Unit 1 questions
1. Which technology was used in each generation of computers?
Ans. First generation Vacuum Tubes.
Second generation Transistor.
Third generation IC.
Fourth generation microprocessor.
Fifth generation AI.
2. write the duration of each generation of computers?
Ans. First generation 1940 to 1956
Second generation 1956 to 1963.
Third generation 1964 to 1971.
Fourth generation 1971 to present.
Fifth generation in development stage.
3. Which programming language was used to program each generation of computers?
Ans. First generation Machine language.
Second generation Assembly
Third generation High Level language.
Fourth generation High Level language.
Fifth generation High Level language.
4. When were keyboards and monitors developed?
Ans. During the period of third generation of computers.
5. When were portable computers developed?
Ans. During the period of fourth generation of computers.
6. When were networking between computers developed?
Ans. During the period of fourth generation of computers.
7. What does IC stand for?
Ans. IC stands for Integrated Circuits.
8. What does AI stand for?
Ans. AI stands for Artificial intelligence.
Unit 2 questions
1. What does CPU stands for?
Ans. Central Processing Unit.
2. What is CPU?
Ans. CPU is highly complex extensive set of electronic circuits that execute stored
program instruction.
3. How many parts does a CPU have?
Ans. Two parts
4. What is CU stands for?
Ans. Control Unit.
5. What is the function of control unit?
Ans. It controls all operations of a computer.
6. What is ALU stands for?
Ans. Arithmetic Logic Unit.
7. What is the function of ALU?
Anws. ALU performs Arithmetic and logic operation.
8. Which part of CPU is called the accountant of computer?
Ans. ALU
Unit 3 questions
[Link] are input devices?
Ans. Input devices are used to feed data and instruction into the computer.
[Link] some input devices.
Ans. Keyboard, mouse, scanner, microphone etc.
[Link] is a keyboard?
Ans. A keyboard is an input device, used to type text and execute
commands.
[Link] many keys does a keyboard have?
Ans. From 82 to 108 keys
[Link] many function keys are there in a keyboard?
Ans. There are 12 function keys in a keyboard.
[Link] is shift key used for?
Ans. To make capital letters and other alternate characters.
[Link] is escape key used for?
Ans. It is used to cancel operation.
[Link] is a mouse?
Ans. A mouse is an input device used to move cursor on the screen.
[Link] buttons does a mouse have?
Ans. A mouse usually have two or three buttons.
10. How many types of mouse are there?
Ans. Two types 1. Mechanical mouse 2. Optical mouse.
11. What is a mechanical mouse?
Ans. A mechanical uses a rubber ball to move the cursor.
12. What is an optical mouse?
Ans. An optical mouse uses light beam to move the cursor.
13. Write an advantage of trackball over mouse?
Ans. A trackball requires less space than a mouse to operate.
14. What is a joystick mainly used for?
Ans. A joystick is used for playing games, controlling industrial robots and
simulators.
15. What is light pen used for?
Ans. Light pen is hand held electro optical pointing device, which facilitates
graphics work.
16. What is a touch screen?
Ans. A touch screen is a special kind of screen device, used to access the
information with minimum effort.
17. In which computers touch pads are used?
Ans. In portable computers.
18. What is a digital camera?
Ans. It is an input device which stores images digitally.
19. What kind of device is a microphone?
Ans. A microphone is a speech recognition device, used to communicate
with the computer.
20. What is scanner?
Ans. A scanner is an input device used to scan images and documents.
21. What is a graphic digitizer used for?
Ans. A graphic digitizer is an input device used to convert pictures, maps
and drawings into digital form.
Unit 4 questions
[Link] is Microsoft Word?
Ans. Microsoft Word is a word processing program.
[Link] is Microsoft Word used for?
Ans. Microsoft Word is used to type letters, reports and other documents.
What does title bar display?
Title bar displays document name followed by program name
What does scroll bar used for?
School bar is used to view parts of the document
What is clipboard
Clipboard is a temporary storage file in the computer's memory we are cut
and copied items are stored.
How many items can the clipboard hold?
It can hold 24 items
What is the default text alignment in Microsoft Word?
Left align is the default text alignment in Microsoft Word.
What command is used when saving a file under a new name?
Save us command is used to save a file under a new name.
What does save as command used for?
And do command is used to or delete the last change made to the
document.
What are true type fonts?
True type funds look the same on the computer screen and when we print
them on paper.
What is the standard font size for most of the documents?
The standard font size for most of the document is 12 points.
How many types of list can you make in Microsoft Word?
We can make two types of lists bulleted list and numbered list.
When do we use bulleted list?
We use bulleted list when items in a list do not have to be in a certain
order?
When do we use number list?
We use number list when items in a list have to be in a certain order.
How can we stop a bulleted or numbered list?
By pressing the enter key twice we can stop a list.
Unit 5 Questions
Why is the modern word incomplete without computers?
Because computers are used in almost every field of life. Because I want to
go down stop.
What is E-Shopping?
E-Shopping means shopping via internet.
What does tele-working mean?
Tele-working means working form home.
What does ATM machine used for?
ATM machine is used to withdraw cash money.
What are smart cards used for?
Smart cards are used to pay for goods and services.