0% found this document useful (0 votes)
4 views4 pages

Stepper Motor

The document contains multiple-choice questions and answers related to universal motors and stepper motors, including their operation, characteristics, and construction. Key topics include the speed of universal motors, the construction of variable reluctance stepper motors, and the calculation of pulse rates and step angles. The answers provided indicate the correct options for each question, along with brief explanations.

Uploaded by

K Gayathiri
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
4 views4 pages

Stepper Motor

The document contains multiple-choice questions and answers related to universal motors and stepper motors, including their operation, characteristics, and construction. Key topics include the speed of universal motors, the construction of variable reluctance stepper motors, and the calculation of pulse rates and step angles. The answers provided indicate the correct options for each question, along with brief explanations.

Uploaded by

K Gayathiri
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

A universal motor operates on

(A) constant speed and varying load


(B) constant load and varying speed
(C) approximately constant speed and load
(D) synchronous speed with varying load.

Ans:c

When a universal motor is operated on no load, its speed is limited by


(A) armature reaction
(B) armature weight
(C) windage and friction
(D) supply voltage frequency.
Ans:c
In a stepper motor the angular displacement can
a) be precisely controlled.
b) it cannot be readily interfaced with micro computer based controller.
c) the angular displacement cannot be precisely controlled.
d) it cannot be used for positioning of work tables and tools in NC machines.

A stepper motor is
a) a dc motor.
b) a single-phase ac motor.
c) a multi-phase motor.
d) two phase motor.
Ans:d

1. A variable reluctance stepper motor is constructed of


______________ material with salient poles.
a) Paramagnetic
b) Ferromagnetic
c) Diamagnetic
d) Non-magnetic
Answer: b
Explanation: A variable reluctance stepper motor is the motor that has
motion in steps with respect to increase in time and constructed of
ferromagnetic material with salient poles.

2. In a three-stack 12/8-pole VR motor, the rotor pole pitch is


a) 15º
b) 30º
c) 45º
d) 60º
Answer: c
Explanation: Pole pitch is defined as the number of armature slots to
the pole pitch and here this has been converted into degrees.

3. A stepper motor having a resolution of 300 steps/rev and running at


2400 rpm has a pulse rate of- pps.
a) 4000
b) 8000
c) 6000
d) 10,000
Answer: c
Explanation: Pulse per second is mathematically given as PPS =
(Rpm/60)*(number of steps per minute).

4. If a hybrid stepper motor has a rotor pitch of 36º and a step angle of
9º, the number of its phases must be
a) 4
b) 2
c) 3
d) 6
Answer: a
Explanation: Step angle is defined as =(Ns-Nr)/(Ns+Nr)*360.
5. The rotor of a stepper motor has no
a) Windings
b) Commutator
c) Brushes
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: The rotor is the rotatory part of the motor of a stepper
motor and has no windings, commutator and brushes.

6. A stepping motor is a ____________ device.


a) Mechanical
b) Electrical
c) Analogue
d) Incremental
Answer: d
Explanation: A stepping motor is a motor in which the motion in the
form of steps and is a incremental device in which as the time increases
the steps are increased

7. The rotational speed of a given stepper motor is determined solely


by the
a) Shaft load
b) Step pulse frequency
c) Polarity of stator current
d) Magnitude of stator current.
Answer: b
Explanation: The stator part of a motor is the stationary part of the
motor and rotational speed of a given stepper motor is given by the
step pulse frequency advertisement

8. Which of the following phase switching sequence represents half-


step operation of a VR stepper motor ?
a) A, B, C,A……..
b) A, C, B,A…….
c) AB, BC, CA, AB……..
d) A, AB, B, BC……..
View Answer:d, Explanation: In the half step operation of a Variable
reluctance motor physical step resolution is multiplied by 2 and control
signals appear to be digital rather than analog.

9. A stepper motor may be considered as a ____________ converter.


a) Dc to dc
b) Ac to ac
c) Dc to ac
d) Digital-to-analogue
Answer: d
Explanation: A stepper motor is a motor in which the motion is in steps
and it is an incremental device and may be considered as a digital to
analog converter.

10. What is the step angle of a permanent-magnet stepper motor


having 8 stator poles and 4 rotor poles?
a) 60º
b) 45º
c) 30º
d) 15º
Answer: b
Explanation: Step angle is defined as =(Ns-Nr)/(Ns+Nr)*360 where Ns is
the number of stator poles and Nr is the number of rotor poles

You might also like