0% found this document useful (0 votes)
4 views192 pages

Answerkey 4.PDF

The document contains a practice worksheet focused on numbers and numeration, including population data of various Union Territories in India, Roman numerals, addition, subtraction, multiplication, and division exercises. It provides examples and calculations related to these mathematical concepts. The worksheet is designed for educational purposes, specifically for teaching mathematics to students.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
4 views192 pages

Answerkey 4.PDF

The document contains a practice worksheet focused on numbers and numeration, including population data of various Union Territories in India, Roman numerals, addition, subtraction, multiplication, and division exercises. It provides examples and calculations related to these mathematical concepts. The worksheet is designed for educational purposes, specifically for teaching mathematics to students.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

SOLUTIONS TO PRACTICE WORKSHEET

Numbers and Numeration


Numbers and Numeration
1. Union Territory Population
Delhi 1,67,53,235
Puducherry 12,44,464
Chandigarh 10,54,686
Andaman and Nicobar Islands 3,79,944
Dadra and Nagar Haveli 3,42,853
Daman and Diu 2,42,911
Lakshadweep 64,429
2. Delhi 3. Lakshadweep 4. False
5. Union Population Population
Territory (in figures) (in words)
Ten lakh fifty four thousand six
Chandigarh 10,54,686
hundred eighty six
Twelve lakh forty four thousand
Puducherry 12,44,464
four hundred sixty four
Two lakh forty two thousand
Daman and Diu 2,42,911
nine hundred eleven
6. (a) One crore sixty seven lakh fifty three thousand two hundred thirty five
(b) (i) 16,753,235
(ii) Sixteen million seven hundred fifty three thousand two hundred
thirty five
7. (a) 6 × 10000 + 4 × 1000 + 4 × 100 + 2 × 10 + 9 = 60000 + 4000 + 400 +
20 + 9

(b) Place value of the 1st 4 = 4000

Place value of the 2nd 4 = 400

Difference in the place values = 4000 – 400

= 3600

112 Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4


8. Population rounded off to
Union Territory Population
the nearest thousands
Daman and Diu 2,42,911 2,43,000

Chandigarh 10,54,686 10,55,000

Delhi 1,67,53,235 1,67,53,000

Puducherry 12,44,464 12,44,000

Andaman and Nicobar Islands 3,79,944 3,80,000

Dadra and Nagar Haveli 3,42,853 3,43,000

Lakshadweep 64,429 64,000

Roman Numerals
Roman Numerals
1. Class/Sec Total number of students Absent Present
IV A XLIV V XXXIX
IV B XLII V XXXVII
IV C XLVI III XLIII
IV D XLV IV XLI
2. (a) 39
(b) 45
(c) less
(d) Number of students in class IV B = 42

Number of students in class IV C = 46

Total number of students in class IV B and IV C

= 42 + 46

= 88 in Hindu-Arabic numerals

= LXXXVIII in Roman numerals

Ans. The teacher will need to send LXXXVIII


................... circulars.

Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4 113


Addition
Addition

TTh Th H T O TTh Th H T O
1 1 1 1
3 4 3 2 5
5 5 2 9
+ 1 2 1 6 2 + 4 8 8 5
4 6 4 8 7 1 0 4 1 4

N G

TTh Th H T O TTh Th H T O
1 1 1 1 1 1
4 7 1 9 8 3 8 7 0 5
+ 1 9 5 2 8 + 2 2 6 0 8
6 6 7 2 6 6 1 3 1 3

D H

TTh Th H T O TTh Th H T O
1 1 1 1 1 1 1 1
9 9 9 9 1 6 9 7 8
+ 5 3 5 6 + 4 3 9 5 9
1 5 3 5 5 6 0 9 3 7

I T

TTh Th H T O TTh Th H T O
1 1 1 1 1 1 1
6 8 5 9 1 8 3 2 9
+ 3 0 9 2 9 + 5 9 9 4
9 9 5 2 0 1 4 3 2 3

A M

114 Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4


‘The Story of My Experiments with Truth’ was first published in 1927. It was
written by

M
............ A
............ H
............ A
............ T
............ M
............ A
............
14323 99520 61313 99520 60937 14323 99520

G
............ A
............ N
............ D
............ H
............ I
............
10414 99520 46487 66726 61313 15355

Subtraction
Subtraction

1. Area of Rajasthan = 3,42,239 sq. km

Area of Chhattisgarh = 1,35,191 sq. km

L TTh Th H T O
3 12 1 13

3 4 2 2 3 9 sq. km
– 1 3 5 1 9 1 sq. km
Difference in areas = 2 0 7 0 4 8 sq. km

2,07,048 sq. km.


Ans. Difference in their areas is ...................

2. Area of Madhya Pradesh = 3,08,245 sq. km

Area of Chhattisgarh = 1,35,191 sq. km

Total area of Madhya Pradesh and Chhattisgarh

L TTh Th H T O
1 1

3 0 8 2 4 5 sq. km
+ 1 3 5 1 9 1 sq. km
= 4 4 3 4 3 6 sq. km

4,43,436 sq. km.


Ans. Total area of the two states is ...................

Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4 115


3. Area of Rajasthan = 3,42,239 sq. km

Area of Gujarat = 1,96,021 sq. km


Total area of Rajasthan and Gujarat

L TTh Th H T O
1 1

3 4 2 2 3 9 sq. km
+ 1 9 6 0 2 1 sq. km
= 5 3 8 2 6 0 sq. km

5,38,260 sq. km.


Ans. Total area of Rajasthan and Gujarat is ...................

4. Area of Maharashtra = 3,07,713 sq. km

Area of Odisha = 1,55,707 sq. km

L TTh Th H T O
2 10 0 13

3 0 7 7 1 3 sq. km
– 1 5 5 7 0 7 sq. km
Difference in areas = 1 5 2 0 0 6 sq. km

1,52,006 sq. km.


Ans. Difference in their areas is ...................

5. Area of Uttar Pradesh = 2,40,928 sq. km

Area of Jammu and Kashmir = 2,22,236 sq. km

L TTh Th H T O
3 10 8 12

2 4 0 9 2 8 sq. km
– 2 2 2 2 3 6 sq. km
Difference in areas = 0 1 8 6 9 2 sq. km

Uttar Pradesh has ...................


Ans. ....................... 18,692 sq. km area more than
Jammu and Kashmir
................................... .

116 Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4


6. Area of Chhattisgarh = 1,35,191 sq. km

Area of Andhra Pradesh = 1,60,205 sq. km

Area of Uttar Pradesh = 2,40,928 sq. km

L TTh Th H T O
1 1 1 1

1 3 5 1 9 1 sq. km
1 6 0 2 0 5 sq. km

+ 2 4 0 9 2 8 sq. km

Total area of the three states = 5 3 6 3 2 4 sq. km

5,36,324 sq. km.


Ans. The total area of the three states is ...................

Multiplication
Multiplication
Calculation
1. Cost of 1 DVD = ` 499
4 9 9
Cost of 16 DVDs = 16 × ` 499 × 1 6
2 9 9 4
= ` 7984 + 4 9 9 0
7 9 8 4
7984
Ans. Mr Mehta will pay ` ................... for the DVDs.
Calculation
2. Cost of 1 DVD player = ` 3150
1 00

3 3150 3 1 5 0
Cost of the DVD players = ×`
× 3
9450 9 4 5 0
= `

9450
Ans. Mr Mehta will pay ` ................... for the DVD players.
Calculation
3. Weight of 1 speaker = 682 g
6 8 2
Weight of a dozen speakers = 12 × 682 g × 1 2
1 3 6 4
= 8184 g + 6 8 2 0
8 1 8 4
8184
Ans. The total weight of a dozen speakers is ................... grams.

Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4 117


Multiplication
Multiplication

1. Number of notebooks in 1 box = 12 Calculation


1 1 0
Number of notebooks in 110 boxes
× 1 2
= 110 × 12 = 1320 2 2 0
+ 1 1 0 0
1320
Ans. Mr Singh ordered ................... notebooks. 1 3 2 0

2. (a) 1 dozen = 12 pens Calculation


8 8
88 dozen = 88 × 12 pens × 1 2
1 7 6
= 1056 pens + 8 8 0
1 0 5 6
1056
Ans. Number of pens ordered is ................... .

26 Calculation
(b) Cost of 1 pen = `
1 0 5 6
Total cost of 88 dozen pens × 2 6
6 3 3 6
= 1056 ×` 26
+ 2 1 1 2 0
2 7 4 5 6
= ` 27456
27,456 for the pens.
Ans. Mr Singh will pay ` ...................

Calculation
3. Cost of 1 book = ` 218
2 1 8
× 7 2
Cost of 72 books = 72 ×` 218
4 3 6
+ 1 5 2 6 0
= ` 15696
1 5 6 9 6
15,696 .
Ans. Total cost of the books is ` ...................
379 Calculation
4. Cost of 1 DVD = `
3 7 9
Cost of 3 dozen DVDs = 36 ×` 379 × 3 6
2 2 7 4
= ` 13644 + 1 1 3 7 0
1 3 6 4 4
13,644 .
Ans. Total cost of all the DVDs is ` ...................

118 Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4


Division
Division
1. 2.
2 8 9 5
6 1 6 9 5 4 7 6
–1 2 – 4 5
4 9 2 6
–4 8 –2 5
1 1

Quotient = 28 Quotient = 95

Remainder = 1 Remainder = 1

3. 4.
6 0 6 1 0 1 6

7 4 2 4 5 8 8 1 3 2
– 4 2 – 8
0 1
0 4 – 0
– 0
1 3
4 5 – 8
–4 2 5 2
3 –4 8
4
Quotient = 606
Quotient = 1016
Remainder = 3
Remainder = 4

5.
8 0 9 3
9 7 2 8 4 5
– 7 2 Verification :
0 8 Dividend = Divisor × Quotient + Remainder
– 0
= 9 × 8093 + 8
8 4
– 8 1
= 72837 + 8
3 5
– 2 7 = 72845

Quotient = 8093

Remainder = 8

Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4 119


6.
5 2 2 5
11 5 7 4 7 5
–5 5
Verification :
2 4 Dividend = Divisor × Quotient + Remainder
– 2 2
2 7 = 11 × 5225 + 0
– 2 2 = 57475 + 0
5 5
– 5 5 = 57475
0

Quotient = 5225

Remainder = 0

Unitary Method
Unitary Method
1. Distance covered by car in 8 hours = 480 km
Distance covered by car in 1 hour = (480 ÷ 8) km = 60 km
Distance covered by car in 5 hours = 60 × 5 km = 300 km
2. Cost of 12 apples = ` 300
Cost of 1 apple = ` 300 ÷ 12 = ` 25
Cost of 18 apples = ` 25 × 18 = ` 450
3. Weight of 5 cakes = 4500 g
Weight of 1 cake = (4500 ÷ 5) g = 900 g
Weight of 9 cakes = (900 × 9) g = 8100 g
4. Distance travelled in 1 litre of petrol = 65 km
Distance travelled in 5 litres of petrol = (65 × 5) km = 325 km
5. Money received as one day’s pocket money = ` 250
Money received as one week’s pocket money = 7 × ` 250 = ` 1750
Multiples and Factors
Finding LCM
1. Multiples of 5 are 5, 10, 15, 20, 25, 30 , 35, 40, 45, 50, 55, 60 , ...
Multiples of 6 are 6, 12, 18, 24, 30 , 36, 42, 48, 54, 60 , ...
Common multiples are 30 and 60.
The LCM of 5 and 6 is 30.

120 Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4


2. Multiples of 3 are 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21 , 24, 27, 30, 33, 36, 39, 42 , ...
Multiples of 7 are 7, 14, 21 , 28, 35, 42 , ...
Common multiples are 21 and 42.
The LCM of 3 and 7 is 21.
3. Multiples of 3 are 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27, 30, 33, 36, 39, 42, 45,
48, 51, 54, 57, 60 , 63, 66, ...
Multiples of 4 are 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40, 44, 48, 52, 56, 60 ,
64, 68, ...
Multiples of 5 are 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50, 55, 60 , 65, 70,
75, 80, 85, ...
First common multiple is 60.
The LCM of 3, 4 and 5 is 60.
Multiples and Factors
Finding Factors
1. 6


6=1×6 6=2×3 6=3×2 6=6×1

3
Factors of 6 are 1, 2, ................... 6
, ................... .
2. 8

8×1

2×4
1×8

4×2


8=1×8 8=2×4 8=4×2 8=8×1

1
Factors of 8 are ................... 2
, ................... 4
, ................... 8
, ................... .

Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4 121


3. 18

6×3
3×6
2×9
1 × 18

9×2

18 × 1

18 = 1 × 18 18 = 2 × 9 18 = 3 × 6

18 = 6 × 3 18 = 9 × 2 18 = 18 × 1

1
Factors of 18 are .............. 2
, .............. 3
, .............. 6
, .............. 9
, .............. ,
18
.............. .

Multiples and Factors


Finding HCF
1. Factors of 24 are 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 24.
Factors of 42 are 1, 2, 3, 6, 7, 14, 21, 42.
Common factors are 1, 2, 3, 6.
Thus, the HCF of 24 and 42 is 6.

122 Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4


2. Factors of 8 are 1, 2, 4, 8.
Factors of 16 are 1, 2, 4, 8, 16.
Factors of 36 are 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18, 36.
Common factors are 1, 2, 4.
Thus, the HCF of 8, 16 and 36 is 4.
Multiples and Factors
Sieve of Erathosthenes
I.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

51 52 53 54 55 56 57 58 59 60

61 62 63 64 65 66 67 68 69 70

71 72 73 74 75 76 77 78 79 80

81 82 83 84 85 86 87 88 89 90

91 92 93 94 95 96 97 98 99 100

II. 2 3 5 7 11 13 17 19

23 29 31 37 41 43 47 53

59 61 67 71 73 79 83 89

97


These numbers are called ...................prime numbers as they have only
two
................... 1
factors, that is, ................ the number itself .
and ..............................

Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4 123


2. composite, two 3. 2
4. 4 5. 2, 3
6. 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96
7. Twin
3
Example : ................... 5
and ................... .

Multiples and Factors


Divisibility by 2, 3 and 6

21 36 96 70

156 188 153 234

816 207 502 168

723 438 264 400

1. The numbers divisible by 2 are 36, 96, 70, 156, 188, 234, 816, 502, 168,
438, 264 and 400.
2. The numbers divisible by 3 are 21, 36, 96, 156, 153, 234, 816, 207, 168,
723, 438 and 264.
4. 36 96 156 234

816 168 438 264

5. 6

124 Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4


Multiples and Factors
Divisibility by 4
Divisible by 4 Leap Year
Year
(Yes/No) (Yes/No)
1804 Yes Yes
1926 No No
1916 Yes Yes
1968 Yes Yes
2010 No No
2008 Yes Yes
1876 Yes Yes
2014 No No

Fractions
Equivalent Fractions

1. 2.
5 15 4 16
= =
7 21 6 24

3. 4.
2 22 1 8
= 8 =
3 33 64

5. 6.
7 35 1 17
= 60 =
12 6 102

7. 8.
3 48 2 8
= 64 =
4 9 36

Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4 125


Fractions
Types of Fractions

Like Proper
Fractions Fractions

1 2 1 8 1 4 2 1 7 3
, ,5 , , , , , ,
3 3 3 3 3 7 3 12 13 16

Improper Mixed
Fractions Fractions

13 5 8 15 11 1 1 1
, , , , 3 ,1 ,5
5 4 3 8 11 2 9 3

Fractions
Reducing Fractions to Lowest Terms

18 12 9 19
24 24 27 38
1 1
2 3
16 15 6 20
32 45 8 60

15 11
60 22
10 1 8
40 4 32
12 13
18 52

17 18 30 12
51 27 40 18
2 3
3 4
24 20 27 42
36 40 45 56

126 Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4


Fractions
Comparison of Fractions


1 1 3 2
2
> 3 4
> 3


3 3 2 3
5
< 4 6
= 9


2 2 7 4
5
> 7 8
> 5


6 4 2 6
12
= 8 4
< 8

Fractions
Operations on Fractions

5 1 5 1× 3 5 3 5+3 8 2
1. + = + = + = = = R
12 4 12 4 × 3 12 12 12 12 3

2 3 2 × 5 3 × 3 10 9 10 − 9 1
2. – = − = − = = K
3 5 3 × 5 5 × 3 15 15 15 15

3 1 3 1×2 3 2 3−2 1
3. – = − = − = = V
14 7 14 7 × 2 14 14 14 14

Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4 127


1 4 ×1 4 2
4. 4× = = = I
30 30 30 15

3 5 3× 3 5 9 5 9 + 5 14 7
5. + = + = + = = = E
8 24 8 × 3 24 24 24 24 24 12

1 1 1× 4 1× 3 4 3 4−3 1
6. – = − = − = = S
6 8 6 × 4 8 × 3 24 24 24 24

2 10
7. 5 × = N
7 7

2 9 × 2 18 6
8. 9× = = = A
21 21 21 7

3 1 3 × 5 1 × 4 15 4 15 − 4 11
9. – = − = − = = H
4 5 4 × 5 5 × 4 20 20 20 20

7 6 × 7 42
10. 6× = = = 21 L
2 2 2

5 66 × 5 330
11. 66 × = = = 30 P
11 11 11

1 7 6 22 6 × 3 22 18 22 18 + 22 40 8
12. 1 + 1 = + = + = + = = = D
5 15 5 15 5 × 3 15 15 15 15 15 3

S
Dr. ........ A
........ R
........ V
........ E
........ P
........ A
........ L
........ L
........ I
........
1 6 2 1 7 30 6 21 21 2
24 7 3 14 12 7 15

R ........
........ A ........
D ........
H ........
A ........
K ........
R ........
I ........
S ........
H ........
N ........
A ........
N
2 6 8 11 6 1 2 2 1 11 10 6 10
3 7 3 20 7 15 3 15 24 20 7 7 7

128 Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4


Fractions
Operations on Fractions

Shop 1

1
Weight of carrots = kg
2
1
Weight of beans = kg
4
1 1
Total weight = kg + kg
2 4
1×2 1 2 1
= kg + kg = kg + kg
2×2 4 4 4
3
= kg
4
3
Ans. Total weight of the vegetables bought is ..............
kg kg.
4
Shop 2

1
1. Weight of 1 packet of mushrooms = kg
5
1
Total weight of 6 packets of mushrooms = 6 × kg
5
6
= kg
5
1
= 1 kg
5
1
Ans. 1 kg kg.
Total weight of the mushrooms bought is ..............
5
2. Cost of 1 kg of mushrooms = ` 120

Total cost of mushrooms = ` 120 × 6


5
= ` 144

Ans. 144 for the mushrooms.


Madhur’s mother will pay `........

Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4 129


Patterns
Patterns in Shapes

Patterns
Number Patterns

60 65 70 75 90
80 85

8 15 22 29 36 50
43

97 94 91 82
88 85

41 43 46 50 55 68
61

101 92 83 56
74 65

130 Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4


Basic Geometrical Concepts
Angles
1. A B
A  Right
B  Right
∠A, ∠B, ∠C, ∠D
C  Right
D  Right
D C

2. P
P  Right
∠P, ∠Q, ∠R
Q  Acute
R  Acute
Q R

3. A B A  Obtuse
∠B,
∠A, B ∠C,
Acute
∠D
C  Obtuse
D C D  Acute

Basic Geometrical Concepts


Drawing a Circle Using a Compass
12 cm

12 cm

Number of circles = 4

Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4 131


Basic Geometrical Concepts
Circle
1
1. 2
1 arc

2 chord

4
3 centre
3

4 diameter
5

5 radius

2. (a) half (b) infinite (c) chord (d) circumference (e) equal

3. Object Radius Diameter

13 mm 26 mm

16 cm 32 cm

14 cm 28 cm

3 cm 6 cm

132 Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4


Symmetry
Symmetry

Symmetry
Symmetry

Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4 133


Perimeter and Area
Perimeter and Area
1. (a) Perimeter of the farm
= Sum of the lengths of the sides of the farm

= AB + BC + CD + DE + EF + FG + GA

= 45 m + 32 m + 14 m + 26 m + 12 m + 18 m + 20 m
= 167 m
Length of the wire needed
= Perimeter of the farm × number of strands
= 167 × 5 m = 835 m
835
Ans. Length of the wire needed is ................... m.
(b) Cost of 1 m of wire = ` 24
Cost of the wire needed = ` 835 × 24 = ` 20040
20,040 .
Ans. Cost of the wire needed is ` ...................
2. Length of the base of the square hut = 8 m
Area of the base of the square hut = 8 m × 8 m = 64 sq. m
64
Ans. The area of the base of the square hut is ................... sq. m.
3. (a) Length of the shelter = 12 m
Breadth of the shelter = 6 m
Perimeter of the shelter = 2 (12 + 6) m
= 2 × 18 m = 36 m
Length of the wire needed = 36 m
36
Ans. The length of the wire needed is ................... m.
(b) Weight of 1 m of wire = 150 g
Weight of total wire used = 36 × 150 g = 5400 g
5400
Ans. The weight of the wire used is ................... grams.
4. Length of the rectangular hut = 11 m
Breadth of the rectangular hut = 7 m
Area of the rectangular hut = 11 m × 7 m
= 77 sq. m
Area of the square hut = 64 sq. m
Difference in the areas = 77 sq. m – 64 sq. m
= 13 sq. m
Rectangular hut has more area.
Ans. ...................

134 Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4


Measurement
Conversions
1. kg → g
Weight of mangoes in grams
4 kg 200 g = 4 × 1000 g + 200 g
= 4200 g

2. g → kg
Weight of the dinner set in kg and g
8075 g = (8075 ÷ 1000) kg
= 8 kg 75 g

3. mg → g
Weight of the medicines in grams
4256 mg = (4256  1000) g
= 4 g 256 mg

4. l → ml
Quantity of milk in millilitres
4 l 600 ml = 4 × 1000 ml + 600 ml
= 4600 ml

5. mm → m
Length of the ribbon in metres
8250 mm = (8250  1000) m
= 8 m 250 mm

6. m → cm
Length of the scarf in centimetres
1 m 15 cm = 1 × 100 cm + 15 cm
= 115 cm

7. km → m
Distance between home and school in metres
4 km 625 m = 4 × 1000 m + 625 m
= 4625 m

Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4 135


8. g → kg
Weight of her bag in kilograms
3455 g = (3455  1000) kg
= 3 kg 455 g

Measurement
Addition and Subtraction of Metric Measures

1. (a) Quantity of apple juice = 3 l 250 ml Calculation


l ml
1 1 0
Quantity of orange juice = 5 l 650 ml
3 250
Quantity of mixed juice = 4 l 500 ml 5 650
+4 500
13 400
Total quantity of juice bought = 13 l 400 ml

Ans. Total quantity of juice bought by them is 13 l 400 ml .


...................

(b) Total requirement = 15 l Calculation


l ml
Quantity of juice bought = 13 l 400 ml 14 1000

15 000
Quantity of juice required more = 1 l 600 ml – 13 400
1 600
1 l 600 ml .
Ans. Quantity of juice required more is ...................

2. Weight of dhokla bought = 5 kg 250 g Calculation


kg g
1
Weight of jalebis bought = 3 kg 750 g 5 250
+3 750
9 000
Total weight of sweets bought = 9 kg
9 kg
Ans. Total weight of the sweets bought by them is ................... .
3. Length of red ribbon = 12 m 50 cm Calculation
m cm
Length of green ribbon = 6 m 25 cm 1
12 50
Length of blue ribbon = 8 m 40 cm 6 25
+8 40
Total length of the ribbons bought = 27 m 15 cm 27 15

27 m 15 cm .
Ans. Total length of the ribbons bought by them is ...................

136 Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4


Money
Operations on Money
1. Cost of 1 kg of rice = ` 52
Cost of 5 kg of rice = ` 52 × 5
= ` 260
260
Ans. She will pay ` ................. for the rice.
2. Total amount paid = ` 435
Number of juice packets = 6
Cost of each juice packet = ` 435  6 = ` 72.50
72.50 .
Ans. Each juice packet costs ` .................
3. Cost of 1 packet of ice-cream = ` 120
Cost of 6 packets of ice-cream = ` 120 × 6 = ` 720
720
Ans. She will pay ` ................. for 6 packets of ice-cream.
4. Cost of 7 bars of soap = ` 245
Cost of each bar of soap = ` 245 ÷ 7 = ` 35
Ans. Each bar of soap costs ` 35.
5. Cost of rice = ` 260
Cost of juice packet = ` 435
Cost of ice-cream = ` 720
Cost of bars of soap = ` 245
Cost of biscuits = ` 125.50
Total amount = ` 260 + ` 435 + ` 720 + ` 245 + ` 125.50
= ` 1785.50
1785.50 .
Ans. She paid a total amount of ` .................

Time
Time
1. Departure time from New Delhi = 06 : 00 hours Calculation
hrs min
Arrival time at Agra Cantt = 08 : 06 hours 8 06
–6 00
2 06
Time taken = 08 : 06 – 06 : 00

= 2 hours 6 minutes
Ans. It takes ...............................
2 hours 6 minutes to reach Agra Cantt.

Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4 137


2. Arrival time at Gwalior = 09 : 23 hours Calculation
hrs min
Delay in time = 35 minutes 9 23
+0 35
9 58
New arrival time at Gwalior = 09 : 23 + 00 : 35 = 09 : 58 +0 05
10 03
New departure time from Gwalior = 09 : 58 + 00 : 05 = 10 : 03
09 : 58 hours and departed at ...................
Ans. The train reached Gwalior at ................... 10 : 03 hours .

3. Departure time from Gwalior = 10 : 03 hours Calculation


hrs min
10 45
Arrival time at Jhansi = 10 : 45 hours – 10 03
00 42
Time taken to reach Jhansi = 10 : 45 – 10 : 03 = 42 minutes
42 minutes to reach Jhansi.
Ans. The train took ...................
Calculation
4. Departure time from Jhansi = 10 : 53 hours
hrs min
The time, after the lunch was served = 75 minutes 1
10 53
= 1 hour 15 minutes
+1 15
Time at which the lunch was served = 10 : 53 + 1 : 15 12 08
= 12 : 08 hours
12 : 08 hours .
Ans. The lunch was served at .....................
5. Arrival time at Bhopal junction = 14 : 00 – 12 : 00
= 2 : 00 p.m.
Ans. The train reached Bhopal junction at 2 : 00 p.m.
6. Arrival time at Habibganj = 14 : 25 hours Calculation
hrs min
Delay in time = 12 minutes 14 25
New arrival time at Habibganj = 14 : 25 + 00 : 12 +0 12
14 37
= 14 : 37 hours
14 : 37 hours .
Ans. The arrival time of the train at Habibganj was ...................
7. Departure time from New Delhi = 06 : 00 hours Calculation
hrs min
Arrival time at Habibganj = 14 : 37 hours 14 37
–6 00
Time spent in train = 14 : 37 – 06 : 00
8 37
= 8 hours 37 minutes
Ans. Minu spent ...............................
8 hours 37 minutes in the train from New Delhi to Habibganj.

138 Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4


8. Station Name Arrival Time Departure Time
New Delhi — 06 : 00 a.m.
Mathura 07 : 23 a.m. 07 : 24 a.m.
Agra Cantt 08 : 06 a.m. 08 : 11 a.m.
Gwalior 09 : 23 a.m. 09 : 28 a.m.
Jhansi 10 : 45 a.m. 10 : 53 a.m.
Bhopal Junction 02 : 00 p.m. 02 : 05 p.m.
Habibganj 02 : 25 p.m. —

Data Handling
Pictorial Representation of Data
1. The pictograph tells the sport activity, the students like the most.
2. Football, 40
3. 15
4. Cricket
5. False
6. (6 + 2 + 5 + 8 + 3) × 5 = 24 × 5 = 120
7.
Sport Fraction Fraction in lowest form

30 1
Cricket
120 4
10 1
Swimming
120 12
25 5
Tennis
120 24
40 1
Football
120 3
15 1
Basketball
120 8

Cordova Learning Series Teacher's Resource Pack Mathematics-4 139

You might also like