0% found this document useful (0 votes)
4 views4 pages

Chapter 24

The document consists of a series of multiple-choice questions related to memory types, amnesia, and brain structures involved in memory processing. Key concepts include declarative and procedural memory, memory consolidation, and the roles of various brain regions such as the hippocampus and inferotemporal cortex. The questions assess understanding of memory functions and the implications of brain lesions on memory capabilities.

Uploaded by

khinayeon0x
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
4 views4 pages

Chapter 24

The document consists of a series of multiple-choice questions related to memory types, amnesia, and brain structures involved in memory processing. Key concepts include declarative and procedural memory, memory consolidation, and the roles of various brain regions such as the hippocampus and inferotemporal cortex. The questions assess understanding of memory functions and the implications of brain lesions on memory capabilities.

Uploaded by

khinayeon0x
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

1. Which type of memory can be accessed for conscious recollection?

Choose the correct


option.
A) Nondeclarative memory C) Declarative memory
B) Procedural memory D) Classical conditioning
Ans: C
Difficulty: Easy

2. Which of the following statements correctly reflects the idea of memory consolidation?
Choose the correct option.
A) Memory consolidation is a mechanism used by declarative but not procedural
memory.
B) Memory consolidation converts short-term memories or sensory information into
long-term memory.
C) Memories can be consolidated for permanent storage in short-term memory.
D) All short-term memories are eventually converted into a permanent form.
Ans: B
Difficulty: Easy

3. Which type of amnesia does not cause other cognitive defects? Choose the correct
option.
A) Retrograde amnesia C) Transient global amnesia
B) Anterograde amnesia D) Dissociated amnesia
Ans: D
Difficulty: Easy

4. Which of the following is evidence that the inferotemporal (IT) cortex is involved in
certain types of memory storage? Choose the correct option.
A) Lesions of the monkey's IT area affect its basic visual capacities.
B) Lesions of the monkey's IT area impairs a previously learned discrimination task
even though basic visual capacities are intact.
C) Lesions of the monkey's IT area don't impair a previously learned discrimination
task if basic visual capacities remain intact.
D) Stimulation of IT cortex in the monkey caused improves performance in visual
discrimination tasks.
Ans: B
Difficulty: Easy

5. A patient with brain trauma cannot remember events prior to the trauma. Which amnesia
does this symptom indicate? Choose the correct option.
A) Transient global amnesia C) Anterograde amnesia
B) Dissociated amnesia D) Retrograde amnesia
Ans: D
Difficulty: Easy

Page 1
This study source was downloaded by 100000901815799 from [Link] on 10-18-2025 02:56:12 GMT -05:00

[Link]
6. Karl Lashley studied the effects of various-sized cortical lesions on maze performance
in rats. He concluded that the memory deficits were correlated with the size of the lesion
not the location, and that all cortical areas contribute equally to learning and memory.
What is the current interpretation of these experiments? Choose the correct option.
A) Lashley's conclusions remain unchallenged.
B) Nothing about Lashley's studies has stood the test of time.
C) All cortical areas contribute equally to memory in rats but not in other species.
D) All cortical areas do not contribute equally to memory, but memories are widely
distributed.
Ans: D
Difficulty: Easy

7. Which of the following studies involving inferotemporal cortex (IT) supports Hebb's
view that the brain can use cortical areas for both the processing of sensory information
and the storage of memories? Choose the correct option.
A) IT neurons behave differently in car experts versus bird experts.
B) IT neurons respond differentially to different view of a monkey's head.
C) Neurons in monkey inferotemporal cortex initially respond equally well to four
unfamiliar faces but then become more selective.
D) Differential responses of IT neurons to different views of a monkey head.
Ans: C
Difficulty: Easy

8. What are hippocampal place cells? Choose the correct option.


A) Neurons that fire when the subject remembers being in a specific place
B) Neurons that fire when the animal successfully completes the Morris water maze
C) Neurons that fire when the animal is in a specific location
D) Neurons that are located in a specific location in the hippocampus
Ans: C
Difficulty: Easy

9. Bilateral temporal lobectomy such as that sustained by H.M. is characterized by which


of the following? Choose the correct option.
A) Permanent anterograde amnesia but intact procedural memory.
B) Permanent retrograde amnesia as well as procedural memory deficits.
C) Permanent anterograde amnesia as well as procedural memory deficits.
D) Permanent procedural memory deficits and transient anterograde amnesia.
Ans: A
Difficulty: Moderate

Page 2
This study source was downloaded by 100000901815799 from [Link] on 10-18-2025 02:56:12 GMT -05:00

[Link]
10. Which of the following medial temporal lobe structures is of great importance for
declarative memory consolidation? Choose the correct option.
A) Hippocampus
B) Parahippocampal and rhinal cortical areas
C) Fornix
D) All choices are correct
Ans: D
Difficulty: Easy

11. Memory required for animals to behave successfully in the delayed non-match to
sample (DNMS) task is which of the following? Choose the correct option.
A) Recognition memory C) Working memory
B) Procedural memory D) Long-term memory
Ans: A
Difficulty: Easy

12. Which of the following diencephalic structures has been implicated in recognition
memory processing? Choose the correct option.
A) Anterior nucleus of the thalamus C) Mammillary bodies
B) Dorsomedial nucleus of the thalamus D) All choices are correct
Ans: D
Difficulty: Easy

13. Efficient performance in the standard radial arm maze (never going down the same arm
twice) appears to depend on which type of memory? Choose the correct option.
A) Recognition memory C) Procedural memory
B) Working memory D) All choices are correct
Ans: B
Difficulty: Easy

14. Which of the following structures is necessary for procedural memory? Choose the
correct option.
A) Inferotemporal cortex B) Striatum C) Hippocampus D) Pararhinal cortex
Ans: B
Difficulty: Easy

15. People with Huntington's disease and Parkinson's disease show procedural memory
deficits.
Ans: True
Difficulty: Easy

16. The prefrontal cortex receives afferents from the striatum and cerebellum, implicating
this area of cortex in procedural memory.
Ans: False
Difficulty: Easy

Page 3
This study source was downloaded by 100000901815799 from [Link] on 10-18-2025 02:56:12 GMT -05:00

[Link]
17. Some neurons in the prefrontal cortex fire exclusively during the delay period in the
delayed non-match to sample task, implicating these neurons in working memory.
Ans: True
Difficulty: Easy

18. Neurons in area LIP, buried in the intraparietal sulcus, fire when an animal remembers
the position of a target stimulus to which it will subsequently make a saccade. These
neurons are implicated in working memory.
Ans: True
Difficulty: Easy

19. Brain structures damaged in Korsakoff's syndrome are variable but they usually include
the ____________________________ and the ____________________________.
Ans: dorsomedial thalamus, mammillary bodies
Difficulty: Easy

20. The prefrontal cortex is thought to be involved in learning and memory because it is
interconnected with the ______________________ lobe and ____________of the
thalamus.
Ans: medial temporal, dorsomedial nucleus
Difficulty: Easy

Page 4
This study source was downloaded by 100000901815799 from [Link] on 10-18-2025 02:56:12 GMT -05:00

[Link]
Powered by TCPDF ([Link])

You might also like