THE KNOWLEDGE HABITAT
SCIENCE – Code no. 086
SAMPLE PAPER 2
CLASS –IX (2025-26)
SUBJECT: Science (086)
TIME: 3 Hours MAX. MARKS: 80
General Instructions:
(i) This question paper consists of 39 questions in 5 sections.
(ii) All questions are compulsory. However, an internal choice is provided in some
questions. A student is expected to attempt only one of these questions.
(iii) Section A consists of 20 objective type questions carrying 1 mark each.
(iv) Section B consists of 6 Very Short questions carrying 02 marks each. Answers to
these questions should be in the range of 30 to 50 words.
(v) Section C consists of 7 Short Answer type questions carrying 03 marks each.
Answers to these questions should be in the range of 50 to 80 words.
(vi) Section D consists of 3 Long Answer type questions carrying 05 marks each. Answer
to these questions should be in the range of 80 to 120 words.
(vii) Section E consists of 3 source-based/case-based units of assessment of 04 marks
each with sub-parts.
SECTION – A
Select and write the most appropriate option out of the four options
given for each of the questions 1 - 20. There is no negative mark for
incorrect response.
[Link] Questions Marks
Page 1 of 12
1. 1
Tina found three syringes of the same size closed with rubber cork. She
took the piston out of each syringe and filled them with coconut oil,
sawdust, and cotton. Tina closed the end of each syringe with a piston.
She then tried to press the piston of each syringe as much as possible.
Arrange the syringes in increasing order of difficulty of pressing the
piston.
Key: less difficult → more difficult
(A) Syringe 1 → Syringe 2 → Syringe 3
(B) Syringe 3 → Syringe 2 → Syringe 1
(C) Syringe 1 → Syringe 3 → Syringe 2
(D) Syringe 2 → Syringe 3 → Syringe 1
Answer:
Option (C) is correct.
2. 1
Which of the following statements are true for pure substances?
(i) Pure substances contain only one kind of particles.
(ii) Pure substances may be compounds or mixtures.
(iii) Pure substances have the same composition throughout.
(iv) Pure substances can be exemplified by all elements other than nickel.
(A) (i) and (ii)
(B) (i) and (iii)
(C) (iii) and (iv)
(D) (ii) and (iii)
Answer:
Option (B) is correct.
Page 2 of 12
3 1
In a laboratory, while doing an experiment, carbon dioxide was taken in
an enclosed cylinder and compressed by applying pressure and keeping a
low temperature. Which state of matter we will obtain after completion
of the above-given process?
(A) Solid
(B) Liquid
(C) Gas
(D) Both (A) and (B)
Answer:
Option (B) is correct.
4. The pictures show the arrangement of electrons in tle shells of different 1
atoms.
Which atom has the highest atomic number?
(A) Atom 1
(B) Atom 2
(C) Atom 3
(D) Atom 4
5. Rutherford’s a-particle scattering experiment showed that: 1
(i) Electrons have a negative charge.
(ii) The mass and positive charge of the atom is concentrated in the
nucleus.
(iii) Neutron exists outside the nucleus.
(iv) Most of the space in the atom is empty.
Which of the above statements are correct?
(A) (i) and (iii)
(B) (ii) and (iv)
(C) (i) and (iv)
(D) (iii) and (iv)
Page 3 of 12
Answer:
Option (B) is correct.
6. Seema visited a Natural Gas Compressing Unit and found that the gas can 1
be liquefied under specific temperature and pressure conditions. While
sharing her experience with friends she got confused. Help her to identify
the correct set of conditions.
(A) Low temperature, low pressure
(B) High temperature, low pressure
(C) low temperature, high pressure
(D) High temperature, high pressure.
Answer:
Option (C) is correct
7. Tincture of iodine has antiseptic properties. This solution is made by 1
dissolving:
(A) iodine in potassium iodide
(B) iodine in vaseline
(C) iodine in water
(D) iodine in alcohol
Answer:
Option (D) is correct.
8. The only cell organelle seen in prokaryotic cell is: 1
(A) Mitochondria
(B) Ribosome
(C) Plastids
(D) lysosomes
Answer:
Option (B) is correct.
9. Which of the following does not lose their nucleus at maturity? 1
(A) Companion cells
(B) Red blood cells
(C) Vessel
Page 4 of 12
(D) Sieve tube cells
Answer:
Option (A) is correct.
10. Fats are stored in the human body as; 1
(A) Cuboidal epithelium
(B) Adipose tissue
(C) Bones
(D) Cartilage
Answer:
Option (B) is correct.
11. Contractile proteins are found in: 1
(A) Bones
(B) Blood
(C) Muscles
(D) Cartilage
Answer:
Option (C) is correct
12. Organelle other than the nucleus, containing DNA is 1
(A) Endoplasmic reticulum
(B) Golgi apparatus
(C) Mitochondria
(D) Lysosome
Answer:
Option (C) is correct.
13. Suppose a boy is enjoying a ride on a merry-go-round which is moving 1
with a constant speed of 10 ms-1. It implies that the boy is:
(A) At rest
(B) Moving with no acceleration
(C) In accelerated motion
(D) Moving with uniform velocity
Answer:
Option (C) is correct.
Page 5 of 12
14. Expression for the power of an object is equal to: 1
(A) Power = Work done x Time
(B) Power = Work done/Time
(C) Power = Force/Displacement
(D) Power = Force × Displacement
Answer:
Option (B) is correct.
15. 1
Find out the wrong statement from the following.
(A) White Revolution is meant for increase in milk production.
(B) Blue Revolution is meant for increase in fish production.
(C) Increasing food production without compromising environmental
quality is called sustainable agriculture.
(D) None of the above
Answer:
Option (D) is correct.
16. Animal husbandry is the scientific management of: 1
(i) Animal breeding
(ii) culture of animais
(iii) animal livestock
(iv) rearing of animals
(a) (i), (ii), and (iii)
(b) (ii), (iii), and (iv)
(c) (i), (ii), and (iv)
(d) (i), (iii), and (iv)
Answer:
Option (D) is correct.
Question No. 17 to 20 consist of two statements – Assertion (A) and Reason (R). Answer
these questions selecting the appropriate option given below:
A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B. Both A and R are true and R is not the correct explanation of A.
C. A is true but R is false.
D. A is False but R is true
17. Assertion (A): Chloroplast performs photosynthesis. 1
Reason (R): Chloroplast comprises photosynthetic pigments.
Page 6 of 12
Answer:
Option (A) is correct.
18. Assertion (A): Elements’ and compounds are pure substances. 1
Reason (R): The properties of compounds are different from those of its
constituent elements.
Answer:
Option (B) is correct
19. Assertion (A): Motion of satellites around their planets is considered an 1
accelerated motion.
Reason (R): During their motion, the speed remains constant, while the
direction of motion changes continuously,
Answer:
Option (A) is correct
20. Assertion (A): Fisheries are important place in the Indian economy. 1
Reason (R): It provides income and employment to millions of farmers
and fishermen, particularly in coastal states.
Answer:
Option (A) is correct.
SECTION – B
Question No. 21 to 26 are very short answer questions
21. Write the chemical formula of: 2
(a) Sodium carbonate
(b) Ammonium chloride
Answer:
22. Give any two functions of plastids. 2
Answer:
Page 7 of 12
Chloroplast is the site of photosynthesis and helps in preparing the
food (in case of plants).
Leucoplasts are the site of storage of food.
Chloroplast provide colour to various flowers and fruits. (Any two)
23. list two points of differences between parenchyma and sclerenchyma. 2
OR
Mention one region in the human body where adipose tissue is present
and state one function of the tissue.
Answer:
Parenchyma tissue: In this, cells are found with thin cell walls and are
usually loosely packed so that large intercellular spaces are found.
Sclerenchyma: Cells are dead and cell wall is thickened due to lignin. It
provides strength to plants.
OR
It is found below the skin. It acts as an insulator.
Page 8 of 12
24. To establish the relation between the loss in weight of a solid when 2
immersed in water with the weight of water displaced by it, four students
A and B, performed an experiment. They noted following readings.
Student Wt. of the Weight lost by Buoyant Weight of the
object in air the object force water displaced
A 100 N 30 N 70 N 30 N
B 100 N 30 N 30 N 70 N
Readings of which students are correct and why?
Answer:
The reading of student A is correct. This is because,
Buoyant force = weight of the object in the air – weight lost by the object.
= 100-30 = 70 N.
Weight of water displaced = 100 – 70 = 30 N.
25. Which of the following figure represents the uniform motion of a moving 2
object correctly? Why?
Why is it easier to stop a tennis ball in comparison to a cricket ball moving
with the same speed?
Answer:
Figure (a) represents uniform motion correctly. This is because, for
uniform motion, the distance-time graph is a straight line, as in uniform
motion object covers an equal distance in equal interval of time.
OR
Tennis ball is lighter (less mass) than a cricket ball. Tennis ball moving with
Page 9 of 12
the same speed has less momentum (mass × velocity) than a cricket ball.
It is easier to stop tennis ball having less momentum than a cricket ball.
26. 2
(a) What type of cropping pattern is shown in a diagram shown?
(b) How are the crops selected for this type of cropping pattern?
Answer:
(a) The cropping pattern shown in the diagram is intercropping.
(b) Crops for this pattern are selected in such a way that their nutrient
requirements are different. Due to it there is maximum utilisation of the
nutrients supplied.
SECTION – C
Question No. 27 to 33 are short answer questions
27. Give an example for each of the following: 1
(a) Solid – Liquid homogeneous mixture
(b) Gas – Gas homogeneous mixture 1
(c) liquid – Liquid heterogeneous mixture
Answer:
(a) Sugar in water
(b) Air
(c) Oil in water.
28. Write one function each of ribosomes, Vacuole, Plasma membrane. 3
Answer:
Ribosomes: It helps in protein synthesis.
Vacuole: Vacuoles are full of cell sap and provide turgidity and rigidity to
the cell in plants.
Plasma membrane: It allows or permits the entry and exit of some
materials in and out of the cell. It prevents the movement of some other
materials not required or are harmful for cells.
Page 10 of 12
29. What are the three different states of matter? Which one of these has a 3
definite shape. distinct boundaries and fixed volume? Compare the three
on the basis of compressibility.
OR
You are provided with a fine white coloured powder which is either sugar
or salt. How would you identify it without tasting?
Answer:
Three states of matter are solid, liquid, and gas. Solid has a definite shape
distinct boundary and fixed volume. Solids are not compressible, liquids
are less compressible while gases are highly compressible.
OR
On heating the powder. it will char if it is a sugar. Alternatively, the
powder may be dissolved in water and checked for its conduction of
electricity. If it conducts, it is a salt.
30. List the characteristics of cork. How are they formed? Mention their role. 3
Answer:
Non-living
Compactly arranged
No intercellular spaces
Multilayered
Contains suberin
A strip of secondary meristem replaces the epidermis. Cells on the outside
are cut forming cork. Protection makes the plant impervious to gases,
prevents loss of water, and prevents mechanical injury or infection.
31. In which direction do the following forces act when an object is in 3
motion? Explain with the help of an example.
(a) Frictional force
(b) Gravitational force
Answer:
(a) Frictional force: Backwards
Example: If a book slides across the surface of a desk, then the desk exerts
a frictional force in the opposite (i.e., backwards) direction of its motion.
(b) Gravitational force: Downwards Example: When we throw a ball in the
air, it returns to the ground.
Page 11 of 12
32. A body can have zero average velocity but not zero average speed. justify 3
giving an example.
Answer:
Average velocity =
Average speed =
Net displacement can be zero but total distance cannot he zero. Hence,
average velocity can be zero but not the average speed. e.g., body thrown
vertically comes down to the ground has zero displacement. but distance
travelled is 2h where h is height reached by the body.
33. How defects in a metal block can be detected by using ultrasound? 3
Explain.
Answer:
Ultrasound can be used to detect cracks and flaws in metals blocks. The
cracks or holes inside the metal blocks, which are invisible from outside
reduces the strength of structure. Ultrasonic waves are allowed to pass
through the blocks and detectors are used to detect the transmitted
waves. If there is a small defect, the ultrasound gets reflected back.
SECTION – D
Question No. 34 to 36 are long answer questions.
34. (a) Name the international organisation who approves names of 5
elements.
(b) Give an example with explanation to show that the law of
conservation of mass applies to physical changes also.
OR
Describe Rutherford’s a-particle scattering experiment and mention the
important observations and conclusions drawn from this experiment.
Answer:
Page 12 of 12
(a) International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC),
(b) when ice melts into water it is a physical change. Take a piece of ice in
a small flask, cork it and weigh it and denote it as ice (s). Heat the flask
gently and ice (solid) slowly melts into water (liquid). Then, weigh the
flask again as Water.
It is found that there is no change in the weight i.e.,
Wice = Wwater
This shows the law of conservation of mass holds true for physical
changes.
OR
in this experiment, fast-moving a-particles were made to fall on a thin
gold foil.
The following observations were made:
Most of the fast-moving a-particles passed straight through the
gold foil.
Some of the a-particles were deflected by the foil by small angles.
One out of every 12000 particles appeared to rebound.
35. Analyse the reason behind the following statements: 5
(a) Epidermis is thicker in desert plants though it is usually single-layered.
(b) Presence of a waxy layer (secreted by epidermis) on the outer surface
of plants.
(c) Discuss the cell arrangement which supports the fact that epidermis is
a protective tissue.
OR
Name the following tissues:
(a) That forms the inner lining of our mouth.
(b) Present in the brain.
(c) Found in the iris of the eye.
(d) That connects two bones.
(e) Epithelial tissue present on the tongue
Answer:
(a) In desert habitats, protection against water loss is essential so, the
epidermis is thicker in desert plants.
(b) The waxy covering aids in protecting the plant against loss of water,
Page 13 of 12
mechanical injury and invasion by parasitic fungi.
(c) Epidermis is the outermost covering of cells in plants. It is usually made
up of a single layer of cells. On aerial parts of a plant epidermal cells often
create a waxy, water-resistant layer on their outer surface to prevent loss
o water from plant.
The cells of epidermis are present in a continuous layer without
intercellular spaces. Small pores are present on the epidermis of the leaf.
These pores are called as stomata, which help in gaseous exchange and
transpiration.
As the plant grows older, a strip of secondary meristem replaces the
epidermis in the stem and forms a thick cork
OR
Epithelial tissue-squamous epithelium
Nervous tissue
Involuntary muscular tissue.
Ligament
Stratified squamous epithelium
36. (a) State the law of conservation of momentum. 5
(b) Observe the following diagram and answer the questions, given below:
(i) Which direction does the balloon move when the thread tied to its
neck is removed and why?
(ii) State the conclusion drawn from this activity.
OR
(a) Prove that if the Earth attracts two bodies placed at the same distance
from the center of Earth, with equal force; then their masses will be the
same.
(b) Mathematically express the acce1eraon due to gravity that is
expressed by a free-falling object.
(c) Why is ‘G’ called a universal constant?
Answer:
Page 14 of 12
(a) When two or more bodies act upon one another their total
momentum remains constant, provided no external forces are acting.
(b)
Air from inside the balloon escapes from the mouth of the balloon.
The balloon moves in the opposite direction that is from left to
right.
Forces of action and reaction are equal and opposite.
OR
(a) Let mass of the first body be m1
Let mass of second body be m2
Force on 1st body = Forcc on 2 body
This implies, m1 = m2, Hence proved.
g=GM/R2
(c) Its value is constant anywhere in the universe.
SECTION – E
Question No. 37 to 39 are case-based/data -based questions with 2 to 3 short sub-parts.
Internal choice is provided in one of these sub-parts.
37. 4
Madhu poured 100 ml. of water to each of four different glass vessels.
She kept all the four vessels under the Sun.
Madhu noted the time taken for the water in each vessel to evaporate
completely Observe the table and answer the questions below:
(a) Water in which vessel has taken the least time to evaporate?
(b) Water in which vessel has taken maximum time to evaporate?
(c) Does the rate of evaporation of a liquid depend on the open surface
area? Explain your answer.
OR
Why did Madhu pour an equal amount of water in each vessel?
Page 15 of 12
Answer:
(a) Vessel 3
(b) Vessel 4
(c) Yes, the rate of evaporation depends on the surface area, as in vessel 3
surface area is more, so the water has taken the least time to evaporate
as compared to vessel 4 where the surface area is less.
OR
To reliably compare the evaporation time for the vessels.
38. Study the given diagram and answer the following questions. 4
(a) Identify the tissue:
(b) Where do we find collenchyma tissues?
(c) Why do these cells have irregularly thickened cell walls? [4]
OR
What type of tissues are collenchyma tous tissues? How do collenchyma
tous cells appear in cross-section?
Answer:
(a) Collenchyma.
(b) Leaf stalks. Collenchyma tissues form long flexible but strong strands
in leaf stalk.
(c) The irregular thickening is due to the deposition of pectin.
OR
Collenchymatous tissues are simple permanent tissues.
Collenchyma cells appear polygonal in cross-section.
Page 16 of 12
39. Study the given figure’ and answer the following questions. 4
(a) What will be the work done in Fig (ii)?
(b) Write an expression for work in terms of force and displacement.
(C) What is the angle between force and displacement when the work
done is negative?
OR
Why will be the work done in Fig (i) called zero?
Answer:
(a) In fig (ii), work done is positive. I
(b) W = F × d (Work = Force × Displacement)
(c) In case of negative work, the angle between the force and
displacement is 180°.
OR
In figure (i), the direction of force, (F) and displacement are perpendicular
to each other. There is no displacement in the direction of force so the
work done is zero.
Page 17 of 12