0% found this document useful (0 votes)
13 views12 pages

WEEK - 2 A-2 Python

The document is an assignment focused on the basics of NumPy, covering topics such as array creation, attributes, and arithmetic operations. It includes multiple-choice questions with answers and explanations related to NumPy functionalities and concepts. The assignment is structured into sections that progressively delve into more complex aspects of using NumPy for data science.

Uploaded by

tarrasekhar
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
13 views12 pages

WEEK - 2 A-2 Python

The document is an assignment focused on the basics of NumPy, covering topics such as array creation, attributes, and arithmetic operations. It includes multiple-choice questions with answers and explanations related to NumPy functionalities and concepts. The assignment is structured into sections that progressively delve into more complex aspects of using NumPy for data science.

Uploaded by

tarrasekhar
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Python for Data Science Week-2 Assignment-2

Section A: Basics of NumPy Section B: Array Creation & Attributes

1. NumPy stands for: 5. What is the output?


A) Numerical Python import numpy as np
B) Number Python arr = [Link]([1,2,3,4,5,6])
C) Numeric Processing print([Link])
D) New Python A) 6
Answer: A B) 2
Explanation: C) 1
Page 1 states NumPy stands for Numerical D) (6,)
Python. Answer: C
Explanation:
2. NumPy arrays store: Page 2 shows 1D array → ndim = 1.
A) Mixed data types
B) Only string values 6. What is the shape of:
C) Same data type values [Link](3,2)
D) Only integers A) (2,3) B) (3,2)
Answer: C C) (6,) D) (1,6)
Explanation: Answer: B
Page 1: Arrays contain values of the same data Explanation:
type. Page 2 shows reshape(3,2) → shape (3,2).

3. The rank of an array refers to: 7. What does reshape(3,-1) mean?


A) Size of array A) Error
B) Number of dimensions B) Automatically infer one dimension
C) Number of elements C) Delete dimension
D) Data type D) Make 3D array
Answer: B Answer: B
Explanation: Explanation:
Page 1: Number of dimensions = rank of array. Page 2: -1 automatically calculates required
dimension.
4. Shape of an array represents:
A) Total elements 8. What is ndim of array reshaped as (3,2)?
B) Data type A) 1 B) 2
C) Size along each dimension C) 3 D) 6
D) Memory size Answer: B
Answer: C Explanation:
Explanation: Page 2 shows ndim = 2.
Page 1: Shape is a tuple giving size along each
dimension. 9. What is output?
a = [Link](24)
print([Link])
A) 24 B) 2
C) 1 D) Error
Answer: C
Explanation:
Page 3: arange(24) creates 1D array.
10. What is shape of: 15. [Link](x,y) is equivalent to:
[Link](6,4,1) A) x - y
A) (6,4) B) (6,4,1) B) x * y
C) (24,) D) (4,6) C) x + y
Answer: B D) [Link](y)
Explanation: Answer: C
Page 4 shows reshape(6,4,1) example.
16. What is x - y?
Section C: NumPy Attributes A) [[-4,-4],[-4,-4]]
B) [[4,4],[4,4]]
11. What does itemsize represent? C) [[1,2],[3,4]]
A) Total array size D) Error
B) Size of one element in bytes Answer: A
C) Shape Explanation:
D) Dimensions Page 5 subtraction example.
Answer: B
Explanation: 17. x * y performs:
Page 4: itemsize returns length of each element in A) Matrix multiplication
bytes. B) Element-wise multiplication
C) Division
12. If dtype is int8, itemsize is: D) Error
A) 4 B) 8 Answer: B
C) 1 D) 2
Answer: C 18. What is x * y?
Explanation: A) [[5,12],[21,32]]
Page 4 shows int8 → 1 byte. B) [[19,22],[43,50]]
C) [[6,8],[10,12]]
13. If dtype is float32, itemsize is: D) Error
A) 4 B) 8 Answer: A
C) 2 D) 1
Answer: A 19. [Link](y) gives:
Explanation: A) Element-wise multiplication
Page 4 shows float32 → 4 bytes. B) Matrix multiplication
C) Subtraction
Section D: Arithmetic Operations D) Division
Answer: B
Given:
x = [Link]([[1,2],[3,4]]) 20. What is [Link](y)?
y = [Link]([[5,6],[7,8]]) A) [[5,12],[21,32]]
B) [[19,22],[43,50]]
14. What is x + y? C) [[6,8],[10,12]]
A) [[6,8],[10,12]] D) Error
B) [[5,6],[7,8]] Answer: B
C) [[1,2],[3,4]] Explanation:
D) Error Page 5 shows dot product result.
Answer: A
Explanation:
Page 5 shows element-wise addition.
21. [Link](x,y) is equivalent to: Section E: Advanced Conceptual
A) x*y B) x+y
C) [Link](y) D) x/y 28. [Link](24) creates:
Answer: C A) List B) Tuple
C) 1D NumPy array D) 2D array
22. x / y performs: Answer: C
A) Integer division
B) Matrix division 29. reshape does NOT change:
C) Element-wise division A) Shape
D) Error B) Data arrangement
Answer: C C) Number of elements
D) Dimensions
23. What is [Link](x)? Answer: C
A) [4,6] B) [3,7]
C) 10 D) 4 30. Which operation performs matrix
Answer: C multiplication?
Explanation: A) *
Page 6: sum of all elements = 10. B) dot()
C) +
24. [Link](x, axis=0) gives: D) /
A) Row sum Answer: B
B) Column sum Section A: Array Structure & Attributes
C) Total sum
D) Error 1. What is the output?
Answer: B import numpy as np
a = [Link]([1,2,3,4,5,6])
25. [Link](x, axis=1) gives: b = [Link](2,3)
A) Column sum print([Link], [Link])
B) Row sum A) (2,3) 1
C) Total sum B) (2,3) 2
D) Error C) (3,2) 2
Answer: B D) (6,) 1
Answer: B
26. Output of: Explanation:
[Link](x, axis=0) Reshaping into 2×3 creates 2D array.
A) [4,6] Shape = (2,3), ndim = 2. (Page 2)
B) [3,7]
C) [10] 2. What is the output?
D) 10 a = [Link](12)
Answer: A b = [Link](3,-1)
print([Link])
27. Output of: A) (3,4) B) (4,3)
[Link](x, axis=1) C) (3,3) D) Error
A) [4,6] Answer: A
B) [3,7] Explanation:
C) [10] 12 elements → reshape(3,-1) → 3 rows, 4
D) Error columns. (Page 2)
Answer: B
3. What is ndim after: Answer: C
a = [Link](24) (Page 4)
b = [Link](6,4,1)
print([Link]) 8. What is memory used by float32 array of
A) 1 shape (2,3)?
B) 2 A) 12 bytes
C) 3 B) 24 bytes
D) 4 C) 6 bytes
Answer: C D) 48 bytes
Explanation: Answer: B
Shape (6,4,1) → 3 dimensions. (Page 4) Explanation:
2×3 = 6 elements
4. What is the total number of elements in 6×4 bytes = 24 bytes
shape (3,4,2)?
A) 9 Section C: Arithmetic Operations
B) 12 Given:
C) 24 x = [Link]([[1,2],[3,4]])
D) 6 y = [Link]([[5,6],[7,8]])
Answer: C
Explanation: 9. What is x + y?
3×4×2 = 24 A) [[6,8],[10,12]]
B) [[5,6],[7,8]]
5. What happens if reshape dimensions C) [[19,22],[43,50]]
mismatch total elements? D) Error
A) Automatically adjusts Answer: A
B) Pads zeros (Page 5)
C) Raises error
D) Deletes elements 10. What is x * y?
Answer: C A) Matrix multiplication
B) Element-wise multiplication
Section B: itemsize & Memory C) Division
D) Error
6. If dtype is int8, what is total memory used by Answer: B
array of size 10?
A) 10 bytes 11. What is [Link](y)?
B) 80 bytes A) [[5,12],[21,32]]
C) 1 byte B) [[19,22],[43,50]]
D) 4 bytes C) [[6,8],[10,12]]
Answer: A D) [[-4,-4],[-4,-4]]
Explanation: Answer: B
int8 → 1 byte per element (Page 4). (Page 5)
10×1 = 10 bytes.
12. What is [Link](x,y)?
7. If dtype is float32, itemsize is: A) [[-4,-4],[-4,-4]]
A) 1 B) [[4,4],[4,4]]
B) 2 C) [[6,8],[10,12]]
C) 4 D) Error
D) 8 Answer: A
13. What is x / y? 19. What is [Link](x)?
A) Element-wise division A) 10
B) Matrix inverse B) [4,6]
C) Floor division C) [3,7]
D) Error D) 4
Answer: A Answer: A
(Page 6)
20. What is [Link](x, axis=0)?
Section D: Dot Product & Matrix Logic A) [4,6]
B) [3,7]
14. For matrices of shape (2,3) and (3,2), result C) 10
shape of dot product is: D) Error
A) (2,3) B) (3,2) Answer: A
C) (2,2) D) (3,3)
Answer: C 21. What is [Link](x, axis=1)?
A) [4,6]
15. Dot product requires: B) [3,7]
A) Same shape C) 10
B) Same rows D) Error
C) Columns of first = rows of second Answer: B
D) Square matrix
Answer: C Section F: Conceptual Depth

16. What is result of: 22. [Link](24).reshape(2,3,4) → ndim?


[Link]([[1,0],[0,1]], [[5,6],[7,8]]) A) 1
A) Identity matrix B) 2
B) [[5,6],[7,8]] C) 3
C) [[1,1],[1,1]] D) 4
D) Error Answer: C
Answer: B
Explanation: 23. Which operation does NOT change number
Multiplying by identity returns same matrix. of elements?
A) reshape
Section E: Axis-Based Operations B) dot
C) addition
17. What does axis=0 represent? D) multiplication
A) Row-wise B) Column-wise Answer: A
C) Diagonal D) Total
Answer: B 24. Which operation is element-wise?
(Page 6) A) dot
B) *
18. What does axis=1 represent? C) reshape
A) Column-wise D) sum
B) Row-wise Answer: B
C) Total
D) Error
Answer: B
25. What is output? 30. What is the output?
a = [Link](6).reshape(2,3) a = [Link](6)
print([Link][1]) b = [Link](3,2)
A) 2 c = [Link](-1)
B) 3 print([Link])
C) 6 A) (6,)
D) Error B) (3,2)
Answer: B C) (2,3)
D) Error
26. What is output? Answer: A
a = [Link](6).reshape(2,3) Explanation:
print(len(a)) Reshaping back to 1D gives shape (6,).
A) 6
B) 3 Hard-Level MCQs – Python for Data Science
C) 2
D) Error Section A — NumPy Array Operations
Answer: C
Explanation: 1. What is the output?
len() returns size of first dimension. import numpy as np
a = [Link]([[1,2],[3,4]])
27. Which function performs matrix b = [Link]([[2,0],[1,2]])
multiplication? print(a + b)
A) multiply() A) [[3 2] [4 6]] B) [[2 2] [3 6]]
B) add() C) [[3 0] [3 8]] D) Error
C) dot() Answer: A
D) sum() Explanation
Answer: C Addition is element-wise.
[1+2 2+0]
28. Which operator performs element-wise [3+1 4+2]
multiplication? Result: [[3 2] [4 6]]
A) @
B) dot() 2. What is the output?
C) * import numpy as np
D) multiply() a = [Link]([[1,2],[3,4]])
Answer: C b = [Link]([[5,6],[7,8]])
print([Link](a,b))
29. If x has shape (3,2) and y has shape (2,3), A) [[5 12] [21 32]] B) [[6 8] [10 12]]
result of [Link](y) is: C) [[19 22] [43 50]] D) Error
A) (3,2) Answer: C
B) (2,3) Explanation: Matrix multiplication:
C) (3,3) [1 2] × [5 6]
D) (2,2) [3 4] [7 8]
Answer: C 1*5+2*7 = 19
1*6+2*8 = 22
3*5+4*7 = 43
3*6+4*8 = 50
Result
[[19 22]
[43 50]]
3. What is the output? 7. What is the output?
import numpy as np s = {1,2,3}
a = [Link](6) print(len(s))
print([Link](2,3).shape) A) 1
A) (6,) B) (2,3) B) 2
C) (3,2) D) Error C) 3
Answer: B D) Error
Explanation Answer: C
reshape(2,3) creates a 2-row, 3-column matrix. Explanation
Set has 3 unique elements.
4. What is the output?
import numpy as np 8. What is the output?
a = [Link](9).reshape(3,3) l = [1,2,3]
print(a[1]) print(l*2)
A) [0 1 2] B) [3 4 5] A) [1,2,3,1,2,3]
C) [6 7 8] D) Error B) [2,4,6]
Answer: B C) Error
Explanation: a[1] accesses the second row. D) [[1,2,3],[1,2,3]]
[[0 1 2] Answer: A
[3 4 5] Explanation
[6 7 8]] List multiplication repeats the list.

5. What is the output? 9. Which Python datatype is immutable?


import numpy as np A) List
a = [Link](5) B) Dictionary
b = a[1:4] C) Tuple
b[0] = 10 D) Set
print(a) Answer: C
A) [0 1 2 3 4] Explanation
B) [0 10 2 3 4] Tuples cannot be modified after creation.
C) [0 1 10 3 4] Python for Data Science A-2 Ans
D) Error
Answer: B 10. What is the output?
Explanation t = (1,2,3)
NumPy slicing returns a view, not a copy. print(t[1])
So modifying b changes the original array. A) 1 B) 2
C) 3 D) Error
Section B — Python Data Structures Answer: B
Explanation: Tuple indexing starts at 0.
6. Which object does NOT support indexing?
A) List Section C — Dictionary Operations
B) Tuple
C) Dictionary 11. What is the output?
D) Set d = {'a':1,'b':2}
Answer: D d['c'] = 3
Explanation print(len(d))
Sets are unordered collections, so indexing is not A) 2
supported. B) 3
C) 1 s = "python"
D) Error print(s[1:4])
Answer: B A) pyt
Explanation B) yth
A new key-value pair is added. C) tho
D) pyth
12. What is the output? Answer: B
d = {1:'a',2:'b'} Explanation
print([Link](3,'missing')) Index slicing:
A) missing python
B) None 012345
C) Error 1:4 → y t h
D) 3
Answer: A 17. What is the output?
Explanation s = "HELLO"
get() returns default value if key does not exist. print([Link]())
A) HELLO B) hello
13. What is the output? C) Hello D) Error
d = {1:'a',2:'b'} Answer: B
print(1 in d)
A) True Section E — Combined Logical Thinking
B) False
C) Error 18. What is the output?
D) None l = [1,2,3]
Answer: A print(l[-1])
Explanation A) 1 B) 2
Membership operator checks keys. C) 3 D) Error
Answer: C
14. Which operation modifies dictionary? Explanation
A) [Link]() Negative index counts from end.
B) [Link]()
C) [Link]() 19. What is the output?
D) [Link]() l = [1,2,3]
Answer: C [Link](4)
print(len(l))
Section D — String & Sequence A) 3 B) 4
C) 5 D) Error
15. What is the output? Answer: B
print("-".join(["data","science"]))
A) data science 20. What is the output?
B) data-science print(bool([]))
C) datascience A) True
D) Error B) False
Answer: B C) Error
Explanation D) None
join() concatenates elements with separator. Answer: B
Python for Data Science A-2 Ans Explanation
Empty containers evaluate to False.
16. What is the output?
Section F — Harder Logical Questions 26. What is the output?
print(len("DataScience"))
21. What is the output? A) 10
print(3 > 2 > 1) B) 11
A) True C) 12
B) False D) 9
C) Error Answer: B
D) None
Answer: A 27. What is the output?
Explanation print(list(range(3)))
Equivalent to: A) [0,1,2]
3>2 and 2>1 B) [1,2,3]
C) [0,1,2,3]
22. What is the output? D) Error
print(5 == 5.0) Answer: A
A) True
B) False 28. What is the output?
C) Error print(sum([1,2,3,4]))
D) None A) 10
Answer: A B) 9
Explanation C) 8
Values are equal even though types differ. D) Error
Answer: A
23. What is the output?
print(type([1,2,3])) 29. What is the output?
A) list a = [1,2,3]
B) tuple b=a
C) dict b[0] = 5
D) set print(a)
Answer: A A) [1,2,3]
B) [5,2,3]
24. What is the output? C) Error
print({1,2,3} | {2,3,4}) D) None
A) {1,2,3,4} Answer: B
B) {2,3} Explanation
C) {1,4} Both variables reference same list object.
D) Error
Answer: A 30. What is the output?
Explanation print(type({}))
| performs set union. A) set
B) dict
25. What is the output? C) list
print({1,2,3} & {2,3,4}) D) tuple
A) {1,4} Answer: B
B) {2,3} Explanation
C) {1,2,3,4} Empty {} creates dictionary, not set.
D) Error
Answer: B
Section A: Array Structure & Attributes Explanation:
3×4×2 = 24
1. What is the output?
import numpy as np 5. What happens if reshape dimensions
a = [Link]([1,2,3,4,5,6]) mismatch total elements?
b = [Link](2,3) A) Automatically adjusts
print([Link], [Link]) B) Pads zeros
A) (2,3) 1 C) Raises error
B) (2,3) 2 D) Deletes elements
C) (3,2) 2 Answer: C
D) (6,) 1
Answer: B Section B: itemsize & Memory
Explanation:
Reshaping into 2×3 creates 2D array. 6. If dtype is int8, what is total memory used by
Shape = (2,3), ndim = 2. (Page 2) array of size 10?
A) 10 bytes
2. What is the output? B) 80 bytes
a = [Link](12) C) 1 byte
b = [Link](3,-1) D) 4 bytes
print([Link]) Answer: A
A) (3,4) Explanation:
B) (4,3) int8 → 1 byte per element (Page 4).
C) (3,3) 10×1 = 10 bytes.
D) Error
Answer: A 7. If dtype is float32, itemsize is:
Explanation: A) 1
12 elements → reshape(3,-1) → 3 rows, 4 B) 2
columns. (Page 2) C) 4
D) 8
3. What is ndim after: Answer: C
a = [Link](24) (Page 4)
b = [Link](6,4,1)
print([Link]) 8. What is memory used by float32 array of
A) 1 shape (2,3)?
B) 2 A) 12 bytes
C) 3 B) 24 bytes
D) 4 C) 6 bytes
Answer: C D) 48 bytes
Explanation: Answer: B
Shape (6,4,1) → 3 dimensions. (Page 4) Explanation:
2×3 = 6 elements
4. What is the total number of elements in 6×4 bytes = 24 bytes
shape (3,4,2)?
A) 9 Section C: Arithmetic Operations
B) 12 Given:
C) 24 x = [Link]([[1,2],[3,4]])
D) 6 y = [Link]([[5,6],[7,8]])
Answer: C
9. What is x + y? 15. Dot product requires:
A) [[6,8],[10,12]] A) Same shape
B) [[5,6],[7,8]] B) Same rows
C) [[19,22],[43,50]] C) Columns of first = rows of second
D) Error D) Square matrix
Answer: A Answer: C
(Page 5)
16. What is result of:
10. What is x * y? [Link]([[1,0],[0,1]], [[5,6],[7,8]])
A) Matrix multiplication A) Identity matrix
B) Element-wise multiplication B) [[5,6],[7,8]]
C) Division C) [[1,1],[1,1]]
D) Error D) Error
Answer: B Answer: B
Explanation:
11. What is [Link](y)? Multiplying by identity returns same matrix.
A) [[5,12],[21,32]]
B) [[19,22],[43,50]] Section E: Axis-Based Operations
C) [[6,8],[10,12]]
D) [[-4,-4],[-4,-4]] 17. What does axis=0 represent?
Answer: B A) Row-wise
(Page 5) B) Column-wise
C) Diagonal
12. What is [Link](x,y)? D) Total
A) [[-4,-4],[-4,-4]] Answer: B
B) [[4,4],[4,4]] (Page 6)
C) [[6,8],[10,12]]
D) Error 18. What does axis=1 represent?
Answer: A A) Column-wise
B) Row-wise
13. What is x / y? C) Total
A) Element-wise division D) Error
B) Matrix inverse Answer: B
C) Floor division
D) Error 19. What is [Link](x)?
Answer: A A) 10
(Page 6) B) [4,6]
C) [3,7]
Section D: Dot Product & Matrix Logic D) 4
Answer: A
14. For matrices of shape (2,3) and (3,2), result
shape of dot product is: 20. What is [Link](x, axis=0)?
A) (2,3) A) [4,6]
B) (3,2) B) [3,7]
C) (2,2) C) 10
D) (3,3) D) Error
Answer: C Answer: A
21. What is [Link](x, axis=1)? 27. Which function performs matrix
A) [4,6] multiplication?
B) [3,7] A) multiply()
C) 10 B) add()
D) Error C) dot()
Answer: B D) sum()
Answer: C
Section F: Conceptual Depth
28. Which operator performs element-wise
22. [Link](24).reshape(2,3,4) → ndim? multiplication?
A) 1 B) 2 A) @
C) 3 D) 4 B) dot()
Answer: C C) *
D) multiply()
23. Which operation does NOT change number Answer: C
of elements?
A) reshape 29. If x has shape (3,2) and y has shape (2,3),
B) dot result of [Link](y) is:
C) addition A) (3,2)
D) multiplication B) (2,3)
Answer: A C) (3,3)
D) (2,2)
24. Which operation is element-wise? Answer: C
A) dot
B) * 30. What is the output?
C) reshape a = [Link](6)
D) sum b = [Link](3,2)
Answer: B c = [Link](-1)
print([Link])
25. What is output? A) (6,)
a = [Link](6).reshape(2,3) B) (3,2)
print([Link][1]) C) (2,3)
A) 2 D) Error
B) 3 Answer: A
C) 6 Explanation:
D) Error Reshaping back to 1D gives shape (6,).
Answer: B

26. What is output?


a = [Link](6).reshape(2,3)
print(len(a))
A) 6
B) 3
C) 2
D) Error
Answer: C
Explanation:
len() returns size of first dimension.

You might also like