0% found this document useful (0 votes)
20 views5 pages

School Rv2

The document provides a comprehensive overview of the Indian Parliament, detailing its structure, functions, and key concepts related to its operation. It covers the roles of the Legislature, Executive, and Judiciary, the composition of Parliament, and the processes for law-making and parliamentary sessions. Additionally, it addresses the powers of the Lok Sabha and Rajya Sabha, including their membership, elections, and the significance of various parliamentary procedures.

Uploaded by

Rajani Gangadhar
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
20 views5 pages

School Rv2

The document provides a comprehensive overview of the Indian Parliament, detailing its structure, functions, and key concepts related to its operation. It covers the roles of the Legislature, Executive, and Judiciary, the composition of Parliament, and the processes for law-making and parliamentary sessions. Additionally, it addresses the powers of the Lok Sabha and Rajya Sabha, including their membership, elections, and the significance of various parliamentary procedures.

Uploaded by

Rajani Gangadhar
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Chapter-1

Union Parliament
MCQ & 2 Marks Concepts

Question 1: Name the organs of the Indian Government.

Answer: The organs of the Indian Government are: 1. Legislature 2. Executive 3. Judiciary

Question 2: State the functions of Legislatures, Executive and Judiciary.

Answer: The Legislature frames laws, the Executive performs its functions in accordance
with these laws while the Judiciary interprets the laws and applies them in reality.

Question 3: Which is the law making body at Central level?

Answer: The Parliament is the law making body at Central level.

Question 4: What are the constituents of the Parliament?

Answer: The Parliament consists of the Lok Sabha, the Rajya Sabha and the President.

Question 5: Name the lists, which distribute the subjects of Legislation between the Union
and the State.

Answer: They are: 1. The Union List 2. The State List 3. The Concurrent List.

Question 6: Mention any one situation when both the houses of Parliament meet for a
joint session.

Answer: The joint session can be held for the election of the Vice-President.

Question 7: Who summons the budget session every following year?

Answer: The President summons the budget session of Parliament every following year.

Question 8: When does the President summons the Parliament in session?

Answer: The President summons the Parliament in session on the advice of the Prime
Minister and the Council of Ministers within every 6 months.

Question 9: What is the maximum gap allowed between two Parliamentary sessions?

Answer: A gap of maximum 6 months is allowed between two Parliamentary sessions.

Question 10: India has which type of Legislature?


Answer: India has Bicameral Legislature.

Question 11: Name the houses of Parliament.

Answer: The houses of Parliament are: 1. The Lok Sabha 2. The Rajya Sabha.

Question 12: Mention the maximum number of members in the Lok Sabha?

Answer: The maximum number of members in the Lok Sabha is 552 members.

Question 13: Who exercises a casting vote in case of a tie in the Lok Sabha?

Answer: In case of a tie in the Lok Sabha, the Speaker exercises a casting vote.

Question 14: Who can dissolve the Lok Sabha before its tenure?

Answer: The President can dissolve the Lok Sabha before its tenure on advice of Prime
Minister.

Question 15: What is the minimum age required to be attained by a member of Lok Sabha?

Answer: The minimum age required to be attained by a Member of Lok Sabha is 25 years.

Question 16: State the minimum number of times the Lok Sabha must meet in a year.

Answer: According to the constitution, the Lok Sabha must meet at least twice a year
with no more than six months break between two session.

Question 17: What is meant by the term Quorum? Or Explain the term Quorum.

Answer: The term Quorum refers to the maximum number of members required to be
present for the Parliamentary procedure.

Question 18: What is the Quorum of the Lok Sabha?

Answer: The Quorum of the Lok Sabha is one-tenth of total number of members.

Question 19: What is the normal term of the Lok Sabha?

Answer: The normal term of the Lok Sabha is five years.

Question 20: Who elects the members of the Lok Sabha ?

Answer: The members of the Lok Sabha are directly elected by the people on the basis of
adult franchise from single member constituencies.
Question 21: Mention any two devices through which the Lok Sabha exercises control
over the Council of Ministers.

Answer: (i) Question Hour (ii) Vote of no Confidence.

Question 22: An adult Indian citizen holding an office of profit under the State
Government wishes to contest for election to the Lok Sabha. Is he/she eligible? Give a
reason to justify your answer.

Answer: No, he should not hold an office of profit under the government if he/she wishes
to contest for election.

Question 23: How is the Speaker of Lok Sabha elected?

Answer: The Speaker of the Lok Sabha is elected from among its own members.

Question 24: Who presides over the proceedings of the Lok Sabha in the absence of the
Speaker?

Answer: The Deputy Speaker presides over the proceedings of the Lok Sabha in the
absence of the Speaker.

Question 25: Which is the Upper House?

Answer: Rajya Sabha is the Upper House. It represents States and Union Territories.

Question 26: Name the body, which elects the Rajya Sabha members.

Answer: The Legislative Assembly of the state elects the Rajya Sabha members.

Question 27: Who is the Ex-officio Chairman of the Rajya Sabha?

Answer: The Vice-President of India is the Ex-officio Chairman of the Rajya Sabha.

Question 28: Mention the maximum number of members in the Rajya Sabha.

Answer: The maximum number of members in the Rajya Sabha is 250.

Question 29: What is the tenure of the members of the Rajya Sabha?

Answer: The tenure of the members of Rajya Sabha is six years and 1/3rd of its members
retire after every two years.

Question 30: Why cannot the Rajya Sabha be dissolved?

Answer: The Rajya Sabha is the Permanent House of the Parliament, thus it cannot be
dissolved.
Question 31: Name the Bill that cannot originate in the Rajya Sabha.

Answer: The Money Bill cannot originate in the Rajya Sabha.

Question 32: Why is the Rajya Sabha called a permanent House?

Answer: The term of the members selected to Rajya Sabha is six years. However, every
second year, one- third of the members retire and there are new entrants. Thus, the house
is never empty and therefore is called a ‘Permanent House’.

Question 33: What is a Motion?

Answer: Motion is a device or proposal used by the member of Parliament for eliciting
opinion of the House on some issues of public importance.

Question 34: What is meant by the term question hours in the context of Parliamentary
procedures in India?

Answer: Question hour is the first hour of a sitting in both houses for both asking and
answering of questions.

Question 35: What do you understand by Adjournment Motion?

Answer: Adjournment Motion may be made by the members to draw attention of the
Government on urgent matters.

Question 36: Mention the ways, how Parliament Control over the Executive?

Answer: The Parliament controls over the Executive through the following ways:1.
Question Hour 2. Adjournment Motion

Question 37: What happens if either the Parliament or a State Legislature passes any law
that is against the Constitution?

Answer: If any law is passed that is against the Constitution, it is declared invalid by the
Supreme Court.

Question 38: How does Parliament exercise control over the Union Council of Ministers?

Answer: The Union Council of Ministers continue in office as long as they enjoy the
confidence of a majority of members in the Lok Sabha. The moment, a vote of no
confidence is passed against them, they have to, quit office.
Question 39: How many members can the president nominate to the Lok Sabha and the
Rajya Sabha.

Answer: The president can nominate two members in the Lok Sabha and the 12 members
in the Rajya Sabha.

Question 40: Who addresses the joint session of both the Houses?

Answer: The President addresses the joint session of both the Houses.

Question 41: Who decides whether a Bill is Money Bill or not?

Answer: The Speaker of the Lok Sabha decides whether a Bill is Money Bill or not.

Question 42: What is the difference between a Money Bill and Non-Money Bill?

Answer: A Money Bill is introduced only in the Lok Sabha. A Non-Money Bill can be
introduced in either House of Parliament.

Question 43: What are Residuary Powers?

Answer: ‘Residuary Powers’ means the subject, which are not mentioned in any list of the
Constitution.

Question 44: Which House is more powerful? Why?

Answer: Lok Sabha is more powerful than Rajya Sabha because in a democracy the
House, which is composed of elected representatives of the people, is given more power
by the constitution.

Question 45: Who calls for the Joint Session?

Answer: President of India

Question 46: Who presides over the Joint Session?

Answer: Speaker of the Lok Sabha

You might also like