0% found this document useful (0 votes)
20 views85 pages

Model Question Paper Structure IV

The document consists of a series of questions and answers related to structural engineering concepts, particularly focusing on the design and analysis of steel connections, joints, and members. It includes calculations for bolt strength, weld efficiency, and the design of tension and compression members using various steel grades and standards. The content is divided into groups with varying marks, indicating the complexity and depth of the problems presented.

Uploaded by

Sayak Adhikary
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
20 views85 pages

Model Question Paper Structure IV

The document consists of a series of questions and answers related to structural engineering concepts, particularly focusing on the design and analysis of steel connections, joints, and members. It includes calculations for bolt strength, weld efficiency, and the design of tension and compression members using various steel grades and standards. The content is divided into groups with varying marks, indicating the complexity and depth of the problems presented.

Uploaded by

Sayak Adhikary
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

ARCH 601

Group A (1 Marks)

1. Efficiency of the joint depends on___________


Ans. Strength of the bolt, Strength of the plate, type of connection
2. Maximum pitch distance = ______________ X thickness of thinner plate
Ans. 32
3. Bearing strength of the bolt can be increased by _____________the thickness of plate
Ans. increasing
4. If the bolt (Grade 4.6, fu =400 MPa) diameter is 16 mm, the single shear strength of bolt
is_________
Ans. 29 kN
5. If the bolt diameter is 20 mm and ultimate tensile stress of bolt and plate is 400 MPa and 410
MPa respectively, kb will be for rolled edge___________
Ans. 0.55
6. In a double cover butt joint, bolts are in____________shear
Ans. Single
7. The effective length of fillet weld is total length – 2 x weld size. This statement is true or false?
Ans. True
8. _____________is the mode of failure in a fillet weld material.
Ans. Shear
9. A steel plate is 250 mm wide and 10 mm thick. If the diameter of the bolt diameter is 18 mm,
the net section area of the plate is_________
Ans. 23.00 cm2
10. For a single unequal angle tie member, the leg preferred for making connection is
the___________.
Ans. longer one
11. The gross section yielding strength of ISA 70x 45 x 5 is (Assume grade of steel Fe 410)
___________
Ans. 125.46 kN
12. If Avg = 1640 mm2, Atn=472 mm2, Avn= 1024 mm2, Atg= 560 mm2, the block shear strength
is (Assume steel grade Fe 410)
Ans. 301.79 kN
13. The slenderness ratio of compression member in trusses subjected to wind load and possible
reversal of stresses is limited to_________
Ans. 350
14. The effective throat thickness of a fillet weld depends upon________________
Ans. Angle between fusion face
15. The design strength of a tension member is governed by___________
Ans. Rupture at a critical section, Yielding of gross area and Block shear of end region
16. What is the maximum size of filet weld?
Ans. thickness of thinner plate – 1.5 mm
17. An angle section ISA 80 x 50 x 8 is connected with a gusset plate of thickness 6 mm. The
maximum fillet size will be___________
Ans. 4.5 mm
18. An angle section ISA 80 x 50 x 8 is connected with a gusset plate of thickness 6 mm. The
minimum fillet size will be__________
Ans. 3 mm
19. If the ratio of design strength of fillet weld per mm run to ultimate strength of weld is 1.94,
effective throat thickness of the weld is (Assume shop wed)____________
Ans. 4.2 mm
20. In case of double vee groove weld, throat thickness will be_________
Ans. thickness of thinner plate
21. In case of single vee groove weld, throat thickness will be___________
Ans. 5/8 x thickness of thinner plate
22. Slenderness ratio is a ratio of____________
Ans. effective length /radius of gyration
23. Buckling curve to be used for ISHB 350 @ 710.2 N/m along Z-Z axis is ___________
Ans. A
24. Buckling curve to be used for ISHB 350 @ 710.2 N/m along Y-Y axis is ____________
Ans. B
25. Buckling curve to be used for built up section is____________
Ans. C
26. The slenderness ratio of lacing flats is limited to_________
Ans. 350
27. A column that can support same load in compression that it can in tension is classed as_____
Ans. short column
28. The effective depth of end battens should be more than_________
Ans. twice the flange width of component column and the distance between the centre of
gravity of the component members
29. The imperfection factor for welded steel sections is____________
Ans. 0.49
30. The effective length of the beam with no torsional restraint at the ends will be more
by________
Ans. 20%
31. Sag roads are designed as_________
Ans. tension members
32. A beam section is selected and provided on the basis of ___________
Ans. section modulus, deflection and shear
33. The design bending strength of beams when V ≤ 0.6Vd is given by___________
Ans. βbZpfy / γm0
34. The value of βb in the equation of design bending strength for plastic section is given
by__________
Ans. 1
35. The value of βb in the equation of design bending strength for semi-compact section is given
by _________
Ans. Ze/Zp
36. The design bending strength of laterally supported beams is governed by _________
Ans. yield stress
37. The web area will be fully effective when shear force V ≤ ___Vd
Ans. 0.6
38. A column base is subjected to moment. If the intensity of bearing pressure due to axial load is
equal to stress due to the moment, then the bearing pressure between the base and the
concrete is ___________ at one end and ________at the other end
Ans. zero, compression
39. A plate girder is used when span is _______and loads are ______
Ans. large, heavy
40. Why plate girder is preferred over truss girder?
Ans. cost of fabrication of truss girder is high
41. Bending resistance of plate girders can be increased by________ distance between flanges
Ans. increasing
42. Intermediate stiffeners ___________shear capacity of web
Ans. reduce
43. Web buckling due to diagonal compression can be reduced by _________depth-to-thickness
ratio
Ans. reducing
44. When only transverse stiffeners are provided and d/tw < 345 εf to meet compression flange
buckling criteria, the range of c should be_________
Ans. c < 1.5d
45. Which type of angle section should be ideally used in bolted plate girder flange?
Ans. unequal angle with long leg horizontal
46. The thickness of flange cover plate should be ______ flange angle in bolted connections
Ans. less
47. The maximum diagonal compression in plate girder simply supported occurs_______
Ans. at neutral axis
48. The effective depth when top flanges are restrained against lateral deflection but not against
rotation is_________
Ans. 2d/3
49. The angle of dispersion of load for web crippling is assumed to be________
Ans. 1:2.5
50. The most critical location for failure due to web crippling is___________
Ans. root of fillet

Group B (5 Marks)

1. Calculate the strength of a 20 mm diameter bolt of grade 4.6. The main plates to be jointed
are 12 mm thick. Assume bolt are connected as a double cover butt joint with 8 mm thick
cover plate. (fub = 400 MPa and assume steel grade Fe 410). Use IS:800.

Ans.
2. A single-bolted double-cover butt joint is used to connect two plates which are 8 mm
thick. Assuming 16 mm diameter bolts of grade 4.6 and cover plates to be 6 mm thick,
calculate the strength and efficiency of the joint, if 4 bolts are provided in the bolt line at
a pitch of 45 mm. (fub = 400 MPa and assume steel grade Fe 410). Use IS:800.

Ans.
3. Two plates of 16 mm and 14 mm thickness are to be jointed by a groove weld. The joint
is subjected to a factored tensile load of 430 kN. If the effective length of the weld is 175
mm only, check the safety of the joint for the following cases:
a. Single Vee groove weld is provided
b. Double Vee groove weld is provided

(Assume the plates to be shop welded and Fe 410 grade of steel is used). Use IS:800.

Ans.

4. A groove weld is to connect two plates 180 mm x 18 mm each. Determine the design
bending strength of the joint , if it is subjected to a moment of 13 kNm. Also determine
the adequacy of the joint if the shear force at the joint is 200 kN. Assume the welds to be
of double U shop welded. Use IS:800.

Ans.
5. A tie member in a truss girder is 250 mm x 14 mm in size. It is welded to a 10-mm thick
gusset plate by a fillet weld. The overlap of the member is 300 mm and the weld size is 6
mm. Determine the design strength of the joint, if the welding is done as shown in figure.
What is the increase in strength of the joint, if welding is done all around. Assume shop
welding. Use IS:800.

Ans.
6. A circular plate, 150 mm in diameter is welded to another plate by means of 6 mm fillet
weld as shown in figure. Calculate the ultimate twisting moment that can be resisted by
the weld use steel of grade Fe 410 and shop welding. Use IS:800.

Ans.
7. A tie member consisting of an ISA 80 mm x 50 mm x 8 mm (Fe 410 grade steel ) is welded
to a 12 mm thick gusset plate at site. Design welds to transmit the factored tensile load of
222 kN. Use IS:800 & SP 6 (1)
Ans.
8. A tie member consisting of an ISA 80 mm x 50 mm x 8 mm (Fe 410 grade steel ) is
welded to a 12 mm thick gusset plate at site. Design welds to transmit the factored
tensile load of 222 kN if the weld is to be done on its three side. Use IS:800 & SP 6 (1)

Ans.

9. A 300 ISF 8 mm of grade Fe 410 is used as a tension member in a lattice girder. It is


connected to a 12-mm thick gusset plate by 18 mm diameter bolts of grade 4.6. Calculate
the effective net area of the member, if zig-zag bolting is done as shown in figure. Use
IS:800 & SP 6 (1)

Ans.
10. Determine the effective net area for the section shown in figure. The angles are connected
as shown in the figure. The steel is of grade Fe 410. Use IS:800 & SP 6 (1)

Ans.
11. Determine the effective net area for the section shown in figure. The angles are connected
as shown in the figure. The steel is of grade Fe 410. Use IS:800 & SP 6 (1)

Ans.
12. Compute the tensile strength of an angle section ISA 150 x 115 x 8mm of Fe 410 grade of
steel connected with the gusset plate as shown in figure for net section rupture. Use
IS:800 & SP 6 (1)

Ans.
13. Determine the block shear strength of the tension member shown in figure. The steel is
of grade Fe 410. Use IS:800 & SP 6 (1)

Ans.
14. Determine the block shear strength of the welded tension member shown in figure. Steel
is of grade Fe 410. Use IS:800 & SP 6 (1)
Ans.

15. Calculate the value of the least radius of gyration for a compound column consisting of
ISHB 250 @ 536.6 N/m with one cover plate 300 mm x 20 mm on each flange. Use IS:800
& SP 6 (1)

Ans.
16. Design a column to support a factored load of 1050 kN. The column has an effective length
of 7.0 m with respect to Z-axis and 5.0 m with respect to y-axis. Use steel of grade Fe 410.
Use IS:800 & SP 6 (1)

Ans.
17. Determine the plastic section modulus about the strong and weak axes for the welded I
section shown in figure. Use IS:800 & SP 6 (1)
Ans.

18. Determine the plastic section modulus about the strong and weak axes for the ISMC 200
@ 216.81 N/m section. Use IS:800 & SP 6 (1)

Ans
19. Calculate the slab base thickness for a column ISHB 350 @710.2 N/m subjected to a
factored axial compressive load of 1500 kN. Use IS:800 & SP 6 (1)

Ans.
20. A plate girder has to design for 24 m span. It is laterally restrained throughout. It has to
support UDL of 100 kN/m exclusive of self-weight. Design only the web of the plate girder
without intermediate transverse stiffeners. Assume steel grade Fe 410. Use IS:800 & SP 6
(1)

Ans.
Group C (15 Marks)

1. Design a bridge truss diagonal subjected to a factored tensile load of 300 kN. The length
of the diagonal is 3.0 m. The tension member is connected to a gusset plate 16 mm thick
with one line of 20 mm diameter bolts of grade 8.8. Assume grade of steel Fe 410 and fub
= 800 MPa. Use IS:800 & SP 6 (1).

Ans.
2. Design a 10 m long tension member subjected to a factored tensile load of 2000 kN. The
section should consist of 2 channels facing each other. The rolled channels ISMC 300 @
358 N/m only are available. Assuming the channels to be weakened by one bolthole only,
check the adequacy of the section. Design also plates on flanges if required. Use Fe 410
grade of steel The bolts to be used are of grade 4.6 (fub = 400 MPa) and of 16 mm diameter.
Use IS:800 & SP 6 (1).

Ans
3. Design a tension member to carry a pull of 830 kN. The member is 3.2 m between c/c of
intersections. Design the member using channel section. Use IS:800 & SP 6 (1).

Ans. Same as problem no 1

4. Design a built-up column 10 m long to carry factored axial load of 1080 kN. The column is
restrained in position but not in direction at both the ends. Provide single lacing system
with bolted connections. Assume steel of grade Fe 410 and bolts of grade 4.6. Design the
column with two channels placed back-to-back. Use IS:800 & SP 6 (1).

Ans.
5. Design a built-up column 10 m long to carry factored axial load of 1080 kN. The column is
restrained in position but not in direction at both the ends. Provide single lacing system
with bolted connections. Assume steel of grade Fe 410 and bolts of grade 4.6. Design the
column with two channels placed toe-to-toe. Use IS:800 & SP 6 (1).

Ans.
6. Design a build-up column 9 m long to carry a factored axial compressive load of 1100 kN.
The column is restrained in position but not in direction at both the ends. Design the
column with connecting system as battens with bolted connections. Use two channel
sections back-to-back. Use steel of grade Fe 410. Use IS:800 & SP 6 (1).

Ans
7. Design a build-up column of 5.9 m effective length to carry a factored axial compressive
load of 2000 kN. Design the column with connecting system as battens with welded
connections. Use two channel sections back-to-back. Use steel of grade Fe 410. Use IS:800
& SP 6 (1).

Ans.
8. Design a built-up column with four angles. The column is 12 m long and supports a
factored axial compressive load of 700 kN. The ends of the column are held in position
and restrained against rotation. Design a suitable connecting system, Use steel of grade
Fe 410. Use IS:800 & SP 6 (1).
Ans.
9. Determine the design bending strength of ISLB 350 @ 486 N/m considering the beam to
be (a ) laterally supported (b ) laterally unsupported. The design shear force V is less than
the design shear strength. The unsupported length of the beam is 3.0 m. Assume steel of
grade Fe 410. Use IS:800 & SP 6 (1).

Ans
10. A simply supported steel joist of 4.0 m effective span is laterally
supported throughout. It carries a total uniformly distributed load of 40 kN
(inclusive of self-weight). Design an appropriate section using steel of grade
Fe 410. Use IS:800 & SP 6 (1).

Ans.
11. Design a laterally supported beam of effective span 6 m for the following data.
Grade of steel: Fe 410
Maximum bending moment: M — 150 kNm
Maximum shear force: V = 210 kN
Check for deflection is not required. Use IS:800 & SP 6 (1).

Ans.
12. Design a laterally unsupported beam for the following data.
Effective span: 4 m
Maximum bending moment: 550 kNm
Maximum shear force: 200 kN
Steel of grade: Fe 410
Use IS:800 & SP 6 (1).

Ans.
13. Design a steel beam for supporting roof of big hall for the following data and apply the
usual checks. Assume steel of grade Fe 410.
Clear Span: 6.5 m
End bearings: 150 mm
C/c spacing of beams: 3 m
Imposed load on the beam: 10 kN/m2
Dead load (inclusive of self-weight): 4 kN/m2
Restriction on beam depth: 375 mm
The compression flange of the beam is laterally supported throughout
Use IS:800 & SP 6 (1).
Ans.
14. A column ISHB 350 @ 661.2 N/m carries an axial compressive factored load of 1700 kN.
Design a suitable bolted gusset base. The base rests on M15 grade concrete pedestal. Use
24 mm diameter bolts of grade 4.6 for making the connections. Use IS:800 & SP 6 (1).

Ans.
15. A column ISHB 350 @ 661.2 N/m carries an axial compressive factored load of 1700 kN.
Design a suitable welded gusset base. The base rests on M-15 grade of concrete. Use
IS:800 & SP 6 (1).

Ans.
16. A roof truss is supported over a column ISHB 300 @ 576.83 N/m and transfers following
factored loads under the load combinations of DL + LL and DL + WL, respectively.
Compressive force, P1 = 100 kN downwards due to DL + LL
Tensile force, P2 = 60 kN uplift due to DL + WL
Design the column cap. Use Fe 410 grade of steel. Use IS:800 & SP 6 (1).

Ans.
17. Design a welded plate girder 24 m in span and laterally restrained throughout. It has to
support a uniform load of 100 kN/m throughout the span exclusive of self-weight. Design
the girder without intermediate transverse stiffeners. The steel for the flange and web
plates is of grade Fe 410. Design the cross section, the end load bearing stiffener and
connections.

Ans.
18. Design a welded plate girder of 20 m span using the tension field action for the following
factored forces.
Maximum moment, Mz = 5000 kNm
Maximum shear force = 900 kN
The girder is laterally restrained. Connections need not be designed. Use IS:800 & SP 6 (1).
19. Design joint B of a roof truss as shown in figure. The members are connected with 16 mm
diameter bolts of 4.6 grade to the gusset plate 12 mm thick. Use IS:800 & SP 6 (1).

Ans.
20. Design a built-up column with two channels placed face-to-face. The column is of 6.6 m
effective length and supports a factored load of 1500 kN. Also design the lacing system.
Use IS:800 & SP 6 (1).

You might also like