Macam-macam pujian dalam Bahasa Inggris
Good job (sangat bagus)
You really look good today (kamu kelihatan sangat baik hari ini)
You are the best (kamu yang terbaik)
Nice work (pekerjaan yang bagus)
you are amazing (kamu luar biasa)
wow, great! (wow, bagus)
you rock! (kamu bagus!)
you are wonderful (kamu menakjubkan)
good (bagus)
very good (sangat bagus)
so fine (sangat bagus)
super! (sangat super)
Nice (bagus)
congratulation (selamat)
happy wedding (selamat menikah)
happy birthday (selamat ulang tahun)
welldone (sangat bagus)
great (bagus)
you’re a great manager (kamu manager yang bagus)
she is very clever (dia sangat pandai)
Contoh Dialogue tentang Pujian dan Cara Meresponya
Dinda : Congratulation for your graduation Rifki! (selamat atas kelulusan mu Rifki!)
Rifki : Thank you so much Dinda! you should graduate soon too (terimakasih Dinda, kamu harus
segera lulus juga)
Dinda : Yes Rifki, wish me luck (ya Rifki, doakan aku)
Rifki : when you will graduate? (kapan kamu akan lulus?)
Dinda : my planning in may (rencanaku bulan mei)
Rifki : never give up Dinda (jangan menyerak Dinda)
Dinda :Okay, Rifki (ya rifki)
Contoh II Dialogue tentang Pujian dan Cara Meresponya
Alex : I hear that you win the competition (aku mendengar kamu menang kompetisi) that’s
right? (benarkah?)
Rio : Yes, do you hear about that? (ya, kamu mendengarnya?)
Alex : Yes, I know from Dinda (ya, aku tau dari Dinda) You are amazing Rio! (kau menakjubkan
rio!)
Rio : Thanks Alex, I just keep training everyday (terimakasih alex, aku hanya berlatih setiap hari)
Alex : I should to learn from you about this (aku harus belajar padamu tentang ini)
Rio : yes, just keep training Alex (ya, terus berlatih Alex)
Contoh III Dialogue tentang Pujian dan Cara Meresponya
Sinta : waw! you look so beautiful today Ratna! (waw! kamu kelihatan sangat cantik hari ini
Ratna!)
Ratna : really? but iam not confident (sungguh? tapi aku tidak percaya diri)
Sinta : why? it is so amazing (mengapa? kamu kelihatan sangat menakjubkan)
Ratna : I dont like use make up like this (aku tidak suka memakai make up seperti ini)
Sinta : maybe you can wear soft lipstick next day (mungkin kamu bisa memakai make up yang
lebih lembut nanti)
Ratna : I think so, I dont like the red one (aku rasa begitu, aku tidak suka pakai lipstick merah)
thanks for your suggestion (terimakasih untuk saranya)
Sinta : you are wellcome Ratna (sama-sama ratna)
1. Penampilan
Dalam kehidupan sehari-hari saat kita berinteraksi dengan orang lain banyak sekali hal-hal yang
kita jumpai yang berkaitan dengan penampilan seseorang. Untuk memujinya, sobat bisa gunakan
ungkapan-ungkapan berikut:
- How handsome you are.
(Betapa tampannya kamu.)
- I love your hair today.
(Saya suka rambutmu hari ini.)
- I like your T-shirt.
(Saya suka bajumu.)
- How beautiful your girlfriend is.
(Betapa cantiknya pacarmu.)
- What a beautiful woman she is.
(Dia sungguh wanita yang cantik.)
- You've got a good sense of style.
(Kamu memiliki selera berpakaian yang baik.)
- You look fantastic.
(Kamu tampak luar biasa.)
-You look cute with that gown.
(Kamu tampak manis dengan gaun itu.)
- You are amazing.
(Kamu luar biasa.)
- You look so beautiful tonight.
(Kamu tampak cantik sekali malam ini.)
2. Kemampuan Bekerja
Setelah kita melihat hasil yang memuaskan atas kemampuan bekerja seseorang, berikanlah pujian
sebagai tanda bahwa kita menghargai apa yang telah dilakukan orang lain. Contoh:
- Excellent!
(Luar biasa!)
- You're a great teacher.
(Kamu memang guru yang hebat.)
- Good job.
(Kinerja yang bagus.)
- You're the greatest.
(Kamu luar biasa.)
- Two thumbs up for you.
(Dua jempol untuk kamu.)
- You're a great manager.
(Kamu manager yang luar biasa.)
- You wrote an interesting story, super!
(Kamu telah menulis cerita yang menarik, luar biasa!)
- What a clever man you are, I'm proud of you.
(Betapa cerdasnya kamu, saya bangga padamu.)
- You did a great job in the classroom, great!
(Kamu telah melakukan pekerjaan yang luar biasa di dalam ruang kelas, luar biasa!)
- You're the best teacher in this school.
(Kamu adalah guru terbaik di sekolah ini.)
3. Kepemilikan
Dalam CCU (Cross Culture Understanding) yang telah saya pelajari, memang pada dasarnya
penutur asli bahasa Inggris atau orang Inggris sangat suka memuji, termasuk memuji sesuatu yang
dimiliki oleh orang lain. Contoh:
- What a great car.
(sungguh mobil yang luar biasa.)
- Your house is beautiful.
(Rumahmu sangat indah.)
- I love your phone, very smart.
(Saya suka handphonemu, sangat canggih.)
- What a tasty cake .
(Sungguh kue yang enak.)
- I like your bag, very beautiful.
(Saya suka tas kamu, sangat bagus.)
Jika seseorang memuji, jangan lupa sobat membalas pujiannya. Berikut contoh kalimatnya:
- Thank you.
(Terima kasih.)
- Oh, thanks.
(Oh, terima kasih.)
- Thanks for noticing.
(Terima kasih telah memperhatikan.)
- Thank you, you too.
(Terima kasih, kamu juga.)
- I'm flattered.
(Saya tersanjung.)
- I appreciate that.
(Saya menghargainya.)
- Oh, it's just an old thing.
(Oh, itu biasa saja.)
So, Sekarang sobat bisa memuji seseorang memakai ungkapan bahasa Inggris. Buatlah orang lain
senang walau hanya dengan bahasa. Semoga bermanfaat.
1. Which of the following sentence is a compliment?
a) I'm sorry to hear that
b) Congratulations!
c) Nice dress! It suits you!
d) Sorry for your loss
2. A: ........
B: Thanks! I made it myself!
A: Teach me how to make one someday, ok?
B: Ok!
The correct sentence to fill in the blank is...
a) Nice dress!
b) No, thanks
c) I'd like a cup of tea please
d) Is that yours?
3. You met your friend at school with a new haircut. The correct sentence to compliment
her is...
a) Nice shoes! Where did you buy them?
b) Your hair looks awful. Try to use another shampoo
c) I love your bag. How much is it?
d) Your hair looks so cute!
4. A: What's your name? (1)
B: My name is Olivia (2)
A: What a lovely name! (3)
B: Thanks! (4)
Which sentence is a compliment?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
5. The following sentences are compliments, except...
a) You look gorgeous!
b) I have a new phone
c) I like your outfit!
d) You look amazing!
6. (1) B: Yeah!
(2) A: They look adorable!
(3) A: Oh my god, where did you get them?
(4) B: I found them across the street. They looked lost so I brought them in
Put the sentences in the right order to make the right dialog!
a) (1)-(2)-(3)-(4)
b) (4)-(2)-(1)-(3)
c) (3)-(4)-(1)-(2)
d) (3)-(4)-(2)-(1)
7. Which of the following sentence is a not a compliment?
a) That looks awful
b) What a lovely dress!
c) Nice car!
d) You look amazing!
8. A compliment is...
a) To describe an object
b) To tell a sequence of events
c) To praise others
d) To entertain the reader
9. A: Ben, meet mt daughter, Felicia (1)
B: It's nice to meet you, Felicia (2)
C: Nice to meet you too (3)
B: You have a lovely name (4)
C: Thank you. I like your outfit by the way (5)
B: Why thank you (6)
A: Very well then, we have to go now. Bye (7)
B: Goodbye (8)
Which sentence is a compliment?
a) (2) and (7)
b) (1) and (2)
c) (4) and (5)
d) (9) and (3)
10. Which of the following sentence is a compliment?
a) Good job!
b) Don't give up!
c) See you tomorrow!
d) Have a nice day
2. Choose the best answer by crossing a, b, c, d, or e!
1. Thank you so much for helping me. I relaly... it
a. accept
b. agree
c. appreciate
d. deserve
e. love
Jawaban: c
Pembahasan: kata yang tepat untuk mengisi titik-titik tersebut adalah appreciate, yang
artinya menghargai
2. A thousand thanks for all you hard work. I shall never.. it.
a. forego
b. forget
c. foretell
d. forbid
e. forgive
Jawaban: b
Pembahasan: kata yang paling tpeat untuk mengisi titik-titik tersebut adalah forget, yang
artinya melupakan
3. Artikel lainnya: Contoh Soal Bahasa Inggris Kelas X Semester 1 kurikulum 2013 Beserta
Jawabannya ~ Pilihan Ganda
4.
3. Thank you for all you’ve done from the...of my heart
a. base
b. foundation
c. end
d. bottom
e. inside
Jawaban: d
4. She.. that TV shows five times.
a. had
b. has
c. has seen
d. saw
e. is
Jawaban: c
Pembahasan: present perfect tense
5. .... there ever been a war in the United States?
a. has
b. have
c. had
d. is
5.
6.
7. e. are
Jawaban: a
Pembahasan: present perfect tense
6.... you watched the movie yet?
a. are
b. have
c. has
d. can
e. do
Jawaban: b
Pembahasan: present perfect tense
7. Rani...her homework yet
a. finish
b. has not finished
d. finished
e. was finished
Jawaban: c
Pembahasan: present perfect tense
8. I don’t like going out...night
a. in
b. on
c. at
d. with
e. or
Jawaban: c
Pembahasan:preposisition yang tepat untuk digunakan sebelum kata night adalah at
9. i’ll see you..Friday
a. at
b. in
c. or
d. on
e. width
Jawaban: d
Pembahasan: preposition yang tepat untuk diguakan sebleum kata Friday adalah on
10. Columbus made his first voyage from Europe to America.... 1942
a. at
b. in
c. on
d. with
e. or
Jawaban: b
Pembahasan: preposition yang tepat untuk digunakan sebelum 1942 adalah in.
11. Terry : “Andy, I think you’re the best one.”
Andy : “....”
a. of course
b. nevermind
c. i’m sorry
d. Thank you
e. you’re kidding me
Jawaban: d
Pembahasan: Andy mengucapkan terima kasih karena Terry telah memujinya.
12. Doctors...many deadly diseases.
a. have cured
b. cure
c. cured
d. are cure
e. has cured
Jawaban: a
Pembahasan: present perfect tense
13. Will you be here.... the weekend?
a. in
b. or
c. and
d. or
e. at
Jawaban: e
Pembahasan: preposition yang tepat untuk digunakan sebelum kata-kata the weekend
adalah at
14. Jean : “ I won a quiz and got new bicyle.”
Erni : “.....”
a. of course
b. congratulations
c. don’t mention it
d. thank you
e. you’re welcome
Jawaban: b
Pembahasan: Eva mengucapkan selamat kepada Sandra yang telah memenangkan kuis
15. The rain... since last morning
a. stop
b. hasn’t stopped
c. is stop
d. stopped
e. will stop
Jawaban: b
Pembahasan: present perfect tense
16. My English...really... since I moved to Australia
a. had/imrove
b. has/improved
c. is/improving
d. are/improved
e. will/improve
Jawaban: b
Pembahasan: Present perfect tense
17. Ami: “May I see your dress?”
Icha : “Of course, here it is.”
Ami : “What a nice dress.”
Icha : “ .... “
a. thanks
b. I’m sorry
c. congratulations
d. not at all
e. nevermind
Jawaban: a
Pembahasan: Icha mengucapkan terima kasih karena Ami memuji gaunnya.
18. Ina : “Happy Birthday, Susi.”
Susi : “Thanks.”
Ina : “It’s a gift for you.”
Susi :...
a. of course
b. congratulations
c. nevermind
d. wow, how nice it is
e. ok
Jawaban: d
19. Do you work...the evening?
a. in
b. at
c. on
d. or
e. with
Jawaban: a
20. Have you ever...him?
a. been met
b. met
c. meet
d. meeting
e. been meeting
Jawaban: b
Pembahasan: Present perfect tense
21. Mr. And Mrs. Anandra... that house in 1987
a. has bought
b. have bought
c. bought
d. buy
e. are buying
Jawaban: b
Pembahasan: Present perfect tense
22. I ...any parties since I lived in this town
a. attend
b. attended
c. has attended
d. have attended
e. am attending
Jawaban: d
Pembahasan: Present perfect tense
23. Anna... (not see) the movie “Inception” in the cinema yet.
a. is not seeing
b. doesn’t see
c. didn’t see
d. have seen
e. hasn’t seen
Jawaban: e
Pembahasan: Present perfect tense
24. My birthday party will be celebrated .... Sunday .. 07.30 p.m.
a. in – at
b. on – at
c. in – on
d. on – in
e. at – on
Jawaban: b
25. They have visitid their grandmother....
a. several times
b. today
c. last week
d. yesterday
e. two days ago
Jawaban: a
Pembahasan: Present perfect tense
26. This is an expression of surprising....
a. thank you
b. I don’t believe that
c. I’m fine, thank you
d. I’d love you
e. I’m sorry to hear that
Jawaban: b
27. I’m tired. I’m (go) to bed now.
a. gone
b. goes
c. go
d. going
e. go on
Jawaban: d
Pembahasa: present continous tense
28. Lisa is (stand) between Rina and Anne
a. stand up
b. stands
c. sitting
d. standing
e. sit down
Jawaban: d
Pembahasan: Present continous tense
29. Icha : Do you know, my motorcycle has gone last night
Lusy : ....., tell me that’s not true.
a. that’s allright
b. Oh no
c. Don’t mention it
d. Thank you
e. Congratulations
Jawaban: c
Pembahasan: Reno menerima undangan dari Yuni untuk makan malam bersama saudara Dimas
pada hari Sabtu.
30. The population of the world....very fast.
a. is rising
b. rising
c. rise
d. being rise
e. been rise
Jawaban: a
Pembahasan: present contoinous tense
31. Yumi : “I’d like to invite you to have a dinner on Saturday night.”
Reno : “.....”
Yumi : “Ok, I’ll wait for you.”
a. that’s impossible
b. sorry, I can’t
c. Thank you. I;d love to
d. Congratulations
e. I’m sorry to hear that
Jawaban: b
Pembahasan: Lusy tidak percaya bahwa sepeda motor Edwin hilang
32. You’re (work) hard today
a. is work
b. be working
c. working
d. worked
e. was work
Jawaban: c
Pembahasan: present continous tense
33. We can go out now. It...(not rain) any more.
a. was rain
b. raining
c. will be rain
d. isn’t raining
e. wasn’t rain
Jawaban: d
Pembahasan: present continous tense
34. This is an expression of disbelief...
a. OK, see you then
b. not at all
c. thanks for coming
d. tell me that’s not true
e. don’t forget
Jawaban: d
35. Is Suzan (work) this week?
a. worked
b. working
c. been worked
d. works
e. will work
Jawaban: b
Pembahasan: present continous tense
Choose the best answer by crossing a, b, c, d, or e!
Look at the picture!
Questions no. 36 to 41 based on the picture above!
36. Gina is standing....Rico
a. opposite
b. behind
c. in front of
d. beside
e. outside
Jawaban: c
Pembahasan: Gina berdiri di depan Rico
37. Standy is sitting....John and Ben.
a. left
b. behind
c. beside
d. between
e. under
Jawaban: d
Pembahasan: Sandy duduk di antara John dan Ben
38. Adam is standing...Ben
a. behind
b. in front of
c. under
d. beside
e. between
Jawaban: b
Pembahasan: Adam berdiri di depan Ben
39. Sandy is sitting....Ben
a. behind
b. left
c. beside
d. between
e. in front of
Jawaban: c
Pembahasan: Sandy duduk disamping Ben
40. John is sitting...Sandy.
a. under
b. next to
c. outside
d. between
e. behind
Jawaban: b
Pembahasan: John duduk disamping Sandy
41. Gina is standing....John
a. next to
b. behind
c. in front of
d. beside
e. between
Jawaban: c
Pembahasan: Gina berdiri di depan John
42. She (drive) to work
a. is driving
b. is driven
c. driven
d. will driving
e. is drives
Jawaban: a
Pembahasan: Present continous tense
43. Andi : “I’d like to invite you and our freinds to come to my father’s villa.”
Rony: “....”
Andi : “Ok, don’t forget.”
a. thanks
b. I’m sorry
c. congratulation
d. Thanks, I’d love to
e. nevermind
Jawaban: d
Pembahasan Ronny menerima undangan untuk datang ke penginapan milik ayahnya Andi
44. Ina : “Did you see my wallet? I lost my wallet since last morning’
Susi : “....”
a. that’s good idea
b. Oh, really? I’m sorry to hear that
c. nevermind
d. wow, how nice it is
e. OK
Jawaban: b
45. Jack : Are you free on Sunday morning?
Tom : ...., I have a plan
Jack : It’s ok
a. I’m awfully sorry
b. That’s good idea
c. Tell me that’s not true
d. Ok, see you there
e. I’ll come
Jawaban: a
Pembahasan: Tom sudah memiliki rencana untuk hari Minggu pagi.
46. Michelle .... begin medical school next year
a. is going to
b. go to
c. will go to
d. going to
e. is gone
Jawaban: a
Pembahasan: simple future tense
47. “Would you like to come over for dinner next Saturday?”
What does the sentence tell about?
a. Announcement
b. advertisement
c. invitation
d. gratitude
e. apologize
Jawaban: c
Pembahasan : kalimat tersebut merupakan kalimat undangan
48. Barbara works for a company .... makes washing machines.
a. who
b. will
c. if
d. that
e. and
Jawaban: d
Pembahasan: relative clause yang tepat untuk kalimat tsebut adalah that
49. The book is about a girl .... won the race
a. which
b. and
c. who
d. that
e. if
Jawaban: c
Pembahasan: relative clause yang tepat untuk kalimat tersebut adalah who
50. Anti .... drive all the way to Jogjakarta
a. are go
b. is going to
c. go
d. are going to
e. will be
Jawaban: b
Pembahasan: simple future tense
51. “Attention, please! The train will arrive about 5 minutes....”
a. announcement
b. advertisement
c. invitation
d. gratitude
e. apologize
Jawaban: a
Pembahasan: kalimat tersebut adalah sebuah pengumuman
52. I don’t like people ..... never come on time.
a. when
b. where
c. that
d. who
e. which
Jawaban: d
Pembahasan: relative clause yang tepat untuk kalimat tersebut adalah who
53. The machine .... broke down has now been repaired.
a. that
b. whom
c. where
d. when
e. who
Jawaban: a
Pembahasan: relative clause yang tepat untuk kalimat tersebut adalah that
54. Rani : “I’m so tired. I’m about to fall asleep.”
Nian : “I .... you some coffe.”
a. want
b. brought
c. will get
d. am
e. wants
Jawaban: c
55. A dictionary is a book .... gives you the meaning of words
a. when
b. where
c. if
d. that
e. who
Jawaban: d
Pembahasan: relative clause yang tepat untuk kalimat tersebut adalah that
56. I promise you that I .... (not tell) anyone about your secret.
a. will telling
b. am not tell
c. won’t tell
d. who tell
e. tells
Jawaban: c
57. Who ... make John’s birthday cake?
a. are go
b. is going to
c. that
d. want
e. get to
Jawaban: b
Pembahasan: simple future tense
58. When you ... tonight, we will go out for dinner.
a. will arrive
b. arrived
c. arrive
d. would arrive
e. had arrived
Jawaban: c
59. Rara : Ruri, are you free on Monday night?
Ruri : Yes, Rara. I have nothing to do.
Rara : I was wondering if you’d like to come to a forum meeting to celebrate the Earth Day.
Ruri : Sounds great!
The dialogue above tells about....
a. announcement
b. apologize
c. thanking
d. invitation
e. advertisement
Jawaban: d
Pembahasan: dialog tersebut adalah tentang undangan
60. “Good afternoon the visitors of Jakarta Fair 2010.”
“Attention, please!”
“We announce for who belongings a car which numbered B 6973 RD, to move away your
car, because it obstructs the other cars to pass the entrance.”
“Thank you for attention.”
The text above tells about....
a. invitation
b. thanking
c. apologizing
d. advertisement
e. announcement
Jawaban: e
Pembahasan: teks tersebut adalah sebuah pengumuman
61. It seems that earth is the only planet .... can support life
a. that
b. if
c. when
d. where
e. who
Jawaban: a
Pembahasan: relative clause yang tepat untuk kalimat tersebut adalah that
62. A mystery is something ... cannot be explained
a. if
b. who
c. when
d. that
e. whom
Jawaban: d
Pembahasan: relative clause yang tepat untuk kalimat tersebut adalah that
63. Do you know the woman.... lives next door?
a. who
b. which
c. that
d. when
e. where
Jawaban: a
Pembahasan: relative clause yang tepat untuk kalimat tersebut adalah who
64. They .... attend Nina’s wedding party next week
a. is go
b. go to
c. are going to
d. would rather
e. prefer
Jawaban: c
Pembahasan: simple future tense
65. I .... you when I arrive
a. will call
b. never call
c. am call
d. have call
e. called
Jawaban: a
66. These are the functions of memo, except....
a. make a request
b. clarify readers to a problem
c. announce a company policy
d. confirm what has been decided in a conversation
e. invite freinds
Jawaban: e
Question 67-70 refers to the following memo
MEMO
To : All employees
From : Teddy Mcbrian The Peronnel Manager
Date : June 23, 2010
Sub : Company Travel
Effective July 1, all personell officers travelling on company business must use the most
economical means possible. No flight under five hours can be booked in business class. No flight
regardless of duration can be booked in first class or on the Concorde
67. Who is affected by this memo?
a. all personnel officers
b. only the personnel manager
c. only the board of directors
d. Teddy Mcbrian
e. only frequent travelers
Jawaban: a
68. Why was the memo written?
a. to save money
b. to save time
c. to reward the employees
d. to increase company travel
e. technical problems
Jawaban: a
Pembahasan: memo tersebut ditulis untuk menghemat uang perusahaan
69. If a fligh over five hours, what clas can be booked?
a. first
b. business
c. concorde
d. executive
e. economy
Jawaban: b
70. When will the rule be effective?
a. in five month
b. at the first of year
c. at the end of summer
d. in two months
e. in about a week
Jawaban: e
Pembahasan: peraturan tersebut berlaku mulai tanggal 1 Juli (sekitar seminggu setelah penulisan
memo).
Questions 71-73 refer to the following text
My Useful Telephone Numbers
My school 876-4122
Rara my classmate 875-3315
Mom 875-4432
My Dad 876-6245
Grandma 875-3974
71. If you want to ask about homework, which number would you call?
a. 876-4122
b. 876-6245
c. 875-3974
d. 875-3315
e. 875-4432
Jawaban: d
Pembahasan: jika ingin menanyakan tentang pekerjaan rumah maka orang yang akan
ditelepon adalah Rara
72. It’s time to holiday, I want to refresh in a village, which number would you call?
a. 876-4122
b. 876-6245
c. 875-3974
d. 875-3315
e. 875-4432
Jawaban: c
Pembahasan: jika ingin berlibur di desa maka orang yang akan ditelepon adalah nenek
(grandma)
73. If you want to ask at what time your dad will go home today, which number would you
call?
a. 876-4122
b. 876-6245
c. 875-3974
d. 875-3315
e. 875-4432
Jawaban: b
74. If we....(not go) to their party, they would be disappointed
a. not going
b. didn’t go
c. aren’t go
d. don’t go
e. gone
Jawaban: b
75. I’m not tired enough to go to bed yet. I.....seleep if I went to bed now.
a. shall
b. should
c. can
d. wouldn’t
e. will
Jawaban: d
76. I saw Jane this morning. She was.... the bus
a. on
b. in
c. at
d. by
e. with
Jawaban: a
Pembahasan: preposition yang tepat untuk kalimat tersebut adalah on
77. The plane was badly damaged....lighting
a. with
b. on
c. by
d. in
e. at
Jawaban: c
Pembahasan: pesawat tersebut rusak parah tersambar halilintar
78. Sorry, we’re late. We missed the bus, so we had to come... foot.
a. with
b. on
c. by
d. in
e. at
Jawaban: b
Pembahasan: kami ketinggalan bus, karena itulah kami harus berjalan kaki
79. Our team lost the game only because of a mistake ... one of our players
a. by
b. in
c. with
d. on
e. at
Jawaban: a
80. Who is the man standing...the window?
a. by
b. in
c. with
d. at
e. on
Jawaban: a
81. I decided not to go .... car
a. at
b. on
c. with
d. in
e. by
Jawaban: e
82. I went ..... my bicyle instead
a. in
b. with
c. by
d. on
e. at
Jawaban: d
83. What is the last part of a letter?
a. to
b. dear
c. signature
d. address
e. sincerely yours
Jawaban: c
Pembahasan: bagian paling akhir dari sebuah surat adalah tanda tangan
84. Put a stamp on the...
a. lower
b. 1st paragraph
c. 2nd paragraph
d. middle
e. upper right hand
Jawaban: e
Pembahasan: penggunaan pena bukanlah bagian dari sebuah undangan
85. These are parts of personal invitations, except....
a. a polite introduction
b. general courtesies
c. closing
d. giving more detail
e. using a ballpoint
Jawaban: b
Pembahasan: Rian mengirimkan surat Marsha melalui pos
86. “How did you snd that letter yesterday?”
“I sent that letter...post.”
a. in
b. by
c. to
d. with
e. at
Jawaban: a
Pembahasan: teks tersebut adalah sebuah undangan
87.
Hi Freinds
Please come to my birtday party
On Sunday, August 15, 2010
At 4 p.m.
Jl. Raya Permai No. 19 Tangerang
Love
Virza
The text above tells about....
a. invitation
b. announcement
c. advertisement
d. apologize
e. memo
Jawaban: e
Pembahasan: teks tersebut adalah sebuah undangan
88. A text that tells about something to be remembered or short report is....
a. invitation
b. announcement
c. advertisement
d. apologize
e. memo
Jawaban: a
89. I would be happy if my father...me a new car
a. buy
b. bought
c. was bought
d. have bought
e. will buy
Jawaban: b
90. An educational Institute needs some qualified teachers. What should they do?
a. announce consumers
b. invite the qualified teachers
c. advertise a job vacancy
d. write a memo
e. promote a new product
Jawaban: c
Pembahasan: sebuah institut membutuhkan beberapa guru yang memenuhi persyaratan, maka
institut tersebut sebaiknya memasang iklan lowongan pekerjaan.
91. Susan asked Margareth, “Where do you live?”
He asked her....
a. to ask gus address
b. to go
c. don’t go anywhere
d. when she go
e. where she lived
Jawaban: e
92. “My fahter is 45 years old. He works at multinational company.”
The sentence is an example of....
a. recount
b. descriptive text
c. narrative text
d. news item
e. headlines
Jawaban: b
Pembahasan: kalimat tersebut adalah contoh teks deskriptif
93. Peggy told me that the girls had helped in the house.
The sentence is an example of....
a. direct speech
b. argumentation
c. reported speech
d. exposition
e. comparison
Jawaban: c
Pembahasan: kalimat tersebut adalah adalah contoh reported speech
94. I’m afraid I .... to your party next week
a. can’t come
b. came
c. would come
d. able to coming
e. comes
Jawaban: a
Pembahasan: kata-kata yang tepat untuk mengisi titik-titik tersebut adalah can’t come
95. These are the types of narrative text, except....
a. folktales
b. legend
c. advertising
d. historical fiction
e. fantasy
Jawaban: c
Pembahasan: Advertisement bukanlah contoh teks narrative
96. The purpose of narrative text is to...
a. describe
b. retell what happen
c. report something
d. persuade the reader that something is fun
e. entertain
Jawaban: b
97. The social function of descriptive text is to describe....
a. report something
b. particular person
c. persuade the reader that something is fun
d. entertain
e. give an advice
Jawaban: b
98. “You look tired.”
“Yes, I .... last night.”
a. can sleep
b. can’t sleep
c. could sleeping
d. couldn’t sleep
e. am sleeping
Jawaban: d
99. Ronny told me, “I like the movie.”
Rony told me that ....
a. She liked the movie
b. he doesn’t like the movie
c. he liked everything
d. he liked the movie
e. he likes that movie
Jawaban: d
Pembahasan: Rony berkata bahwa ia menyukai filem tersebut
100. I studied at SD “Merah Putih” in Jakarta. After finishing my elementary school. I moved
from Jakarta with my parents to Samarinda.”
The text above is an example of....
a. descriptive
b. narrative
c. argumentation
d. news item
e. advertisement
Jawaban: b
101. Would you... return this book to the school library tomorrow?
a. be able to
b. could
c. can
d. mind
e. like
Jawaban: a
102. The following title is the example of narrative text....
a. The procedure of Making a Birthday Cake
b. How to Make Orange Juice
c. Malin Kundang
d. How to be a Good Student
e. The Process of Making a Plane
Jawaban: c
103. Irman Said, “I don’t like watching movie.”
The indirect sentence of the sentence above is....
a. Irman said he doesn’t like watching movie
b. Irman said that he is not like watching movie
c. Irman said that he will not like watching movie
d. Irman said that he did not like watching movie
e. Irman said that he doesn’t like watching movie
Jawaban: d
104. Sany asked me, “What do you bring?”
Sandy asked me...
a. what I brought
b. what I’ve brought
c. what I am bringing
d. what I has brought
e. what I bring
Jawaban: a
Pembahasan: Sally bertanya apakah yang saya bawa
105. The story of Sangkuriang belongs to .... text.
a. narrative
b. descriptive
c. recount
d. report
e. procedure
Jawaban: a
Pembahasan: cerita Sangkuriang termasuk jenis teks narative
106. Raka asked me why I came late?
Raka asked me, “ .... “
a. why are you coming late?
b. why will you come?
c. why did you come late?
e. why does you come late?
Jawaban: c
107. I want a .... flat. We don;t have enough space here.
a. bigger
b. biggest
c. more bigger
d. more biggest
e. big
Jawaban: a
Pembahasan: kata yang tepat untuk mengisi titik-titik tersebut adalah bigger, yang artinya lebih
besar
108. You’ll find your way around the town... if you have a good map.
a. more easy
b. easely
c. more easily
d. more easier
e. easier
Jawaban: e
Pembahasan: kita akan lebih mudah mencari jalan di kota jika memiliki peta yang bagus
109. You look... Have you lost your weight?
a. more fat
b. fatten up
c. thinner
d. fat
e. thin
Jawaban: c
Pembahasan: kata yang tepat untuk mengisi titik-titik tersebut adalah thinner, yang artinya lebih
kurus
110. Health and happines are ... money
a. more important than
b. most important
c. important than
d. imported
e. import
Jawaban: a
111. We play volleyball. The passive voice of the sentence is....
a. Volleyball is playing by us
b. Volleyball is played by me
c. Volleyball is played us
d. Volleyball are played by us
e. Volleyball is played by us
Jawaban: e
Questions 2-5 refer to the following text!
I have a close Freind. She is beautiful, attractive, and trendy. She always want to be a trend
setter of the day. She always pays much attention on her appearance. Rencently, she bought a
new boots from Blowfish shoes [Link] shoes really suit her.
Her new Blowfish women shoes are wonderful. When she walks with the shoes, all of her
freinds, including me will watch and admire her that she has the most suitable shoes for her
physical appearance. The style, bright color, and the brand represent her as a smart woman of
the day. She really has a perfect appearance.
She really likes the shoes. She said that the products covered all genders. The blowfish men’s
shoes are as elegant as the women’s shoes. The products provide various choice from ballet,
casual, until athletic shoes. Those shoes designed in atractive way. The products are
international trader mark and become the hottest trend.
112. The text above is an example of .... text
a. narrative
b. descriptive
c. fable
d. argument
e. news item
Jawaban: b
Pembahasan: teks “My Freind’s New Shoes” adalah contoh teks descriptive
113. The text above describes about....
a. shoes
b. friend
c. new stylist
d. products
e. designer
Jawaban: a
114. According to structure of descriptive text. Identification is on the .... paragraph.
a. first
b. second
c. third
d. fourth
e. fifth
Jawaban: a
115. The description is on the .... paragraph
a. first
b. second
c. third
d. fourth
e. fifth
Jawaban: b
116. Tom : “Come at 8!”
Tom told me .....
a. don’t be late
b. come 8 o’clock
c. to come at 8
d. come in
e. to join at 8
Jawaban: c
117. Anna : “Open the window!”
Anna told me....
a. don’t open the window
b. to close the window
c. open the window
d. to open the window
e. open the window, please
Jawaban: d
118. Mandy: “Can I help you?”
Mandy wanted to know....
a. If I help her
b. if she could help me
c. if you can help me
d. if I know her
e. if I can help you
Jawaban: b
119. Oliver taught the children. The passive voice of the sentence is ....
a. The child was taught by Oliver
b. The Children were taught by Oliver
c. The children thinking by Oliver
d. The child was thinking by Oliver
e. I taught a child by Oliver
Jawaban: b
120. Victoria rode the brown horse. The passive voice of the sentences is ....
a. The brown horse was rode
b. The brown had ridden
c. Victoria ridden the brown one
d. I was ride a horse
e. The brown horse was ridden by Victoria.
Jawaban: e
121. Frank : “How muh pocket money does Lisa get?”
Frank wanted to know....
a. when pocket money Lisa got
b. how much it cost
c. how much pocket money Frank got
d. where Lisa bought it
e. how much pocket money Lisa got.
Jawaban: e
Pembahasan: Frank ingin tahu berapa banyak uang saku yang Lisa dapatkan
122. I have recently lost my dog. He is a big, black and white dog, with a grey spot just above his
left ear. He weighs 58 pounds and has black spots on his tongue. He is Chow and Shepred mix.
He comes by the name of Sparky.
The text is an example of .... text.
a. narrative
b. argument
c. news item
d. descriptive
e. tale
Jawaban: d
123. The paragraph above tells about....
a. lost freind
b. lost dog
c. a new dog
d. the color of dog
e. pet
Jawaban: b
Pembahasan: paragraf tersebut menceritakan tentang seekor anjing yang hilang.
124. “I woke up early this morning the I cleaned my bedroom, the I went to market to buy
vegetables, the I played game with my brother”.
The text above is an example of ... text
a. descriptive
b. narrative
c. tale
d. fabel
e. news item
Jawaban: b
125. Teacher: “Do your homework!”
The teacher told me....
a. The homework is done
b. don’t do anything
c. don’t forget the homework
d. to do your homework
e. to do my homework
Jawaban: e
126. Mother waters the flowers.
The flowers....
a. watered by mother
b. are watered by me
c. is mine
d. were watered is mine
e. are watered by mother
Jawaban: e
Pembahasan: bunga-bunga itu disiram oleh Ibuku.
127. Tom and Max ate five hamburgers.
Fiver hamburgers....
a. ate by me
b. are eat by Tom
c. were eaten by Tom and Max
d. are eaten only by Max
e. were ate by them
Jawaban: c
Pembahasan: lima hamburger telah dimakan oleh Tom dan Max
128. These are the linguistic features of news item text, except....
a. Action verbs
b. Verbal verbs
c. Spatial circumstances
d. Orientation
e. Mental verbs
Jawaban: d
129. The dog bit the old lady
The old lady....
a. is bit by the dog
b. was runaway
c. bitten by the dog
d. was bit herself
e. was bitten by the dog
Jawaban: e
Pembahasan: wanita tua itu digigit anjing.
130. These are the linguistic features of descriptive text, excep....
a. Specific participants
b. Mental verbs
c. Linking verbs
d. Simple present
e. Noun phrase
Jawaban: b
Soal No. 1
Maria : Mom, finally I won the music contest.
Mother : ______
a. It’s usual thing
b. You must be better next time.
c. I’m proud of you.
d. Do your best
Jawaban : c
Exercises
Choose A, B, C, or D as the best answer.
1. Alan : Did you know ? Jack got 10 for his English.
Bill : Wow ! ......................
a. I’m sorry to hear that.
b. How are you ?
c. Yes, he is.
d. How intelligent.
2. Peter : Look at the preety girl over there.
John : .........................
a. Wow. How beautiful she is.
b. How old are you ?
c. Are you very tired ?
d. Did you come here yesterday ?
3. Anna : Are you doing your homework tommorow ?
Nisa : No, I’m not. I did it two days ago.
Anna : Really ? ........................
a. How nice it is.
b. How quickly you did it !
c. How are you today ?
d. Let’s go to the canteen.
4. Ratih : How often does Steven practise his English ?
Tony : He practise English every day.
Ratih : Oh, really ? .............................
a. What do you do ?
b. You are dilligent.
c. What a diligent student !
d. I like English.
5. Nadia : What are you doing this weekend ?
Linda : I’m going to the beach with my friends.
Nadia : ............................
a. How tall you are.
b. How beautiful she is.
c. What did they do ?
d. What an interesting plan.
6. Linda : I’m very hungry.
Mila : Why don’t you eat this bread ?
Nadia : ..............................
a. What delicious bread.
b. It is bread.
c. How much is the cake ?
d. Do you always buy the food ?
7. Lissa : The students always arrive early in the morning at school eevery day.
Bella : They are never late.
Aulia : Do they ? ..............................
a. How nice you are.
b. What dilligent students.
c. The students are very tall.
d. Our English teacher is very smart.
8. Look at the baby .................
a. My friend has got a baby boy.
b. It is very hot outside.
c. He is so cute.
d. Does she have a baby ?
9. Paul : Have you read this novel ?
Eric : Yes, I have. I’d love it. ..................
a. How diligent you are.
b. Do you have any money ?
c. How often do you go to the bookstore ?
d. It is such an interesting novel !
10. Anton : How was the food ?
Lina : .............................
a. I was such delicious food.
b. No, I don’t.
c. Yes, of course.
d. I’m afraid I can’t.
1. d
2. a
3. b
4. c
5. d
6. a
7. b
8. c
9. d
10. a