0% found this document useful (0 votes)
12 views5 pages

Sap ABAP Module Pool Interview Questions and Answers

The document is a compilation of interview questions and answers related to the SAP ABAP Module Pool. It covers key concepts such as transactions, dialog programming, dynpro components, and the interaction between screens and ABAP modules. Additionally, it addresses specific programming statements and their functionalities within the context of ABAP programming.

Uploaded by

Vishal Mohanty
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
12 views5 pages

Sap ABAP Module Pool Interview Questions and Answers

The document is a compilation of interview questions and answers related to the SAP ABAP Module Pool. It covers key concepts such as transactions, dialog programming, dynpro components, and the interaction between screens and ABAP modules. Additionally, it addresses specific programming statements and their functionalities within the context of ABAP programming.

Uploaded by

Vishal Mohanty
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

Sap ABAP Module Pool Interview

Questions And Answers :

1. What Is A Transaction?
Ans : A transaction is conversation application that change facts items in a
constant manner.
2. What Are The Requirements A Dialog Program Must Fullfill?
Ans: A consumer pleasant consumer interface.
Format and consistency checks for the information entered through the
user.
Easy correction of input errors.
Access to information with the aid of storing it within the data bases.

3. Why Do I Need to do Dialog Programming?


Ans : To have your own customized displays and processing.
4. What Does Dialog Programming Consist Of?
Ans: Screens with their corresponding processing code, Menu, module pool
program.

5. What Are the Basic Components of Dialog Program?


Ans : Screens (Dynpros) ABAP/four module Pool. Transaction code.

6. What Is Dynpro? What Are Its Components?


Ans : A dynpro (Dynamic Program) includes a display screen and its flow logic
and controls precisely one conversation steps. The distinctive additives of the
dynpro are:
Flow Logic: calls of the ABAP/four modules for a display.
Screen layout: Positions of the textual content, fields, and pushbuttons and so on
for a screenScreen Attributes: Number of the screen, range of the following
display screen, and others
Fields attributes: Definition of the attributes of the man or woman fields on a
display screen.
7. Difference Between the Normal Report / Program And Module Pool
Program?
Ans : Normal document may be run without delay via executing it and usually
has choice standards –Attributes: 1 online software
Module pool application can not be run without delay.
It first desires to show a display screen – attributes: M module pool software.

8. How Can I Identify Which Button Is Pressed?


Ans : “fctcode” attributes of the button.
9. What Are Pbo And Pai?
Ans :
Process earlier than output. Code that is performed previous to the display of a
screen.
Process after enter. Code that is carried out after a button at the display has been
pressed.
10. What Does Pai And Pbo Contain By Default?
Ans : PBO - MODULE STATUS_0100 - Key / button definitions.
PAI - * MODULE USER_COMMAND_0100
How do you cope with the code at the back of the button that became pressed.

11. How Many Pbo And Pai Modules Are Allowed For A Screen?
Ans : 1 PBO and 1 PAI.
12. If We Do Not Have / Give Menu Bar Than What Will Menu Bar Have By
Default?
Ans : System , help

13. In The Menu Bar Can You Associate A Function Key To A Button?
Ans : Yes

14. Can We Use Write Statements in Screen Fields? If not How Is Data
transferred From Field Data To Screen Fields?
Ans : No,. The gadget as a substitute transfers records by way of evaluating
display fields names with ABAP/four variable names. If both names are the
same, it transfers screen fields values to ABAP/four packages fields and Vice
Versa. This happens right now after showing the screen.
15. Can We Use Flow Logic Control Key Words In ABAP/4 And Vice-versa?
Ans : The waft control of a dynpro includes a few statements that syntactically
resemble ABAP/4 statements .However, we can not use waft manipulate
keywords in ABAP/four and vice-versa.

16. What Is Gui Status? How To Create /edit Gui Status?


Ans :
A GUI popularity is a subset of the interface factors used for a positive
screen.
The GUI reputation for a transaction may be composed of the subsequent
factors:
 Title bar.
 Menu bar.
 Application tool bar.
 Push buttons.

To create and edit GUI popularity and GUI title, use the Menu Painter (SE forty
one).

17. How Does The Interaction Between The Dynpro And The Abap/4 Modules
Take Place?
Ans : A transaction is a collection of monitors and ABAP/four workouts,
controlled and carried out by means of a Dialog processor.
The Dialog processor tactics display screen after the display, thereby triggering
the perfect ABAP/4 processing of each display screen.
For each screen, the device executes the float logic that contains the
corresponding ABAP/four processing.
The manipulate passes from display flow logic to ABAP/4 code and back.
18. How Does The Dialog Handle User Requests?
Ans : When an motion is finished, the system triggers the PROCESS AFTER
INPUT occasion. The statistics handed includes area display statistics entered
via the person and a function code.
A function code is a technical name that has been allotted in a display Painter or
Menu Painter to a menu entry, a push button, the ENTER key or a characteristic
Key of a screen.
An inner work discipline (ok-code) within the PAI module evaluates the
characteristic code, and the best motion is taken.

19. What Is To Be Defined For A Push Button Fields In The Screen Attributes?
Ans :
A characteristic code has to be described inside the display screen attributes
for the rush buttons in a display screen.

20. How Are The Function Codes Handled In Flow Logic?


Ans :
When the User selects a function in a transaction ,the system copies the
characteristic code into a particularly special gadget subject known as SY-
UCOMM.
This subject is Global in ABAP/four Module [Link] F-CODE can then be
evaluated in the corresponding PAI module.
The characteristic code is always exceeded in precisely the equal manner, no
matter whether or not it comes from a display screen push button, a menu
alternative, characteristic key or other GUI element.

21. The Function Code Currently Active Is Ascertained By What Variable?


Ans : SY-UCOMM Variable.
22. What Are The “field” And “chain” Statements?
Ans : The FIELD and CHAIN float logic statements permit you to Program
your very own checks.
FIELD and CHAIN tell the machine which fields you're checking and Whether
the System should Perform Checks inside the glide logic or calls an ABAP/4
Module.
23. What Is An “on Input” Statement?
Ans : The ABAP/4 module is known as best if a area incorporates the Value
aside from the initial Value.
This preliminary Value is decided with the aid of the sphere’s records Type:
blanks for person Fields.

Zeros for numerics. If the consumer modifications the Fields Value back to its
initial value, ON INPUT does not trigger a name.

24. What Is An “on Request” Statement?


Ans : The ABAP/4 Module is called handiest if the user has entered the cost in
the area value since the closing screen show .
The Value counts as changed Even if the User simply types within the cost that
become already there .In general ,the ON REQUEST situation is brought about
thru any Form of” MANUAL INPUT’

25. What Is An On”*-enter” Statement?


Ans :
The ABAP/four module is referred to as if the consumer has entered the “*” in
the first person of the sphere, and the field has the attribute *-access inside the
display screen Painter.

You can use this selection in Exceptional cases in which you need to check only
fields with certain Kinds of Input.

You might also like