Online Math Classes for Class 10 @ ₹999
Click Here
NCERT Solutions
o NCERT Library
RD Sharma
o RD Sharma Class 12 Solutions
o RD Sharma Class 11 Solutions Free PDF Download
o RD Sharma Class 10 Solutions
o RD Sharma Class 9 Solutions
o RD Sharma Class 8 Solutions
o RD Sharma Class 7 Solutions
o RD Sharma Class 6 Solutions
Class 12
o Class 12 Science
NCERT Solutions for Class 12 Maths
NCERT Solutions for Class 12 Physics
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry
NCERT Solutions for Class 12 Biology
NCERT Solutions for Class 12 Economics
NCERT Solutions for Class 12 Computer Science (Python)
NCERT Solutions for Class 12 Computer Science (C++)
NCERT Solutions for Class 12 English
NCERT Solutions for Class 12 Hindi
o Class 12 Commerce
NCERT Solutions for Class 12 Maths
NCERT Solutions for Class 12 Business Studies
NCERT Solutions for Class 12 Accountancy
NCERT Solutions for Class 12 Micro Economics
NCERT Solutions for Class 12 Macro Economics
NCERT Solutions for Class 12 Entrepreneurship
o Class 12 Humanities
NCERT Solutions for Class 12 History
NCERT Solutions for Class 12 Political Science
NCERT Solutions for Class 12 Economics
NCERT Solutions for Class 12 Sociology
NCERT Solutions for Class 12 Psychology
Class 11
o Class 11 Science
NCERT Solutions for Class 11 Maths
NCERT Solutions for Class 11 Physics
NCERT Solutions for Class 11 Chemistry
NCERT Solutions for Class 11 Biology
NCERT Solutions for Class 11 Economics
NCERT Solutions for Class 11 Computer Science (Python)
NCERT Solutions for Class 11 English
NCERT Solutions for Class 11 Hindi
o Class 11 Commerce
NCERT Solutions for Class 11 Maths
NCERT Solutions for Class 11 Business Studies
NCERT Solutions for Class 11 Accountancy
NCERT Solutions for Class 11 Economics
NCERT Solutions for Class 11 Entrepreneurship
o Class 11 Humanities
NCERT Solutions for Class 11 Psychology
NCERT Solutions for Class 11 Political Science
NCERT Solutions for Class 11 Economics
NCERT Solutions for Class 11 Indian Economic
Development
Class 10
o NCERT Solutions for Class 10 Maths
o NCERT Solutions for Class 10 Science
o NCERT Solutions for Class 10 Social Science
o NCERT Solutions for Class 10 English
o NCERT Solutions For Class 10 Hindi Sanchayan
o NCERT Solutions For Class 10 Hindi Sparsh
o NCERT Solutions For Class 10 Hindi Kshitiz
o NCERT Solutions For Class 10 Hindi Kritika
o NCERT Solutions for Class 10 Sanskrit
o NCERT Solutions for Class 10 Foundation of Information
Technology
Class 9
o NCERT Solutions for Class 9 Maths
o NCERT Solutions for Class 9 Science
o NCERT Solutions for Class 9 Social Science
o NCERT Solutions for Class 9 English
o NCERT Solutions for Class 9 Hindi
o NCERT Solutions for Class 9 Sanskrit
o NCERT Solutions for Class 9 Foundation of IT
CBSE Sample Papers
o Previous Year Question Papers
o CBSE Topper Answer Sheet
o CBSE Sample Papers for Class 12
o CBSE Sample Papers for Class 11
o CBSE Sample Papers for Class 10
o Solved CBSE Sample Papers for Class 9 with Solutions 2024-
2025
o CBSE Sample Papers Class 8
o CBSE Sample Papers Class 7
o CBSE Sample Papers Class 6
Textbook Solutions
o Lakhmir Singh
o Lakhmir Singh Class 10 Physics
o Lakhmir Singh Class 10 Chemistry
o Lakhmir Singh Class 10 Biology
o Lakhmir Singh Class 9 Physics
o Lakhmir Singh Class 9 Chemistry
o PS Verma and VK Agarwal Biology Class 9 Solutions
o Lakhmir Singh Science Class 8 Solutions
Learn CBSE
NCERT Solutions for Class 6, 7, 8, 9, 10, 11 and 12
Online Learning Platform
Expressions using Letter Numbers Class 7 Extra Questions Maths Chapter
4
May 22, 2025 by Bhagya
Powered by
During revision, students quickly go through Class 7 Maths Extra
Questions Chapter 4 Expressions using Letter Numbers Class 7 Extra
Questions with Answers for clarity.
Class 7 Expressions using Letter Numbers Extra Questions
Class 7 Maths Chapter 4 Expressions using Letter Numbers Extra
Questions
Class 7 Maths Chapter 4 Extra Questions – Expressions using
Letter Numbers Extra Questions Class 7
Mathematics Tutoring Service
Letter tracing book
Question 1.
Identify the following shape sequence. Can you identify the number
pattern involved in it? Write it. And, extend the pattern by drawing next
two shapes.
Solution:
Starting from 1 each shape of the given pattern is obtained by adding 1
vertex to the previous shape.
So, the number pattern involved is 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,…
And, next two shapes are:
Question 2.
Study the given patterns and complete the table that follows:
Solution:
It can be observed from the given figures that 2 matchsticks are fixed and
3 matchsticks are added at each step. The general term for the number of
matchsticks in a figure will be 3n + 2.
The complete table is
Solution:
By observing the matchsticks pattern, the general term for the number of
matchsticks will be 7n + 1.
Solution:
By observing the matchsticks pattern, the genera term for the number of
matchsticks will be 3n + 2.
Question 3.
Make the following patterns using matchsticks and find the general rule.
Use a letter-number to write the rule.
Solution:
In the given figure there are 4 matchsticks. To get the two similar figures
we need 8 matchsticks, for three similar figures 12 matchsticks, and so
on.
So, the number of matchsticks in «th figure is An.
Solution:
Similar as part (a).
General term for n number of figures is 5n.
Solution:
To get the two similar figures, we just need to add 4 more matchsticks and
so on.
The general rule is 4n + 2.
Solution:
To get the two similar figures, we just need to add 5 more matchsticks in
the given figure, and so on.
The general rule is 5n + 2.
Solution:
To get the two similar figures, we just need to add 4 more matchsticks in
the given figure, and so on.
The general rule is 4n + 1.
Question 4.
Look at the following and answer the questions:
What is the length of the knife?
Solution:
The length of the knife = x cm + 4 cm = (x + 4) cm
What is length of the handle of the screwdriver?
Solution:
The length of the handle of the screwdriver
= x cm – 3 cm
= (x – 3) cm
What is perimeter of the notebook?
Solution:
Perimeter of the notebook = 2(length + breadth)
= 2(4x + 2y) units
Area of the notebook = (length × breadth) sq units
= 4x × 2y sq units
= 8xy sq units
If there are x apples and y bananas in the baskets. What is the total cost
of the fruits altogether?
Solution:
Total cost of the fruits = total cost of apples + total cost of bananas
=₹5×x+₹2×y
= ₹ 5x + ₹ 2y
= ₹ (5x + 2y)
Question 5.
Write expression for the following:
Take Ruhi’s present age to be x years.
(a) What will be her age after 5 years from now?
(b) What was her age 3 years back?
(c) Ruhi’s grandfather is 6 times her age. What is the age of her
grandfather?
(d) Grandmother is 2 years younger than grandfather. What is
grandmother’s age?
(e) Ruhi’s father’s age is 5 years more than 3 times Ruhi’s age. What is
her father’s age?
Solution:
(a) Ruhi’s age after 5 years from now = Her present age + 5 years
= x years + 5 years
= (x + 5) years
(b) Ruhi’s age 3 years back = Her present age – 3 years
= x years – 3 years
= (x – 3) years
(c) Grandfather’s age = 6 × Ruhi’s age
= 6 × x years
= 6x years
(d) Grandmother’s age = Grandfather’s age – 2 years = 6x years – 2 years
= (6x – 2) years
(e) Ruhi’s father’s age = 3 × Ruhi’s age + 5 years
= 3 × x years + 5 years
= 3x years + 5 years
= (3x + 5) years
Question 6.
Find the values of the following expressions for x = 2.
(a) 2x – 5
(b) 4 + 3x
Solution:
(a) Putting x = 2, 2x – 5 = 2 × 2 – 5 = 4 – 5 = -1
(b) Putting x = 2, 4 +3x = 4 + 3 × 2 = 4 + 6 = 10
Question 7.
Add the following:
(a) ab + bc and bc + ca
(b) 3x – y + z, 2y – 5z and 3z – 4x
(c) 3p – q + 5r, q – 2r and 3r – 2p + 7q
Solution:
(a) (ab + bc) + (bc + ca)
= ab + (bc + bc) + ca
= ab + (1 + 1 )bc + ca
= ab + 2 bc + ca
(b) 3x – y + z,2y – 5z and 3z – 4x (3x – y + z) + (2y – 5z) + (3z – 4x)
= (3x – 4x) + (-y + 2y) + (z – 5z + 3z)
= (3 – 4)x + (-1 + 2)y + (1 -5 + 3)z
= -x+y-z
(c) 3p – q + 5r, q – 2r and 3r – 2p + 7q
= (3p – q + 5r) + (q – 2r) + (3r – 2p + 7q)
= (3p – 2p) + (—q + q + 7g) + (5r – 2r + 3r)
= -p + 7q + 6r
Question 8.
Subtract the following:
(a) 7a + 8b – c from 5a – b + 3c
(b) 2x – 3y from z – x
(c) 3pq – 2p + q from 4pq + 7p – 2p
(d) 11 xy – 5y + 2x from 15xy + y – x
Solution:
(a) (5a – b + 3c) – {la +8b — c)
= 5a-b + 3c-la-8b + c
= 5a-la-b-8b + 3c + c
(Rearranging like terms) = (5 – 7)a + (-1 -8)b + (3 + 1)c
= -2a -9b + 4c.
(b) (z – x) – (2x – 3y) = z – x – 2x + 3y
= z – 3x + 3y
(c) (4pqr + 7p – 2p) – (3pq – 2p + q)
= 4pq + 7p – 2p – 3pq + 2p – q
= 4pq – 3pq + 7p – 2p + 2p – q
= pq + 7p – q
(d) (15xy + y-x) – (11xy — 5y + 2x)
= 15 xy + y – x- 11 xy + 5y – 2x
= 15 xy – 11xy – x – 2x + y + 5y
= 4xy – 3x + 6y
Question 9.
In the given question, a statement of Assertion (A) is followed by a
statement of Reason (R). Choose the correct option as:
(a) Both assertion and reason are true and the reason is the correct
explanation of assertion.
(b) Both assertion and reason are true but the reason is not the correct
explanation of the assertion.
(c) Assertion is true and the reason is false.
(d) Assertion is false and the reason is true.
(i) Assertion (A): Every algebraic expression has at least one letter-
numbers.
Reason (R): A letter-number is a symbol used to represent an unknown
value in an expression.
(ii) Assertion (A): If Aditi is x years of age now. 5 years ago her age was 10
years, then her present age is 15 years.
Reason (R): We can express the given situation in form of expression as, x
– 5 = 15.
Solution:
(i) (a) Explanation: Every algebraic expression has at least one letter-
numbers which is used to represent an unknown value in an expression.
Hence, both assertion and reason are true.
(ii) (c) Explanation: Since, Aditi present age is of x. 5 years ago her age
was 10 years, then her present age is 15 years. We can express this
situation by the expression, x – 5 = 10, so the value of x is 15 years.
Hence, the assertion is true, but the reason is false.
Question 10.
Case-Based Question: Rita is organising a school fair. She is in charge of
budgeting for various stalls. She notes the following expenses:
The cost of each food stall is ₹ x.
The cost of each game stall is ₹ y.
She plans to have 4 food stalls and 3 game stalls.
There is a fixed decoration cost of ₹ 500.
Based on the above information, answer the following questions.
(a) Write an expression for the total cost to organise the school fair.
(b) What does the term 4x represent?
(c) If the cost of each food stall is ₹200 and each game stall is ₹ 150, what
will be the total cost?
Solution:
(a) Since the cost of each food stall = ₹ x
So, the cost of 4 food stall = 4x
Since, the cost of each game stall = ₹ y
So, the cost of 3 game stall = 3y
And, the fixed decoration cost = ₹ 500
So, expression for the total cost to organise the school fair = 4x + 3y +
500.
(b) The term 4x represents cost of 4 food stalls.
(c) Since the expression for the total cost to organise the school fair is 4x
+ 3y + 500
So, the total cost when the cost of each food stall is ₹ 200 and each game
stall is ₹ 150 is
4 × 200 + 3 × 150 + 500
= 800 + 450 + 500 = ₹ 1750.