0% found this document useful (0 votes)
20 views14 pages

Solved Problems 2018

The document contains solved problems related to the electrical properties of conducting materials, specifically copper and silver, including calculations of mobility, drift velocity, resistivity, and Fermi energy. It provides detailed data and formulas necessary for solving various problems in the context of classical electron theory and conductivity. Additionally, it includes related problems for further practice in understanding these concepts.

Uploaded by

millionhambissa
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
20 views14 pages

Solved Problems 2018

The document contains solved problems related to the electrical properties of conducting materials, specifically copper and silver, including calculations of mobility, drift velocity, resistivity, and Fermi energy. It provides detailed data and formulas necessary for solving various problems in the context of classical electron theory and conductivity. Additionally, it includes related problems for further practice in understanding these concepts.

Uploaded by

millionhambissa
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Solved Problems: Conducting Materials

SOLVED PROBLEMS
[Link] following data are given for copper
Density = 8.92 × 103 kgm–3
Resistivity = 1.73 × 108 m
iii)Atomic weight = 63.5 kg
Calculate the mobility and the average time collision of electrons in copper obeying classical laws
2. A uniform silver wire has a resistivity of 1.54×10–8 Ωm at room temperature. For an electric
field along the wire of 1 volt cm–1, compute the average drift velocity of electron assuming that
there is 5.8 × 1028 conduction electrons /m3. Also calculate the mobility.
3. The density of silver 10.5 × 103 kg–3 assuming that each silver atom provides one conduction
electron. The conductivity of silver at 20°C is 6.8 × 107 –1 m–1. Calculate the density and mobility
of electron in silver with atomic weight 107.9 × 10–3 kg m–2.
4. Calculate the drift velocity of electrons in copper and current density in wire of diameter 0.16
cm which carries a steady current of 10 A. Given n = 8.46 × 1028 m–3.
Solution:
Given:
Diameter of the wire d = 0.16 cm
Current flowing = 10 A
5. The resistivity of a piece of silver at room temperature 1.6 × 10–8 m. The effective number of
conduction electrons is 0.9 per atom and the Fermi energy is 5.5 eV. Estimate the mean free path
of the conduction electrons. Calculate the electronic relaxation time and the electronic drift
velocity in a field of 100 Vm–1. The density of silver is 1.05 × 104 kgm–3 (m/m* = 1).
6. A conducting rod contains 8.5 × 1028 electrons/m3. Calculate its resistivity at room temperature
and also the mobility of electrons if the collision time for electron scattering is 2 × 10–14 sec.
7. valuate the Fermi function for energy KBT above the Fermi energy.

8. Free electron density of aluminum is 18.1 × 1028 m–3. Calculate its Fermi energy at 0 K.
[Planck’s constant and mass of free electron are 6.62 × 10–34Js, and 9.1 × 10–34Kg]
9. The Fermi temperature of a metal is 24600 K. Calculate the Fermi velocity.

10. Use the Fermi distribution function to obtain the value of F(E) for E – EF = 0.01 eV at 200K.
Solution:
Given data:
11. Calculate the drift velocity of the free electrons (with a mobility of 3.5 × 10–3 m2 V–1 s–1) in
copper for an electric field strength of 0.5 V m–1.

12. Copper has electrical conductivity at 300 K as 6.40 × 107 m–1. Calculate the thermal
conductivity of copper. (Lorentz number is 2.44 × 10–8 W k–2).
[Link] thermal and electrical conductivities of copper at 20°C are 380 Wm–1 K–1 and 5.67 × 107 –
1
m–1 respectively. Calculate the Lorentz number.
15. Calculate the Fermi energy of copper at 0 K if the concentration of electron is 8.5 × 1028 m–3.

16. The mobility of electrons in copper 3×103m2V–1s–1 assuming e=1.6×10–19C and me=9.1×10–
31
kg. Calculate the mean collision time.

Solution:
17. The thermal conductivity of a metal is 123.92 Wm–1K–1. Find the electrical conductivity and
Lorentz number when the metal possesses relaxation time 10–14 sec at 300 K. (Density of electron
= 6×1028 per m3)

18. Calculate the drift velocity of the free electrons in copper for electric field strength of 2Vm–1.
(Mobility of electrons µ = 3.5 × 10–3 m2V–1s–1).
19. Find the velocity of copper wire whose cross-sectional area is 1 mm when the wire carries a
current of 10 A. Assume that each copper atom contributes one election to the electron gas.

RELATED PROBLEMS (SOLVE IT IN GROPUS)


1. A Copper wire whose is 0.16 cm carries a steady current of 20 A. What is the current density
of wire? Also calculate the drift velocity of the electrons in copper. (Ans : J = 9.952 A/m2 , and
Vd = 7.35 x 10- 4 ms-1)
2. The thermal and electrical conductivities of Cu at 20°C are 390 Wm 1 K 1and 5.87 × 10–7 –1 m–
1
respectively. Calculate the Lorentz number. (Ans : 2.267 × 10–8 WK–1)
3. Calculate the electrical and thermal conductivities of a metal rod with relaxation
time 10 14 second at 300K. Also calculate the Lorentz number.
(Density of electron = 6 × 1028 m–3)(Ans : = 1.6879 × 10–7 –1
m–1 , K = 123.927 Wm–1 K –
1
, = 2.4474 × 10–18 W K–2)
4. Calculate the drift velocity and mean free path of copper when it carries a steady current of 10
amperes and whose radius is 0.08 cm. Assume that the mean thermal velocity 1.6 × 106 m/s and
the resistivity of copper 2 × 10–8 m.
(Ans : (i) 36.6 x 10-5m/s (ii) 3.94 x 108m)
5. The resistivity of aluminum at room temperature is 2 × 10–8 m. Calculate i) The drift velocity
ii) mean free path on the basis of classical free electron theory.
(Ans : (i) 0.396 ms-1; (ii) 2.65nm)
6. Using the Fermi function, evaluate the temperature at which there is 1% probability in a solid
will have an energy 0.5 eV above EF of 5 eV. (Ans : 1260 K)

You might also like