8 Math Direct and Inverse Proportion

0% found this document useful (0 votes)
502 views7 pages
Two quantities x and y are said to be in direct proportion if they increase (decrease) together in such a manner that the ratio of their corresponding values remains constant. That is, if xy…

Uploaded by

Ajay Anand
  • Exercise Problems
  • Introduction to Direct and Inverse Proportions

Finish Line & Beyond

Direct & Inverse Proportions


Two quantities x and y are said to be in direct proportion if they increase (de-
crease) together in such a manner that the ratio of their corresponding values re-
mains constant.
x
That is if = k [k is a positive number], then x and y are said to vary directly. In
y
such a case if y1, y2 are the values of y corresponding to the values x1, x2 of x re-
x1 x 2
spectively then =
y1 y 2

2. Two quantities x and y are said to be in inverse proportion if an increase in x


causes a proportional decrease in y (and vice-versa) in such a manner that the
product of their corresponding values remains constant. That is, if xy = k, then x and
y are said to vary inversely. In this case if y1, y2 are the values of y corresponding to
the values x1, x2 of x respectively then
x1 y1 = x2 y2
x1 y1
or, =
x2 y 2

Exercise 1

1. Following are the car parking charges near a railway station upto
4 hours Rs 60
8 hours Rs 100
12 hours Rs 140
24 hours Rs 180

Check if the parking charges are in direct proportion to the parking time.

Answer: The charges are not increasing in direct proportion to the parking time be-
cause

x1 x 2 4 8
≠ ⇒ ≠
y1 y 2 60 100
2. A mixture of paint is prepared by mixing 1 part of red pigments with 8
parts of base. In the following table, find the parts of base that need to be
added.

Parts of red pigment 1 4 7 12 20


Parts of base 8 ? ? ? ?

[Link] ©2009 send your queries to enquiry@[Link]


Finish Line & Beyond

x1 1
Answer: k= =
y1 8
1 x2 4
⇒ = =
8 y2 y2
⇒ y 2 = 4 × 8 = 32
⇒ y 3 = 7 × 8 = 56
⇒ y 4 = 12 × 8 = 96
⇒ y 5 = 20 × 8 = 160

3. In Question 2 above, if 1 part of a red pigment requires 75 mL of base,


how much red pigment should we mix with 1800 mL of base?

Answer: x1=1 and y1 = 75


X2 = ? and y2 = 1800
x1 x 2
=
y1 y 2
1 x2
⇒ =
75 1800
1800
⇒ x2 = = 24
75

4. A machine in a soft drink factory fills 840 bottles in six hours. How many
bottles will it fill in five hours?

Answer: x1=840 and y1=6


X2=? And y2=5
x1 x 2 840 x 2 840 × 5
= ⇒ = ⇒ x2 = = 700
y1 y 2 6 5 6

Alternate method:
 In 6 hours the machine fills 840 bottles
840
∴ In 1 hour the machine fills bottles
6
840
∴ In 5 hours the machine fills × 5 = 700 bottles
6

5. A photograph of a bacteria enlarged 50,000 times attains a length of 5


cm. What is the actual length of the bacteria? If the photograph is enlarged
20,000 times only, what would be its enlarged length?

[Link] ©2009 send your queries to enquiry@[Link]


Finish Line & Beyond

5
Answer: Original Size of the bacteria = cms
50000
5
Size after 20,000 times enlargement: × 20000 = 2 cms
50000

6. In a model of a ship, the mast is 9 cm high, while the mast of the actual
ship is 12 m high. If the length of the ship is 28 m, how long is the model
ship?

Answer: x1= 9 cm and y1 = ?


X2= 12 and y2 = 28
x1 x 2 9 12 9 × 28
= ⇒ = ⇒ y1 = = 21 cms
y1 y 2 y1 28 12

7. Suppose 2 kg of sugar contains 9 × 106 crystals. How many sugar crys-


tals are there in (i) 5 kg of sugar? (ii) 1.2 kg of sugar?

Answer:  2 kg sugar contains 9 × 106 crystals


9 × 106
∴ 1 kg sugar contains crystals
2
9 × 106
∴ 5 kg sugar contains × 5 = 45 × 53 = 360 crystals
2
9 × 106
∴ 1.2 kg sugar contains × 1.2 = 10.8 × 53 = 572.4 crystals
2

8. Rashmi has a road map with a scale of 1 cm representing 18 km. She


drives on a road for 72 km. What would be her distance covered in the map?

Answer: x1=1 and y1 = 18


X2 = ? and y2 = 72

x1 x 2 1 x2 72
= ⇒ = ⇒ x2 = = 4 cm
y1 y 2 18 72 18

9. A 5 m 60 cm high vertical pole casts a shadow 3 m 20 cm long. Find at the


same time
(i) the length of the shadow cast by another pole 10 m 50 cm high
(ii) the height of a pole which casts a shadow 5m long.

Answer: x1 = 5.6, x2 = 10.5 and x3 = ?


Y1 = 3.2, y2 = ? and y3 = 5
x1 x 2 x3
= =
y1 y 2 y3

[Link] ©2009 send your queries to enquiry@[Link]


Finish Line & Beyond

5.6 10.5
(i) ⇒ =
3.2 y2
10.5 × 3.2
⇒ y2 = = 6 cm
5.6
5.6 x3
(ii) ⇒ =
3.2 5
5.6 × 5
⇒ x3 = = 8.75 m
3.2

10. A loaded truck travels 14 km in 25 minutes. If the speed remains the


same, how far can it travel in 5 hours?

Answer: x1= 14 and y1 = 25 minutes


X2 = ? and y2 = 300 minutes
x1 x 2
=
y1 y 2
14 x2 14 × 300
⇒ = ⇒ x2 = = 168 kms
25 300 25

Exercise 2

1. Which of the following are in inverse proportion?


(i) The number of workers on a job and the time to complete the job.
(ii) The time taken for a journey and the distance travelled in a uniform
speed.
(iii) Area of cultivated land and the crop harvested.
(iv) The time taken for a fixed journey and the speed of the vehicle.
(v) The population of a country and the area of land per person.

Answer: (i), (iv) and (v) are in inverse proportion

2. In a Television game show, the prize money of Rs 1,00,000 is to be di-


vided equally amongst the winners. Complete the following table and find
whether the prize money given to an individual winner is directly or in-
versely proportional to the number of winners?

Number of winners 1 2 4 5 8 10 20
Prize for each winner (in Rs) 1,00,000 50,000 ? ? ? ? ?

Answer: Here the constant k = xy = 1,00,000


Hence, x3y3= 1,00,000
⇒ 4 × y 3 = 100000

[Link] ©2009 send your queries to enquiry@[Link]


Finish Line & Beyond

100000
⇒ y3 = = 25000
4
Similarly,
100000
y4 = = 20000
5
100000
y5 = = 12500
8
100000
y6 = = 10000
10
100000
y7 = = 5000
20

3. Rehman is making a wheel using spokes. He wants to fix equal spokes in


such a way that the angles between any pair of consecutive spokes are
equal. Help him by completing the following table.

Numberof spokes 4 6 8 10 12
Angle between 90° 60°
a pair of consecutive spokes

Answer: Here the constant k = 4 × 90° = 360°


360°
Hence, Angle for 8 spokes = = 45°
8
360°
Angle for 10 spokes = = 36°
10
360°
Angle for 12 spokes = = 30°
12

(i) Are the number of spokes and the angles formed between the pairs of
consecutive spokes in inverse proportion?

Answer: As with increasing number of spokes the angle is decreasing so they are in
inverse proportion.

(ii) Calculate the angle between a pair of consecutive spokes on a wheel


with 15 spokes.

360°
Answer: = 24°
15
(iii) How many spokes would be needed, if the angle between a pair of con-
secutive spokes is 40°?

[Link] ©2009 send your queries to enquiry@[Link]


Finish Line & Beyond

360°
Answer: = 40°
Spokes
360°
⇒ spokes = = 9
40°

4. If a box of sweets is divided among 24 children, they will get 5 sweets


each. How many would each get, if the number of the children is reduced by
4?

Answer: x1=24 and y1 = 5


X2 = 20 and y2 = ?
X1y1=x2y2

⇒ 24 × 5 = 20 × y 2
24 × 5
⇒ y2 = = 6
20

5. A farmer has enough food to feed 20 animals in his cattle for 6 days. How
long would the food last if there were 10 more animals in his cattle?

Answer:  20 animals can eat for 6 days


∴ 1 animal can eat for 6 × 20 days
6 × 20
∴ 30 animals can eat for = 4 days
30

6. A contractor estimates that 3 persons could rewire Jasminder’s house in


4 days. If, he uses 4 persons instead of three, how long should they take to
complete the job?

Answer:  3 persons can do the job in 4 days


∴ 1 person can do the job in 3× 4 days
3× 4
∴ 4 persons can do the job in = 3 days
4

7. A batch of bottles were packed in 25 boxes with 12 bottles in each box. If


the same batch is packed using 20 bottles in each box, how many boxes
would be filled?

25 × 12
Answer: Number of Boxes = = 15 (use x1y1=x2y2)
20

8. A factory requires 42 machines to produce a given number of articles in


63 days. How many machines would be required to produce the same num-
ber of articles in 54 days?

[Link] ©2009 send your queries to enquiry@[Link]


Finish Line & Beyond

Answer: 42 × 63 = 54 × machines
42 × 63
⇒ Machines = = 49
54
9. A car takes 2 hours to reach a destination by travelling at the speed of 60
km/h. How long will it take when the car travels at the speed of 80 km/h?

Answer: 2 × 60 = t × 80
2 × 60
⇒ t= = 1.5 hours
80

10. Two persons could fit new windows in a house in 3 days.


(i) One of the persons fell ill before the work started. How long would the
job take now?

Answer: 2 × 3 = 1 × days
2× 3
⇒ days = = 6
1
(ii) How many persons would be needed to fit the windows in one day?
Answer: Using same calculation 6 persons are required to fit the windows in 1 day.

11. A school has 8 periods a day each of 45 minutes duration. How long
would each period be, if the school has 9 periods a day, assuming the num-
ber of school hours to be the same?

Answer: period1 × duration1 = period 2 × duration 2


8 × 45
⇒ 8 × 45 = 9 × duration 2 ⇒ duration 2 = = 40 minutes
9

[Link] ©2009 send your queries to enquiry@[Link]

Common questions

Powered by AI

Time and workers are in inverse proportion if more workers reduce the time needed, such that their product remains constant. For example, if two workers take 6 days, then doubling workers should halve the time, keeping the product (12 worker-days) constant, indicating an inverse relationship .

Increasing spokes inversely affects spoke angle and enhances structural integrity by distributing force across more points. Each smaller angle corresponds to a tighter structural integration, implying enhanced wheel strength and reduced stress per spoke .

Parking charge is not directly proportional to time because the ratio of charge to time is not constant across different durations. For example, Rs 60 for 4 hours and Rs 100 for 8 hours indicate differing ratios, 60/4 ≠ 100/8, violating the constant ratio required for direct proportion .

Time and speed are inverse proportions under constant distance; as speed increases, time decreases proportionally. For 60 km/h taking 2 hours and 80 km/h requiring less time, maintaining equal product (distance), evidences an inverse relationship .

The calculation involves inverse proportions. If 42 machines are needed for 63 days, fewer days (54) increase machines needed (49) to maintain production, calculated by keeping the product machines-days constant: 42 x 63 = 54 x machines. Thus, machines = (42 x 63) / 54 .

Two quantities are in direct proportion if they increase or decrease together such that the ratio of their corresponding values remains constant. Mathematically, x and y are said to vary directly if y/x = k, where k is a positive constant .

Two quantities are in inverse proportion if an increase in one quantity causes a proportional decrease in the other, ensuring the product of their corresponding values remains constant. This means if xy = k, then x and y are inversely proportional .

The constant k in direct proportions is determined by the ratio of one quantity to another when they are directly proportional. For example, in a paint mixture where 1 part of red pigment is mixed with 8 parts of base, k is calculated as 8, since 8/1 = 8 for all proportional values .

The relationship is an inverse proportion; as the number of spokes in a wheel increases, the angle between consecutive spokes decreases, maintaining the constant product of angle and spokes number at 360°. Thus, more spokes mean smaller angles, exemplifying an inverse relationship .

A scale factor is used when determining true dimensions from scaled representations, such as photographs or models. For example, a bacteria's actual length is calculated using the scale factor from its enlargement; if enlarged 50,000 times to 5 cm, its true length is 5 cm divided by 50,000 .

Finish Line & Beyond
Direct & Inverse Proportions
Two quantities  x  and  y  are said to be in  direct proportion  if they in
Finish Line & Beyond
Answer: k= 
8
1
1
1
=
y
x
2
4
2
2
8
1
y
y
x
=
=
⇒
32
8
4
2
=
×
=
⇒y
56
8
7
3
=
×
=
⇒y
96
8
12
4
=
×
=
⇒y
Finish Line & Beyond
Answer: Original Size of the bacteria = 50000
5
 cms
Size after 20,000 times enlargement: 
2
20000
50000
Finish Line & Beyond
(i) 
2
5.
10
2.3
6.5
y
=
⇒
6
6.5
2.3
5.
10
2
=
×
=
⇒y
 cm
(ii) 
5
3
2.3
6.5
x
=
⇒
75
.8
2.3
5
6.5
3
=
×
Finish Line & Beyond
25000
4
100000
3
=
=
⇒y
Similarly,
20000
5
100000
4
=
=
y
12500
8
100000
5
=
=
y
10000
10
100000
6
=
=
y
Finish Line & Beyond
Answer: 
°
=
°
40
360
Spokes
9
40
360
=
°
°
=
⇒spokes
4. If a box of sweets is divided among 24 children
Finish Line & Beyond
Answer: 
machines
×
=
×
54
63
42
49
54
63
42
=
×
=
⇒Machines
9. A car takes 2 hours to reach a destinati

You might also like