0% found this document useful (0 votes)
21 views7 pages

Python Codes

This document provides a series of Python programming exercises for Class 9 students at Delhi Public School Nacharam. The exercises cover various topics such as printing personal information, performing arithmetic operations, working with lists, and implementing control structures. Each exercise includes a problem statement followed by a sample solution code.

Uploaded by

K.Ranga Chary
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
21 views7 pages

Python Codes

This document provides a series of Python programming exercises for Class 9 students at Delhi Public School Nacharam. The exercises cover various topics such as printing personal information, performing arithmetic operations, working with lists, and implementing control structures. Each exercise includes a problem statement followed by a sample solution code.

Uploaded by

K.Ranga Chary
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

DELHI PUBLIC SCHOOL

NACHARAM

CLASS-9
Subject: Artificial Intelligence
UNIT-5 : PYTHON CODE(TERM1 & TERM2)
____________________________________________________________________________

1. To print personal information like Name, Father’s Name, Class/grade, School Name
Sol:-
Code:
name= input(“Enter your name=”)
fathername=input(“Enter your Father’s Name=”)
grade=int(input(“Enter the class which you are studying=”))
schoolname=input(“Enter your school name=”)
print(“*********”)
print(“Name:”, name)
print(“Father’s Name:”, fathername)
print(“Class:”,grade)
print(“School Name:”, schoolname)

2.

Sol:-

print('*')
print('**')
print('***')
print('****')
print('*****')
3. To find square of number 7
Sol:
number=7
sq= number ** 2
print(“The square of number 7 is =”, sq)

4. To find the sum of two numbers 15 and 20.


Sol:
num1=15
num2=20
result= num1+num2
print(“The sum of two numbers is=”, result)

5. To convert length given in kilometers into meters.


Sol:-
km=float(input(“Enter kilometers to convert into meters=”))
mtrs = km * 1000
print(“Meters =”, mtrs)
6. To calculate Simple Interest if the principle_amount = 2000 rate_of_interest = 4.5 time = 10
Sol:-
p=2000
r= 4.5
t=10
si=(p*t*r)/100
print(“The simple interest is =”, si)
7. To calculate Area and Perimeter of a rectangle
Sol:-
l=int(input(“Enter length of rectangle=”))
b=int(input(“Enter breadth of rectangle=”))
area=l*b
perimeter= 2*(l+b)
print(“The area of rectangle is=”, area)
print(“The perimeter of rectangle is=”, perimeter)
8. To calculate Area of a triangle with Base and Height
Sol:-
base=int(input(“Enter base of triangle=”))
height=int(input(“Enter height of triangle=”))
area=½ *base *height
print(“The area of triangle is=”, area)
9. To calculating average marks of 3 subjects
Sol:-
eng=float(input(“Enter English marks-”))
sci=float(input(“Enter Science marks-”))
math=float(input(“Enter Math marks-”))
total= eng+math+sci
average= total/3
print(“THE AVERAGE MARKS OF 3 SUBJECTS =”, average)
10. To calculate discounted amount with discount %
Sol:-
actualprice = float(input("Enter the actual price="))
discount=float(input("Enter discount in percentage="))
discount_amt=actualprice * discount/100
sell_price= actualprice-discount_amt
print("Amount given as discount =", discount_amt)
print("Selling price after discount =", sell_price)
11. To calculate Surface Area and Volume of a Cuboid
Hint: surface_area= 2*(lw*lh*wh); volume=l*w*h
Sol:-
l=int(input('Enter length of cuboid='))
w=int(input('Enter width of cuboid='))
h=int(input('Enter height of cuboid='))
surface_area=2*((l*w)+(l*h)+(w*h))
volume= l*w*h
print('The surface area of cuboid is=', surface_area)
print('The volume of cuboid is=', volume)
12. Program to check if a person can vote
Sol:
name=input(“Enter your name=”)
age=int(input(“Enter your age =”)
If (age >=18) :
print(name, “Can Vote”)
else:
print(name, “Cannot Vote”)
13. To check the grade of a student
Sol:-
name=input('Enter your name=')
percentage=float(input('Enter your overall percentage ='))
if (percentage >= 85 and percentage <=100) :
print('Grade A')
elif (percentage >=60 and percentage < 85):
print('Grade B')
elif (percentage >=40 and percentage < 60):
print('Grade C')

else:
print('Grade D')
14.. Input a number and check if the number is positive, negative or zero and display an
appropriate message
Sol:

num=float(input('Enter a number'))
if(num > 0):
print("Number is positive")
elif(num==0):
print("number is zero")
else:
print("Number is negative")

15. Create a list in Python of children selected for science quiz with following names- Arjun,
Sonakshi, Vikram, Sandhya, Sonal, Isha, Kartik Perform the following tasks on the list in
sequence-
○ Print the whole list
○ Delete the name “Vikram” from the list
○ Add the name “Jay” at the end
○ Remove the item which is at the second position.

Sol:-
name_list=['Arjun','Sonakshi', 'Vikram', 'Sandhya', 'Sonal', 'Isha','Kartik']
print( name_list)
name_list.remove('Vikram')
print(name_list)
name_list.append('Jay')
print(name_list)
name_list.pop(2)
print(name_list)

[Link] a list num=[23,12,5,9,65,44]


○ print the length of the list
○ print the elements from second to fourth position using positive indexing
○ print the elements from position third to fifth using negative indexing
Sol:
num=[23,12,5,9,65,44]
print( 'length of list is=', len(num))
print('second to fourth position using positive indexing=', num[2:4])
print('third to fifth using negative indexing=', num[-3:-1])

[Link] a list of first 10 even numbers, add 1 to each list item and print the final list.
Sol:
lst=[]
temp=0
for i in range(1,21):
if i%2==0:
temp=i
[Link](temp)
temp=temp+1
print(lst)

[Link] a list List_1=[10,20,30,40].


Add the elements [14,15,12] using extend function.
Now sort the final list in ascending order and print it.
Sol:
list_1=[10,20,30,40]
list_1.extend([14,15,12])
list_1.sort()
print(list_1)

19. To print first 10 natural numbers


Sol:
for x in range(1,10+1):
print(x)

[Link] print first 10 even numbers


Sol:
for x in range(1, 21):
if(x % 2 == 0):
print(x)

[Link] print odd numbers from 1 to n


Sol:
last = int(input('enter the number to which you want to generate odd numbers='))
i=1
while(i<=last):
if(i%2 != 0):
print(i)
i=i+1
[Link] print sum of first 10 natural numbers
Sol:
i=1
sum=0
while(i<=10):
sum=sum+i
i=i+1
print(“Sum of 10 natural numbers is=”, sum)

23. Program to find the sum of all numbers stored in a list


Sol:

List1=[12,15,2,23,45,65,67,88,79,9]
sum=0
for x in List1:
sum=sum+x
print('Sum of elements in list is=', sum)

You might also like