Chapter 5
Chapter 5
c = −i − 4 j − 8 k | c | = 64 + 16 + 1 = 9
are
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
− ,− ,−
2, 3, 6 6, 6, 6 6 6 6 3, 3, 3
(a) (b) (c) (d) Sol: (d)
Resultant vector = 2i + 2 j + 2k.
1 1 1
3 , 3 , 3 .
Direction cosines are
a makes an angle 4 with z − axis.
1
n = , l2 + m 2 = 1
2 2 …..(i)
k
a = li +m j+
2
k
a + i + j = (l + 1)i + (m + 1)j +
2
1
(l + 1)2 + (m + 1)2 =
Its magnitude is 1, hence 2 .....(ii)
1 1 1 −1
𝑙 2 + 1 + 2𝑙 + 𝑚2 + 1 + 2𝑚 = 2 ⟹ 2 + 2 + 2𝑙 + 2𝑚 = 2 ⇒ 𝑙 + 𝑚 = −1 ⇒ 𝑙 = 𝑚 = 2
Sol.[D] Reason:
î ĵ k̂
r (î + 2 ĵ − 3k̂ ) = x y z = î (– 3y – 2z) – ĵ (– 3x – z) + k̂ (2x – y)
1 2 −3
– 3y – 2z = 2, 3x + z = – 1, 2x – y = 0
i.e. – 6x + 2z = 2, 3x + z = – 1
Straight line 2x – y = 0, 3x + z = – 1
Assertion :
î ĵ k̂
r (2î − ĵ + 3k̂ ) = x y z = î (3y + z) – ĵ (3x – 2z) + k̂ (– x – 2y)
2 −1 3
10. Assertion: If 𝑎⃗ = 𝑖̂ + 2𝑗̂ + 2𝑘̂ and 𝑏⃗⃗ = −𝑖̂ − 2𝑗̂ − 2𝑘̂ , then |𝑎⃗| = |𝑏⃗⃗|
Reason: If |𝑎⃗| = |𝑏⃗⃗| , then it necessarily implies that 𝑎⃗ = ±𝑏⃗⃗. Sol. [C]
|𝑎⃗| = |𝑏⃗⃗| need not imply 𝑎⃗ = ±𝑏⃗⃗, eg: 𝑎⃗ = 𝑖̂ + 2𝑗̂ + 2𝑘̂ and
𝑏⃗⃗ = 2𝑖̂ + 𝑗̂ + 2𝑘̂
→ → → → → →
11. Assertion: For two nonzero vectors a and b , we have a . b = b . a
→ → → → → →
Reason: For two non-zero vectors a and b , we have a X b = b X a
Sol: [C] Fundamental concept
VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS
⃗⃗⃗⃗⃗⃗ = 𝟑𝐢̂ - 𝐉̂ - 5𝐤
1. Given 𝐀𝐁 ̂ and co-ordinate of the terminal point is (0, 1, 3). Find the
coordinate of the initial point.
AB = 3î − Ĵ − 5k̂
SOL: Given ⃗⃗⃗⃗⃗⃗
B (0, 1, 3) ⃗⃗⃗⃗⃗⃗ = Ĵ + 3k̂ then ⃗⃗⃗⃗⃗⃗
OB OA = ?
We know that,
⃗⃗⃗⃗⃗⃗
AB = ⃗⃗⃗⃗⃗⃗
OB − ⃗⃗⃗⃗⃗⃗
OA ⃗⃗⃗⃗⃗⃗
OA = ⃗⃗⃗⃗⃗⃗
OB − ⃗⃗⃗⃗⃗⃗
AB
OA = Ĵ + 3k̂ − ( 3î − Ĵ − 5k̂ ) = Ĵ + 3k̂ − 3î + Ĵ + 5k̂− = − 3î + 2Ĵ + 8k̂
⃗⃗⃗⃗⃗⃗⃗
⃗ | = 5 and |𝐚⃗⃗ 𝐛
2. If |𝐚⃗⃗| = 2, |𝐛 ⃗ | = 8, find the value of 𝐚⃗⃗• 𝐛
⃗.
SOL: Given |a⃗⃗| = 2, |b ⃗⃗| = 5 and |a⃗⃗ ⃗⃗
b| = 8, a⃗⃗• ⃗⃗
b=?
⃗⃗| Sin = 8
|a⃗⃗ ||b (2)(5) Sin = 8
4 3
Then, Sin = and Cos =
5 5
3
⃗⃗ = |a⃗⃗ ||b
a⃗⃗ . b ⃗⃗| Cosθ = (2)(5) = 6
5
𝛉
3. If 𝐚⃗⃗ , ⃗𝐛 are any two unit vectors and is the angle between them, then show that 𝐒𝐢𝐧 (𝟐) =
𝟏
⃗|
|𝐚⃗⃗ − 𝐛
𝟐
⃗⃗| = 1,
SOL: Given |a⃗⃗| = 1, |b a⃗⃗ . a⃗⃗ = |a⃗⃗ ||a⃗⃗| Cos 0 = |a⃗⃗ |2 = a2
2
|a⃗⃗ − ⃗⃗ ⃗⃗| 2 − 2 a⃗⃗ • ⃗⃗
b| = |a⃗⃗| 2 + |b ⃗⃗| Cosθ
b = (1)2 + (1)2 − 2 |a⃗⃗ ||b
= 1 + 1 − 2 (1)(1) Cosθ = 2( 1 − Cosθ )
θ
= 2 (2 Sin2 ) |a⃗⃗ − b ⃗⃗| = 2 Sin θ θ 1
⃗⃗|
, Sin ( ) = |a⃗⃗ − b
2 2 2 2
̂ and ⃗𝐛 =3𝐈̂ + 𝐉̂ - 𝟓𝐤
4. If 𝐚⃗⃗ = 𝐢̂ +2 𝐉̂ - 𝐤 ̂ , find a unit vector in the direction of 𝐚⃗⃗ − ⃗𝐛
SOL: Given: a⃗⃗ = î + 2Ĵ − k̂ and ⃗⃗ b =3î + Ĵ − 5k̂
Then, ⃗⃗ = î + 2Ĵ − k̂ − ( 3î + Ĵ − 5k̂) = −2î + Ĵ + 4k̂ = c⃗ (say)
a⃗⃗ − b
c⃗⃗
A unit vector in the direction of c⃗ is |c⃗⃗|
c⃗⃗ ̂
−2î + Ĵ + 4k −2î Ĵ ̂
4k
Unit vector in the direction 𝑜𝑓 c⃗ = |c⃗⃗|
= = + +
√4+1+16 √ 21 √ 21 √21
KVS ZIET MYSURU: CLASS 12 MATHEMATICS(2025-26) 109 | P a g e
̂ and 𝟑𝐢̂ + 𝟐𝐉̂ + 𝐤
5. If the position vectors of the points A and B are 𝟐𝐢̂ + 𝟑𝐉̂ − 𝐤 ̂ then find
the vector of magnitude 6 units in the direction of ⃗⃗⃗⃗⃗⃗
𝐀𝐁
OA = 2î + 3Ĵ − k̂ and OB
SOL: Given ⃗⃗⃗⃗⃗⃗ ⃗⃗⃗⃗⃗⃗ = 3î + 2Ĵ + k̂ then ⃗⃗⃗⃗⃗⃗
AB = OB⃗⃗⃗⃗⃗⃗ − ⃗⃗⃗⃗⃗⃗ ̂
OA = î − Ĵ + 2k
⃗⃗⃗⃗⃗⃗⃗
AB ̂
î− Ĵ + 2k î Ĵ ̂
2k
A Unit vector in the direction of ⃗⃗⃗⃗⃗⃗
AB = ⃗⃗⃗⃗⃗⃗⃗|
= = − +
|AB √1 +1+4 √6 √6 √6
î Ĵ ̂
2k
The vector of magnitude 6 units in the direction of ⃗⃗⃗⃗⃗⃗
AB = 6 ( − + )
√6 √6 √6
6. If P (1, 5, 4) and Q (4, 1, -2), find the direction ratios of 𝐏𝐐 ⃗⃗⃗⃗⃗⃗
SOL: Let P (1, 5, 4) and Q (4, 1, -2), then ⃗⃗⃗⃗⃗⃗ OP = î + 5Ĵ + 4k̂ OQ = 4î + Ĵ − 2k̂
⃗⃗⃗⃗⃗⃗
⃗⃗⃗⃗⃗⃗ = OQ
and PQ ⃗⃗⃗⃗⃗⃗ = 3î − 4Ĵ − 6k̂ .
⃗⃗⃗⃗⃗⃗ − OP
The direction ratios of ⃗⃗⃗⃗⃗⃗
PQ = 3, – 4, – 6
7. Find , if the vectors 𝟑𝐢̂ + 𝐉̂ − 𝟓𝐤 ̂ and 𝟑𝐢̂ + 𝐉̂ − 𝐤̂ are parallel
SOL: The vectors 3î + Ĵ − 5k̂ and 3î + Ĵ − k̂ are parallel
3 1 −5
Then, = = So, = 5
3 1 −
8. Find , if the vectors 𝟑𝐢̂ − 𝐉̂ − 𝟓𝐤 ̂ and 𝟐𝐢̂ + 𝟑𝐉̂ − 𝐤
̂ are perpendicular
b = 2î + 3Ĵ − k̂
SOL: Let a⃗⃗ = 3î − Ĵ − 5k̂ and ⃗⃗
If a⃗⃗ and ⃗⃗
b are perpendicular then a⃗⃗• ⃗⃗ b=0
−3
→ 3(2) –1(3) –5 (− ) = 0 5 = –3 then = 5
̂ and 𝐛
9. If 𝐚⃗⃗ = 𝟒𝐢̂ + 𝟐𝐉̂ − 𝐤 ⃗ =𝟓𝐢̂ + 𝟐𝐉̂ − 𝟑𝐤 ̂ find the angle between 𝐚 ⃗ and 𝐚⃗⃗ − 𝐛
⃗⃗ + 𝐛 ⃗
SOL: Let a⃗⃗ = 4î + 2Ĵ − k̂ and b
⃗⃗ = 5î + 2Ĵ − 3k̂
Then a⃗⃗ + ⃗⃗
b = 9î + 4Ĵ − 4k̂ = c⃗ , a⃗⃗ − ⃗⃗
b = −î + 2k̂ = ⃗⃗
d
⃗⃗
c⃗⃗ .d 9(−1) + 4(0) − 4(2) (−17)
So, the angle between c⃗ and ⃗⃗
d = Cosθ = ⃗⃗|
= =
|c
⃗⃗ ||d √81 + 16 + 16 √1 + 4 √113 √5
1. Find the position vector of a point R which divided the line segment joining the points P
̂ and −𝐢̂ + 𝐣̂ + 𝐤
and Q with position vectors 𝐢̂ + 𝟐𝐣̂ − 𝐤 ̂ respectively in the ration 2 : 1
i) internally ii) externally.
SOL: The position vector of a point R which divided the line segment joining the points P and Q
with position vectors î + 2ĵ − k̂ and −î + ĵ + k̂ respectively in the ration 2 : 1
⃗ +𝐧 𝐚⃗⃗
𝐦𝐛 ̂ ) + 𝟏 (𝐢̂ +𝟐𝐣̂− 𝐤
𝟐(−𝐢̂ +𝐣̂+ 𝐤 ̂) ̂ + 𝐢̂ + 𝟐𝐣̂ − 𝐤
−𝟐𝐢̂ +𝟐𝐣̂+ 𝟐𝐤 ̂
⃗⃗⃗⃗⃗⃗⃗ =
Position Vector of a Point R is 𝐎𝐑 = = =
𝐦+𝐧 𝟐+𝟏 𝟑
̂
−𝐢̂ + 𝟒𝐣̂ +𝐤
𝟑
2. Show that the points A (2, 6, 3), B (1, 2, 7) and C (3, 10, -1) are collinear.
SOL: Given points A (2, 6, 3), B (1, 2, 7) and C (3, 10, –1)
OA = 2î + 6Ĵ + 3k̂ , OB
Then, ⃗⃗⃗⃗⃗⃗ ⃗⃗⃗⃗⃗⃗ = î + 2Ĵ + 7k̂ , OC = 3î + 10Ĵ − k̂
⃗⃗⃗⃗⃗⃗
⃗⃗⃗⃗⃗⃗
AB = ⃗⃗⃗⃗⃗⃗ OA = −î − 4Ĵ + 4k̂
OB − ⃗⃗⃗⃗⃗⃗ ⃗⃗⃗⃗⃗⃗
AC = ⃗⃗⃗⃗⃗⃗ OA = î + 4Ĵ − 4k̂
OC − ⃗⃗⃗⃗⃗⃗
⃗⃗ X b
a ⃗⃗
A Unit vector perpendicular to a⃗⃗ and ⃗⃗
b = n̂ =
⃗⃗ X ⃗b⃗|
|a
î ĵ k̂ î ĵ k̂
⃗⃗ = |a1 a2 a3 | = |1 −7 7 |
a⃗⃗ X b
b1 b2 b3 3 −2 2
. = î(−14 + 14) − Ĵ(2 − 21) + k̂(−2 + 21) = 19Ĵ − 19k̂
|a⃗⃗ X b⃗⃗ | = √(19)2 + (19)2 = 19√2
⃗⃗ X ⃗b⃗
a ̂
19Ĵ−19k ̂
𝑗̂ −𝑘
A Unit vector perpendicular to a⃗⃗ and ⃗⃗
b = n̂ = ⃗⃗|
= =
|a
⃗⃗ X b 19√2 √2
9. If 𝐚⃗⃗ = 𝟐𝐢̂ + 𝟐𝐉̂ + 𝟑𝐤 ̂ ⃗𝐛 = −𝐢̂ + 𝟐𝐉̂ + 𝐤 ̂ and 𝐜⃗ = 𝟑𝐢̂ + 𝐉̂ are such that 𝐚 ⃗ is
⃗⃗ + 𝛌𝐛
perpendicular to 𝐜⃗ then find the value of 𝛌
SOL: Given a⃗⃗ = 2î + 2Ĵ + 3k̂ ⃗⃗
b = −î + 2Ĵ + k̂ c⃗ = 3î + Ĵ
a⃗⃗ + λb ⃗⃗ = 2î + 2Ĵ + 3k̂ + λ(−î + 2Ĵ + k̂) = (2 − λ)î + (2 + 2λ)Ĵ + (3 + λ)k̂
a⃗⃗ + λb ⃗⃗ is perpendicular to c⃗ ⇒ (a⃗⃗ + λb ⃗⃗ ). c⃗ = 0
(3)(2 − λ) + (1)(2 + 2λ) + (0)(3 + λ) = 0 ⇒ 6 − 3λ + 2 + 2λ = 0 ⇒ λ = 8
10. If 𝐚⃗⃗ = 𝐢̂ + 𝛂𝐉̂ + 𝟐𝐤 ̂ , ⃗𝐛 = 𝛃𝐢̂ + 𝐉̂ − 𝐤
̂ are orthogonal and | 𝐚⃗⃗| = | ⃗𝐛| then find the values of 𝛂 and 𝛃.
√12 + 𝛼 2 + 22 = √𝛽 2 + 12 + (−1)2 ⇒ 𝛼 2 + 5 = 𝛽 2 + 2 ⇒ 𝛽 2 − 𝛼 2 = +3
3 1 7
Implies 𝛽 − 𝛼 = − − − (2) by solving (1) and (2) 𝛼 = , 𝛽 =
2 4 4
1. Relative to a fixed origin O, the points A, B and C have respective position vectors 𝒊̂ +
𝟏𝟎𝒌 ̂ , 𝟒𝒊̂ + 𝟑𝒋̂ + 𝟕𝒌
̂ 𝒂𝒏𝒅 𝟖𝒊̂ + 𝟕𝒋̂ + 𝟑𝒌 ̂.
(i) Show that A,B and C are collinear, and find the ration AB:BC.
(ii) Calculate the area of the triangle OAC.
Sol:
𝐴𝐵 =(4𝑖̂ + 3𝑗̂ + 7𝑘̂ )-( 𝑖̂ + 10𝑘̂) = 3𝑖̂ + 3𝑗 − 3𝑘̂
(i) ⃗⃗⃗⃗⃗⃗
⃗⃗⃗⃗⃗⃗ =(8𝑖̂ + 7𝑗̂ + 3𝑘̂ )-(4𝑖̂ + 3𝑗̂ + 7𝑘̂) = 4𝑖̂ + 4𝑗 − 4𝑘̂
𝐵𝐶
Clearly, the direction ratios of ⃗⃗⃗⃗⃗⃗ ⃗⃗⃗⃗⃗⃗ , B is a common point, so A,B and C are
𝐴𝐵 and 𝐵𝐶
collinear. Ratio of AB:BC is 3:4
1
(ii) Area of triangle ABC= |𝐴𝐶||𝑂𝐵| 2
1 1
̂ |√74
=2 |(𝑂𝐶) − (𝑂𝐴)| √42 + 32 + 72 =2 |(7𝑖̂ + 7𝑗̂ − 7𝑘)
1 7
=2 √10878 = 2 √222 𝑠𝑞. 𝑢𝑛𝑖𝑡𝑠
2. Let a = 2î + 3 ĵ − 6k̂, b = 2î − 3 ĵ + 6k̂ and c = −2î + 3 ĵ + 6k̂ . Let a 1 be projection of a on b and
a 2 be the projection of a 1 on c , then
(i) Find the vector a 2 (ii) Find the value of a 1 .b
943
= (2î − 3 ĵ − 6k̂)
49 2
− 41
(ii) . a 1 . b =
(2î − 3 ĵ + 6k̂ )( 2î − 3 ĵ + 6k̂ ) = – 41 .
49
3. If each of a , b , c is orthogonal to the sum of the two. Also given | a | = 3, | b | = 4, | c | = 5.
On the basis of above information, answer the following questions.
(i) If a makes angles of equal measures with all three axes, then the tangent of angle
becomes.
(ii) If a . c = 9 then the value of | a × b |
(iii) Find the range of the value | a – b | (OR)
Find the Value of | a + b + c |
Sol: Given that, | a | = 3, | b | = 4, | c | = 5-------(1)
And also, a , b , c is orthogonal to the sum of the two then
𝑎⃗. (𝑏⃗⃗ + 𝑐⃗) = 0 ⇒ 𝑎⃗. 𝑏⃗⃗ + 𝑎⃗. 𝑐⃗ = 0
𝑏⃗⃗. (𝑐⃗ + 𝑎⃗) = 0 ⇒ 𝑏⃗⃗. 𝑐⃗ + 𝑏⃗⃗. 𝑎⃗ = 0
𝑐⃗. (𝑎⃗ + 𝑏⃗⃗) = 0 ⇒ 𝑐⃗. 𝑎⃗ + 𝑐⃗. 𝑏 = 0
So, by adding above equations then
2(𝑎⃗. 𝑏⃗⃗ + 𝑏⃗⃗. 𝑐⃗ + 𝑐⃗. 𝑎⃗) = 0 − − − −(2)
(i) If a makes angles of equal measures with all three axes then
1
3𝑐𝑜𝑠 2 𝜃 = 1 ⇒ 𝑐𝑜𝑠𝜃 = ± Then 𝑇𝑎𝑛𝜃 = ±√2
√3
3
(ii) If a . c = 9 ⇒ 3.4 𝑐𝑜𝑠(𝑎⃗, 𝑐⃗) = 9 ⇒ 𝑐𝑜𝑠𝛼 = (𝑎⃗. 𝑏⃗⃗ + 𝑎⃗. 𝑐⃗ = 0)
4
−3
𝑎⃗. 𝑏⃗⃗ = −𝑎⃗. 𝑐⃗ = −9 ⇒ |𝑎⃗||𝑏⃗⃗|𝑐𝑜𝑠(𝑎⃗, 𝑏⃗⃗) = −9 ⇒ 𝑐𝑜𝑠(𝑎⃗, 𝑏⃗⃗ ) = 4
√7 √7
Then, sin ((𝑎⃗, 𝑏⃗⃗)) = 4 | a × b |=3.4 𝑠𝑖𝑛𝛼 = 12. = 3√7
4
then the value of | a × b |=3√7
2
(iii) | a − b |2 = |𝑎⃗|2 |𝑏⃗⃗| − 2(𝑎⃗. 𝑏⃗⃗) = 9.16 − 2.3.4(𝑐𝑜𝑠𝜃) = 25 − 24[−1,1] = [1,49]
| a – b |=[1,7] (OR)
2
| a + b + 𝑐⃗|2 = |𝑎⃗|2 + |𝑏⃗⃗| +|𝑐⃗|2 + 2(𝑎⃗. 𝑏⃗⃗ + 𝑏⃗⃗. 𝑐⃗ + 𝑐⃗. 𝑎⃗)
= 9+16+25+0 =50
⃗⃗
Then, |𝑎⃗ + 𝑏 + 𝑐⃗| = √50 = 5√2