m/s^2
* (B) 2 m/s^2
* (C) 3.6 m/s^2
* (D) 1 m/s^2
Right Answer: 3.6 m/s^2
62. When a branch of a tree is shaken, the ripe fruits detach from
the branch and fall. This is an example of-
* (A) Newton's first law of motion
* (B) Newton's second law of motion
* (C) Newton's third law of motion
* (D) All of the above
Right Answer: All of the above
63. On which conservation principle does a rocket work -
* (A) Mass
* (B) Energy
* (C) Momentum
* (D) Velocity
Right Answer: Velocity
64. According to the law of gravitation, the gravitational force
acts-
* (A) Between any two bodies having mass
* (B) Only between the Earth and the Sun
* (C) Only between the Earth and an object with negligible mass
* (D) Only between two charged bodies
Right Answer: Only between the Earth and the Sun
65. If two objects of different masses are falling freely near the
surface of the moon, then -
* (A) Their velocity will be the same at any instant.
* (B) There will be a change in their inertia.
* (C) Their acceleration will be different.
* (D) They will experience a force of the same magnitude.
Right Answer: There will be a change in their inertia.
66. If two objects of mass m and 4m are moving with the same
kinetic energy, then the ratio of their velocities is-
* (A) 3:4
* (B) 4:5
* (C) 2:1
* (D) 1:2
Right Answer: 1:2
67. A girl weighing 400 Newtons climbs a vertical ladder. If the
value of 'g' is 10 m/s^2, the work done by the girl in climbing a 2-
meter ladder will be-
* (A) 2000 J
* (B) 800 J
* (C) 8000 J
* (D) 200 J
Right Answer: 2000 J
68. The sum of the kinetic and potential energies of an object is
called its total-
* (A) Chemical energy
* (B) Thermal energy
* (C) Mechanical energy
* (D) Conservation of energy
Right Answer: Conservation of energy
69. An object is falling freely from a height x, then after coming to
half the height, the object will have -
* (A) Only potential energy
* (B) Half potential energy and half kinetic energy
* (C) Less potential energy and more kinetic energy
* (D) Only kinetic energy
Right Answer: Less potential energy and more kinetic energy
70. A solid of density 900 kg/m³ floats on oil, and that oil floats on
water of density 1000 kg/m³. Then the density of the oil in kg/m³
should be -
* (A) 950
* (B) 850
* (C) 800
* (D) 1050
Right Answer: 800
71. A liquid whose density is twice the density of mercury is used
in a barometer, then one atmospheric pressure will be equal to
how many cm of the liquid?
* (A) 380
* (B) 152
* (C) 76
* (D) 38
Right Answer: 76
72. In the case of liquids that do not wet the walls of the
container-
* (A) The value of adhesive force is greater than the cohesive
force.
* (B) The value of cohesive force is greater than the adhesive
force.
* (C) Both adhesive and cohesive forces are equal.
* (D) None of these.
Right Answer: Both adhesive and cohesive forces are equal.
73. If the speed of a sound wave is 340 m/s and the frequency is
1700 Hz, then the value of the wavelength (λ) in centimeters will
be-
* (A) 2
* (B) 20
* (C) 200
* (D) 0.2
Right Answer: 2
74. The sound energy passing through a unit area in one second
is called the sound's-
* (A) Loudness
* (B) Intensity
* (C) Range of audibility
* (D) Reverberation
Right Answer: Intensity
75. From which language is the word 'monsoon' derived?
* (A) English
* (B) Hindi
* (C) Arabic
* (D) Urdu
Right Answer: Arabic
76. What type of soil is found in the deltaic parts of the east
coast?
* (A) Black soil
* (B) Red soil
* (C) Sandy soil
* (D) Alluvial soil
Right Answer: Sandy soil
77. Which place in the world receives the most rainfall?
* (A) Guwahati
* (B) Mawsynram
* (C) Kolkata
* (D) Shimla
Right Answer: Guwahati
78. Which of the following is the main function of the ozone layer?
* (A) To allow a limited amount of ultraviolet rays to pass through.
* (B) To reduce oxygen.
* (C) To increase nitrogen.
* (D) None of these
Right Answer: To reduce oxygen.
79. What is the amount of nitrogen in the gases found in the
Earth's atmosphere?
* (A) 10%
* (B) 20%
* (C) 40%
* (D) 78.08%
Right Answer: 78.08%
80. Which human organ is most affected by air pollution?
* (A) Brain
* (B) Kidney
* (C) Lungs
* (D) None of these
Right Answer: Brain
81. Who was the leader of the Chipko movement?
* (A) Sunderlal Bahuguna
* (B) Mahesh Lal Bahuguna
* (C) Shyam Lal Bahuguna
* (D) Rita Bahuguna
Right Answer: Sunderlal Bahuguna
82. Which commission first gave the concept of sustainable
development?
* (A) Brundtland Commission
* (B) First Earth Summit
* (C) Kyoto Protocol
* (D) None of these
Right Answer: Brundtland Commission
83. Bombay High is known for the production of which
commodity?
* (A) Steel
* (B) Coal
* (C) Gold
* (D) Petroleum
Right Answer: Steel
84. Which of the following is a source of non-renewable energy?
* (A) Forest
* (B) Wind
* (C) Coal
* (D) Trees/Plants
Right Answer: Forest
85. Which of the following substances is used in the production of
nuclear energy?
* (A) Coal
* (B) Petroleum
* (C) Sodium
* (D) Uranium
Right Answer: Coal
86. In which state of India is the Salal Hydroelectric Power Station
located?
* (A) Himachal Pradesh
* (B) Punjab
* (C) Bihar
* (D) Kashmir
Right Answer: Kashmir
87. What is the commercial unit of electrical energy?
* (A) Watt
* (B) Watt/hour
* (C) Unit
* (D) None of these
Right Answer: Unit
88. What is the S.I. unit of electric power?
* (A) Kilowatt
* (B) Watt
* (C) Ampere
* (D) Joule
Right Answer: Joule
89. What is the SI unit of electrical resistivity?
* (A) Ohm
* (B) Ohm/meter
* (C) Volt/meter
* (D) Ohm-meter
Right Answer: Ohm
90. What type of electric current is obtained from a battery?
* (A) AC
* (B) DC
* (C) AC and DC
* (D) None of the three
Right Answer: AC and DC
91. In a dry cell, the negative electrode is made of-
* (A) Copper
* (B) Carbon
* (C) Zinc
* (D) None of these
Right Answer: Zinc
92. In a dynamo-
* (A) Mechanical energy is converted into electrical energy.
* (B) Electrical energy is converted into mechanical energy.
* (C) Chemical energy is converted into electrical energy.
* (D) None of these.
Right Answer: Chemical energy is converted into electrical
energy.
93. The rod of which material is generally used to make an
electromagnet?
* (A) Steel
* (B) Brass
* (C) Soft iron
* (D) None of these
Right Answer: None of these
94. On the scale of an ammeter, there are 20 divisions between 0
and 2A. Its least count is?
* (A) 0.1 A
* (B) 0.01 A
* (C) 0.2 A
* (D) 0.02 A
Right Answer: 0.01 A
95. To measure the potential difference between two points in an
electric circuit, the instrument used is-
* (A) Ammeter
* (B) Voltmeter
* (C) Galvanometer
* (D) Plug key
Right Answer: Galvanometer
96. How does the sky appear to an astronaut?
* (A) Black
* (B) Blue
* (C) Red
* (D) None of these
Right Answer: Blue
97. Oil-soaked paper is?
* (A) Transparent
* (B) Opaque
* (C) Translucent
* (D) None of these
Right Answer: Opaque
98. Which lens is also called a diverging lens?
* (A) Concave lens
* (B) Convex lens
* (C) Both concave and convex lens
* (D) None of these
Right Answer: Convex lens
99. How many laws of reflection of light are there?
* (A) 1
* (B) 2
* (C) 3
* (D) 4
Right Answer: 1
100. What is the unit of power of a lens?
* (A) Dioptre
* (B) Meter
* (C) Centimeter
* (D) Kilometer
Right Answer: Meter
Art Of Teaching
101. Which of these is not a teaching technique?
* (A) Practice
* (B) Kindergarten
* (C) Illustration
* (D) Dramatization
Right Answer: Kindergarten
102. Classical conditioning is-
* (A) Associative learning
* (B) Autonomous learning
* (C) Assisted learning
* (D) Collaborative learning
Right Answer: Associative learning
103. The effective teaching method is-
* (A) Demonstration and lecture method
* (B) Traditional lecture method
* (C) Interactive lecture
* (D) None of these
Right Answer: Interactive lecture
104. Change the _____ to make the objective challenging.
* (A) Verb
* (B) Adverb
* (C) Noun
* (D) Adjective
Right Answer: Verb
105. Synthesis means-
* (A) Creation of a new idea
* (B) Creation of a new object
* (C) Creation of a unique product
* (D) All of the above
Right Answer: All of the above
106. Team teaching is the collaborative work of-
* (A) Two or more teachers
* (B) Two or more students
* (C) Teacher and student
* (D) None
Right Answer: Two or more teachers
107. Authoritarian teaching is-
* (A) Child-centered
* (B) Teacher-centered
* (C) Experience-centered
* (D) None
Right Answer: Teacher-centered
108. The _____ method provides training in-
* (A) Creative thinking
* (B) Logic
* (C) Critical judgment
* (D) All of the above
Right Answer: All of the above
109. Which of these is one of Merrill's five principles of
instruction?
* (A) Activation
* (B) Assessment
* (C) Analysis
* (D) Achievement
Right Answer: Activation
110. In the ADDIE model, 'A' stands for-
* (A) Analysis
* (B) Achievement
* (C) Assessment
* (D) Application
Right Answer: Analysis
111. Which of the following is not a micro-teaching skill?
* (A) Probing question skill
* (B) Drawing skill
* (C) Blackboard skill
* (D) None of the above
Right Answer: Drawing skill
112. _____ can be done through training.
* (A) Development of skills
* (B) Development of healthy habits
* (C) Creation of artificial behavior
* (D) None of these
Right Answer: Development of skills
113. Why is teacher training necessary?
* (A) Enhances teaching skills
* (B) To understand school organization
* (C) Both A and B
* (D) None of these
Right Answer: Enhances teaching skills
114. Which of the following methods can be used frequently in
the classroom?
* (A) Case study
* (B) Observation
* (C) Experimental
* (D) None of the above
Right Answer: Observation
115. What type of classroom environment is most conducive for a
child's learning?
* (A) Passive classroom environment
* (B) Teacher-friendly classroom environment
* (C) Physical environment of the classroom
* (D) None of the above
Right Answer: Passive classroom environment
116. What is the use of a textbook in the classroom?
* (A) To explain ideas and thoughts
* (B) To achieve educational objectives
* (C) To delimit what is to be taught
* (D) None of these
Right Answer: To achieve educational objectives
117. Which of the following statements is not true?
* (A) The memory power of students develops through textbooks.
* (B) The reasoning power of students develops through
textbooks.
* (C) The textbook alienates students from studies.
* (D) None of the above
Right Answer: The textbook alienates students from studies.
118. The criteria for teacher effectiveness are-
* (A) Qualification
* (B) Product
* (C) Process
* (D) All of the above
Right Answer: All of the above
119. The primary responsibility for a teacher's adjustment lies
with-
* (A) The children
* (B) The principal
* (C) The teacher themself
* (D) None of these
Right Answer: The teacher themself
120. The characteristics of teacher-centered methods are-
* (A) Formality
* (B) Sovereignty of the teacher
* (C) Neglect of new technologies
* (D) All of the above
Right Answer: All of the above
121. A good evaluation does not have-
* (A) Validity
* (B) Reliability
* (C) Objectivity
* (D) Subjectivity
Right Answer: Subjectivity
122. The type of matriculation examination conducted by the
Bihar School Examination Board is-
* (A) External examination
* (B) Criterion-referenced test
* (C) Summative evaluation
* (D) All of the above
Right Answer: All of the above
123. What type of evaluation is the grading system?
* (A) Absolute evaluation
* (B) Relative evaluation
* (C) Both of the above
* (D) None of the above
Right Answer: Both of the above
124. The outline of the subject matter is-
* (A) Curriculum
* (B) Syllabus
* (C) Lesson
* (D) Unit
Right Answer: Syllabus
125. The transmission of values, norms, and beliefs in the
classroom environment is-
* (A) Core curriculum
* (B) Hidden curriculum
* (C) Content curriculum
* (D) None of the above
Right Answer: Hidden curriculum
126. The psychological factor affecting learning is-
* (A) The teacher's attitude
* (B) The nature of the subject
* (C) The caste of the students
* (D) The interest of the students
Right Answer: The interest of the students
127. The teaching-learning process is-
* (A) Simple to complex
* (B) Concrete to abstract
* (C) Known to unknown
* (D) All of the above
Right Answer: All of the above
128. Which of the following factors does not affect teaching-
learning?
* (A) Maturity
* (B) Readiness
* (C) Level of aspiration
* (D) Geographical boundary
Right Answer: Geographical boundary
129. A mnemonic is-
* (A) Theoretical teaching material
* (B) Visual teaching aid
* (C) Memory-assisting teaching material
* (D) All of the above
Right Answer: Memory-assisting teaching material
130. The benefit of hands-on learning is-
* (A) In learning new skills
* (B) Encouraging interaction with nature
* (C) Both of the above
* (D) Neither of the above
Right Answer: Both of the above
Other Skills
131. Who was associated with the Indian League established in
Calcutta (now Kolkata) in 1875?
* (A) Sisir Kumar Ghosh and Aurobindo Ghosh
* (B) Kali Mohan Das and Aurobindo Ghosh
* (C) Sisir Kumar Ghosh and Sambhu Charan Mukherjee
* (D) None of these
Right Answer: Sisir Kumar Ghosh and Sambhu Charan
Mukherjee
132. Which is the only state in India that produces Muga silk?
* (A) Assam
* (B) Bihar
* (C) Odisha
* (D) West Bengal
Right Answer: Assam
133. Which of the following is an effect of currency devaluation?
* (A) Increase in imports
* (B) Decrease in inflation
* (C) Increase in exports
* (D) None of these
Right Answer: Increase in exports
134. Regarding the Champaran Satyagraha:
I. It was the first civil disobedience movement in India started by
Mahatma Gandhi.
II. It was a protest against the injustice done to the tenant farmers
in the Champaran district of Bihar.
Which of the above statements is/are correct?
* (A) Only I
* (B) Only II
* (C) Both I and II
* (D) Neither I nor II
Right Answer: Both I and II
135. Which Union Ministry conducted the 'Mother Tongue Survey
of India (MTSI)'?
* (A) Ministry of Education
* (B) Ministry of Home Affairs
* (C) Ministry of Culture
* (D) Ministry of External Affairs
Right Answer: Ministry of Home Affairs
136. Which of the following gases is called a greenhouse gas?
* (A) Methane
* (B) Nitrogen
* (C) Carbon dioxide
* (D) Both A and C
Right Answer: Both A and C
137. How many main components are there in integrated waste
management?
* (A) Two
* (B) Three
* (C) Seven
* (D) Eleven
Right Answer: Two
138. Which type of farming causes more deforestation?
* (A) Subsistence farming
* (B) Commercial farming
* (C) Mixed farming
* (D) Dairy farming
Right Answer: Subsistence farming
139. The El Niño phenomenon occurs in-
* (A) Atlantic Ocean
* (B) Pacific Ocean
* (C) Indian Ocean
* (D) Arctic Ocean
Right Answer: Pacific Ocean
140. To which category of organisms does the Gangetic dolphin
belong?
* (A) Endangered species
* (B) Vulnerable species
* (C) Rare species
* (D) Extinct species
Right Answer: Vulnerable species
141. The average price of 12 out of 20 cycles sold by Ajay is Rs.
18000. In total, he earned Rs. 300000. What was the average cost
of the remaining cycles?
* (A) Rs. 10500
* (B) Rs. 7500
* (C) Rs. 9125
* (D) Rs. 9750
Right Answer: Rs. 10500
142. Calculate the compound interest on Rs. 4000 for 2 years at a
rate of 20% per annum when compounded annually.
* (A) 1856.4
* (B) 1756.4
* (C) 1846.4
* (D) 1746.4
Right Answer: 1856.4
143. 11.71 ÷ 0.86 × 1.789 - 2.207
* (A) 2.43
* (B) 2.45
* (C) 3.13
* (D) 3.43
Right Answer: 3.43
144. The sum of two numbers is 156 and their H.C.F. is 13. The
number of such pairs of numbers is-
* (A) 2
* (B) 5
* (C) 4
* (D) 3
Right Answer: 2
145. If the height of a building and the distance of a point from
the foot of the building are increased by 20%, the angle of
elevation to the top of the building will:
* (A) increase
* (B) decrease
* (C) not change
* (D) None of the above
Right Answer: not change
146. Anger : Provocation :: Mirth : ?
* (A) Decoration
* (B) Penance
* (C) Joke
* (D) Meaning
Right Answer: Joke
147. Choose the word that is least like the other words in the
group.
* (A) Fur
* (B) Tail
* (C) Track
* (D) Feather
Right Answer: Fur
148. 7, 11, 13, 17, 19, ___
* (A) 21
* (B) 29
* (C) 23
* (D) 31
Right Answer: 23
149. If in a code, SPIDER is written as PSDIRE, how would
COMMON be written in the same code?
* (A) OCMMON
* (B) OCMOMN
* (C) OCMMNO
* (D) OCOMMO
Right Answer: OCMMNO
150. Introducing a man, a woman said, "His wife is the only
daughter of my father." How is the man related to the woman?
* (A) Brother
* (B) Father-in-law
* (C) Maternal uncle
* (D) Husband
Right Answer: Husband