0% found this document useful (0 votes)
6 views7 pages

Chapter 5

Chapter 05 of 'Leading and Managing in Canadian Nursing' discusses the importance of patient-focused care, safety culture, and the role of nursing leadership in healthcare organizations. It emphasizes the need for strong leadership to prevent adverse events and promote patient-centered care through effective systems and teamwork. The chapter also highlights the significance of nursing standards and competencies in ensuring quality care and safety in healthcare settings.

Uploaded by

mpmhackett
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
6 views7 pages

Chapter 5

Chapter 05 of 'Leading and Managing in Canadian Nursing' discusses the importance of patient-focused care, safety culture, and the role of nursing leadership in healthcare organizations. It emphasizes the need for strong leadership to prevent adverse events and promote patient-centered care through effective systems and teamwork. The chapter also highlights the significance of nursing standards and competencies in ensuring quality care and safety in healthcare settings.

Uploaded by

mpmhackett
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

lOMoARcPSD|50241744

Leading and Managing in Canadian Nursing Patricia


Yoder-Wise- Chapter 05
Health Policy, Health Care Organizations, Change Management (University of Alberta)

Scan to open on Studocu

Studocu is not sponsored or endorsed by any college or university


Downloaded by Mackenzie Patricia M Hackett (mpmhackett@[Link])
lOMoARcPSD|50241744

Chapter 05: Patient Focus


Waddell/Walton: Yoder-Wise’s Leading and Managing in Canadian Nursing, Second Edition

MULTIPLE CHOICE

1. In an effort to control costs and maximize revenues, the Rehabilitation Unit at Cross Hospital reduces the number of its nursing
managers. Within a year the number of adverse events on the units has doubled. This may be attributable to:
a. The overload of work for staff nurses.
b. Inability of staff at the bedside to make good choices.
c. A change in reporting systems.
d. Fewer clinical leaders and advocates for necessary resources.
ANS: D
Strong leadership across the nursing profession is essential to ensure the delivery of safe care. Reducing nursing managers who
provide support, consultation, and leadership in securing resources and in inspiring standards of excellence may increase the
number of adverse events related to lack of leadership.

DIF: Cognitive Level: Understand REF: Page 94


TOP: Nursing Process: Evaluation

2. Traditional approaches to ensuring patient safety have focused on:


a. Assigning blame.
b. Finding solutions to systems issues.
c. Instituting best practices in response to errors.
d. Hiding errors from potential litigation.
ANS: A
When health care facilities create a culture of safety, their staff are more willing to report adverse events because the focus is on
addressing issues in the system and not blaming individuals.

DIF: Cognitive Level: Understand REF: Page 94


TOP: Nursing Process: Assessment

3. What is the primary purpose of nursing standards?


a. To inform performance appraisals at the unit level.
b. To identify the desired level of performance.
c. To inform the courts in relation to negligence and malpractice cases.
d. To educate other health care professionals about the role of the nurse.
ANS: B
The primary purpose of standards is to identify for nurses, the public, government, and other stakeholders the desired and
achievable level of performance expected of nurses in their practice, against which actual performance can be measured.

DIF: Cognitive Level: Understand REF: Page 91


TOP: Nursing Process: Assessment

4. During review of back injuries, it is determined that mechanical lifts and transfer belts are not being properly used. In addressing
this concern, the unit manager:
a. Meets individually with nurses, who are observed using the lifts incorrectly, to
review the correct procedure.
b. Consults with the staff about the review to determine how best to proceed.
c. Blames the system for inadequate funding for resources.
d. Reviews the system of reporting adverse events to ensure that appropriate
reporting is occurring.
ANS: B
Consulting with the staff enables the nurse manager to ascertain the root of the problem, inasmuch as the equipment may be
faulty or unsafe because of its age and needs to be replaced. Client-focused provision of care requires the nurse administrator to
communicate, collaborate, and consult with nurses and other members of the health care team about the provision of health care
services.

DIF: Cognitive Level: Apply REF: Page 91, Box 5.1


TOP: Nursing Process: Implementation

5. The nursing manager changed the current model of implementing nursing rounds of patients each day at 1200 hours to
implementing interdisciplinary rounds of patients at 1000 hours. This change reflects:
a. A patient-centred care initiative.
b. Delegation of responsibility from nursing to other health care professionals.
c. Lack of consultation among the nursing staff.
d. An inappropriate time to complete patient rounds and will probably not work.
ANS: A
Patient-centred care is a priority in two main roles for nursing managers: making policies and ensuring system accountability. A
number of activities can be implemented to enact these two roles, and nurses can support or implement many of them. For
example, nurses can lead changes that promote team-based and collaborative care, as demonstrated in this question.

DIF: Cognitive Level: Analyze REF: Page 93


TOP: Nursing Process: Implementation

Copyright © 2020, Elsevier Inc. All Rights Reserved. 1

Downloaded by Mackenzie Patricia M Hackett (mpmhackett@[Link])


lOMoARcPSD|50241744

6. Which of the following represents an activity that supports patient-centred care?


a. Posting of visiting hours on the entrance way to each hospital unit
b. Regular staff surveys to monitor organizational satisfaction
c. Reserved parking spots at the main hospital entrance for physicians
d. Creating e-health stations on each inpatient unit
ANS: D
Governance and management activities that support patient-centred care include e-health stations and other technologic devices
that facilitate communication, efficiency, and convenience.

DIF: Cognitive Level: Analyze REF: Page 93, Box 5.3


TOP: Nursing Process: Assessment

7. After consulting with practice environments about quality and safety concerns in health care, the Dean of Health Programs at a
Canadian university develops:
a. A nursing program that emphasizes the development of a strong disciplinary
identity.
b. Programming that stresses discipline-based research.
c. Partnerships with health care professionals to develop software for reporting of
adverse events.
d. An interdisciplinary program for nurses, pharmacists, and medical practitioners
that emphasizes collaborative learning teams.
ANS: D
Working within interprofessional teams optimizes patient safety and quality of the care that patients receive.

DIF: Cognitive Level: Apply REF: Page 96, Box 5.4


TOP: Nursing Process: Implementation

8. In designing a high-quality, safe health care environment, the primary emphasis needs to be on:
a. Evidence-informed practice.
b. Informatics.
c. Staffing.
d. The patient.
ANS: D
Patient-centred care contributes to a safer health care environment. Patient focus is integrated in the entry-level competencies for
nurses that guide nursing education programs. These entry-level competencies are developed through collaboration among
nursing regulatory bodies in Canada. The competencies are grounded in a standards-based conceptual framework in which the
patient is central.

DIF: Cognitive Level: Understand REF: Page 93


TOP: Nursing Process: Planning

9. As a patient care advocate, you regularly coach patients in how to stay safe in health care by educating them about:
a. The need to understand and record all medications being taken.
b. Bringing their own linens and other personal items to the hospital.
c. Washing hands frequently while in a health care environment and using a hand
sanitizer.
d. Following closely the directions and orders of health care providers.
ANS: A
One of the patient outcomes includes self-care, that is, the patients’ perceptions and abilities to manage their care, including
medication administration. It is important that a patient advocate educate patients about their medications and assess their ability
to correctly take their own medications.

DIF: Cognitive Level: Apply REF: Page 97


TOP: Nursing Process: Implementation

10. What is the focus in a culture of safety?


a. Employee safety.
b. Investigating who is making health care errors.
c. Effective systems and team work
d. Professional nursing standards and ethical codes
ANS: C
In a culture of safety, the focus is on effective systems and teamwork to accomplish the mutual goal of safe, high-quality
performance. When something goes wrong, the focus is on what the problem is, rather than who. The intent is to expose process
failures and system issues and to solve them in a nonbiased, nonthreatening way.

DIF: Cognitive Level: Understand REF: Page 94


TOP: Nursing Process: Assessment

Copyright © 2020, Elsevier Inc. All Rights Reserved. 2

Downloaded by Mackenzie Patricia M Hackett (mpmhackett@[Link])


lOMoARcPSD|50241744

11. Which attribute is a common feature of a culture of safety?


a. Voluntary reporting of incidents.
b. Organization behaviour.
c. Individual-focused policies.
d. A nonpunitive approach to adverse event reporting and analysis.
ANS: D
Attributes of common features of a culture of safety include a nonpunitive approach to adverse event reporting and analysis; open
communication; teamwork; organizational learning; shared belief in the importance of safety; and leadership commitment to
safety.

DIF: Cognitive Level: Understand REF: Page 94


TOP: Nursing Process: Assessment

12. Which of the following depicts a nursing-sensitive outcome?


a. Programming that increases individual nurse competency to offer smoking
cessation programs.
b. Implementation of informatics at the patient’s bedside.
c. Staff–manager conferences to review reporting of adverse events.
d. Patient council meetings to review food, recreation, and nurse–patient relations.
ANS: A
Nursing-sensitive outcome is the phrase used to describe patient outcomes that are sensitive to nursing practice or interventions;
therefore programming that incorporates individual nurse competency into smoking cessation programs is an example.

DIF: Cognitive Level: Apply REF: Page 96


TOP: Nursing Process: Implementation

13. Having team “huddles” each day on the nursing unit is a reflection of:
a. Nurses’ need to socialize.
b. Creating a culture of safety.
c. Ensuring distribution of equal workloads.
d. The manager`s need to talk with staff nurses on a daily basis.
ANS: B
Some examples of activities that health care organizations can implement to support a culture of safety include establishing
Quality Improvement (QI) teams, having regular team “huddles” on the unit, debriefing with regard to adverse events, and
requiring completion of a surgical safety checklist.

DIF: Cognitive Level: Apply REF: Page 95


TOP: Nursing Process: Implementation

14. Approximately what percentage of Canadian hospital admissions can be expected to include an adverse event?
a. 5
b. 7.5
c. 10
d. 12.5
ANS: B
The adverse events rate was found to be 7.5 per 100 Canadian hospital admissions. This means that an adverse event was
experienced in 7.5% of hospital admissions.

DIF: Cognitive Level: Remember REF: Page 94


TOP: Nursing Process: Planning

15. Having access to information, evidence, and research is an important driver for quality and;
a. Nurse safety.
b. Patient safety.
c. Organizational policy development.
d. Patient-centred care.
ANS: B
The Canadian Patient Safety Institute’s (CPSIs) Effective Governance for Quality and Patient Safety: A Toolkit for Healthcare
Board Members and Senior Leaders provides information on the drivers of quality and patient safety, references (including
Canadian studies), and stories from health care organizations. Important drivers of quality and patient safety include access to
information, evidence and research, and relevant measures.

DIF: Cognitive Level: Understand REF: Page 96


TOP: Nursing Process: Planning

Copyright © 2020, Elsevier Inc. All Rights Reserved. 3

Downloaded by Mackenzie Patricia M Hackett (mpmhackett@[Link])


lOMoARcPSD|50241744

16. Which of the following represents a potential use of nurse-sensitive outcomes?


a. Informing best practices.
b. Accountability for nursing behaviours.
c. Performance appraisals.
d. Maintaining the status quo.
ANS: A
Doran, Harrison, Laschinger, et al. (2004, p.3) suggested the following uses for nurse-sensitive outcomes:
• Develop treatment plans for individual patients.
• Evaluate different approaches to patient care.
• Inform best practices.
• Improve the quality of nursing care.
• Improve patient outcomes.
• Inform staffing policies and decisions.
• Assist organizations to balance the competing demands of access, cost, and quality.

DIF: Cognitive Level: Understand REF: Page 97


TOP: Nursing Process: Assessment

17. Which of the following is a CPSI safety competency?


a. Practise patient-centred care.
b. Optimize human and environmental factors.
c. Analyze nurse-sensitive outcomes.
d. Assess nurse staffing and skill mix.
ANS: B
One of the six CPSI competencies is to optimize human and environmental factors, managing the relationship between individual
and environmental characteristics to optimize patient safety.

DIF: Cognitive Level: Remember REF: Page 96, Box 5.4


TOP: Nursing Process: Assessment

18. On the basis of a review of increased falls with injury and increased use of restraint during evening hours, you as the unit
manager are most likely to:
a. Review daytime and evening staffing mixes.
b. Schedule continuing education for all staff members.
c. Review the safety of ambulation devices.
d. Continue your current practices and procedures.
ANS: A
It is the nurse manager’s responsibility to challenge any action that is unsafe and to stop actions that are not performed in the
patient’s best interest. This includes ensuring that staffing mixes are appropriate for care provided on each shift.

DIF: Cognitive Level: Apply REF: Page 98


TOP: Nursing Process: Evaluation

19. As the nurse was about to administer an oral mediation, the patient states, “That pill is the wrong colour.” The nurse goes back to
the medication administration area to check the medication and realizes that it is indeed the wrong pill. Does this situation require
the completion of an adverse event report?
a. No; there was no actual error.
b. No; it was the patient who stopped an error from occurring.
c. Yes; an error almost occurred, and close calls are to be reported.
d. It is up to the nurse to decide whether to complete an adverse event report.
ANS: C
Recognizing the occurrence of an adverse event or close call and responding effectively help mitigate harm to the patient, ensure
disclosure, and prevent recurrence. In this case, the error would have occurred if the patient had not questioned the colour of the
medication.

DIF: Cognitive Level: Analyze REF: Page 96, Box 5.4


TOP: Nursing Process: Implementation

20. Which of the following is the CPSIs flagship program?


a. Patients Are First.
b. Safer Healthcare Now.
c. Safe Healthcare for All.
d. Patient Safety Culture Improvement.
ANS: B
The CPSIs flagship program is Safer Healthcare Now, with its vision as safe health care for all Canadians.

DIF: Cognitive Level: Remember REF: Page 96


TOP: Nursing Process: Assessment

Copyright © 2020, Elsevier Inc. All Rights Reserved. 4

Downloaded by Mackenzie Patricia M Hackett (mpmhackett@[Link])


lOMoARcPSD|50241744

21. Organizational changes that promote systems thinking, collective accountability, and team-based care are examples of:
a. Activities that promote patient-centred care.
b. Accreditation standards that hospitals must meet.
c. Outdated practices that are not grounded in current evidence.
d. Quality improvement initiatives.
ANS: A
Organizational changes that promote systems thinking, collective accountability, and team-based care are examples of activities
that promote patient-centred care.

DIF: Cognitive Level: Understand REF: Page 93, Box 5.3


TOP: Nursing Process: Assessment

22. Robert, an experienced nurse, discovered a medication order was incorrectly translated.
The pharmacist filled the medication and sent it to be administered to the patient. When the medication arrived Robert questioned
the dose and consulted with the nurse manager. The order was clarified with the physician and changed to the correct dose. When
reviewing the incident the nurse manager determined the near miss was related to which of the following?
a. Individual error.
b. System error.
c. An individual and system error.
d. Attributed to increased workload.
ANS: C
Studies have found that when health care facilities create a culture of safety, their staff are more willing to report adverse events
(Vogus, Sutcliffe, & Weick, 2010). This willingness is because they understand that the focus is on addressing issues in the
system and not blaming individuals. The CNA (2009) position statement on patient safety is as follows: “Although individual
competency may be a contributing factor, and individuals remain accountable for their own actions, it is increasingly evident that
system competency plays a major role in patient safety.

DIF: Cognitive Level: Analyze REF: Pages 94-95


TOP: Nursing Process: Assessment

MULTIPLE RESPONSE

1. Gail, a senior nursing student, consults with her preceptor about a patient who has refused his medication. When speaking with
the patient he expresses that he does not believe the medication is helping with his pain level. From a nursing sensitive outcome,
which outcomes are addressed in this situation? (Select all that apply.)
a. Quality of nursing care.
b. Symptom management.
c. Patient satisfaction.
d. Functional status.
ANS: B, C
Several broad categories of patient outcomes were identified by Doran (2011): Symptom management: how well symptoms are
managed. Examples: pain, fatigue. Patient satisfaction: patient satisfaction with nursing care.

DIF: Cognitive Level: Apply REF: Page 97


TOP: Nursing Process: Assessment

2. Gathering information on patient outcomes leads to which of the following? (Select all that apply.)
a. Evaluating different approaches to care.
b. Increasing quality of nursing care.
c. Decreasing nursing autonomy.
d. Having a positive impact at the individual, unit, and organization levels.
ANS: A, B, D
Doran, Harrison, Laschinger, et al. (2004, p. 3) suggested the following uses for nurse-sensitive outcomes:
Develop treatment plans for individual patients. Evaluate different approaches to patient care. Inform best practices, improve the
quality of nursing care, improve patient outcomes, inform staffing policies and decisions, and assist organizations to balance the
competing demands of access, cost, and quality.

DIF: Cognitive Level: Analyze REF: Page 97


TOP: Nursing Process: Implementation

3. Rose a new nursing graduate chose hospital X for its culture of safety. Which of the following attributes contribute to this culture
of safety? (Select all that apply.)
a. Trusting and open communication
b. Organizational learning
c. A system rather that an individual approach to safety
d. Teamwork
ANS: A, B, C, D
Halligan and Zecevic (2011, p. 340) list the following attributes as common features of a culture of safety:
Leadership commitment to safety, open communication founded on trust, organizational learning, a nonpunitive approach to
adverse event reporting and analysis, teamwork, shared belief in the importance of safety.

DIF: Cognitive Level: Apply REF: Page 94


TOP: Nursing Process: Evaluation

Copyright © 2020, Elsevier Inc. All Rights Reserved. 5

Downloaded by Mackenzie Patricia M Hackett (mpmhackett@[Link])


lOMoARcPSD|50241744

4. Which of the following contribute to improved patient safety? (Select all that apply.)
a. Leadership capability.
b. Patient involvement in own care.
c. Data collection.
d. Increased staff mix.
ANS: A, B, C
Halligan and Zecevic (2011) list the following attributes as common features of a culture of safety:
Leadership commitment to safety. Patient involvement in their own care has been shown to reduce adverse events and increase
patient satisfaction.

DIF: Cognitive Level: Apply REF: Page 94


TOP: Nursing Process: Evaluation

Copyright © 2020, Elsevier Inc. All Rights Reserved. 6

Downloaded by Mackenzie Patricia M Hackett (mpmhackett@[Link])

You might also like