simplification
Question: 1
A) 15
B) 1/36
C) 5/36
D) 17/6
Solution: B) 1/36
Question: 2
1 1 1 1 1 1 1
?= 8 − 3 − 1 − 1 − −
2 4 4 2 2 3 6
1
A) 4
2
5
B) 5
6
1
C) 1
2
2
D)
9
5
5
Solution: B)
6
1 1 1 1 1 1 1
?= 8 − 3 − 1 − 1 − −
2 4 4 2 2 3 6
17 13 5 1 3 2−1
= − − − −
2 4 4 2 2 6
17 13 5 1 3 1
= − − − −
2 4 4 2 2 6
17 13 5 1 9−1
= − − −
2 4 4 2 6
17 13 5 4
= − − −
2 4 4 6
17 13 15−8
= − −
2 4 12
17 13 7
= − −
2 4 2
17 39−7
= −
2 12
17 32 102−32
= − ⇒
2 12 12
70 35
⇒ ⇒
12 6
5
⇒5
6
Question: 3
(2𝑥−5)
17 3 1
3
If + = , then what is the value of 𝑥?
3 2 6
[SSC CGL(Tier I) 2017]
A) 1
B) 3
C) −3
D) −1
Solution: D) −1
(2𝑥−5)
17 3 1
3
= + =
3 2 6
17 6𝑥 5 1
⇒ + − =
3 2 2 6
17 5 1
⇒ − − = −3𝑥
3 2 6
34−15−1
⇒ = −3𝑥
6
3
⇒ =𝑥
−3
⇒ 𝑥 = −1
Question: 4
2+𝑥+ 2−𝑥
If = 2, the value of 𝑥 is
2+𝑥− 2−𝑥
[SSC CGL(Tier I) 2016]
A) 4/5
B) 3/5
C) 8/5
D) 1/5
Solution: C) 8/5
2+𝑥+ 2−𝑥
=2
2+𝑥− 2−𝑥
2+𝑥+ 2−𝑥 2+𝑥+ 2−𝑥
⇒ × =2
2+𝑥− 2−𝑥 2+𝑥+ 2−𝑥
2+𝑥+2−𝑥+2 2+𝑥 2−𝑥
⇒ =2
2+𝑥−2+𝑥
4+2 4−𝑥 2
⇒ = 2 ⇒ 2 + 4 − 𝑥 2 = 2𝑥
2𝑥
⇒ 4 − 𝑥 2 = 2𝑥 − 2
On Squaring both sides, we get
4 − 𝑥 2 = 4𝑥 2 + 4 − 8𝑥
⇒ 4𝑥 2 − 8𝑥 + 4 + 𝑥 2 − 4 = 0
⇒ 5𝑥 2 − 8𝑥 = 0
𝑥 5𝑥 − 8 = 0
8
𝑥 = 0, 𝑥 =
5
Question: 5
𝑚−𝑎2 𝑚−𝑏2 𝑚−𝑐 2
If + + = 3, the value of 𝑚 is
𝑏2 +𝑐 2 𝑐 2 +𝑎2 𝑎2 +𝑏2
[SSC CGL(Tier I) 2016]
A) 𝑎2 + 𝑏 2
B) 𝑎2 + 𝑏 2 + 𝑐 2
C) 𝑎2 − 𝑏 2 − 𝑐 2
D) 𝑎2 + 𝑏 2 − 𝑐 2
Solution: B) 𝑎2 + 𝑏 2 + 𝑐 2
𝑚 − 𝑎2 𝑚 − 𝑏2 𝑚 − 𝑐2
2 2
−1+ 2 2
−1+ 2 2
−1=0
𝑏 +𝑐 𝑐 +𝑎 𝑎 +𝑏
𝑚−𝑎2 −𝑏2 −𝑐 2 𝑚−𝑏2 −𝑎2 −𝑐 2 𝑚−𝑐 2 −𝑎2 −𝑏2
⇒ + + =0
𝑏2 +𝑐 2 𝑐 2 +𝑎2 𝑎2 +𝑏2
2 2 2
⇒𝑚−𝑎 −𝑏 −𝑐
1 1 1
2 2
+ 2 2
+ 2 2
=0
𝑏 +𝑐 𝑐 +𝑎 𝑎 +𝑏
or
𝑚 − 𝑎2 − 𝑏2 − 𝑐 2 = 0
𝑚 = 𝑎2 + 𝑏2 + 𝑐 2
Question: 6
1
If 2 + 𝑥 3 = , then the simplest value of 𝑥
2+ 3
is
[SSC CGL(Tier I) 2016]
A) 1
B) −2
C) 2
D) −1
Solution: D) −1
1
2+𝑥 3=
2+ 3
1 2− 3
⇒2+𝑥 3= ×
2+ 3 2− 3
2− 3
⇒2+𝑥 3=
4−3
⇒2+𝑥 3=2− 3
𝑥 3=− 3
𝑥 = −1
Question: 7
If 𝑚 = −4, 𝑛 = −2 then the value of 𝑚3 −
3𝑚2 + 3𝑚 + 3𝑛 + 3𝑛2 + 𝑛3 is
[SSC CGL(Tier I) 2015]
A) 124
B) −124
C) 125
D) −126
Solution: D) −126
𝑚3 − 3𝑚2 + 3𝑚 + 3𝑛 + 3𝑛2 + 𝑛3
⇒ 𝑚3 + 𝑛3 − 3(𝑚2 −𝑛2 ) + 3(𝑚 + 𝑛)
⇒ −4 3 + −2 3 − 3 16 − 4 + 3(−4 − 2)
Put 𝑚 = −4 𝑎𝑛𝑑 𝑛 = −2
⇒ −64 − 8 − 36 − 18
⇒ −126
Question: 8
1
If 𝑥 = then 𝑥 + 1 equals to
2+1
[SSC CGL(Tier I) 2015]
A) 2
B) 2 − 1
C) 2 + 1
D) 2
Solution: D) 2
1
𝑥=
2+1
1 2−1
⇒𝑥= ×
2+1 2−1
2−1
⇒𝑥=
2−1
⇒𝑥 = 2−1
Now,
𝑥+1= 2−1+1
⇒𝑥= 2
Question: 9
1 1 1 1
The value of − + − +
7− 6 6− 5 5−2 8− 7
1
is
3− 8
[SSC CGL(Tier I) 2015]
A) 0
B) 1
C) 5
D) 7
Solution: C) 5
1 1 1 1 1
− + − +
7− 6 6− 5 5−2 8− 7 3− 8
1 7+ 6 1 6+ 5
⇒ × − ×
7− 6 7+ 6 6− 5 6+ 5
1 5+2 1 8+ 7 1
+ × − × +
5−2 5+2 8− 7 8+ 7 3− 8
3+ 8
×
3+ 8
7+ 6 6+ 5 5+ 2 8+ 7 3+ 8
⇒ − + − +
7−6 6−5 5−4 8−7 9−8
⇒ 7+ 6− 6− 5+ 5+2− 8− 7+
3+ 8⇒3+2=5
Question: 10
If 𝑥 𝑎𝑛𝑑 𝑦 are positive real numbers and 𝑥𝑦 = 8,
then the minimum value of 2𝑥 + 𝑦 is
[SSC CGL(Tier I) 2015]
A) 9
B) 17
C) 10
D) 8
Solution: D) 8
𝑥𝑦 = 8 = 1 × 8 = 2 × 4
1 1
= × 16 = × 24
2 3
∴ Minimum value of 2𝑥 + 𝑦 = 2 × 2 + 4
⇒8
Question: 11
A. 9
B. 7
C. 8
D. 3
E. 10
Solution: C. 8
Question: 12
A. 65
B. 45
C. 74
D. 84
E. None of these
Solution: E. None of these
Question: 13
There are some boys and girls in a room. The
square of the number of the girls is less than the
square of the number of boys by 28. If there were
two more girls, the number of boys would have
been the same as that of the girls. The total
number of the boys and girls in the room are
A. 56
B. 14
C. 10
D. 7
Solution: B. 14
Let the number of boys and girls in the room be 𝑥 and
𝑦 respectively. According to the question,
𝑥 2 = 𝑦 2 + 28
𝑥 2 − 𝑦 2 + 28 −− −(1)
And 𝑥 = 𝑦 + 2
𝑥 − 𝑦 = 2 −− − 2
On dividing equation (i) by equation (ii), we have
𝑥 2 −𝑦 2 28 (𝑥+𝑦)(𝑥−𝑦)
= ⇒ = 14 ⇒ 𝑥 + 𝑦 = 14
𝑥−𝑦 2 𝑥−𝑦
Total number of boys and girls = 14
Question: 14
A General of an Army wants to create a
formation of square from 36562 army men. After
arrangement, he found some army men remained
unused. Then the number of such army men
remained unused was
A. 36
B. 65
C. 81
D. 97
Solution: C. 81
Let’s find the square root of 36562.
Question: 15
A secret can be told to only 3 persons in 3
minutes. Each person in turn tells 3 other persons
in the next 3 minutes and the processes continues
accordingly. In 30 minutes how many persons
can be told this secret in this way ?
A. 88572
B. 77854
C. 99584
D. 55654
Solution: A. 88572
Given a secret is told to 3 persons in 3 minutes.
And if the process continues with each person saying 3
other persons,
In 30 minutes => the rocess for 10 times because each
person time is 3 minutes.
Required number of persons =
Now it forms a geometric progression,
𝑎 𝑟 𝑛 −1
Sum to n terms is 𝑆 =
𝑟−1
3
Here 𝑎 = 3, 𝑟 = 3 ⇒ 59048 × ⇒ 88572
2
Question: 16
Two parallel chords on the same side of the
Centre of a circle are 5 cm apart. If the chords are
20 and 28 cm long, what is the radius of the
circle?
A. 14.69 cm
B. 15.69 cm
C. 18.65 cm
D. 16.42 cm
Solution: B. 15.69 cm
Draw the two chords as shown in the figure. Let O be
the center of the circle. Draw OC perpendicular to
both chords. That divides the two chords in half.
So, CD = 10 and AB = 14.
Draw radii OA and OD, both equal to radius r.
We are given that BC = 5, the distance between the
two chords. Let
OB = x.
Question: 17
Simplify:
A. 400
B. 500
C. 600
D. 300
Solution: C. 600
The given expression
Question: 18
Compute the following:
40
A. 3
113
40
B. 6
113
40
C. 7
113
40
D. 5
113
40
Solution: C. 7
113
Question: 19
The sum of three positive numbers is 18 and their
product is 162. If the sum of two numbers is
equal to the third number, then the sum of
squares of the numbers is
A. 120
B. 126
C. 132
D. 138
Solution: B. 126
Let three positive integers be x, y and z. According to
the question,
𝑥 + 𝑦 + 𝑧 = 18 … . . 𝑖
𝑥𝑦𝑧 = 162 … . . 𝑖𝑖
and 𝑥 + 𝑦 = 𝑧 … . . 𝑖𝑖𝑖
From equation (i),
𝑧 + 𝑧 = 18
⇒ 2𝑧 = 18
⇒𝑧=9
∴ 𝑥𝑦𝑧 = 162
162
⇒ 𝑥𝑦 × 9 = 162 ⇒ 𝑥𝑦 = = 18 … . . (𝑖𝑣)
9
∴ 𝑥 − 𝑦 2 = 𝑥 + 𝑦 2 − 4𝑥𝑦
= 9 2 − 4 × 18 ⇒ 81 − 72 = 9
∴𝑥−𝑦 =3
∴𝑥+𝑦+𝑥−𝑦 =9+3
⇒ 2𝑥 = 12 ⇒ 𝑥 = 6
∴ 𝑥 + 𝑦 + 𝑧 = 18
⇒ 6 + 𝑦 + 9 = 18
⇒ 𝑦 = 18 − 15 = 3
∴ 𝑥2 + 𝑦2 + 𝑧2
= 6 2+ 3 2+ 9 2
= 36 + 9 + 81 ⇒ 126
Question: 20
Simplify
1 1 3 1 2 1 1
5 − 2 ÷ − − −
2 3 4 2 3 6 8
1
A.
2
1
B.
4
1
C.
6
2
D.
3
1
Solution: C.
6
The given expression