Number Puzzle
137. If the difference between two numbers is 15 and the
product of the numbers is 216. The numbers are?
a) 23 and 14
b) 26 and 15
c) 28 and 19
d) 24 and 15
Ans: A
Difference between 23-14 = 9 and
product is 23*14 = 216. So numbers are 23 and 14
138. Raju buys 5 mangos and 10 oranges at Rs 40. But he
returned 1 mango and got 2 oranges in exchange. The price
of the orange is
a) Rs 6
b) Rs 4
c) Rs 2
d) Rs 1
Ans: C
Since it is evident that the price of 1 mango = 2 oranges,
hence price of 5 mangoes = price of 10 oranges.
Hence converting all to oranges we have:
Price of 20 oranges = ₹40/- Therefore price of 1 orange is
₹2/-.
139. Price of 2 pencils, 3 erasers and 4 pens is Rs 15 and For 3
pencils, 2 erasers and 1 pen is Rs 10. But I bought 3 pencils, 3
erasers and 3 pens at Rs 15 then what is the price of an
eraser?
a) Rs 3
b) Rs 4
c) Rs 2
d) Rs 1
Ans: D
Let the cost of 1 pencil, pen and eraser be x y z respectively
2x+4y+3z =15 …..(1)
3x+y+2z = 10 …..(2)
3x+3y+3z = 15…….(3)
After solving 1, 2 and 3 we get
x = Pencil = Rs 2
y = Pen = Rs 2
z = Eraser = Rs 1
140. How many numbers from 1 to 1000 are both perfect
squares and cube?
a) 6
b) 3
c) 8
d) 5
Ans: D
Let the cost of 1 pencil, pen and eraser be x y z respectively
2x+4y+3z =15 …..(1)
3x+y+2z = 10 …..(2)
3x+3y+3z = 15…….(3)
After solving 1, 2 and 3 we get
x = Pencil = Rs 2
y = Pen = Rs 2
z = Eraser = Rs 1
141. Smallest 4 digit number which is the perfect square?
a) 1000
b) 1022
c) 1064
d) 1024
Ans: D
1024 is a perfect square, as it can be expressed in the form of
the product of two equal integers (i.e) 1024 = 32 X 32
142. Which of the following is a prime number?
a) 63
b) 87
c) 29
d) 93
Ans: C
29 is only divisible by 1 and 29.
143. How many numbers of 3 digits can be formed using 1, 2,
3, 4 and 5 when repetition of digits is not allowed?
a) 60
b) 50
c) 125
d) 120
Ans: A
Where repetition of number is not allowed
5 X 4 X 3 = 60.
144. How many 4 letters words can be formed by ASHOK
when repetition of letters is allowed?
a) 125
b) 1025
c) 225
d) 625
Ans: D
With repetition is allowed.
5 X 5 X 5 X 5 = 625.
English - Fill in the blank
145. Choose an appropriate word from the options to
suitably fill the blank in the sentence below so that the
sentence makes sense, both grammatically and contextually.
The head of the pigeon had been______ away with the rifle.
a) Blows
b) Blow
c) Blown
d) Blew
Ans: C
The structure of the sentence is in the past perfect tense in
the passive voice. The past perfect tense uses the past
participle of the verb. Thus the correct participle to be used is
'blown'.
146. Choose an appropriate word from the options to
suitably fill the blank in the sentence below so that the
sentence makes sense, both grammatically and contextually.
Do you have _____ book focusing on this war?
a) Some
b) Any
c) The
d) None of the above
Ans: B
The correct determiner to be used is 'any'. 'Any' is the
determiner used in negative sentences as well as in
interrogative sentences.
E.g: There isn't any milk in the fridge.
Was there any problem at the shop?
147. Choose an appropriate word from the options to
suitably fill the blank in the sentence below so that the
sentence makes sense, both grammatically and contextually.
I asked ____ but nobody had seen my wallet.
a) Aside
b) Any
c) Around
d) About
Ans: 147. C
'Ask around' means to ask many people the same question
and this is the correct word to fill the blank.
148. Choose an appropriate word from the options to
suitably fill the blank in the sentence below so that the
sentence makes sense, both grammatically and contextually.
They ______ learning a new language next semester.
a) Will
b) Will have
c) Will be
d) Will have been
Ans: C
The right fit is option 3 'will be' that is the future progressive
as it refers to one action in the future and another specific
time. It is written as -- will + be + present participle (verb +
-ing).
149. Choose an appropriate word from the options to
suitably fill the blank in the sentence below so that the
sentence makes sense, both grammatically and contextually.
We ______ read at least half of Shakespeare’s comedies by
the end of this year.
a) Will be
b) Will have
c) Will
d) Will have been
Ans: B
The right fit is 'will have' , that is the future perfect, used for
actions that will be completed before some point in the
future. The format will have + [past participle].
150. Choose an appropriate word from the options to
suitably fill the blank in the sentence below so that the
sentence makes sense, both grammatically and contextually.
I _______ reading for two hours before going to school
tomorrow.
a) Will have been
b) Had been
c) Will be
d) Am
Ans: A
As the sentence is in referring to the future and the time
expression "for two hours" has been used which suggests
that the most appropriate tense to be used here is future
perfect continuous tense.
The syntax for the future perfect continuous tense- Sub will
have been/ shall have been+ verb-ing+ other words.
Correct sentence- "I will have been reading for two hours
before going to school tomorrow."