0% found this document useful (0 votes)
8 views3 pages

Tutorial-1 (BAMAT101 Module1)

The document is a tutorial worksheet for a mathematics course at Vellore Institute of Technology, focusing on multivariable calculus and differential equations. It includes problems related to limits, partial derivatives, total differentials, Jacobians, Lagrange multipliers, and critical points classification. Solutions are provided for each problem, detailing the calculations and results.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
8 views3 pages

Tutorial-1 (BAMAT101 Module1)

The document is a tutorial worksheet for a mathematics course at Vellore Institute of Technology, focusing on multivariable calculus and differential equations. It includes problems related to limits, partial derivatives, total differentials, Jacobians, Lagrange multipliers, and critical points classification. Solutions are provided for each problem, detailing the calculations and results.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Vellore Institute of Technology

Department of Mathematics

Tutorial Worksheet-I

Multivariable Calculus and Differential


Equations (BAMAT101)

Problems

1. Evaluate the limits (if exists)

(i)
 p x

, if (x, y) ̸= (0, 0)
f (x, y) = x2 + y 2
 0, if (x, y) = (0, 0).

(ii) 
x2 y 2
, if (x, y) ̸= (0, 0)

f (x, y) = x2 + y 2
0, if (x, y) = (0, 0).

(iii) 
x2 y
, if (x, y) ̸= (0, 0)

f (x, y) = x2 + y 4
0, if (x, y) = (0, 0).

(iv) ( xy
, if (x, y) ̸= (0, 0)
f (x, y) = |xy|
0, if (x, y) = (0, 0).

Are these functions continuous at (0, 0)?


Ans:

(i) Limit does not exist.


(ii) Limit exists.
(iii) Limit exists.
(iv) Limit does not exist.
∂f ∂f ∂ 2 f ∂ 2 f ∂ 2 f
2. Find the partial derivatives , , , ,
∂x ∂y ∂x2 ∂x∂y ∂y 2
of the following functions:

(i) f (x, y) = x2 y + y 3 sin x


(ii) f (x, y) = exy + x cos y
(iii) f (x, y) = x2 ln y

Ans:

(i) fx = 2xy +y 3 cos x, fy = x2 +3y 2 sin x, fxx = 2y −y 3 sin x, fxy = 2x+3y 2 cos x, fyy =
6y cos x.
(ii) fx = yexy + cos y, fy = xexy − x sin y, fxx = y 2 exy , fxy = exy (1 + xy) − sin y, fyy =
x2 exy − x cos y.
x2 2x 2
(iii) fx = 2x ln y, fy = y
, fxx = 2 ln y, fxy = y
, fyy = − xy2 .

3. For the function z = x2 y+ln(xy), find the total differential dz at a point where x > 0, y > 0.
Ans: dz = (2ab + a1 )dx + (a2 + 1b )dy, where x = a, y = b, a > 0, b > 0.
∂(u,v)
4. Find the Jacobian ∂(x,y)
of the following:

(i) u = x + y, v = x − y.
(ii) u = x2 + y 2 , v = x − y.

Ans:
∂(u,v)
(i) ∂(x,y)
= −2.
∂(u,v)
(ii) ∂(x,y)
= −2x − 2y.

5. Use Lagrange multipliers to find the maximum and minimum values of f (x, y) = xy subject
to x2 + y 2 = 1.
Ans:
Maximum value = 12 , minimum value = − 12 .
6. (i) Let f (x, y) = x2 + xy + y 2 . Find and classify the critical points using the second
derivative test.
(ii) Find and classify the critical points of f (x, y) = x3 − 3xy 2 .
(iii) Find the local extreme values of f (x, y) = 3y 2 − 2y 3 − 3x2 + 6xy.
(iv) Determine whether the function f (x, y) = x2 + y 2 − 4x − 6y + 13 has a local minimum,
maximum, or saddle point.
Ans:

(i) Local minimum at (0, 0).


(ii) Saddle point at (0, 0).
(iii) Local maximum value: 8 at (2,2), Saddle point: (0, 0).
(iv) Local minimum at (2, 3), value is 0.

7. Find the points on the ellipse x2 + 2y 2 = 1, where f (x, y) = xy has its extreme values.
Ans:    
1 1 1 1
±√ , , ±√ , −
2 2 2 2
.

8. Let
xy(x2 −y 2 )
(
x2 +y 2
, (x, y) ̸= (0, 0)
f (x, y) =
0, (x, y) = (0, 0).
∂f ∂f
(a) Show that ∂y
(x, 0) = x and ∂x
(0, y) = −y + y.
(b) Show that
∂ 2f ∂ 2f
(0, 0) ̸= (0, 0).
∂x∂y ∂y∂x
.

9. Find the maximum value of


f (x, y) = 49 − x2 − y 2
on the line x + 3y = 10.
Ans: The maximum value of f (x, y) is 39.

10. Use Taylor’s formula for f (x, y) = xey at the origin to find quadratic and cubic approxi-
mations of f near the origin.
xy 2
Ans: Quadratic approximation = x + xy, and cubic approximation = x + xy + 2
.

You might also like