0% found this document useful (0 votes)
47 views37 pages

API 653 Exame 2014

The document contains a series of questions and answers from the 2014 API 653 exam, focusing on topics such as corrosion rates, welding requirements, and design specifications for tanks. Each question is followed by the correct answer and references to relevant API standards. It serves as a study guide for individuals preparing for the API 653 certification exam.

Uploaded by

hussam ghiath
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
47 views37 pages

API 653 Exame 2014

The document contains a series of questions and answers from the 2014 API 653 exam, focusing on topics such as corrosion rates, welding requirements, and design specifications for tanks. Each question is followed by the correct answer and references to relevant API standards. It serves as a study guide for individuals preparing for the API 653 certification exam.

Uploaded by

hussam ghiath
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

2014 API 653 Exam D … 150 Q&A

(Based on March 2014 API 653 exam)

1. What is the corrosion rate for a carbon steel tank operating in an 85% sulfuric acid
service at an operating temperature of 225°F?

A) 5 – 20 mils per year B) 20 – 50 mils per year


C) 50 – 200 mils per year D) Over 200 mils per year

Answer: D (API 571 FIGURE 5-21) … Sulfuric Acid Corrosion Critical Factors & Figure

Figure 5-21 Corrosion Rate question

2. What is the HOLE-TYPE DESIGNATION (SOURCE SIDE IQI USED) for radiography
on a shell insert plate that is 0.5 inches thick that has been ground flush with base metal?

A) Hole-type designation is 15 B) Hole-type designation is 17


C) Hole-type designation is 20 D) None of these is correct

Answer = B … Ref: T-276.2, T-276.2(a) & API 650, Para. [Link] & Table T-276
Step # 1: Apply rule for T-276.2(b) & No need to add weld reinforcement per 650, Para [Link]
Solution: Use 0.50 inches = total “t” used in Table T-276  Use Over 0.375 thru 0.50 row
Solution= 17 or B … 2 Rules Exist … WELDS WITH & WITHOUT REINFORCEMENT
YOU MUST CHOOSE THE CORRECT COLUMN IN TABLE T-276 (SOURCE / FILM)

1
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)

3. Welds on any plate laps on the bottom side of external floating roof deck plates adjacent
to (within 12 in. or 300mm) support legs or other rigid members requires:

A) Full fillet welds (minimum of 3) not less than 2 in. (50mm) long on 12 in. (300mm) centers
B) Full fillet welds (minimum of 3 fillet welds) not less than 2 in. (50mm) long on 10 in.
(250mm) centers
C) Continuous full fillet welds a minimum of 12 inches (300mm) in length
D) Continuous full fillet welds a minimum of 18 inches (500mm) in length

Answer: B … Ref: API 650, Annex C.3.3.3 … Floating Roof specifics! 2014 March Exam

4. Regarding coatings and attachment welding to the pressure boundary, attachments:

A) Shall not have zinc or cadmium coatings


B) Shall not have zinc coatings within ½ inch (12mm) of the weld
C) May be primed with any aluminum flake weldable primer (i.e., deoxaluminite) as per WPS
D) Cannot be coated or primed until after the welding process and suitable surface preparation

Answer: B … Ref: API 650, Sect [Link] … Know Fabrication Rules! 2014 March Exam

5. Roof support columns require which of these Corrosion and Abrasion protection
measures that includes welding to the tank bottom?

A) A wear plate not less than ¼ in. (6mm) and a ¼ inch (6mm) fillet weld to tank bottom
B) A wear plate not less than ½ in. (12mm) and a ½ in. (12mm) fillet weld to tank bottom
C) A bearing plate not less than ½ in. (12mm) and a ½ in. (12mm) fillet weld to tank bottom
D) A wear plate and bearing plate not less than ¼ in. (6mm) with full fillet welds to tank bottom

Answer: A … Reference: API 650, Section [Link] … Tricky Design Q! 2014 March Exam

6. What metallurgy requirement below applies to fasteners & washers for floating roof
peripheral (rim) seals?

A) Shall be stainless steel in all cases


B) Shall be galvanized steel or coated in all cases
C) Shall be compatible with roof rim metallurgy in all cases
D) Shall be compatible with roof rim metallurgy and coated or galvanized if attached to CS rims

Answer: A … Ref: API 650, Annex C.3.13.1  H.4.4  SS bolting  2014 March Exam

2
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
7. When using hard gaskets (solid metal ring gaskets, etc), the gasket dimensions, manhole
flange, and manhole cover shall be designed per:

A) API 620 requirements B) API 650 requirements


C) API 653 & API 650 requirements D) ASME B16.5 & ASME B16.20 requirements

Answer: A … Ref: API 650, Sect [Link]  Design Q  API 620  2014 March Exam

8. Maximum design temperature for a structurally supported aluminum dome roof:

A) Shall not exceed 150F B) Shall not exceed 200F


C) Shall not exceed 212F D) Shall not exceed 500F

Answer: B … Ref: API 650, Annex G.1.1  Design Q  200F Rule  2014 March Exam

9. What is the minimum preheat temperature for a vertical weld joint between two sections
of ASTM A516 Gr 60 (Normalized) that are 1.5 inches (40mm) thick?

A) 32F (0C) B) 50F (10C)


C) 100F (40C) D) 200F (93C)

Answer: B … Ref: API 650, Table 4.4.b & Note 9 (Group IIIA Note 9 = Normalized) & go
to API 650, Table 7.1.A/B and apply correct Group Number & thickness = Preheat Temp

10. What are the maximum permissible dimensions of a lamination that may be repaired
by edge gouging and rewelding (using an approved procedure) to seal the lamination?

A) 1 inch (25mm) in length and 1 inch (25mm) deep


B) 1 inch (25mm) in length and 3 inches (75mm) deep
C) 3 inches (75mm) in length and 1 inch (25mm) deep
D) No lamination exceeding 3 inches (75mm) in length or depth may be repaired

Answer: C (API 653, Para 4.3.6 & 7.2 & API 650, Fabrication, Para 6.2.4.b  75mm rule)

3
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
11. Which statement is correct regarding the required preparation of shell plates (½ inch
ASTM A516 Gr 60 Normalized) to be installed in a tank with a diameter of 60 feet?

A) Shaping to required radius (30 feet) is required for ½ inch thick plates (only if normalized)
B) Shaping to required radius (30 feet) is required for all plates of ½ inch thickness
C) Shaping to required radius (30 feet) is required only in certain critical services
D) Shaping is not required

Answer: B … Ref: API 650, Sect 6..1.3 & Figure 6.1 (Shaping plates) … See Note: Any
combination of thickness & diameter falling on line requires shaping prior to installation

12. Which is the correct filling rate for a hydrotest to be performed on a tank after repair
having a diameter of 200 feet and a bottom course shell thickness of 1.5 inches (40 mm)?

A) 18 in. per hour (below the top course) and 12 in. per hour (for the top course)
B) 12 in. per hour (below the top course) and 18 in. per hour (for the top course)
C) 9 in. per hour (bottom third), 12 in. per hour (middle third) and 18 in. per hour (top third)
D) 18 in. per hour (bottom third), 12 in. per hour (middle third) and 9 in. per hour (top third)

Answer: D … Ref: API 650, Sect 7 (Hydrotest Filling Rates) … MUST KNOW THESE!!!

4
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
13. Which statement is FALSE regarding dimensional tolerance checks for a 200 foot
diameter tank that has undergone a major alteration to increase tank height with the
addition of an upper shell 6th course added to the top of the existing 5th shell course ?

A) Roundness (radii tolerance) shall not exceed +/- 1 in. (25mm) in a 100 foot radius
B) Total tank plumbness (top to bottom or total tank height) shall not exceed 1/100
C) Deviations at horizontal weld joints (banding) shall not exceed ½ inch (13mm)
D) Deviations at vertical weld joints (peaking) shall not exceed ½ inch (13mm)

Answer: B … Ref: API 650, Sect 7.5 Dimensional Tolerances  Never use API 653 Ch. 10
Note: 1/100 is the reconstructed tank tolerance … This is equal to 1% … Much More strict
is Repaired or altered Tank tolerance of 1/200 … or ½ of 1%

14. What is the tolerance used for an ameter measurement when using a test meter to check
calibrations on magnetizing equipment annually?

A) The accuracy of meter readings shall be verified to be within manufacturer specified limits
B) The acuracy of meter readings shall not deviate by more +/- 10% of full scale
C) The acuracy of meter readings shall not deviate by more +/- 5% of full scale
D) The acuracy of meter readings shall not deviate by more +/- 2% of full scale

Answer: B … Ref: ASME V, Article 7, T-760 Calibration, T-761.1.c

15. Welded on patch plates are not permitted in the critical zone on a tank bottom with an
operating temperature exceeding:

A) 140F (60C)
B) 200F (93C)
C) 212F (100C)
D) 500F (260C)

Answer: B … Reference: API 653, Para. [Link].3

16. For tanks of unknown toughness, the maximum height of tank liquid above a hot tap
location during the hot tapping operation shall result in hydrostatic tank shell stress that:

A) Is less than 7,000 psi at the elevation of the hot tap


B) Is less than 8,000 psi at the elevation of the hot tap
C) Is at least 7,000 psi at the elevation of the hot tap
D) Is at least 8,000 psi at the elevation of the hot tap

Answer: A … Reference: API 653, Para. 9.14.b.4

5
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
17. What is the material yield strength (stress value Y) to be used when the tank shell
material is unknown?

A) 21,000 psi B) 25,000 psi


C) 30,000 psi D) 32,000 psi

Answer: C … Reference: API 653, Table 4.1  Lower Row = Unknown = A283C

18. What is the annular plate thickness required for a diesel tank (G = 0.70) with a 1st shell
course (A516 Gr 70) having a nominal thickness of 1.5 inches?

A) 0.300 inches B) 0.340 inches


C) 0.470 inches D) 0.590 inches

Answer: D … Ref: API 653, Table 4.1 (S value bottom course) & 4.5 @ 4th row  0.59 in
Note: S = 30,000 in Table 4.1 … To be used in Table 4.5 4th Row = correct answer

19. A roof-to-shell joint is considered frangible IF:

A) The joint slope does not exceed 2:12 & support members are not directly attached to roof
B) It will fail prior to shell-to-bottom joint in the event of excessive internal pressurization
C) It is attached to the top angle of the tank with an intermittent fillet weld all on the top
D) It is attached to top angle of tank with a continuous fillet weld all around on the top

Answer: B … Reference (API 653, Para. [Link] & API 650, Section [Link])

20. Which of these tanks creates a serious concern for failure by Brittle Fracture per API
653 (requires an assessment) if the lowest one day mean average is 35°F (2°C) and the
tanks are located just outside Disneyworld near Orlando Florida?

A) Tank # 1 constructed in 1986 (Records show 650 7th Edition construction & a hydrotest) but
most records are lost, the stamp is corroded and illegible, shell material (maximum ½ inches) is
A516 Gr65 on CMTRs & tank has operated continuously for 27 years per maintenance records
B) Tank # 2 after an initial hydrotest in 1994 has operated continuously (at 100°F) for 20 years
(API 650 8th Edition per records). TCMP shell plates are insulated and less than ½ inches thick.
C) Tank # 3 constructed to 5th Edition of API 650 (App. G) has shell plates 1.25 inches thick but
has no stamp and few records and has been continuously operated for 50 years with major T&I
scheduled for every 10 years. Shell plate material is A516 Gr60.
D) Tank # 4 has no stamp. Maintenance records show it operated for 40 years as a backup slop
tank (never filled) with unknown shell material 1.25 in. thick at the bottom course. Operations
wants to use this tank for crude oil service while another tank is down receiving a new floor.

Answer: D … Reference (API 653, Para. 3.21 & Section 5.3 Brittle Fracture assessment
Rules & Steps and also see API 650 Figure 4.1.b & Fig 4.2 (map of USA) & Table 4.4.b

6
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
21. What is the approximate spacing between an existing nozzle (NPS 12 reinforced) and a
proposed HOT TAP nozzle (NPS 12 reinforced) with a vertical weld nearby?
Information: UT scan of proposed hot tap location in first shell course revealed no laminations.
A vertical weld near the proposed hot tap location = 100% radiographed and no horizontal welds
are in the immediate area. The proposed hot tap is located between the existing vertical weld and
the existing NPS 12 Nozzle. Tank diameter is 100 feet and the shell plate on the first course in
the proposed area of the hot tap measures 1.25 inches thick.

A) Spacing = 12 in. between both nozzle repad (and hot tap nozzle repad) and the vertical weld
B) Spacing = 20 in. between both nozzle repad (and hot tap nozzle repad) and the vertical weld
C) Spacing = 27 in. between nozzle repad (and hot tap nozzle repad) and 12 in. to vertical weld
D) Spacing = 34 in. between nozzle repad (and hot tap nozzle repad) and 12 in. to vertical weld

Answer: C (Ref: API 653, Sect [Link] & Fig 9.10) Choose Formula = square root of RT
Step 1: Solve for RT … R = tank shell radius* (inches) Diameter = 100* feet x 12 = 1,200* inch
*Note: Radius = ½ diameter or 50 feet or 600 inches … Solution: RT = 600 x 1.25 = 750 …
Square root of 750 inches = 27.38  Use 27 inches
FIGURE 9.10 CLEARLY SHOWS A 12 INCH SPACING TO THE VERTICAL WELD

22. What is the toe-to-toe spacing required from a round replacement shell plate (18 in.
diameter) located away from an existing vertical weld in a bottom shell course 1 inch thick?

A) 3 inches B) 6 inches C) 10 inches D) 12 inches

Ans: C … Ref (653, Par. [Link]/Fig 9.1 & Tables) Dimension “V”, use Column for greater
than ½ in.  Solution = Use greater of 10 in. or 8 x t = 8 in.  Answer = 10 inches

23. Determine the minimum acceptable thickness of a shell plate (bottom course) in a 200
foot diameter 50 foot high Oil Storage tank (maximum liquid level = 48 feet) with designed
Specific Gravity of 1.00 constructed per API 650, 1st Edition, 1961, Appendix D, using A516
Gr. 60 shell material of 1.500 inch thickness?

A) .877 inches B) .955 inches


C) 1.034 inches D) 1.218 inches

Show your work in the space below:

Answer = B … Reference = API 653, Para. [Link].a & Table 4.1 & Table 4.2
Step # 1: Use correct formula  t min = 2.6 (H-1) DG ÷ SE
Step # 2: Always Solve H-1, DG & SE values separately … H – 1 (maximum liquid level 48
feet – 1 = 47 feet) = 47 feet … DG = 200 x 1 = 200 … SE = Table 4.1 for value S & Table 4.2
for Value E = 25,600 x 1.00 = 25,600 … t min = 2.6 x (47) (200) ÷ 25,600 = 24,400 ÷ 25,600 =
Solution = .9546 inches or .955 inches … So, the correct answer = B

7
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
24. A welder qualified in 3G position using SMAW process E-7018 (F-4 filler metal) with
backing may be qualified to weld for which of these during production?

A) F1, F2 & F3 filler metals without backing & F1, F2, F3 & F4 filler metal with backing
B) F1, F2, F3 & F4 filler metals without backing & F4 filler metal with backing
C) F1, F2 & F3 filler metals without backing & F4 filler metal with backing
D) F1, F2, F3 & F4 filler metals with backing only

Answer: D (ASME IX, QW-404.15  Table QW-433)  See API 577 Sect 7 & 8 on F#’s

25. PQR coupon being welded at 1.500 inches thick (SAW process) qualifies a WPS for
what thickness range?

A) 3/16 to 0.5 inches B) 3/16 to 3 inches (or 2T)


C) 3/16 to 1.5 inches D) None of these is correct

Answer: D (ASME IX Table QW-451.1) Qualified thickness range = 3/16 to 8 inches

PQR = SIGNED/DATED TO BE CONSIDERED VALID  BABU FORGOT “DATE”


BE SURE TO USE THE STUDY GUIDE SECTION 2 WHICH COVERS WPS/PQR Qs
Use Babu’s PQR Mechanical Test Results on the Next Page for Questions 26 & 27

8
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
Use Babu’s PQR Mechanical Test Results on the Previous Page for Questions 26 & 27

26. Evaluate the number of specimens and results for tensile testing performed on a PQR
test plate (A283 Gr. C with 44.5 mm thickness) per ASME IX requirements and select the
best statement below that summarizes your PQR review (See PQR on the previous page).

A) 4 tensile tests are needed & results on specimen 3 do not meet ASME IX requirements
B) 2 tensile tests are needed & results on specimen 3 do not meet ASME IX requirements
C) 4 tensile tests are needed & results on specimens 3 & 4 do not meet ASME IX reqmts
D) 2 tensile tests are needed & results on specimens 3 & 4 do not meet ASME IX reqmts

Ans: A (Ref: API 577, APP. C, ASME IX, QW-151.1.b/d, QW-153, & Table QW-451)
Note: Tensile specimen # 3 is 250 psi under the 95% rule for BM failures per QW-153.d,
i.e., Base metal failures may fail at 95% of the required tensile strength.

27. What are the correct number and type of guided bend tests required when evaluating a
PQR (44.5 mm test plate) for compliance to ASME IX? Select the statement below best
summarizing the review as per ASME IX requirements!

A) The 4 tests must be rejected because 4 side bends are mandatory, so the Root bend # 2 result
(rejectable per ASME IX) does not matter.
B) The 2 face & 2 root bends are allowed and the maximum allowed defect open to the surface is
3 mm. Therefore Root Bend # 2 with 3.5 mm of porosity must be rejected
C) The 4 side bends option may be used in lieu of 2 face bends + 2 root bends & a maximum
allowed defect open to surface = 3 mm, so only Root Bend # 2 is rejectable
D) The 2 face & 2 root bends are allowed & maximum allowed defect open to surface is 3 mm
(except for cracks). Therefore Root Bend # 2 & Face Bend # 2 are rejectable

Ans: A (Ref: API 577, Pg 83 & APP. C, ASME IX, QW-160, QW-163, Table QW-451

28. Prior to a tank weld flaw repair to a vertical joint (A 6-inch long crack) in a tank
bottom shell course (A516 Gr. 70 plate at 1.500 inches thick), what is the required preheat?

A) 50°F
B) 100°F
C) 140°F
D) 200°F

Answer: B (Reference: Preheat is found in API 650 Section 7 in Table 7.1.b …


Reconstructed tanks use API 653, Section [Link] & [Link]  Use the correct code 

9
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
29. When determining a controlling thickness in a shell course with corroded areas of
considerable size, Inspector shall perform all of these actions EXCEPT:
A) Determine “t1” value from an average of at least 5 evenly spaced readings over Length “L”
B) Determine “t2” value at any point in corroded area excluding widely scattered pits
C) Select at least 5 vertical and horizontal planes most likely affected by corrosion
D) Calculate critical length L = 3.7 √Dt2 (not more than 40 in)

Answer: C … Ref (API 653, Para. [Link].a/b/c) … Vertical Planes only in Length L

30. A Tank commissioned in January 2004 (No baseline UT taken but test reports show
nominal thickness of shell plate was .500 inches) was first inspected by UT in January 2009
and the Shell Bottom Course thickness was found to be 0.440 inches. UT performed 5 years
later (January 2014) revealed a Shell Bottom Course thickness of 0.400 inches. What is the
corrosion rate and remaining life for this Bottom Shell Course if the t min = 0.240 inches?
A) Corrosion rate is 8 mpy and the tank remaining life is 20 years
D) Corrosion rate is 10 mpy and the tank remaining life is 25 years
A) Corrosion rate is 8 mpy and the tank remaining life is 17.5 years
B) Corrosion rate is 10 mpy and the tank remaining life is 22.5 years

Show your work in the space below:


Answer = A … References = API 653, Para. 3.9 (Definition of Corrosion Rate)
Solution: .440 - .400 = 40 mils lost in 5 years = 8 MPY corrosion rate (CANNOT ASSUME
CORROSION RATE OF 10 MPY BECAUSE THE BASELINE UT WAS NEVER DONE!)
Remaining Life = Tactual / Tmin /C.R = 400 - .240 = .160 or 160 mils ÷ .008 or 8 MPY = 20
years

31. Regarding Question # 30 above and using API 653 rules to determine Insp intervals,
when is the next required UT thickness inspection due? Note that the last inspection in
January 2014 determined that a .400 inch thickness remained in the bottom shell course
and 0.240 inches = t min, and given all of the other information in the question above.
When is next required UT thickness due?

A) January 2014 + 5 years (the required maximum interval) = January 2019


B) January 2014 + 8 years (the maximum required interval) = January 2022
C) January 2014 + 10 years (the required maximum interval) = January 2024
D) January 2014 + 15 years (the required maximum interval) = January 2029

Show your work in the space below:


Answer = C … Ref = API 653, Para. [Link].b (smaller of 15 yrs or RCA÷2N)
Corrosion Rate = Established in Question # 28  8 MPY … Not 10 MPY
Solution: .400 - .240 = 160 mils (RCA) ÷ 2 (8 MPY) = 160 mils ÷ 16 (or 2N) = 10 years
Apply the rule … Use the smaller of 10 years or 15 yrs  Use 10 years

10
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
January 2014 + 10 years = January 2024

32. What is hydrostatic test height of a tank built to API 650, 7th Edition, Basic STD, 90
foot diameter, 50 feet total height, with a 48 feet design fill height, specific gravity = 1.0,
five shell courses each at 10 feet high, material A-516 Gr. 70 & t min found on the first shell
course in the corroded condition was 0.312 inches?

Additional information: There is an overflow on the tank at 48 feet. Maximum height to


top rim = 50 feet from the tank bottom or two feet above the overflow

A) 45 feet
B) 48 feet, because we can never exceed design fill height on a 653 tank hydro test
C) 50 feet, because this is the fill height to the top rim (even with an overflow)
D) None of these is correct

Show your work in the space below:

Answer = A … Ref = API 653, Section 4 Formula for Hydrotest & Table 4.1 & Table 4.2
Step # 1: Select correct formula using information given as on FIRST SHELL COURSE.
Ht = St E tmin ÷ 2.6 D + 1 653, Para. [Link].a
Step # 2: Find St = 33,000 using Table 4.1, use 2nd column from the right
Step # 3: Find E = 1.0  Table 4.2 top row, and t min given = .312
Step # 4: Solve for St E tmin = 33,000 x 1.0 x .312 = 10,296
Step # 5: Solve 2.6D = 2.6 x 90 = 234
Solution: Ht = St E tmin ÷ 2.6 D + 1 = (10,296 ÷ 234) + 1 = 44 feet + 1 = 45 feet

33. Determine the minimum acceptable thickness of a generally corroded 3rd course shell
plate (Tank has 5 shell courses and each course measures 10 feet) with a tank diameter of
120 foot, in Oil Service (Maximum Liquid Level = 48 feet) with Specific Gravity of 1.00
constructed per API 650, 7th Edition using Spot RT, with shell material A516 Gr. 70)?

A) 0.270 inches B) 0.300 inches


C) 0.330 inches D) None of these are correct

Show your work in the space below (Do a sketch 10 feet per shell course to help solve H):

Answer = B … Reference = API 653, Para. [Link].a & Table 4.1 & Table 4.2
Step # 1: Use the correct formula  t min = 2.6 (H-1) DG ÷ SE
Step # 2: Solve H-1, DG & SE separately … H (max liquid level 48 feet – 20* feet) = 28 feet
Note: *20 feet = elevation of bottom of third shell course) … So H– 1 = 27 feet …
DG = 120 x 1 = 120 … SE = See Table 4.1 & 4.2 = 33,000 x .85 = 28,050
Solution: t min = 2.6 x (27) (120) ÷ 28,050 = 8,424 ÷ 28,050 = .300 inches

11
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)

Figure B.11
34. At an area near the outer edge of a 120 foot diameter tank, a deep depression in the
floor identified as edge settlement with R measuring exactly 6 feet from Breakover point
and Value Bew = 5.00 inches (depth of edge settlement). Bottom lap welds were noted as
approximately parallel to shell. Evaluate the depression given the additional information
below & select the best answer. Added info: Management position = any depression
exceeding API 653 values will be repaired. NO stress analysis alternatives are allowed.
Tank = 35 yrs old & Internal insp intervals = 10 yrs. During the last inspection, the edge
settlement measured 4.00 inches over the same feet radius from the breakover point.
A) I would document the settlement and witness MT of welds within the settled area because the
settlement exceeds 2 inches. If results were satisfactory, I’d recommend another 10 year interval,
but I would also report that repairs due to settlement should be expected after a next 10 year run.
B) Accept and document edge settlement and note maximum allowance = 6.00 inches for a tank
having a 120 foot diameter, and that a 5.00 inch Bew value found is within settlement allowances
C) Recommend a shorter internal inspection interval next run (not 10 years) in anticipation of
supplemental inspection (MT of welds with the settled area) as the settlement nears 75% of Bew
D) Accept edge settlement at 5.00 inches based on Graphical representation of Fig B.11, and
recommend a rigorous stress analysis assessment as per API 653 rules
Ans: A (653, Annex B, Fig B.11, Para. B3.4.1)  83% of Bew allowable settlement  MT
12
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
35. What is the maximum allowable weld reinforcement for a vertical shell weld being RT
examined that is 1.0 inch thick?

A) Zero reinforcement because the weld surface shall be ground flush (even) with the base metal
B) 3/32 inch (2.5mm)
C) 1/8 inch (3mm)
D) None of these

Answer = B … Ref: API 650 Section [Link] (RT only) & 8.5.2.d (Visual only)  Must know
code rules to selection correct wire per ASME V Article/Table T-276 NOTE: DO NOT USE
650 TABLE 8.5.2.d  Visual only … Use Section [Link]  Answer = 3/32 in. 

36. New shell insert plate is to be installed into an existing tank shell (both 1.5 inches thick)
Insert plate material and existing shell material are both A516 Gr. 65 plate killed, using
fine Grain Practice. What is the minimum design metal temperature (in °F) that does not
require impact testing for this replacement plate material and thickness?

A) -12°F B) 20°F
C) 42°F D) 50°F

Answer = D (API 650, Para. [Link] & Table 4-4b (Note 10)  Group IV & Fig. 4-1b)

37. Regarding the question above (1.5 in. thick insert plate, A516 Gr. 65 plate killed, using
fine Grain Practice), what is the required minimum average transverse impact test value
required?

A) 12 ft-lbs
B) 18 ft-lbs
C) 20 ft-lbs
D) 30 ft-lbs

Answer = C (API 650, Para. 4.2.11 & Table 4.5.b) Answer = 30 ft-lbs …

38. When installing an added nozzle larger than size 2 NPS (4 NPS Nozzle with NO repad)
in a shell course greater than ½ in thick and shell plate material does NOT meet current
design metal temperature criteria, what shell insert minimum dimensional limits apply?

A) Insert plate minimum diameter = at least 2 x penetration diameter


B) Insert plate min. diam = at least 2 x diameter OR 1 diam + 12 inches (use the greater)
C) Insert plate min. diam = at least 2 x penetration diam OR 1 diam + 12 inches (use the lesser)
D) Insert plate min. diam = at least 2 x penetration diam OR 1 diam + 12 inches (use the greater)

Answer: D … Ref (653, Par. 9.8.6/9.8.6.a&b)  WITHOUT REPAD  > 2 NPS & ½ in
shell = 4.5 x 2 (+ .250 opening weld gap) = 9.5 inches or 4.50 + 12 = 16.5 inches

13
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
39. What fillet weld size is required on a 1-1/8” thick tombstone type repad to nozzle neck
weld when adding a two-section tombstone shaped repad to an existing shell 1-1/8 in. thick?

A) 7/16 in. fillet weld


B) 9/16 in. fillet weld
C) 1-1/8 in. fillet weld (full fillet)
D) None of these is correct

Answer: A … Ref (653, Figure 9.8 & Column “A”  7/16 inch

40. When a tank is out of service shell nozzles shall be inspected for all of these items
EXCEPT:

A) Identify type of shell nozzles


B) Inspect for thinning and pitting
C) Inspect hot tap nozzles for trimming of holes & weld penetration (weld quality)
D) Identify and describe internal piping including elbow-up and elbow-down types

Answer: C … Ref (API 653, Annex C.2.11.3 Out-of-Service Checklist)  Trimming of


tapped holes only … Weld quality is checked before the hot tap is made by VT of root pass

41. For reconstructed tanks, new vertical joints in adjacent shell courses shall be offset
from each other a minimum distance of:

A) 2t … where t is the plate thickness of the thicker course at the point of the offset
B) 3t … where t is the plate thickness of the thicker course at the point of the offset
C) 5t … where t is the plate thickness of the thicker course at the point of the offset
D) None of these is correct

Answer: C … Ref (653, Par. [Link])

42. What is the minimum dimension and minimum required corner radius for a
replacement shell insert plate in a bottom shell course that is 1.500 inches thick?

A) 12 inches is the minimum dimension and there must be at least a 6 inch radius
B) 18 inches is the minimum dimension and there must be at least a 2 inch radius
C) 18 inches is the minimum dimension and there must be at least a 9 inch radius
D) None of these are correct

Ans = C (653, Par. [Link] & Fig 9.1)  12 in. or 12t (use greater = 18 in.) and minimum
radius = Dimension R = Greater of 6 inches or 6 t … In this case, it’s a 9 inch radius.

14
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
[Link] alteration of a bottom shell course = adding a 2.00 inch thickened tombstone shell
insert plate into an existing 1.00 inch thick shell (unknown toughness). Before welding new
vertical joints of tombstone thickened insert, an existing bottom to shell fillet weld must be:

A) Cut a minimum length of 12 inches in both directions, and the cut must extend past or stop
short of an existing annular plate butt weld by 3 inches
B) Cut a minimum length of 12 inches in both directions, and the cut must extend past or stop
short of an existing annular plate butt weld by 5 inches
C) Cut a minimum length of 12 inches in both directions, and the cut must extend past or stop
short of an existing annular plate butt weld by 6 inches
D) Cut a minimum length of 12 inches in both directions, and the cut must extend past or stop
short of an existing annular plate butt weld by 10 inches

Answer = B (653, Fig. 9.1 … C … Note 3 … At least 3 inches or 5 t  Use the greater value
5t = 5.00 inches … Remember 2.0 inch thickened insert = 1.0 in. at weld (use 1:4 taper rule)
Tempting is to select “D” … 5t x 2.0 inches = 10 inches, but this is NOT the correct answer!

44. What is Corrosion Rate (N), remaining corrosion allowance (RCA), and resulting
external inspection interval if a tank shell course (lowest reading) has a UT thickness
history of .750 (2009 UT), .725 (2014 UT) and the tmin = .630 inches?

(1 inch=1000 mils)

A) N = 5 mils/yr, RCA = 95 mils, Use lesser of 5 yrs or RCA ÷ 4N = 95÷20=4.75 yrs  4.75 yrs
B) N = 5 mils/yr, RCA = 95 mils, Use greater of 5 yrs or RCA ÷ 4N = 95 ÷ 4 (5) = 4.75 5 yrs
C) N = 5 mils/yr, RCA = 120 mils, Use lesser of 5 yrs or RCA ÷ 4N = 120 ÷ 4 (5) = 6  5 yrs
D) N = 5 mils/yr, RCA = 120 mils, Use greater of 5 yrs or RCA ÷ 4N = 120 ÷ 4 (5)  6 yrs

Answer: A … Reference (API 653, Par. [Link])  RCA/4N or 5 years, use the lesser value)

45. What is the maximum initial internal inspection interval assuming NO RBI is done and
the tank floor has an API 652 fiberglass-reinforced lining?

A) 10 years B) 12 years C) 15 years D) 20 years

Answer: C … Reference (API 653, Table 6.1 … 10 years + add 10 years = 20 years

46. What is the required thickness for a lapped patch shell repair plate placed over a
corroded area of shell ¼ inches thick (UT survey in the area shows .250 inches remaining)
and the original nominal shell thickness when the tank was new was ½ inches (.500 inches)?

A) The lapped patch shell repair plate must be at least 3/16 in. thick in this case
B) The lapped patch shell repair plate must be ¼ inches thick in this case
C) The lapped patch shell repair plate must be ½ inches thick in this case
D) None of these are correct, because the repair cannot be allowed

15
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
Answer: B … Ref (653, Par. [Link]) Follow rules … Use the “lesser of” ½ inch or shell t
(corroded condition, but not less than 3/16 inch) … lap patches are never allowed when the
shell plate is greater than ½ inch)

47. What is the extent of radiography for a vertical weld when its repad must intersect and
cover an existing vertical weld? The owner user permitted the installation and the bottom
shell course thickness is 0.750 inches thick and the nozzle opening in the shell is 16.25 in.
for the 16 NPS schedule X-strong fill line being added to the tank during an alteration?

A) 24.375 inches
B) 32.5 inches
C) 48.75 inches
D) None of these

Show your work in the space below:

Ans: C … Ref (650, Par. [Link] & Fig 5.9 detail c)  3 times the diameter of the 16.25 inch
opening = 48.75 inches … And as shown … 1.5 Dp on either side of the centerline elevation

48. What is the toe-to-toe spacing required between two round replacement shell plates
(both are 18 inches in diameter) that are located in the bottom shell course that is one inch
(25 mm) thick?

A) 3 inches B) 6 inches
C) 10 inches D) 12 inches

Ans: C … Ref (653, Par. [Link]/Fig 9.1 & Tables) Follow rules for Dimension “H”, use
Column for greater than ½ in.  Solution = Use greater of 10 in. or 8 x t = 8 in.  10 in.

49. Which statement is false regarding the inspection of reinforcing plate welds?

A) Pneumatic test pressure shall be a minimum of 15 psig


B) Soap film or linseed oil or other suitable for leak detection is required
C) Pneumatic test utilizes 1/8 inch NPS nipple in a ¼ inch threaded telltale hole
D) Pneumatic test is required after fabrication is complete but before tank is filled with test water

Ans: A … Ref (650, Par. 7.3.4 & Par. [Link])  Up to 15 psig (Best pressure = 5 – 10 psig)

50. What is the toe-to-toe spacing required between an existing horizontal butt welded shell
joint and a round replacement shell section (Bottom shell course) that is 0.750 inches thick?

A) 3 inches B) 6 inches
C) 10 inches D) 12 inches

16
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
Ans: C … Ref (653, Par. [Link]/Fig 9.1) 0.750 x 8 = 6 in. (or 10 in.) use greater = 10 inches

End of Open Book Exam … Take a Break


BEGIN CLOSED BOOK PORTION  YOU HAVE 3 HOURS

51. Assuming NO RBI, the initial inspection interval per API 653 shall not exceed:

A) 10 years without a Release Prevention Barrier (RPB) or 20 years with a RPB


B) 15 years without a Release Prevention Barrier (RPB) or 20 years with a RPB
C) 20 years without a Release Prevention Barrier (RPB) or 25 years with a RPB
D) 20 years without a Release Prevention Barrier (RPB) or 30 years with a RPB

Answer: D (Reference: API 653, Para. [Link].1)

52. The maximum thickness for a welded on patch plate in the critical zone is:

A) 3/16 inch B) ¼ inch


C) 3/8 inch D) ½ inch

Answer: B (Ref API 653, Para. [Link].a & Figure 9.9 Notes) MUST KNOW

53. The maximum dimension along the shell for a welded on patch plate in critical zone is:

A) 12 inches
B) 24 inches
C) 48 inches
D) 72 inches

Ans: B (Ref API 653, Para. [Link] & Figure 9.13) 24-inch rule!

54. Before welding a welded on patch plate, the bottom plate thickness at the attachment
weld must be at least how thick?
A) .050 inches
B) .090 inches
C) .100 inches
D) This depends on the steel specification

Answer: C (Ref API 653, Para. [Link].f (Note)

55. Finished tank welds shall be stamped with the welder or welding operator’s mark:
A) At intervals not exceeding 3 feet along completed welds
B) At intervals not exceeding 3 meters along completed welds
C) At every 3 meters on horizontal welds and on every vertical weld

17
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
D) None of these are correct since weld maps are mandatory as per API 653

Answer: A … Reference (API 653, Para. 11.2.2)

56. Hot taps are not permitted:


A) When the minimum height of tank liquid is at least 3 feet above the hot tap location
B) On the roof of a tank or within the gas/vapor space of the tank
C) For tanks with shell plates having unknown toughness
D) On corroded shell plates

Answer: B … Reference (API 653, Para. [Link])

57. For 300 Series SS, specifically in older calcium silicate insulation, what is the best
answer below that should concern the Inspector?
A) Wicking and contamination
B) Wicking and localized pitting
C) Localized pitting and chloride stress corrosion cracking
D) Localized oxygen concentrated cell corrosion and pitting

Answer: C … Reference (API 571, Para. [Link].c) Appearance

58. Per API 2201, the primary concerns when welding on in-service equipment are:
A) Fusion line defects and leaks
B) Incomplete fusion and leaks
C) Burn through and cracking
D) Hydrogen-assisted cracks

Answer: C … Reference (API 577, Para. 11.2  API 2201  Two primary concerns

59. Per API 577, which of these is NOT an advantage of SAW process?
A) Provides very high metal deposition rates
B) Produces repeatable high quality welds for large weldments
C) Produces repeatable high quality welds for repetitive short welds
D) The slag this is produced helps to support and shape the weld bead

Answer: D … Reference (API 577, Para. 5.6.1  D = Advantage of FCAW process

60. A single wall exposure technique was used to make a radiograph using X-ray
equipment. The permitted density range for this radiograph per ASME V code is:

A) 1.3 B) 1.8 to 4.0

18
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
C) 2.0 to 4.0 D) None of these

Answer: B (Reference: ASME V, Article 2, T-282.1) … Know X-Ray & “gamma” reqmts

61. If corrosion is noted during internal inspection of the roof and upper shell course due to
vapor space corrosion above the design fill height, then structural support members are
also likely to be corroding (thinning) at:

A) A lesser corrosion rate due to the requirement for use of Core-ten Steel
B) A similar corrosion rate to the roof and shell members, but this should be verified
C) Twice the rate of roof and shell corrosion because of exposure to vapors on both sides
D) None of these are correct

Answer: C … Ref (API 575, Par. 7.4.8 & API 653 Annex C) Measure structural items
during your baseline inspections so you can note the % of cross section loss during service

62. Calcining can occur when concrete has been exposed to:

A) Chemical attack B) Sulfate-type alkalis


C) Chlorides D) Prolonged High temperature

Answer: D (Reference API 653, Para. [Link])

63. Upon completion of welding of the new tank bottom, the welds may be inspected by
which of the following methods?
A) Radiography
B) Vacuum-box test
C) Tracer Gas test only
D) Either a vacuum box test or a tracer gas test

Answer: D (Reference API 650, Para. 7.3.3 … See Para. 8.6 & 8.11 for these tests)

64. Which of these are API 653 examples of types of Release Prevention Barrier?
A) Under tank leak detection system designed to identify if a significant leak occurs
B) Steel bottoms, synthetic materials, clay liners, concrete pads, and all other barriers or
combinations of barriers placed in a bottom of or under a tank
C) Coating systems applied to floors with CP systems used
D) None of these are correct
Answer: B … Reference (API 653, Par. [Link])

65. Bottom Plate Thickness Measurements most commonly utilize which of the following
reliable methods for determining tank bottom plate soil side corrosion:
A) Magnetic flux leakage (MFL) tools & ultrasonic (UT) thickness measurement tools
B) Magnetic flux leakage (MFL) tools & sample plate removal (coupons) taken from floor

19
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
C) Magnetic flux leakage (MFL) tools only per Annex G requirements of API 653
D) None of these is correct because tank bottom plate testing is never reliable
Answer: A … Reference (API 653, Par. 4.4.4)

66. Unless a stress analysis is performed, the minimum tank bottom plate* thickness in the
critical zone of the tank must NEVER be less than:
A) The tmin value, as isolated pitting will not appreciably affect the strength of the plate
B) 653 value in Bottom Plate Minimum Thickness table (depends on foundation design)
C) 0.050 inches (*does not apply to annular plates)
D) 0.100 inches (*does not apply to annular plates)
Answer: D … Reference (API 653, Par. [Link])

67. Abrasive blasting & coating should not be performed if the temperature of the steel
surface and the relative humidity in the immediate work environment is:
A) Less than 5°F above the dew point and the relative humidity is 80% or greater
B) Less than 3°F above the dew point and the relative humidity is 90% or greater
C) Less than 5°F below the dew point or if the relative humidity is 70% or greater
D) None of these are correct
Answer: A (Reference: API 652, Para. 7.4 & 8.3)

68. When determining a controlling thickness in a shell course with corroded areas of
considerable size, widely scattered pits may be ignored IF no pit depth results in the
remaining shell thickness being less than one-half the minimum acceptable tank shell
thickness (exclusive of the corrosion allowance) AND:
A) Sum of the pit dimensions does not exceed 2 inches in 8 inches along any length
B) Sum of the pit dimensions does not exceed 2 inches in 8 inches along a vertical line
C) Sum of the pit dimensions does not exceed 2 inches in 8 inches along a horiz. line
D) Sum of the pit dimensions does not exceed 2 inches in 12 inches along any length
Answer: B … Reference (API 653, Para. [Link] & Figure 4.2)

69. What type of UT display is recommended for UT thickness tests if reflecting surfaces
are rough, pitted, corroded (and also not parallel with entry surface)?
A) Pulse-echo B) C-scan
C) A-Scan D) B-Scan
Answer = C (ASME V, Article 23, SE-797, Para. 8.8)

70. Experience has shown that frequent floating roof landings* (*open-ended pipe is often
used to support floating roofs) over a long period of time causes corrosion severe and
localized enough to corrode a hole through:

A) Striker plate (bearing plate) welded to the floor


B) Tank floor plate under the bearing plate

20
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
C) Striker plate (bearing plate) & tank floor plate will eventually be corroded through
D) None of these is correct
Answer: C (Reference: API 652, Para. 4.7, Last sentence) … Best Practice: Bearing plates
are installed on tank floors & on pipe legs where floating roof support legs make contact

71. All tanks shall be given a visual external inspection by an authorized inspector not to
exceed:

A) The lesser of 5 years or RCA ÷ 4N years


B) The greater of 5 years or RCA ÷ 4N years
C) The lesser of 5 years or RCA ÷ 2N years
D) The greater of 5 years or RCA ÷ 2N years

Answer: A … Reference (API 653, Par. [Link])

72. The tank for which corrosion rates are NOT known is called the:

A) Candidate Tank
B) Control Tank
C) Service Tank
D) Critical Tank

Answer: A … Reference (API 653, Para. 3.6)

73. Per API 653, when Controlled deposition welding methods are employed in lieu of
PWHT, what is required after the finished repair weld has cooled to an ambient
temperature?

A) Final post heat (hydrogen bake out treatment) must be performed ASAP
B) Final temper bead reinforcement layer shall be removed/made flush with base metal
C) Final insp and NDT specified must then be completed & accepted by the Inspector
D) None of these is correct regarding the Controlled Deposition welding procedure

Answer: B … Ref (API 653, Para. 11.3.2.e.9)

74. What type of settlement occurs when tank shell settles sharply around the tank
periphery, resulting in deformation of the bottom plate?

A) Uniform B) Edge
C) Planar tilting D) Tank Bottom

Ans: B (Ref API 653, Annex B, Par. B.2.3.1) 4 major types of settlement!

75. When used, UT thickness measurement intervals are (for unknown corrosion rates):
A) Maximum interval shall be the lesser of 5 years or RCA ÷ 4N years
B) Maximum interval shall be the greater of 10 years or RCA ÷ 4N years
21
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
C) Maximum interval shall be the lesser of 15 years or RCA ÷ 2N years
D) Maximum interval shall be 5 years

Answer: D … Reference (API 653, Par. [Link].a)

76. If a change is made in an essential variable, what is required for the WPS?

A) Requalify the WPS


B) Revise & Correct the WPS only
C) Sign & Approve the WPS revision only
D) Revise & Correct the WPS and sign and approve the revision

Answer: A (Section IX, Introduction, Procedure Qualifications, First Paragraph)

77. When reviewing a radiograph, a light image of letter “B” appearing on a darker
background is:

A) Cause for film rejection


B) Not cause for film rejection
C) The same as a dark letter “B” appearing on a lighter background
D) None of these is correct

Ans: A (ASME V, Article 2, T-284) Light image of “B” on darker background = Reject

78. Guided bend tests represent what qualities in a weld?

A) Ductility & strength B) Strength only


C) Soundness & strength D) Ductility & soundness

Answer: D (ASME IX, QW-141.2)

79. When determining the controlling thicknesses in each shell course and when there are
corroded areas of considerable size, measured thicknesses shall be averaged as per a
detailed procedure. How many equally spaced measurements for Value “L” must be taken
as a minimum by the Inspector?

A) 3 B) 4
C) 5 D) 8

Answer: C (Reference: API 653, Para. [Link].c)

80. Examinations of tank bottom weld seams by vacuum box testing methods must follow a
procedure and minimum vacuum pressure required for each test is:

22
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
A) A near perfect vacuum, absolute
B) A partial vacuum of at least 3 lbf/in² gauge minimum
C) A partial vacuum of at least 5 lbf/in² gauge minimum
D) A partial vacuum of at least 8 lbf/in² gauge minimum
Ans: B*… Ref = API 653 Annex F, *NDE Reqmts Summary, F.5.3

81. The area on the tank bottom where the settlement begins is called:

A) Bulging Point
B) Settlement Point
C) Breakover Point
D) None of these

Answer: C … Reference (API 653, Para. 3.5)

82. Installing a shell penetration larger than NPS 12 beneath design liquid level is
considered:

A) Alteration B) Repair
C) Major alteration D) None of these

Answer: C … Reference (API 653, Para. 3.18)

83. Complete or partial (if more than ½ of the weld thickness) removal & replacement of
more than 12 in. of vertical weld joining shell plates or radial weld joining annular plate
ring is:

A) Repair
B) Alteration
C) Major repair
D) None of these

Answer: C … Reference (API 653, Para. 3.18)

84. Tank material may likely satisfy the recognized toughness definition if metal
temperature operates at temperatures not less than:

A) 50°F
B) 60°F
C) 70°F
D) None of these

Answer: B … Reference (API 653, Para. 3.21 & Para. 5.3.6)

85. Which of the following meets the definition of a repair organization?


A) Owner/operator of ASTs who repairs or alters his own equipment without following API 653

23
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
B) Contractor making repairs/alterations to API 653 with quals acceptable to AST Owner/Op.
C) One who makes repairs per API 653 but is outside of and not authorized by the jurisdiction
D) Contractor making repairs/alterations with qualifications acceptable to AST Owner/Op.

Answer: B … Reference (API 653, Para. 3.25)

86. Examinations of tank bottom weld seams by vacuum box testing methods must follow a
procedure and the minimum possible time at each location shall be:

A) 3 seconds B) 4 seconds
C) 5 seconds D) None of these times

Ans: C*… Ref = API 653 Annex F, F.5.2 & 650, Para. 8.6.4  8.6.8  5 second rule

87. What is Minimum light intensity required at the point of examination during a vacuum
box test (and a typical color contrast PT or dry particle MT examination)?

A) 320 Lux (32 fc) B) 500 Lux (50 fc)


C) 1000 Lux (100 fc) D) 2000 Lux (200 fc)

Ans: C*… Ref = API 653 Annex F, F.5.2 & 650, Para. 8.6.4  8.6.7  1000 Lux rule

88. Corrosion on the bottom side of floor plates in ASTs is affected most by:

A) Welding procedures used during construction of the tank


B) The metal used for construction of the tank floor
C) Soil characteristics directly underneath the tank
D) Composition of the contents stored in the tank

Ans: C … Ref = API 651, Par. [Link] & more! It is very important to ensure that there is no
debris such as, rocks, lumps of clay, weld electrodes, paper, plastic, wood, etc. in pad material.
The pad material particles should be fine and uniform.

89. At the next out-of-service inspection on a tank that has had a hot tap performed, the
visual inspection should include:

A) Size of the hot tap nozzle holes


B) Thickness of the plate at the hot tap
C) Height of the hot tap from the tank bottom
D) Trimming of the hot tap nozzle holes

Correct Answer: D … Ref = API 653 Annex C Checklist item shell nozzle C.2.11.3.b

24
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
90. API 653 provides minimum requirements for maintaining tank integrity after they have
been placed in service and it addresses all of the following EXCEPT:

A) Inspection B) Repair & Alteration


C) Relocation D) Construction

Ans: D … Ref (API 653, Para. 1.1.1) It addresses reconstruction, not construction

91. When a tank is being dismantled for relocation, roof, shell, & bottom plates may be cut:

A) To one-half the size of the original plates.


B) Along the existing weld seams for transportation to the new site.
C) To a size no smaller than ½ max weight allowed by transporting vehicle & crane.
D) To pieces of any size that are readily transportable to the new site.

Correct Answer: D … Reference = API 653, Para. 10.3 … Dismantling Methods

92. During a tank reconstruction, under what circumstances may a new shell-to-bottom
weld be exempt from hydrostatic testing?

A) When root & final pass has been visually inspected & fully examined & radiographed
B) When root & final pass has been visually inspected & fully examined & vacuum box
C) When welding method has been reviewed/approved by experienced tank engineer
D) A shell-to-bottom weld is never exempted from hydrostatic testing.

Correct Answer: D … Ref = API 653, Par 12.3 … When Hydrostatic Testing is Reqd

93. What is the maximum allowable undercut in both vertical & horizontal welds?

A) Both may have up to 1/16 in (0.8 mm)


B) Both may have up to 1/32 in (0.4 mm)
C) Vertical welds = 1/32 in (0.4mm) & horizontal welds = 1/16 in (0.8 mm)
D) Vertical welds = 1/16 in (0.8mm) & horizontal welds = 1/32 in (0.4 mm)

Correct Answer: C … Ref = API 650, Par 8.5.1.b  Visual Examination Reqmts

94. API Publication titled “Safe Hot Tapping Practices in Petro/Petrochem Industries” is:

A) API 2015 B) API 2016


C) API 2217A D) API 2201

Ans: D … Ref (API 653, Para. 2.1) … Answer = API 2201 is a critical publication!

95. A tank with a 90 feet diameter is to be checked for shell settlement during the
hydrotest. The minimum number of equally spaced settlement points checked is:
25
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
A) 90 ÷ 32 = 2.81  round to 3
B) 8 points as a minimum always
C) 9 points in this case
D) None of these are correct
Answer: C (Reference: API 653, Section 12.5 & Annex B) D ÷ 10, but no less than 8

96. According to API 653, who has the ultimate responsibility for compliance with the
provisions of the Standard?

A) Authorized Inspector B) Vendor/fabricator


C) Owner/operator D) Storage Tank Engineer

Answer: C … Ref = API 653, Para 1.2

97. When determining the minimum acceptable shell plate thickness for continued service
for any shell course, the value tmin shall NOT be less than:

A) 0.090 inches B) 0.100 inches


C) 0.010 inches D) None of these is correct

Ans: B … Reference (API 653, Para. [Link])  Remember the .100 inch minimum rule

98. Use this formula after a major alteration (add 16 NPS Nozzle),
hydrostatic test height is calculated after determining the controlling thickness:

A) Of an entire shell course


B) For a location of interest within any shell course
C) For a locally thinned area within any shell course
D) Of a portion of the shell course at the lowest elevation in the location of interest

Ans: B … Ref (653, Par. [Link].b) Location of interest = Centerline elevation of new nozzle)

99. Pitting does not normally represent a significant threat to the overall structural
integrity of a shell unless:

A) Pits exceeding “½ min t” along any vertical line does not exceed 2 inch in 8 inch rule
B) Pitting rarely if ever represents a significant threat to overall shell structural integrity
C) Pits are severe in nature and in close proximity to one another
D) Pits are severe and exceed the “½ min t” requirement of API 653

Answer: C … Reference (API 653, Para. [Link])

26
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
100. When reviewing RT film, a darkened perfectly straight line with edges can be seen in
the very center of the root pass (lightest area). The length of the line is about 75mm long. It
is likely which type of discontinuity?

A) Incomplete penetration B) Wormhole porosity


C) Incomplete fusion D) Crack

Answer: A (API 577 Illustration for RT Note 2 for IP & NDT General Knowledge)

101. Welders qualifications should expire if they do not weld:

A) Using a given procedure for a 6 month period


B) Within a given process for a 6 month period
C) On a tank for 6 months
D) For a 3 month period

Answer: B (Reference: ASME IX, QW-322.1.a)

102. Historically, causes of Bottom Failure include all of the following EXCEPT:

A) Roof support columns welded to the tank bottom to restrict movement


B) Rock or gravel foundation pads with voids in areas that should have been filled-in
C) Homogeneous fill under a tank bottom (the contents within a sand foundation pad)
D) Sump installed after a floor was installed where voids exist beneath a sand pad/base

Ans: C … Ref (653, Par. 4.4.2)  Non-homogenous fill (clay, foreign matter)

103. A Galvanic Cathodic Protection system is a system that:


A) Uses a metal less active than the structure to stop corrosion
B) Uses a metal more active than the structure to stop corrosion
C) Uses a chemical to stop corrosion
D) Uses a coating to stop corrosion

Answer: B (Reference API 651, Para. 6.2.1) 3.26 … Definitions for Galvanic CP )

104. All new materials for repair, alterations or reconstruction shall conform to:
A) As-built standard
B) Current applicable standard
C) Original construction standard (as a minimum requirement)
D) None of these is correct

Answer: B … Reference (API 653, Par. 7.2)

27
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
105. According to ASME Sec. IX, welding filler metals are grouped into groupings (based
on their usability) as:
A) P-Numbers
B) F-numbers
C) Z-numbers
D) AWS specified

Answer: B (Reference: ASME IX, QW-422)

106. Which of the following statements is NOT correct regarding the minimum content on
an Inspection report per the requirements of API 653?
A) Date of insp, type of insp (external or internal) & scope of insp, including any areas that were
not inspected, with reasons given (e.g. limited scope or physical access)
B) Description of tank (number, size, capacity, etc), List of components inspected and conditions
found (checklist such as found in Annex C may be used) & deficiencies found
C) Insp methods and tests used (visual, MFL, UT, etc.) and results of each inspection method or
test, Corrosion rates (bottom, shell), Settlement survey results if performed
D) Name, company, & signature of the Inspector responsible for the inspection

Answer: D … Reference (API 653, Par. 6.9.2.j)  Records must show the Authorized API
653 Inspector’s number along with other details  See item J)

107. Which of the following tank roof types are used to reduce filling and breathing loss by
eliminating vapor space?

A) Cone roof B) Umbrella-roof


C) Vapor-dome roof D) Floating roof

Answer: D (Reference API 575, Para. 4.2.3 Third Paragraph)

108. An AC yoke should have a lifting power of at least:

A) 5 pounds B) 10 pounds
C) 20 pounds D) 40 pounds

Answer: B (Reference: ASME V, Article 7, T-762.b)

109. Tank Bottom Release Prevention Systems per API 653 include all of the following
EXCEPT:

A) Internal inspection of the tank bottom


B) Leak detection systems and leak testing of the tank
C) Installing an area impressed current CP system for the entire tank farm
D) Lining tank interior bottom or providing a RPB under the tank bottom

28
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
Ans: C … Reference (API 653, Par. 4.4.3)  CP must be for underside of the tank)

110. CP surveys are recommended to ensure the effectiveness of impressed current


cathodic protection systems. How often should this survey be done?

A) Every 10 years B) When tank is empty


C) Annually D) Semi-annually

Answer: C (Reference API 653, Para. [Link])

111. What is the required minimum thickness & minimum projection distance of a bottom
plate beyond the shell as measured from toe of outside bottom-to-shell fillet weld? (Assume
you are evaluating “corroded condition” of the chime area)

A) Thickness shall not be less than .050 in. & projection of bottom plate = at least 3/8 in.
B) Thickness shall not be less than .100 in. & bottom plate projection = at least 3/8 in.
C) Thickness shall not be less than .050 in. & projection of bottom plate = at least ½ in.
D) Thickness shall not be less than .100 in. & projection of bottom plate = at least ½ in.

Answer: B … Reference (API 653, Par. [Link])

112. Reported incidents of tank failure due to brittle fracture failure occurred during all of
the following times EXCEPT:

A) Failure occurred shortly after erection during hydrostatic testing


B) Failure occurred upon the first filling of the tank in cold weather
C) Failure occurred after a change to higher temperature service
D) Failure occurred after a tank repair/alteration was done

Ans: C … Ref (API 653, Par. 5.2.2)  After a change to a lower temp service)

113. The purpose of Periodic in-service inspection of tanks is to:

A) Assure continued tank integrity


B) Assure proper operation of the tank
C) Meet jurisdictional requirements
D) None of these is correct per API 653

Answer: A … Reference (API 653, Par. 6.1)

114. Items that should be documented in a Routine insp include all these EXCEPT:

A) Signs of settlement and any evidence of shell distortions


B) Condition of foundation, appurtenances, and coating and insulation systems
C) Condition of the RPB liners and any Undertank Leak Detection systems
D) Evidence of any leaks and corrosion

Answer: C … Reference (API 653, Par. [Link])


29
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
115. When used, UT thickness measurement intervals are (for known corrosion rates):
A) Maximum interval shall be the lesser of 5 years or RCA ÷ 4N years
B) Maximum interval shall be the greater of 10 years or RCA ÷ 4N years
C) Maximum interval shall be the lesser of 15 years or RCA ÷ 2N years
D) Maximum interval shall be 5 years

Answer: C … Reference (API 653, Par. [Link].a)

116. RBI assessment performed in association with internal inspection intervals shall be
reviewed and approved by:

A) Owner/Operator & ST Engineer


B) Owner/Operator & Authorized Inspector
C) Storage Tank Engineer & Authorized Inspector
D) Owner/Operator & Authorized Insp Agency

Answer: C … Reference (API 653, Par. [Link])

117. Routine In-service Inspections are best described by which of the following?
A) External tank condition monitored by regular (daily) close visual inspections from the ground
& must be performed by Authorized Inspector or approved designate
B) External tank condition monitored by regular (weekly) close visual inspections from the
ground & may be performed by an Authorized Inspector or his approved designate
C) External tank condition monitored by regular (monthly) close visual inspections from the
ground & may be performed by Authorized Inspector or owner/operator personnel
D) External tank condition monitored by regular (yearly) close visual inspections from the
ground & may be performed by Authorized Inspector or owner/operator personnel

Answer: C … Reference (API 653, Par. [Link]/2)

118. Before doing a hot tap or adding a reinforcement plate, what NDT is needed?

A) MT or PT exam B) UT thickness and lamination scan


C) RT and MT or PT D) Visual examination ONLY

Answer: B … Reference (API 653, Par. [Link])

119. Where exterior tank bottom corrosion is controlled by a cathodic protection system,
periodic surveys of the system shall be conducted in accordance with API 651. Who is
responsible to review the results of these CP surveys?

A) Owner/operator B) Authorized Inspector


C) Storage Tank Engineer D) Authorized Insp Agency

Answer: A … Reference (API 653, Par. [Link] & API 651 Section 11.3.2)

30
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
120. Tank grounding system components such as shunts or mechanical connections of
cables shall be visually checked. Recommended practices dealing with prevention of
hydrocarbon ignition (incl. that from lightning, static & stray currents) are covered by
what API document?

A) API 2000 B) API 2003 C) API 2016 D) API 2217A

Answer: B … Reference (API 653, Par. [Link])  API Recommended Practice 2003,
Protection against Ignitions Arising Out of Static, Lightning, and Stray Currents

121. Tank settlement measurements shall be evaluated for acceptance in accordance with:

A) API 653 Annex B B) API 653 Annex C (Inspection Checklists)


C) API 650 Section 5 (Design rules D) API 650 Sect 7.3.6 (Hydrotest Reqmts)

Answer: A … Ref (API 653, Section [Link])

122. Which of these statements is FALSE regarding settlement surveys during


Hydrotesting (that occur after the initial settlement survey with the tank empty)?

A) Settlement shall be measured during filling (usually 25% intervals)


B) Settlement shall be measured when water reaches 100 % of test level
C) Excessive settlement as per Annex B shall be cause to stop the hydrotest
D) Excessive settlement as per Annex B shall require the foundation be repaired

Answer: D … Ref (API 653, Sect 12.5.2)  See API 650, [Link] … Maximum filling rates

123. Which statement is FALSE regarding tanks WITHOUT NAMEPLATES that DO


NOT have required as-built STD info required to complete a nameplate?

A) If as-built STD info required to complete nameplates is not available/traceable to a tank, an


assessment nameplate may be attached under certain conditions as per API 653 rules
B) Assessment nameplates may be attached only under direction of the Authorized Inspector
C) Assessment nameplates may be attached only if suitability for service assessment is done
D) New nameplates shall contain as-built Std required info & be marked replacement nameplate

Ans: D … Ref (API 653, Para. [Link])  Without Nameplates = Assessment Nameplate

124. What method shall be used to determine the minimum thickness calculation for tanks
having diameters greater than 200 feet?

A) Variable design point method B) The one foot method


B) The one foot design point method D) Tmin formulas given in API 653

Answer: A … Ref (API 653, Para. [Link])

125. Which of the following statements is NOT correct regarding Inspection report
requirements per API 653?

31
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
A) Each external & internal insp performed requires a written report be prepared by the
owner/operator of the AST and these reports shall be maintained for the life of the tank
B) Authorized inspector shall prepare a written report after every internal & external insp
C) These insp reports & any inspector recommendations/documentation of disposition (repairs,
etc) shall be maintained by the owner/operator for the life of the tank
D) Local jurisdictions may have additional reporting/record keeping reqmts for tank inspections

Answer: A … Reference (API 653, Par. 6.9.1)

126. In order to qualify for hydro test exemption after major repair or major alteration, all
these conditions for shell-to-bottom weld repairs shall be met except (1 statement = false):
A) The repaired portion of the weld meets the fillet size requirements of API 650 (Sect. [Link])
B) Portion replaced does not represent more than 50 % of required weld cross-sectional area
C) If a weld (one side of shell only) was completely removed & replaced, length was ≤ 24 inches
D) Weld repairs replacing > 50 % of required weld cross-sectional area shall not be closer than
12 inches to each other, including repairs on the opposite side of the shell.

Answer: C … Ref (API 653, Section [Link].1.a/b)

127. In order to qualify for hydrotest exemption after major repair or major alteration, all
these conditions for shell-to-bottom weld repairs shall be met except (1 statement = false):
A) Repair areas shall be examined prior to welding visually
B) Repairs shall be examined after the root pass and final pass visually
C) Repairs shall be examined after the root pass and final pass by MT or PT methods & UT
D) Examination & acceptance criteria for NDEs shall be in accordance with API 650 & API 653

Answer: C … Ref (API 653, Sect [Link].2) UT is not required in this case  Corner welds

128. Which statement is FALSE regarding settlement measurements during hydrotest?


A) Tank settlement is initially surveyed using an even number of elevation measurement points
that are randomly distributed around the circumference.
B) When settlement is expected during hydrotest, tank foundation is checked for settlement
C) Initial settlement surveys prior to 1st hydrotest provide base readings for future evaluations
D) Tank settlement shall initially be surveyed with the tank empty

Answer: A … Ref (API 653, Section 12.5 entire section)  Uniformly distributed …

129. In the absence of an initial settlement survey (to provide base readings for future
settlement evaluations) THE TANK SHALL BE ASSUMED TO BE:
A) No assumptions may be made because it is critical to evaluate baseline settlement readings
B) Initially out-of-level and out-of-tolerance
C) Initially level
D) None of these are correct

32
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
Answer: C … Ref (API 653, Section 12.5 entire section)

130. Which statement is FALSE regarding the minimum number of elevation points
(settlement measurement) as indicated by the following API 653 equation: N = D ÷ 10
A) N = minimum required number of settlement measurement points, D = tank diameter in feet
B) Minimum number of settlement measurements (tank diameter = 50 feet), 50 ÷ 10 = 5 (five)
C) Maximum spacing between settlement measurement points shall be 32 ft
D) All “N” values shall be rounded to the next higher whole number
Answer: B … Ref (API 653, Section [Link]) … Never less than 8 points (minimum)

131. When API 653 does not provide specific evaluation procedures or acceptance criteria
for a specific type of degradation or when API 653 explicitly allows the use of fitness-for-
service criteria, WHAT DOCUMENT MAY BE USED to evaluate the various types of
degradation or test requirements addressed in API 653?

A) API 579-1/ASME FFS-1 B) API 580


C) API 581 D) None of these are correct

Answer: A … Ref (API 653, Par. 1.1.6)  New question for 2012 exams

132. If an API 653 provision is in conflict with a jurisdictional regulation or requirement,


and the API 653 requirement is more stringent, which of the following statements is
correct?

A) Jurisdictional reqmts SHALL govern in all cases and must be used instead of API 653
B) Jurisdictional reqmts SHOULD govern and may (or may not) be used instead of API 653
C) API 653 requirements SHALL be followed if they are more stringent than jurisdiction rules
D) API 653 requirements SHOULD be followed if they are more stringent than jurisdiction rules

Answer: C … Reference (API 653, Para. 1.3)

133. Where welding and hot work are involved, WHAT API DOCUMENT states “Except
in areas specifically designated as safe for hot work, a hot work permit shall be obtained
before starting any work that can involve a source of ignition.”

A) API 2015 B) API 2201


C) API 2217A D) API 2009

Answer: D … Reference (API 653, Para. 1.4) New question for 2012 exams

134. The document for “Personnel Qualification and Certification in NDT” is:

A) ASNT SNT-TC-1A B) ASME V, Article 1


C) ASNT CP-189 D) None of these

33
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
Ans: A … Reference (API 653, Para. 2.1) Expect this to come up in OB (most likely) or CB!

135. The standard used for repairs or alterations made after original construction is the:

A) As-built standard
B) As-built standard only for those repairs or alterations
C) Construction STD only for those repairs or alterations
D) None of these are correct

Ans: B … Ref (API 653, Par. 3.2 … 5th Sent of 5 in definition) New question 2012 exams

136. API 653 Annex A provides a list of API welded storage tank standards that goes back
to 1936 and the ALL-WELDED OIL STORAGE TANKS (All Tanks before that were
riveted). What was the name of the 1936 API standard?

A) API 650 B) API 12B C) API 620 D) API 12C

Ans: D … Ref (API 653, Para. 3.2, Annex A & Table A.1) ) New question for 2012 exams

137. Primary reasons/requirements for doing internal inspections include all of these
EXCEPT:

A) Ensure that the bottom is not severely corroded and leaking


B) Gather data needed for minimum bottom & shell thickness assessments (also using those
external UT thickness readings obtained during any in-service inspections)
C) Identify and evaluate any tank bottom settlement that may be evident
D) Identify and evaluate any roof or floating roof underside corrosion or holing

Ans: D … Reference (API 653, Par. [Link]) … D is the correct answer because it is not the
PRIMARY concern … The primary concern = the shell and floor  No release of product)

138. Which statement is FALSE regarding tanks WITHOUT NAMEPLATES that DO


HAVE required as-built standard information needed to complete a nameplate?

A) New nameplates shall contain as-built STD required info & be marked assessment nameplate
B) Any replacement nameplates shall be per API 650 & under direction of Authorized Inspector
C) At owner’s request a nameplate may be attached to a tank meeting API 650 requirements
D) If required info is available & traceable, a new replacement nameplate may be attached

Ans: A … Ref (653, Para. [Link]/2)  Without Nameplates = Replacement Nameplate

139. When design & construction details are not given and are not available in the as-built
standard, details MUST be used that provide a level of integrity equal to level provided by:

A) Current edition of API 653


B) Current edition of API 650
C) Edition of API 650 chosen by Engineer

34
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
D) Edition of API 650 chosen by Owner/Operator

2010 Addition: Answer: B … Ref (API 653, Par. 1.1.5)  New question for 2012 exams

140. One or more persons or organizations acceptable to owner/operator & knowledgeable


& experienced in engineering disciplines associated with evaluating mechanical & material
characteristics that affect the integrity and reliability of aboveground storage tanks is:

A) Fitness for Service Organization B) Engineering Organization


C) Storage Tank Engineer D) None of these

Answer: C … Reference (API 653, Para. 3.28)

141. In order to qualify for a hydrotest exemption after a major repair or major alteration,
all of these conditions for shell repairs shall be met except (1 statement = false):
A) New vertical and horizontal shell butt-welds shall have complete joint penetration and fusion
B) Root pass (shell t > 1 in.) shall be back gouged & examined full length by MT or PT methods
C) Final weld pass (all shell thicknesses) shall be examined full length by MT or PT methods
D) Finished welds shall be fully (100%) radiographed.

Answer: C … Ref (API 653, Sect [Link].4/5) Final weld pass > 1 inch shall be MT or PT

142. In order to qualify for a hydrotest exemption after a major repair or major alteration,
all of these conditions for shells/nozzles shall be met except (1 statement = false):
A) Shell welds for reinforcement-to-nozzle neck joints shall have complete penetration & fusion
B) Shell welds for nozzle neck-to-shell joints shall have complete penetration and fusion
C) Root pass of nozzle attachment weld shall be back-gouged and MT or PT examined
D) Completed nozzle attachment welds shall also be MT or PT examined

Answer: D … Ref (API 653, Section [Link].6) UT shear wave is required for exemption

143. In order to qualify for hydrotest exemption after major repair or major alteration, all
these conditions for bottom repairs in critical zone shall be met except (1 statement = false):
A) Repairs to annular ring or bottom plate meet API 653 WPS rules, impact test requirements, &
new materials = current API 650 edition, & existing materials = API 650 (7th Edition or later)
B) Annular plate butt-welds shall also be examined by radiographic methods after a final pass
C) Joints shall be examined after root and final pass by MT or PT methods
D) Joints shall be examined visually prior to welding

Ans: B … Ref (API 653, Sect. [Link].4.1.a/b) Ultrasonic Testing (Shear Wave) is required

144. Corrosion on the bottom side of floor plates in ASTs is affected most by:
A) Composition of the contents stored in the tank.
B) Welding procedures used during construction of the tank.
C) The metal used for construction of the tank floor.

35
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
D) Soil characteristics directly underneath the tank.

Answer: D … Reference = API 651, Para. [Link] … there are others! It is very important to
ensure that there is no debris such as, rocks, lumps of clay, welding electrodes, paper, plastic,
wood, etc. in the pad material. The pad material particles should be fine and uniform.

145. Magnetic Particle exams can detect which of these discontinuities?


A) Surface & deep sub-surface cracks B) Surface & shallow sub-surface cracks
C) Surface cracks only D) Sub-surface cracks only
Answer: B (ASME V, Art. 7, T-720) … Shallow sub-surface cracks & other discontinuities
may be found using MT … Many miss this question & answer “C”

146. Except for cast iron parts, internal coils and supports may be ultrasonically tested or:
A) Dye penetrant tested B) Leak tested
C) Hammer tested D) Magnetic particle tested
Answer: C … Reference = API 575, Para. 7.4.9 (Internal Equipment) … Except for cast
iron parts, coils and supports may be ultrasonically tested or hammer-tested.

147. If arc strikes, gouges, or tears from temporary attachments are identified, they:
A) Must be evaluated on a case-by-case basis
B) Must be repaired by welding with an appropriate repair procedure.
C) Must be repaired by removing plate area containing scars and welding in a butt-welded patch
D) Are acceptable, provided they are more than 2 feet from any weld seam.
Answer: A … Ref = API 653, Para. 4.3.6 (Flaws) Requirement for repairing scars (gouges,
arc strikes, or tears from temp attachment welds must be evaluated on a case-by-case basis.
148. Partial or complete jacking of a tank shell is considered a(n):
A) Routine maintenance B) Alteration
C) Repair D) Major repair
Correct Answer: D … Reference = API 653, Definitions*, Para.3.18.f … see below

149. During a tank reconstruction, under what circumstances may a new shell-to-bottom
weld be exempt from hydrostatic testing?
A) When the welding method has been reviewed and approved by an engineer experienced in
tank design in accordance with API Standard 650
B) When root pass has been visually inspected & final weld fully examined, VT & vacuum box
C) When root pass has been visually inspected & final weld fully examined, VT & RT
D) A shell-to-bottom weld is never exempted from hydrostatic testing
Correct Answer: D … Ref = API 653, Par 12.3 … When Hydrostatic Testing is Required
36
2014 API 653 Exam D … 150 Q&A
(Based on March 2014 API 653 exam)
150. Where exterior tank bottom corrosion is controlled by a cathodic protection system,
periodic surveys of the system shall be conducted in accordance with API 651 how often?

A) All sources of impressed current are checked at intervals not exceeding 1 month (unless
jurisdiction rules apply) and impressed current protective facilities inspected every 6 months
B) All sources of impressed current are checked at intervals not exceeding 1 month (unless
jurisdiction rules apply) and impressed current protective facilities are to be inspected annually
C) All sources of impressed current are checked at intervals not exceeding 2 months (unless
jurisdiction rules apply) and impressed current protective facilities are to be inspected annually
D) All sources of impressed current are checked at intervals not exceeding 3 months (unless
jurisdiction rules apply) and impressed current protective facilities are to be inspected annually
Answer: C … Reference (API 653, Par. [Link] & API 651 Section 11.3.2)

37

You might also like